Ελλάδα στους μισθούς, Ευρώπη στους λογαριασμούς

Δηλώνει σε συνέντευξή στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Σωτήρης Τερζόπουλος * Θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η δύναμη της συλλογικότητας και η δημιουργία κουλτούρας καταναλωτή, για να μειωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να ομαλοποιηθεί η αγορά *" Έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες πολιτών και καταναλωτικών ενώσεων σύμφωνα με τις οποίες μετρήθηκαν οι τιμές 60 συγκεκριμένων προϊόντων από μία αλυσίδα σουπερμάρκετ πριν ξεκινήσει το μετρό του market pass, και η δαπάνη για αυτά τα 60 προϊόντα ήταν στα 250 ευρώ. Σήμερα, ακριβώς αυτά τα ίδια 60 προϊόντα στην ίδια ακριβώς αλυσίδα σουπερμάρκετ κοστίζουν 430 ευρώ!!! Να λοιπόν πού πηγαίνει το market pass!"

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2023 14:30

Το γαϊτανάκι της ακρίβειας που εδώ και πολύ καιρό έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μοιάζει να μην έχει τέλος. Οι πολίτες είναι απροστάτευτοι, η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται διαρκώς και τα όποια κυβερνητικά μέτρα λαμβάνονται μέχρι τώρα δεν φαίνονται ικανά να αλλάξουν το τοπίο. Το αντίθετο μάλιστα, ενώ ήδη προαναγγέλλεται ότι θα διακοπεί η επιδότηση στην ενέργεια σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., ότι το καλάθι του νοικοκυριού παίρνει παράταση μονάχα για ένα τρίμηνο, η οικονομική κατάσταση των πολιτών διαρκώς χειροτερεύει από τις διαρκείς αδικαιολόγητες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, τις υψηλές τιμές ενέργειας και καυσίμων.


Ακόμη και τώρα το καλοκαίρι οι πολίτες νιώθουν ανίσχυροι, αφού ακόμη και οι ολιγοήμερες διακοπές για πολλές οικογένειες φαντάζουν μακρινό όνειρο. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Θεσσαλίας, εκπαιδευτικός κ. Σωτήριος Τερζόπουλος σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» αναλύει το φαινόμενο του πληθωρισμού που πέφτει και των τροφίμων που ανεβαίνουν, κάνοντας τη θλιβερή διαπίστωση ότι «τελικά η Ελλάδα κατάφερε να γίνει Ευρώπη σε τιμές, ενοίκια και λογαριασμούς, αλλά παρέμεινε Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους μισθούς».
Ιδιαίτερα αιχμηρός στο θέμα που αφορά την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ στο ερώτημα πώς σκοπεύει να κινηθεί το ΙΝΚΑ το επόμενο διάστημα, ο κ. Τερζόπουλος προτάσσει τη δύναμη της συλλογικότητας και τη δημιουργία κουλτούρας καταναλωτή.

* Κύριε Τερζόπουλε, οι προσδοκίες του κόσμου για ανακούφιση από την ακρίβεια σε όλα τα βασικά αγαθά που πλήττει τη χώρα έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Βρισκόμαστε στα μέσα καλοκαιριού και η κατάσταση δείχνει να έχει εκτροχιαστεί και στον κλάδο του τουρισμού με ακτοπλοϊκά και τιμές καταλυμάτων να έχουν πάρει φωτιά, ενώ και τα προϊόντα που διατίθενται από τον κλάδο εστίασης έχουν ακριβύνει εξωφρενικά. Το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας τι εικόνα έχει;
- Κυρία Πολυγένη, καταρχάς να σας ευχαριστήσω για αυτήν την ευκαιρία για συζήτηση και να πω και δημόσια, αν μου επιτρέπετε, ένα μπράβο που πολύ συχνά με ρεπορτάζ και μάλιστα με πρωτοσέλιδα μέσα από την «Ελευθερία» αναδεικνύετε τα καθημερινά προβλήματα των καταναλωτών.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά την πανδημία, οι καταγγελίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και έχουν να κάνουν σχεδόν με κάθε αγαθό που απαρτίζει την καθημερινότητα ενός καταναλωτή. Από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τους λογαριασμούς του αερίου, τα καύσιμα, τα ενοίκια και εννοείται τα τρόφιμα.
Οι τιμές των ακτοπλοϊκών και των καταλυμάτων δεν έχουν μείνει απ’ έξω βέβαια. Παρατηρούμε ότι μια 4μελής οικογένεια για να πάει σ’ ένα νησί με αυτοκίνητο πρέπει να καταβάλει έναν μισθό!
Όσο για τα καταλύματα κι εκεί βλέπουμε ασύμμετρες απαιτήσεις για έναν μέσο Έλληνα εργαζόμενο με οικογένεια. Αν συνεχιστούν όλα αυτά τότε η Ελλάδα θα είναι μια όμορφη χώρα για τους ξένους τουρίστες, αφού εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τα νησιά μας.
Αλλά ας επικεντρωθούμε σήμερα στα πλέον βασικά αγαθά που απαιτούνται για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου. Και αυτά δεν είναι άλλα από τις βασικές κατηγορίες τροφίμων, οι οποίες ακόμα και τώρα που μιλάμε εμφανίζουν συνεχόμενες ανατιμήσεις που σαν Ινστιτούτο Καταναλωτών πιστεύουμε πως είναι τελείως αδικαιολόγητες έως και καταχρηστικές.

*Σε πλήρη αντιδιαστολή βρίσκονται τα στοιχεία του πληθωρισμού και των τιμών των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με βάση όσα κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Πώς γίνεται ο πληθωρισμός να πέφτει και τα προϊόντα να ακριβαίνουν κι άλλο;
- Πολύ σωστά ρωτάτε λοιπόν πώς είναι δυνατόν η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στο 1,8%, ενώ την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να κυμαίνεται στο 13%.
Ποιοι οι λόγοι αυτών των ανατιμήσεων;
Στην αρχή μας έλεγαν ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος βέβαια σε λίγο θα κλείσει δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε…
Γίνονται έλεγχοι;
Ρωτάμε ξανά και ξανά πώς τελικά δικαιολογούνται τα τεράστια κέρδη που εμφανίζονται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ;
Και τελικά υπάρχει ένα ταβάνι σε όλο αυτό;

* Το καλάθι του νοικοκυριού παρέμεινε και η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμη «market pass». Θεωρείτε ότι ως μέτρα έχουν λειτουργήσει;
- Σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού, από την αρχή σαν ΙΝ.ΚΑ. είχαμε θέσει τις ισχυρές αντιρρήσεις μας ως προς την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και τότε κάποιοι βιάστηκαν να μας χαρακτηρίσουν αρνητές των πάντων.
Σήμερα, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αυτό το μετρό έχει φανεί χρήσιμο για τους καταναλωτές, καθώς το σημαντικότερο είναι ότι δεν κατάφερε να κρατήσει τις τιμές των προϊόντων σταθερές. Έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες πολιτών και καταναλωτικών ενώσεων σύμφωνα με τις οποίες μετρήθηκαν οι τιμές 60 συγκεκριμένων προϊόντων από μία αλυσίδα σουπερμάρκετ πριν ξεκινήσει το μετρό του market pass, και η δαπάνη για αυτά τα 60 προϊόντα ήταν στα 250 ευρώ.
Σήμερα, ακριβώς αυτά τα ίδια 60 προϊόντα στην ίδια ακριβώς αλυσίδα σουπερμάρκετ κοστίζουν 430 ευρώ!!!
Να λοιπόν πού πηγαίνει το market pass! Οι δικοί μας φόροι δεν λειτουργούν ανταποδοτικά σε κάποιες ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη, αλλά πηγαίνουν εξολοκλήρου στο να καλύψουν τις παράλογες και αναίτιες αυξήσεις των προϊόντων στα σουπερμάρκετ.
Αλήθεια, κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός υπάρχει, ακούει ή ο καθένας κάνει ό,τι θέλει εμπαίζοντας τους πολίτες;
* Οι υψηλές τιμές σε ενέργεια και καύσιμα είναι επίσης μεγάλη πληγή για τα νοικοκυριά. Πώς μπορεί ο κόσμος να αμυνθεί σε αυτή τη λαίλαπα αυξήσεων;
- Σ’ ό,τι αφορά τα καύσιμα, το αέριο και γενικότερα την ενέργεια, βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού όπου ο Έλληνας δεν επιβαρύνεται τόσο και δυστυχώς συνηθίσαμε τη βενζίνη και το πετρέλαιο σε αυτά τα υψηλά επίπεδα.
Να θυμηθούμε πως ο φετινός χειμώνας ήταν ένας ήπιος χειμώνας γενικά και δεν δημιούργησε έξτρα προβλήματα στους λογαριασμούς του αερίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλήθεια αν ο χειμώνας που έρχεται είναι βαρύς και δεν υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς από την κυβέρνηση, οι οποίες να σημειώσουμε ήταν κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα καταφέρει ο κόσμος να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των λογαριασμών;
Πώς δηλαδή θα βγαίνει ο μήνας με τα ενοίκια να έχουν πάρει την ανηφόρα εδώ και καιρό, τα τρόφιμα να οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων και με την ενέργεια να συμπληρώνει αυτό το εφιαλτικό πάζλ;

* Τι πλάνο δράσης έχει το Ινστιτούτο Καταναλωτών για το επόμενο διάστημα;
- Μπορεί σαν ΙΝ.ΚΑ. να κάναμε τον περασμένο χειμώνα ένα μποϊκοτάζ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταναλωτών, των νοικοκυριών που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εκτός τόπου και χρόνου αυξήσεις, που προανέφερα.
Τελικά, καταφέραμε και γίναμε Ευρώπη στις τιμές των προϊόντων, στους λογαριασμούς και στα ενοίκια, αλλά μείναμε Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους μισθούς…
Το πιο σημαντικό νομίζω πως είναι ο κόσμος να καταλάβει και να πιστέψει στη δύναμη της συλλογικότητας. Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια ούτε σωτήρες που θα τρέξουν να λύσουν το πρόβλημά μας όταν αυτό παρουσιαστεί.
Η δημιουργία κουλτούρας καταναλωτή είναι στη φιλοσοφία του ΙΝ.ΚΑ. διότι ας μη ξεχνάμε ότι όλοι εμείς αποτελούμε τον έναν και μοναδικό λόγο που υπάρχουν και πωλούνται όλα τα προϊόντα και όχι το ανάποδο!

Συνέντευξη στη Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass