Οι νέοι μπροστά... για μια καλύτερη Θεσσαλία!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΨΥΡΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2019 16:31

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή δημόσιου βήματος στους νέους και θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση και κατάθεση καινοτόμων προτάσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε όλα τα επίπεδα.

Αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει πρότυπο για τις υπόλοιπες όσον αφορά στην ποιότητα του νεανικού και επιστημονικού δυναμικού».

Αυτό υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Ψύρρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων θα είναι ακομμάτιστο και ταυτόχρονα υπερκομματικό».

Ο Λαρισαίος, επί πτυχίω φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, εξηγεί πώς συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα συγκρότησης του Συμβουλίου και προσθέτει πως «η πρώτη χρονικά συνεδρίαση θα λάβει χώρα περί τα τέλη Οκτωβρίου».

* Κύριε Ψύρρα, πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας;

- Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στη σχολή μου, καθώς σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες και ήρθα σε άμεση επαφή με τις πολιτικές διαδικασίες λόγω της ενεργής συμμετοχής μου σε συνέδρια εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Έτσι, πέρυσι το καλοκαίρι πήρα την πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με κοντινά μου πρόσωπα με σεβαστή ακαδημαϊκή πορεία, που με μεγάλη μου ικανοποίηση ανταποκρίθηκαν άμεσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το επόμενο διάστημα δημιουργήσαμε κάποια πλάνα τα οποία αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας και τους κανονισμούς που θα διέπουν το Συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα των συνεχών και αδιάκοπων διαβουλεύσεων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, στις αρχές του έτους, υπήρξε η καταγραφή του συνόλου των θεματικών ενοτήτων και των επιτροπών που θα συστήνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας. Αντιλαμβανόμεθα, ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως γεωγραφική θέση και φυσικό πλούτο και η παροχή δημόσιου βήματος στους νέους θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση και κατάθεση καινοτόμων προτάσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, η επικύρωση του εγχειρήματος που επήλθε μετά από τη θετική απόκριση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, αποτελεί σημαντική τομή για τη θέση των νέων στην κοινωνία. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε θερμά τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Νεολαίας, Ν. Λιούπα.

* Από ποιους αποτελείται η Οργανωτική Επιτροπή και ποια τα επόμενα βήματα συγκρότησης του Συμβουλίου;

- Στην πρώτη μου σκέψη όσον αφορά στην κατάρτιση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής έθεσα ως μοναδικό και απαράβατο όρο να αποτελείται από νέους Θεσσαλούς. Παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο σε τοπικά συνέδρια, που λαμβάνουν μέρος σε άλλα μέρη της Ελλάδας, να συμμετέχουν άτομα που κατάγονται από διαφορετικές περιοχές σε σχέση με τον τόπο διεξαγωγής αυτών. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μια επιτροπή που αποτελείται από νέους Θεσσαλούς φοιτητές. Λόγω των διαφορετικών σχολών που υπάγονται τα μέλη, ορατός είναι ο πλουραλισμός που επικρατεί όσον αφορά στις γνώσεις για ποικίλα θέματα, όπως τα οικονομικά και τα κοινωνικοπολιτικά. Εγώ σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο αντιπρόεδρος Α’ Γιώργος Μαλισόβας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αντιπρόεδρος Β’ Αναστάσιος Καραχριστιανίδης φοιτά στο Τμήμα Ιστορικού – Αρχαιολογικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αγγελική Νιτσάκου, Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Δημήτρης Σακοράφας στο Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Στέλλα Μίτιλη σπουδάζει Νομική στο ΕΚΠΑ και η Ιωάννα Μπαγιώτη είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Όλα τα άτομα που προανέφερα νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους και η θεσμοθέτηση ενός οργάνου ήταν κινητήριος μοχλός για την πλήρη ενεργοποίησή τους. Θα υπάρχουν 3 Επιτροπές (Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, Κοινωνίας και Ποιότητας Ζωής) και εκτός των Περιφερειακών Συμβούλων ιδιαίτερη μέριμνα υφίσταται στη συγκρότηση μιας Δημοσιογραφικής Ομάδας από νέους που θα καλύπτουν τις διαδικασίες του Συμβουλίου και θα τις δημοσιεύουν σε σελίδα που θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες της. Το σύνολο των προτάσεων που θα καταγραφούν στα πρακτικά του Συμβουλίου θα κατατεθούν, αυτοπροσώπως, μετά το πέρας του Συμβουλίου, από το σύνολο των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής στον περιφερειάρχη που θα εξετάσει και την πιθανότητα υλοποίησής τους.

* Λειτουργεί σε άλλες Περιφέρειες ή Δήμους ανάλογο Συμβούλιο Νέων;

- Η αλήθεια είναι πως το 2008 υπήρξε η θέσπιση πανελλαδικά από την τότε κυβέρνηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων σε όλα τα δημοτικά συγκροτήματα της χώρας. Δυστυχώς ,όμως, η ζωή τους ήταν πολύ μικρή. Ένα επιτυχημένο εγχείρημα θεσμοθέτησης πολιτικού οργάνου σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελεί η Βουλή των Εφήβων, που ξεκίνησε τις εργασίες από το σχολικό έτος 1995-1996 και ακόμα και σήμερα απολαμβάνει τεράστια αναγνώριση από τον κάθε πολίτη. Η καινοτομία και η πρωτοτυπία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας έγκειται στο γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό εκτός από τολμηρό αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει πρότυπο για τις υπόλοιπες όσον αφορά στην ποιότητα του νεανικού και επιστημονικού δυναμικού που θα το χαρακτήριζα υπόδειγμα. Ελπίζουμε πως αυτή η κίνηση θα διαδώσει το μήνυμα για την πιο ενεργή ενασχόληση των νέων με τα κοινά, με τη φωνή τους να ακούγεται δυνατά.

* Κάθε πότε θα συνεδριάζετε και πώς θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη γεωγραφικά εκπροσώπηση των νέων της Θεσσαλίας;

- Η περιοδικότητα του χρόνου των συνεδριάσεων θα συναποφασίζεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Οργανωτική Επιτροπή και η αναγκαιότητα του χρόνου της έναρξης των εργασιών θα κρίνεται ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι πασιφανές, εξάλλου, ότι το όργανο αυτό θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Η συνεδρίαση θα είναι σκόπιμη όταν η Περιφέρεια εισηγηθεί πρόταση που αφορά στη νέα γενιά. Μετά από συζήτηση της Οργανωτικής με την Περιφέρεια και τη συγκατάθεση της δεύτερης, αποφασίστηκε πως η πρώτη χρονικά συνεδρίαση θα λάβει χώρα περί τα τέλη Οκτωβρίου, και πιο συγκεκριμένα στο 4ήμερο από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2019. Το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί και η στοχοθεσία μας είναι να διεξάγεται το Συμβούλιο 2 φορές τον χρόνο το 2021 και το 2022 από 4. Η μονιμότητα βεβαίως εξαρτάται από το πλήθος της συμμετοχής διότι στοχεύουμε στη συνεχή απαρτία των μελών του Συμβουλίου. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας θα συμπληρώσουν μια φόρμα αίτησης, οι απαντήσεις των οποίων θα αξιολογούνται ποιοτικά. Η φόρμα θα αναρτηθεί το επόμενο διάστημα στην ηλεκτρονική μας σελίδα σε πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) που ονομάζεται Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας. Εκτός από τη δημοσιότητα που πήρε αμέσως η δημιουργία του οργάνου αυτού, είμαστε πεπεισμένοι και με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι στη μέγιστη δυνατή γεωγραφική εκπροσώπηση θα παίξει σημαίνοντα ρόλο η έμπρακτη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την καθολική προβολή του Συμβουλίου σε όλα τα τμήματα και τις σχολές. Αναμφίβολα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας αποδεικνύει ότι οι νέοι κατέχουν τις γνώσεις και τη θέληση να αλλάξουν και συνάμα να βελτιώσουν τη θέση τους στην κοινωνία.

* Ποια θα είναι η θέση των κομματικών νεολαιών στο Συμβούλιο και πώς θα διασφαλίσετε τη μη κομματικοποίηση του Οργάνου;

- Στόχος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας είναι να ενδυναμώσει τη φωνή των νέων ανθρώπων και να εκφράσουν τις ιδέες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για τα προβλήματα που αφορούν στην περιοχή μας και να προτείνουν λύσεις και στον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών, από την οπτική γωνία των νέων Θεσσαλών. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί με την ύπαρξη κομματικών νεολαιών μέσα στο Συμβούλιο ή ακόμα και τη δράση ''δημιουργημένων'' από την οργανωτική κομμάτων με κάποια ιδεολογία σε αντιστοιχία με τα ήδη υπάρχοντα κόμματα. Κάτι τέτοιο φυσικά θα σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες θα προσπαθούσαν να δώσουν λύση στα προβλήματα που θα τεθούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της γραμμής του κόμματος και όχι όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Η μη κομματικοποίηση του Οργάνου θα εξασφαλιστεί ακριβώς με τη μη ύπαρξη κομματικών νεολαιών ή υπόνοιας αυτών και με τον χωρισμό του 55μελούς Περιφερειακού Συμβουλίου σε 3 Επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από 17 άτομα (Περιφερειακούς Συμβούλους). Η Δημοσιογραφική Ομάδα θα απαρτίζεται από 4 άτομα. Δικαίωμα να μιλήσουν για τα προβλήματα που θα τεθούν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως. Θέλω να τονίσω και προσωπικά, κλείνοντας, αλλά και όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων θα είναι ακομμάτιστο και ταυτόχρονα υπερκομματικό.

* Τι δυνατότητες προσφέρει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας ώστε να παρεμποδιστούν οι φυγόκεντρες τάσεις των νέων προς το εξωτερικό;

- Ως ενεργός νέος πολίτης αφουγκράζομαι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της γενιάς μου και κατανοώ την άποψη που κυριαρχεί στα νεανικά στέκια ότι η απώθησή τους από τα κοινά οφείλεται στην αδυναμία της επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης στην Ελλάδα. Μετά λύπης μου κυριαρχεί η αντίληψη ότι η άτακτη φυγή στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς και οικονομικούς λόγους αποτελεί τη μόνη αδιέξοδο, αφού μια ξένη χώρα σου προσφέρει όλα όσα σου στερεί η Ελλάδα. Όμως, η αγάπη για την Ελλάδα δεν σβήνει ποτέ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας ως εγχείρημα είναι ότι προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα μέσω της συμμετοχής και της παροχής του δικαιώματος του δημόσιου λόγου και της άμεσης κατάθεσης των προτάσεων σε ένα θεσμικό όργανο, να εισακουστεί η φωνή τους, οι απόψεις τους και να βελτιώσουν προς το καλύτερο μέσω της εφαρμογής τους την ποιότητα ζωής αυτών και των συνανθρώπων τους. Ο πλουραλισμός των θεματικών ενοτήτων που αφορούν στους νέους (κλιματική αλλαγή, πρωτογενής τομέας, ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος, εκπαιδευτικό σύστημα, ανεργία-αγορά εργασίας, χάραξη μελλοντικών πολιτικών) αλλά και η δυναμική παρουσία θα αποδείξει περίτρανα ότι οι νέοι μπορούμε να κάνουμε τα οράματα για μια καλύτερη Θεσσαλία και αργότερα για μια καλύτερη Ελλάδα, πραγματικότητα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass