Γιατί είναι σημαντική η διεθνής καταχώριση ως ΠΓΕ για το τσίπουρο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΗΜ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2021 20:28

«Με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), των Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά»

αναγνωρίζονται τα προϊόντα μας ντε φάκτο σε 39 σημαντικές τρίτες χώρες. Επίσης είναι μία μεγάλη επιτυχία του κλάδου, διότι είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία ενεργά».
Αυτό υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος Δημ. Αποστολάκης και εξηγεί γιατί πανηγυρίζει ο κλάδος από την παραπάνω απόφαση.
Ο κ. Αποστολάκης χαιρετίζει την ίδρυση της νέας Ένωσης Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας, η οποία τρέχει την προώθηση των αποσταγμάτων και κρασιών της περιοχής μας, ενώ τονίζει ότι το τσίπουρο άντεξε, λόγω εσωτερικής κατανάλωσης κατά την περίοδο της πανδημίας. Τέλος, χαρακτηρίζει «ελπιδοφόρες και αξιόλογες τις επενδύσεις με σύγχρονα αποσταγματοποιεία που δρομολογούνται από γνωστές εταιρείες στην επαρχία Τυρνάβου».

* Κύριε Αποστολάκη γιατί είναι σημαντική η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), των Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά». Τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύονται ήδη από την ΕΕ;
- Τα προϊόντα αυτά ναι μεν προστατεύονται στα όρια της ΕΕ, καθώς και στις χώρες, τις οποίες η ΕΕ συνάπτει διμερείς σχέσεις. Είναι όμως δεδομένο ότι η σύναψη διμερών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες και τελικά, πολλές φορές, δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα προϊόντα. Με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), των Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά» αναγνωρίζονται τα προϊόντα μας ντεφάκτο σε 39 σημαντικές τρίτες χώρες. Επίσης, είναι μία μεγάλη επιτυχία του κλάδου διότι είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία ενεργά, με τη συνδρομή του εξειδικευμένου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δικηγορικού γραφείου του συμβούλου μας καθηγητή, κ. Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθιστώντας τις Ενώσεις μας συνδικαιούχους των άνω γεωγραφικών ενδείξεων.

* Ως Πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος ποιες πρωτοβουλίες λάβατε για την ενίσχυση των εξαγωγών ιδιαίτερα του τσίπουρου που παράγεται στη Θεσσαλία;
- Η Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό μέλημα την ανάδειξη του εμφιαλωμένου τσίπουρου στην Ελλάδα, διότι ένα προϊόν για να μπορέσει να περάσει τα σύνορα της κάθε χώρας, πρέπει καταρχάς να εμπεδωθεί και να τρανωθεί μέσα στην ίδια τη χώρα. Δυστυχώς η έναρξη των προσπαθειών μας και για ενίσχυση των εξαγωγών το 2010, συνέπεσε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σημαντικότατη επιβράδυνση στις δράσεις που θα θέλαμε να αναλάβουμε και προς την κατεύθυνση αυτήν. Έτσι, ενώ υπήρξαν προγράμματα και δράσεις έτοιμα προς υλοποίηση για προώθηση σε τρίτες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., δεν προχώρησαν λόγω της οικονομικής αδυναμίας κάποιων συναδέλφων να αναλάβουν την ιδία συμμετοχή. Όσον αφορά τώρα ειδικά την προώθηση των εξαγωγών των αποσταγμάτων της Θεσσαλίας, η Ένωση Αποσταγματοποιών Ελλάδος δεν είναι αρμόδια, διότι εκπροσωπεί τον κλάδο πανελλαδικά. Το ίδιο ισχύει παραδείγματος χάριν με το κρασί, καθώς την προώθηση των τοπικών οίνων αναλαμβάνουν οι τοπικές Ενώσεις Οινοποιών, όπως Πελοποννήσου, Βορείου Ελλάδος, Κεντρικής Ελλάδος, Αιγαίου, κ.λπ. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η υπό ίδρυση νέα Ένωση Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια διότι η ποιοτική ανάπτυξη στα αποστάγματα και τα κρασιά, την τελευταία εικοσαετία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συγκλονιστική.

* Τι προβλήματα δημιούργησε στον κλάδο η πανδημία του κορονοϊού και πόσο γρήγορα θα επανέλθει η αγορά που σχετίζεται με την κατανάλωση αποσταγμάτων, στην κανονικότητα;
- Η πανδημία του κορονοϊού σίγουρα δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην κατανάλωση αποσταγμάτων, λόγω των συνεχόμενων lockdowns στην εστίαση. Το ευτύχημα είναι ότι, ακριβώς επειδή το τσίπουρο άνοιξε τα φτερά του τα τελευταία χρόνια, εντός της επικράτειας, η ανάκαμψη με το άνοιγμα της εστίασης είναι αυτόματη. Σίγουρα και στη σκληρή για όλους μας περίοδο του lockdown οι καταναλώσεις, χαμηλές μεν, υπήρχαν έστω και στο σπίτι.

* Στην επαρχία Τυρνάβου δρομολογούνται αξιόλογες επενδύσεις με σύγχρονα αποσταγματοποιεία από γνωστές εταιρείες. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα ποιοτικά σταφύλια της περιοχής ή και σε άλλους παράγοντες;
- Η επιβίωση και ανάδειξη του Τσίπουρου μέσα στα τελευταία αυτά χρόνια αποδεικνύεται μέσω των πολύ σημαντικών αυτών επενδύσεων. Και δεν είναι μόνο αυτές οι επενδύσεις διότι οι αποσταγματοποιοί έγιναν αισίως 92 σε όλη τη χώρα με την παραγωγή να αυξάνεται, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στα ελληνικά εμφιαλωμένα αποστάγματα. Είναι βέβαιο ότι η επαρχία Τυρνάβου παρέχει τα εχέγγυα μέσω της ποιότητας των σταφυλιών, αλλά και τη σοβαρότητα των αμπελουργών της να δεχθεί τις αξιόλογες αυτές επενδύσεις. Είναι στο χέρι λοιπόν όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή του τσίπουρου στην επαρχία Τυρνάβου να το αναδείξουν με μεθοδική και σοβαρή συνεργασία.

* Σας προβληματίζει η ζημιά που φαίνεται να προκάλεσαν οι παγετοί και στην αμπελοκαλλιέργεια;
- Πιστεύω ότι οποιαδήποτε μείωση παραγωγής ή ποιότητας μέσω καιρικών φαινομένων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα που λέγεται παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Το πρόβλημα είναι ότι παρατηρείται πλέον όλο και πιο συχνά μία υποβάθμιση της πρώτης ύλης, λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε προσεχώς είναι να δούμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες που προκαλούνται από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass