ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» Η ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΣΣΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΥ:

H ζωγραφική μου «αντιγράφει» τη ζωή μου

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2015 8:42

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Η ζωγραφική είναι η ζωή της, ο τρόπος που από μικρό παιδί επικοινωνούσε με το περιβάλλον και χρωμάτιζε τον κόσμο γύρω της... Είναι ένας απλός άνθρωπος που αποφάσισε νωρίς να εξωτερικεύσει χωρίς φόβο και πάθος τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες χρησιμοποιώντας ως μέσα έκφρασης τα σχολικά τετράδια στα χρόνια της αθωότητας και τον καμβά την εποχή της δημιουργίας! Ο λόγος για την πολιτογραφημένη Καρδιτσιώτισσα ταλαντούχα ζωγράφο Κατερίνα Κανελλάκου, η οποία μετά από αρκετά χρόνια δυναμικής παρουσίας στα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα, αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της στην απαιτητική Ελλαδική Πρωτεύουσα της τέχνης και της έκφρασης!

Ευγενική και χαμογελαστή η Κατερίνα, μίλησε στην ΕτΔ για τη δουλειά και τη σχέση της με το κοινό, αποκαλύπτοντας ότι η προσωπική επαφή με τον θεατή είναι το μεγάλο ζητούμενο στα έργα της!

Ολόκληρη η συνέντευξη, έχει ως εξής:

* Τι σημαίνει για σένα η ζωγραφική;

- Όλα τα παιδικά και εφηβικά μου όνειρα είναι ζυμωμένα με το χρώμα και το σχέδιο και γι’ αυτό και η ζωγραφική μου γράφει με τον δικό της τρόπο τη ζωή μου. Τα παιδικά μου χρόνια απορροφά η ζωγραφική με τρόπο παιδικό, σαν παιχνίδι. Συνθέτω ιστορίες με φιγούρες, μέσα στα τετράδιά μου. Μιλώ για την αγάπη μου αυτή, για τη ζωγραφική και παθιάζομαι. Στα χρόνια που ακολούθησαν ασχολήθηκα με το ξιροπαστέλ και το ακρυλικό προσπαθώντας να αναπτύξω το προσωπικό μου ύφος. Αυτό ακριβώς, είναι μια αναζήτηση που συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα. Η ζωή μου ανάμεσα στο χρώμα και τη γραφή γέννησε το όνειρο μου για τη θέση που θα βρω στην τέχνη ως απόλυτη ανάγκη, καθώς για μένα η τέχνη της ζωγραφικής είναι η μισή μου πνοή.

* Ποιες είναι οι πηγές της καλλιτεχνικής σου έμπνευσης;

- Άπειρες εικόνες απλώνουν τα υπέροχα δίχτυα της έμπνευσης. Η αποτύπωση τους στο ζωγραφικό καμβά ανοίγει ένα παράθυρο στον εσωτερικό κόσμο μου. Λέξεις και στιγμές από την καθημερινότητα, εμπειρίες, αναμνήσεις, ιστορίες ανθρώπων και προσωπικά βιώματα όλα μπορούν να γίνουν χρώμα. Έξαλλου η ζωγραφική είναι από μόνη της έμπνευση!

* Πώς αισθάνεσαι όταν ζωγραφίζεις;

- Ζωγραφέω, ζωγραφώ... Όταν ζωγραφίζω αναπτύσσω έναν απόλυτα προσωπικό διάλογο και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που καταπιάνομαι με έναν λευκό καμβά. Είναι για μένα κραυγή και σιωπή μαζί... Οι καλλιτέχνες δεν είναι «διαφορετικοί άνθρωποι» όπως πιστεύουν κάποιοι. Όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχουν κάνει με τον εαυτό τους. Υπάρχουν ζωγράφοι για το φως με σκοτάδι μέσα τους και άλλοι στο φως που έρχονται από το σκοτάδι!

* Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το δημιουργικό σου αισθητήριο;

- Η τραγικότητα της σημερινής νεοελληνικής πραγματικότητας με θλίβει αφάνταστα και όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στις πινελιές μου... Μουντές, συρτές πινελιές με σκοτεινά χρώματα σε έργα μισοτελειωμένα ...

* Η άποψή σου για την... γενικώς επιζητούμενη αναγνωρισιμότητα των καλλιτεχνών;

- Για μένα, στην τέχνη, δεν είναι η αναγνωρισιμότητα το ζητούμενο! Δεν με αφορά η εμπορευματοποίηση των έργων μου, αλλά η προσωπική επαφή με τον θεατή και ο συνεχής διάλογος μαζί του. Πάντως το INTERNET και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν και ανοίγουν νέα παράθυρα σε εμάς τους νέους καλλιτέχνες. Μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλουμε τη δουλειά μας και παράλληλα να παρακολουθούμε δουλειές συναδέλφων μας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ανησυχία μου είναι μόνο να μη μετατραπούν σε καταφύγιο εύκολης προώθησης, από μέσα προβολής έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων.

* Μίλησέ μας για τα δημιουργήματά σου...

- Σε αυτή τη ζωή έχω επιλέξει να εκφράζομαι μέσω της ζωγραφικής... Τα έργα μου είναι ένα κυνήγι της σάρκας και της ψυχής, είναι μια φωνή δυνατή, ή ένας ψίθυρος στο αυτί του θεατή. Τεχνοτροπία; ύφος; Ανάλογα την ένταση του ήχου που θέλω να εκπέμψω. Συνήθως έχω ένα συναίσθημα έντονο μέσα μου όταν αρχίζω να ζωγραφίζω και προσπαθώ να το εγκλωβίσω σε κάποια εκατοστά καμβά. Κατά τη διαδικασία προσέγγισης του συναισθήματος αυτού και απεικόνισης του στο «τελάρο» μπορεί να κλίνω ή να αποκλίνω από αυτό, με αποτέλεσμα νέα «μονοπάτια» που δεν τα περιμένω ούτε και εγώ πολλές φορές!

* Τι ετοιμάζεις για το μέλλον;

- Ετοιμάζω μια νέα σειρά έργων με κάρβουνο πάνω σε σελίδες εφημερίδων, πειραματίζομαι σε νέα υλικά .... Επίσης ετοιμάζω με χαρά τον φάκελο μου για το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ποια είναι η Κατερίνα Κανελλάκου

Κατερίνα Κανελλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1975 και μεγάλωσε στον Κέδρο Καρδίτσας. Φοίτησε σε ιδιωτική σχολή γραφιστικής. Ζει και δημιουργεί στην πόλη της Καρδίτσας.

Ατομικές εκθέσεις: 2007 Εικαστικός Όμιλος Καρδίτσας * 2007 «Art Cafe Souita», Τρίκαλα * 2008 Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «Κaraoulanis Beach» Άγιος Ιωάννης Πηλίου * 2010 «Μια έκθεση με ανοιχτούς ορίζοντες», Καρδίτσα * 2011 «Μirror Αrt», Αθήνα * 2012 Ξενοδοχείο «ΝΑΪΑΔΕΣ», Καρδίτσα * 2013 Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» με τίτλο «6 ΓΡΑΜΜΑΤΑ», Ελευσίνα * 2013 «ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ». Συνάντηση ζωγραφικής θεάτρου, videoart και ζωντανής μουσικής, με πυρήνα έμπνευσης την εικαστική σειρά «6 ΓΡΑΜΜΑΤΑ» * 2014 Εικαστικός Όμιλος Καρδίτσας, αναδρομική έκθεση με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΙΝΕΛΙΑ έως ΤΩΡΑ» * 2015 «ΑυΤόΠτεΣ Στην Πόλη της Καρδίτσας»

Ομαδικές Εκθέσεις: 2006 – 2014 Συμμετοχή σε 16 εκθέσεις του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας * 2011 Συμμετοχή στο «Art Event» του Μιχαήλ Ρωμανού «50 καλλιτέχνες δημιουργούν για τη γυναίκα». Παρουσίαση στον Έλληνο-Γαλλικό Σύνδεσμο στην Αθήνα. * 2011 Συμμετοχή στην πρώτη ομαδική έκθεση του «Πολυχώρου Τέχνης», «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», Λάρισα * 2014 Συμμετοχή στην έκθεση με τον τίτλο «ΒΙΩΜΑΤΑ του ΕΙΚΟΚ», Πινακοθήκη Καρδίτσας * Συμμετοχή σε τρεις εκθέσεις ζωγραφικής στα συμπόσια τέχνης «Δρυάδες» που διοργανώνονται ανελλιπώς από το 2003 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Η Κατερίνα Κανελλάκου είναι Μέλος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας, Μέλος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Καρδίτσας και Μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Εργαστηρίου «Τέχνης Παίδευσις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass