Νίκος Παπαδόπουλος

Ποτέ ξανά στον εφιάλτη των μνημονίων

«Ο λαός στις εθνικές εκλογές θα δείξει εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας και θα ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2019 22:06

«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωπαϊκές εκλογές. Παράλληλα διαμορφώνεται ένας ισχυρός δικομματισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός στις εθνικές εκλογές θα δείξει εμπιστοσύνη στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανατρέψει το αποτέλεσμα» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στην «ΕτΔ» αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία, σημειώνει πως «δίνουμε αγώνα για να αλλάξει το αποτέλεσμα με πάθος, αυτοπεποίθηση και πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Οργώνουμε τον νομό, συζητάμε με τους πολίτες, απαντάμε στους προβληματισμούς τους. Δίνουμε τις μάχες μας συλλογικά και για τον συλλογικό στόχο. Την επόμενη μέρα να έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Περιγράφει το δίλημμα των εκλογών, σημειώνει γιατί οι πολίτες «πρέπει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΝΔ», εξηγεί τα μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών. Εκτιμά ότι «δεν ασχοληθήκαμε όσο θα έπρεπε με την επαγγελματική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ σήμερα, που στρέβλωναν κάθε τι που γινόταν». Τέλος σημειώνει πως «αν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να εκλεγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα συνεχίσω το έργο μου, γνωρίζοντας τα λάθη μου και προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο δυνατό».

Αναλυτικά η συζήτησή μας έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

* Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες κ. Παπαδόπουλε, εκτιμάτε πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, να αντιστρέψει το κλίμα που δημιούργησε η ήττα των ευρωεκλογών;

- «Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωπαϊκές εκλογές. Παράλληλα διαμορφώνεται ένας ισχυρός δικομματισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός στις εθνικές εκλογές θα δείξει εμπιστοσύνη στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανατρέψει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή ο προοδευτικός πόλος συγκροτείται και εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

* Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος δεν διακρίνεται για τη ζωντάνια της και εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ δίνετε την αίσθηση πως δίνετε τη μάχη για μια «διαχειρίσιμη ήττα»…

- «Δεν ισχύει αυτό. Χάσαμε μια μάχη αλλά έχουμε τον πόλεμο μπροστά μας. Στα δύσκολα δεν το βάζαμε ούτε θα το βάλουμε κάτω, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Δίνουμε αγώνα για να αλλάξει το αποτέλεσμα με πάθος, αυτοπεποίθηση και πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Οργώνουμε τον νομό, συζητάμε με τους πολίτες, απαντάμε στους προβληματισμούς τους. Δίνουμε τις μάχες μας συλλογικά και για τον συλλογικό στόχο. Την επόμενη μέρα να έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

* Από τις περιοδείες σας αυτές τις ημέρες ποια μηνύματα προσλαμβάνετε από τους πολίτες;

- «Αυτές τις μέρες έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερο με τους πολίτες, να πούμε αλήθειες και να θυμηθούμε όλα αυτά για τα οποία παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια: Αγροτικό εισόδημα, ποιοτικά προϊόντα, εξασφάλιση ενισχύσεων με τους δασικούς χάρτες, δημόσια και δίκαιη κοινωνική ασφάλεια, εργαλεία ανάπτυξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ρυθμίσεις με στόχο τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και πολλά άλλα. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και ενθαρρυντικά, παρόλα αυτά θα μεταφραστούν στην κάλπη στις 7 Ιουλίου. Εμείς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε, να επιχειρηματολογούμε, να ακούμε. Δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη».

* Ποιο πιστεύετε πως είναι το δίλημμα των εκλογών;

- «Το δίλημμα των εκλογών θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο. Ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο τα επόμενα 4 χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάζοντας ένα «πρόγραμμα» για την ανάπτυξη, εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο, αποδεικνύει ότι, όχι μόνο δεν κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά έλκεται από λογικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Διότι πριν τέσσερα χρόνια η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε να διορθώσει τα σπασμένα της ΝΔ και την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ μεταξύ 2010-2014, το «λουκέτο» 300.000 επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%.

«Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» είναι το βασικό ερώτημα των εθνικών εκλογών, καθώς με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλοι οι πολίτες έχουν μια ασφαλή προοπτική προόδου, ενώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις συνεργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει, πιστεύω ότι η ανασφάλεια των εργαζομένων, των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των ανέργων και των νέων, είναι μεγάλη».

* Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΝΔ;

- «Διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τα μνημόνια και εξασφάλισε το δημοσιονομικό χώρο που σήμερα επιτρέπει τη μεθοδική και δίκαια κατανεμημένη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, έχοντας το βλέμμα στραμμένο τόσο στις ανάγκες των πολλών όσο και στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.

Σε συνδυασμό με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, καθώς και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η φορολόγηση μπορεί να καταστεί μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, με εύρωστο κοινωνικό κράτος, αντί για μηχανισμός εδραίωσης αδικιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαχείριση των δημόσιων εσόδων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κατόρθωσε, σε περίοδο ακραίας κρίσης, να εξασφαλίσει σχολεία ανοιχτά στην ώρα τους με βιβλία και δασκάλους, νοσοκομεία που λειτουργούν πλέον εύρυθμα και είναι ανοιχτά και για τους πιο αδύναμους, κοινωνική προστασία με υπερτριπλασιασμένο προϋπολογισμό και νέα προγράμματα όπως η επιδότηση ενοικίου, νέους θεσμούς υποστήριξης και χρηματοδότησης της έρευνας, όπως το ΕΛΙΔΕΚ και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, αλλά και νέα στοχευμένα εργαλεία χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας (όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το EquiFund, το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, το Ταμείο Υποδομών), καθώς και της Αυτοδιοίκησης, όπως ο «ΦιλόΔημος» από το οποίο μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν εξασφαλιστεί 2,6 δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν για πρώτη φορά να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές».

* Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ κάνετε ξεχωριστή αναφορά;

- «Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να στηρίξουν μια προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τον μεγάλο αγώνα στις κρίσιμες εθνικές εκλογές για τη νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης. Τον αγώνα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας».

* Στον αγροτικό τομέα, ποιο είναι το μέτρο εκείνο με το οποίο εκτιμάτε πως βοηθήσατε περισσότερο τους αγρότες;

- «Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα το οποίο εκτιμώ ότι βοήθησε τους αγρότες και αφορά στο σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών, είναι η θέσπιση τριών κατηγοριών αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα. Στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θεσπίστηκαν τρεις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα του αγρότη με προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις.

Σήμερα 9 στους δέκα αγρότες έχουν αφορολόγητο. Έχουμε θεσπίσει α)έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, όπως στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, β) οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, είναι πλήρως αφορολόγητες, γ) αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες. Δεν θα μπορούσα όμως να σταθώ μόνο στο αφορολόγητο, καθώς ένα άλλο ελκυστικότατο και αναπτυξιακό μέτρο, για το οποίο εισηγήθηκα προσωπικά, είναι η δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ισχύος έως και 500 ΚW (από 100 KW που ίσχυε). Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα μέσω της συγκρότησης ενεργειακών κοινοτήτων, να εξοικονομήσουν ενέργεια».

* Πού πιστεύετε ότι δεν τα καταφέρατε, ότι δεν δώσατε την απαιτούμενη έμφαση;

- «Εκτιμώ ότι δεν ασχοληθήκαμε όσο θα έπρεπε με την επαγγελματική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων, υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ σήμερα, που στρέβλωναν κάθε τι που γινόταν. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέσα, και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, που δεν υπηρετούν την ενημέρωση αλλά είναι εντεταλμένα μέσα, υπηρετούν ένα αντικυβερνητικό σχέδιο.

Όσον αφορά τώρα στα μεσαία στρώματα, προφανώς δεν αποκαταστάθηκαν οι πληγές των πολιτικών της λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο 2010 -2014, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης συντελέσθηκε ξεκάθαρα την περίοδο εκείνη. Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια πρώτα μικρά, πράγματι, βήματα για την αποκατάσταση των μεσαίων στρωμάτων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Ειδικά για τους τελευταίους που σήκωσαν ανισομερώς τα βάρη της κρίσης, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%. Έχουμε δώσει σαφή δείγματα γραφής για τη στόχευση της πολιτικής μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Και τώρα που η οικονομία το επιτρέπει, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες περαιτέρω ελαφρύνσεις:

- Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.

- Τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%.

-Τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.

- Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

- Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 11%».

* Γιατί οι πολίτες να προτιμήσουν τον υποψήφιο Νίκο Παπαδόπουλο;

- «Από την πλευρά μου θεωρώ ότι έχω δώσει το πολιτικό μου στίγμα, καθώς τα τελευταία 4 χρόνια προσπάθησα να είμαι κοντά στον κόσμο, να ακούω και να αναδεικνύω τα κοινωνικά προβλήματα, να δίνω λύσεις σε τοπικά ζητήματα και παθογένειες παρελθόντων ετών με ειλικρίνεια και πραγματικό ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μου.

Παρά το έντονο κοινοβουλευτικό έργο των τελευταίων χρόνων, επιδίωκα να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο στον τόπο μου και να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του με το βλέμμα στραμμένο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού, χωρίς να ξεχνάω τη δεύτερη ιδιότητά μου, αυτή του αγρότη. Αν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να εκλεγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα συνεχίσω το έργο μου, γνωρίζοντας τα λάθη μου και προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο δυνατό.

Κλείνοντας, καλώ τους νέους και τις νέες να μην απέχουν αλλά να σκεφτούν σοβαρά για το μέλλον τους. Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη μάχη οι πολίτες να επιλέξουν να αναμετρηθούν τα πολιτικά προγράμματα. Να προσέλθουν στις κάλπες έχοντας κατανοήσει το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Το διακύβευμα των εκλογών είναι μια πλήρης και ολική οπισθοδρόμηση, στις εφιαλτικές ημέρες του 2010-2014 και των μνημονιακών πολιτικών ή μια ευρωπαϊκή χώρα, με κοινωνικό κράτος και στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων. Αν αυτό γίνει κατανοητό από τους Έλληνες πολίτες, τότε αρκεί για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass