«Η μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο ουκρανικό μέτωπο»

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΚΝΕ ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2022 21:10

«Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης του ΚΚΕ, στην οποία θα μιλήσει σήμερα στη Λάρισα ο Νίκος Αμπατιέλος.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ απαντάει στις ερωτήσεις της «Ε». Περιγράφοντας «τη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο ουκρανικό μέτωπο» και συστήνοντας ότι «η πραγματική αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας είναι η πάλη ενάντια στους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων που αιματοκυλούν εδώ και χρόνια τους λαούς». Με την ευκαιρία, ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρεται στην κωμικοτραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, "διπλωματία του μπακλαβά", αποδίδοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά «στην ανάγκη ενεργειακών κολοσσών για συνεκμετάλλευση».
Όσο για την πανδημία, τονίζει πως ο "πραγματικός ιός είναι ο καπιταλισμός", επισημαίνοντας: «Ποιος είναι αυτός που τον 21ο αιώνα, στο όνομα των "αντοχών" της καπιταλιστικής οικονομίας, αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει; Απαιτείται αγώνας του λαού μας, ώστε να μη γίνει ο θάνατος συνήθεια, για Υγεία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες και όχι τα "κοράκια" της ιδιωτικής υγείας».

* Κύριε Αμπατιέλο, διαδηλώνετε κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ρωσίας. Και σας κατηγορούν ότι έτσι, με την εξίσωση, αθωώνετε τον εισβολέα Πούτιν…
- Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, που ήταν η τυπική έναρξη του πολέμου για τον πολύπαθο ουκρανικό λαό. Όταν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ήδη από πριν τις 24 του Φλεβάρη, δεν έβγαζαν μιλιά για τα ελικόπτερα των ΗΠΑ που απογειώνονταν από το Στεφανοβίκειο ή στην καλύτερη μπέρδευαν το σήμα της ειρήνης με αυτό της …Mercedes, το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον λαό για την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ρωσία. Διοργάνωσε, μάλιστα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μεγαλειώδη κινητοποίηση έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, που κατέληξε με πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Η προπαγάνδα της πολεμικής εμπλοκής στη χώρα μας από τα παπαγαλάκια του ευρωατλαντισμού διαστρεβλώνει συνειδητά τις θέσεις του ΚΚΕ. Η "εξίσωση", που αναφέρατε και στην ερώτησή σας, αντανακλάται στη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο ουκρανικό μέτωπο τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΕ δεν έχει ξεχάσει ούτε το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία που στηρίχθηκε στη δράση ναζιστικών δυνάμεων με την πολύμορφη ενίσχυση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. ούτε πως και ο ίδιος ο Πούτιν συνεργάζεται με εθνικιστικές-φασιστικές δυνάμεις στη Ρωσία, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. Το ΚΚΕ δεν κλείνει τα μάτια στην τεράστια συγκέντρωση πολεμικού υλικού από το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας ούτε στον στόχο της ρωσικής αστικής τάξης να διαμορφώσει τη δική της σφαίρα επιρροής, μια καπιταλιστική ενοποίηση, που, για "χατίρι" της, έφτασε να στέλνει πριν λίγες εβδομάδες ρωσικά στρατεύματα στο Καζακστάν, για να καταστείλει την εργατική-λαϊκή εξέγερση. Το ΚΚΕ, λοιπόν, δεν αθωώνει κανένα "τέρας" του καπιταλιστικού κόσμου. Αν θέλει κανείς μάλιστα να ψάξει το ποιος στήριζε τον Πούτιν, ας το αναζητήσει στις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις κορυφαίων πολιτικών του «δυτικού κόσμου» τη δεκαετία του 2000. Δικό τους παιδί είναι, γιατί πρώτα και κύρια το ίδιο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα υπερασπίζονται.

* Επομένως, τι πρέπει να κάνει κάποιος;
- Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία να μη διαλέξει στρατόπεδο "ληστών". Επιβεβαιώνει με τη μαχητική του δράση πως πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον, πραγματική αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων αιματοκυλούν εδώ και χρόνια τους λαούς. Άλλωστε, ειδικά ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός έχουν μεγάλη πείρα για το πώς μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερήσουν όταν "βγάλουν από τη μέση" όσους λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν.

* Εκτιμάτε ότι μπορεί να προκύψει σοβαρή ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο;
- Η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ήδη σε εξέλιξη. Μετατρέπει την Ελλάδα σε θύτη άλλων λαών και τον λαό μας σε θύμα πιθανών αντιποίνων. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο τα αποκαλυπτικά έγγραφα στρατιωτικών οργανισμών των ΗΠΑ για τον «κορυφαίο ρόλο που παίζουν Σούδα και Αλεξανδρούπολη» για την προώθηση δυνάμεων στο μέτωπο του πολέμου, όσο και κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι που συνεχώς αναφέρουν πως ακριβώς αυτές οι υποδομές θα αποτελέσουν στόχο αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης. Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, τέτοιου είδους «υποδομές» στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου μπορούν μόνιμα να είναι εγκατεστημένες οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία κ.ά. Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη βάση στο Στεφανοβίκειο πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση 12 αμερικανικών ελικοπτέρων σε αντίστοιχη βάση στην Πολωνία, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτήν την πολιτική στηρίζουν όλες οι αστικές δυνάμεις στη χώρα, τόσο η ΝΔ με τα "πολεμικά ανακοινωθέντα", όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που η δική του Κυβέρνηση εγκαινίασε τις στρατιωτικές βάσεις στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και αλλού και τώρα δήθεν "αντιπολιτεύεται" ισχυριζόμενος πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να σταλεί στρατιωτικό υλικό αν αυτό γινόταν κάτω από την "ομπρέλα" των "Διεθνών Οργανισμών"… Κάτι δηλαδή που γίνεται ήδη.

* Η στάση της χώρας μας στο Ουκρανικό θεωρείται ότι επηρεάζεται από τα ελληνοτουρκικά. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα και χωρίς εντάσεις. Έχετε διατυπώσει όμως σοβαρές ενστάσεις…
- Το "κλίμα" αυτών των συναντήσεων καθορίζεται από τον χιλιοδιατυπωμένο στόχο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, να διατηρηθεί η "συνοχή της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ", που πρακτικά σημαίνει απαράδεκτους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτοί οι προσωρινοί συμβιβασμοί, αν επιτευχθούν, δεν σημαίνει επ' ουδενί πως θα εξασφαλίσουν την "ειρήνη και σταθερότητα" στην περιοχή, όπως συνεχώς αναπαράγουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Το "μενού" σε αυτήν την πρόσφατη συνάντηση δεν καθορίστηκε από τη "διπλωματία του μπακλαβά", όπως κωμικοτραγικά λέγεται, αλλά από την ανάγκη ενεργειακών κολοσσών για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που μπαίνει επιτακτικά ο στόχος τους για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας. Όσο για τα περί "προστασίας και στήριξης των συμμάχων", για να μην ανατρέξουμε στο διαχρονικό έγκλημα της Κύπρου, στην αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης ακριβώς μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κ.λπ., είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου σε ελληνική εφημερίδα που για τη στήριξη του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είπε περιγραφικά: «Θα σας πουλήσουμε όπλα».
* Η ακρίβεια θερίζει και ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές σε κάποια είδη απογειώθηκαν. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
- Για να πάρει έστω μια "ανάσα" ο λαός και η νέα γενιά, δεν επαρκούν μέτρα-κοροϊδία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση για την ακρίβεια. Χρειάζεται εδώ και τώρα να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, να αυξηθούν οι μισθοί και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους ανέργους. Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας, ο λιγνίτης, οι υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ. προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί "εμπόρευμα".

* Ήταν κι αυτό το εγχώριο «πολεμικό ανακοινωθέν» με τους θανάτους από κορονοϊό, εκτός ΜΕΘ μάλιστα. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό;
- Δύο χρόνια μετά, αυτό που επιβεβαιώνεται από όλες τις εξελίξεις είναι πως ο "πραγματικός ιός είναι ο καπιταλισμός". Ποιος είναι αυτός που τον 21ο αιώνα, στο όνομα των "αντοχών" της καπιταλιστικής οικονομίας, αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει; Τι είναι αυτό που με τραγικά κυνικό τρόπο αναγκάζει τους υγειονομικούς να πρέπει να επιλέξουν ποιος ασθενής θα λάβει κατάλληλη φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ποιος όχι, επειδή τα κρεβάτια δεν επαρκούν;
Είναι η διαχρονική η εγκληματική πολιτική στην Υγεία, που θυσιάζει ακόμη και την ανθρώπινη ζωή για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων. Αυτή η πολιτική υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και είναι "πυξίδα" και της ΝΔ, που έφτασε στο σημείο να λέει πως μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο κλείσιμο νοσοκομείων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, γιατί «οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και υπάρχει ίντερνετ».
Αυτήν την πολιτική μπορεί και πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο αγώνας του λαού μας, ώστε να μη γίνει ο θάνατος συνήθεια και να δυναμώσει ταυτόχρονα η πάλη για Υγεία και Πρόνοια που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι τα διάφορα "κοράκια" της ιδιωτικής υγείας.

Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass