«Ανάπτυξη με οικολογικά χαρακτηριστικά και όρους κοινωνικής δικαιοσύνης»

ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ «συνΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2019 22:07

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μέχρι πρότινος και τώρα υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συν Πολιτεία» του Παναγιώτη Σαρχώση στον Δήμο Τυρνάβου. Η Ελένη Αναστασοπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την εργατικότητα, τη μαχητικότητα και το συνεργατικό πνεύμα της. Έχει όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και διεκδικεί με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών.
Οραματίζεται ένα δήμο συμμέτοχο και αρωγό στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» μιλά για ένα μοντέλο ανάπτυξης με οικολογικά χαρακτηριστικά, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, χειραφέτησης και λαϊκής συμμετοχής.

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη

* Κυρία Αναστασοπούλου, σχεδόν ένα μήνα και κάτι μετά τη λήξη της θητείας σας ως Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σας συναντάμε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλο στον Δήμο Τυρνάβου. Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Παναγιώτη Σαρχώση;
-Έχει να κάνει με την άποψή μου περί της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και της συμμετοχής μου στα κοινά.
Ακόμη και από τη θέση της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, παρά το ότι ήταν στο πλαίσιο της δημοσιοϋπαλληλικής μου ιδιότητας, λειτουργήσαμε με συνεργατικό πνεύμα, με σκληρή δουλειά, με σεβασμό σε νόμους και θεσμούς, με επίκεντρο τον άνθρωπο και πορεύτηκα έχοντας κατά νου τα λόγια του Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη/ να λες εγώ, εγώ μονάχος μου /θα σώσω τον κόσμο. /Αν χαθεί, εγώ θα φταίω», χωρίς καμία αίσθηση εγωισμού αλλά ευθύνης και χρέους.
Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι, καθώς υπήρξα υποψήφια σύμβουλος στο Αργυροπούλι, νομαρχιακή σύμβουλος ν. Λάρισας και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης στη Λάρισα.
Με τον Παναγιώτη Σαρχώση, διότι πέρα από μια προσωπική εκτίμηση για το ήθος, την αξιοπρέπεια, τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα του ανδρός, μας συνδέει κοινός αξιακός και ιδεολογικός κώδικας, βασισμένος σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αρχές. Επιπλέον θεωρώ ότι πρέπει και δικαιούται αυτή η δημοτική αρχή να συνεχίσει το έργο που κατάφερε να ξεκινήσει σε τόσο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και βρίσκεται σε εξέλιξη.

* Νέα εποχή, νέα δεδομένα, νέες απαιτήσεις, νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το πιο ενδεδειγμένο για την περιοχή του Τυρνάβου;
- Αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας αναγνωρίσιμη και διακριτή πρέπει να αναδείξουμε τα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της, τον τόπο ως «αντικείμενο φύσης και υποκείμενο κουλτούρας» κατά τον Levi Strauss. Φύση και άνθρωπος, χώρος και ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η περιοχή του Τυρνάβου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν μέσα από στρατηγικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της περιοχής, όπως το σταφύλι και τα παράγωγά του, το αχλάδι-κρυστάλλι και αρκετά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Προσομοιάζει ο τόπος μας, με κάποιες περιοχές της Γαλλίας, όπου εφαρμόζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην κουλτούρα της αειφορίας, της βιωσιμότητας και της εξωστρέφειας και καθίσταται αποτελεσματικό και αποδοτικό με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ένα μοντέλο ανάπτυξης με οικολογικά χαρακτηριστικά, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, χειραφέτησης και λαϊκής συμμετοχής.
Ωστόσο, όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν πρέπει να ξεχνούμε την πολιτιστική ανάπτυξη, έναν πολιτισμό πλήρη νοηματικών προτύπων (αξίες, αισθητική, στάσεις…) που συγκροτούν τη συλλογική συνείδηση μια κοινωνίας.
Υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να μιλάμε για στρατηγική ενδογενούς πολιτιστικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με τη στήριξη μιας κοινωνικά προσανατολισμένης επιχειρηματικότητας, που θα συνδυάζει κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τοπικό όφελος και θα συμβάλλει στην παραγωγή αγαθών προάγοντας ταυτόχρονα το αίσθημα του «ανήκειν».

* Προσωπικά πώς βλέπετε τη θέση σας μέσα στη «συν Πολιτεία», σε ποιους τομείς διοίκησης θα θέλατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, αν ο κόσμος σάς δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;
- Η εμπειρία μου στη διοίκηση, οι σπουδές μου στα παιδαγωγικά, οι γνώσεις μου στα εκπαιδευτικά ζητήματα και η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή αλλά και γενικότερα με τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού περιγράφει το τοπίο δραστηριοποίησής μου.
Ωστόσο θεωρώ ότι η συμβολή μπορεί να είναι γενικότερη στη δημιουργία στρατηγικών στόχων και προγραμματισμού του δήμου.

* Κυρία Αναστασοπούλου, απευθυνόμενη στους συνδημότες σας ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;
- Ας κάνει ο καθένας την αγάπη για τον τόπο μας, την αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας κριτήριο επιλογής κι ας κάνει την ψήφο του δύναμη, που θα τη δώσει σε όποιον θεωρεί ότι έχει τις ικανότητες και τη θέληση ν’ αγωνιστεί, βάζοντας σε προτεραιότητα το καλό για όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass