ΑΝΝΥ ΨΑΡΡΑ:

Πάντα παρούσα στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Λάρισας

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ»

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2023 9:00

Την «ένταξη του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στη ζωή της πόλης, στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, μέσα από την πολιτιστική του δράση», αλλά και την απόδοση στη Λάρισα αλλά και σε όλη τη χώρα ενός φορέα σύγχρονου πολιτισμού με το κύρος και τη λάμψη που του αρμόζει, αναφέρει ως το μεγαλύτερο επίτευγμά της η αντιπρόεδρος και «ψυχή» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα σε συνέντευξή της σήμερα στην «Ε». Η κ. Ψάρρα που κατέρχεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», μιλάει για το σήμα αναγνώρισης και πιστοποίησης Μουσείου που έλαβε χθες η Πινακοθήκη και τι σημαίνει αυτό, κάνει μια αποτίμηση των εννέα χρόνων που βρίσκεται στο τιμόνι του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και αναφέρεται στις καλές πρακτικές λαρισαϊκού μουσειακού οργανισμού.

Η κ. Ψάρρα που το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας αναφέρεται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες των μουσείων στον καιρό της κλιματικής κρίσης, ενώ δηλώνει μη επαγγελματίας πολιτικός και «πάντα παρούσα στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Λάρισας»!

* Κυρία Ψάρρα, λίγες ώρες πριν η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έλαβε σήμα αναγνώρισης και πιστοποίησης Μουσείου. Τι σημαίνει αυτό για την Πινακοθήκη;
- Η απονομή του σήματος «Πιστοποιημένο Μουσείο» απονέμεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας πολιτικής για τη μουσειακή διακυβέρνηση, στα μουσεία εκείνα που ανταποκρίνονται σε ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα απέκτησε το σήμα καθώς κρίθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν.
Ένα μουσείο εξωστρέφειας που έχει όλες τις προϋποθέσεις για διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών και εμπειριών. Συμπεριληπτικό και προσβάσιμο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ένα μουσείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, καθώς απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.
Η Αναγνώριση-Πιστοποίηση είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το Μουσείο Κατσίγρα καθώς θα το ακολουθεί εσαεί στην πορεία του!

* Είστε 9 χρόνια στη Διοίκηση της Πινακοθήκης. Μπορείτε να κάνετε μια αποτίμηση αυτών των χρόνων;
- Όταν ανέλαβα την Πινακοθήκη βρέθηκα αντιμέτωπη με προβλήματα που σχετίζονται με την υποδομή του κτιρίου, αλλά και με σημαντικές ελλείψεις. Έπρεπε να σχεδιαστούν και να οργανωθούν δραστηριότητες που να περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό των περιοδικών εκθέσεων, την προβολή, την έρευνα, τη συντήρηση της μόνιμης συλλογής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την ανάπτυξη της πολιτιστικής στρατηγικής του μουσείου. Η διαχείριση του προϋπολογισμού και ο οικονομικός έλεγχος ήταν επίσης μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την συνέχιση του πολιτιστικού έργου. Η συνετή και χρηστή οικονομική διαχείριση έχει εξασφαλίσει στο μουσείο τη ποιότητα δράσεων και εκθέσεων, αλλά και αποθεματικών για ένα μουσείο βιώσιμο.
Σήμερα, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, μέσα από το πολιτιστικό της έργο έχει πανελλαδική αναγνώριση και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μια πορεία ανοδική στον εικαστικό χάρτη της χώρας, λειτουργώντας ως πρότυπος μουσειακός χώρος με καλές πρακτικές και καινοτόμα προγράμματα.

* Η Δημοτική Πινακοθήκη έχει συνδεθεί εν πολλοίς με το πρόσωπό σας. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;
- Τα μουσεία στη σύγχρονη εποχή διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, είναι ισχυροί καταλύτες των κοινωνικών αλλαγών. Συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και συνοχή, αναδεικνύουν και διαμορφώνουν αντιλήψεις και κουλτούρα. Συνεργάζονται με συλλογικότητες, συμμετέχουν και συνομιλούν με όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναδεικνύουν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Η δύναμή τους έγκειται στη δυνατότητα να λειτουργούν όχι απλά ως θεματοφύλακες, αλλά ως φορείς ανάπτυξης, δημοκρατίας και πολιτισμού.
Είναι η πολιτιστική πολιτική που ως άνθρωπο με εκφράζει και αυτήν υπηρέτησα ως Αντιπρόεδρος του Μουσείου, με προσανατολισμό στο κοινωνικό πρόσωπο της τέχνης. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, σε ένα οικονομικό περιβάλλον δύσκολο για την ελληνική οικογένεια, με πρότασή μου προς το Δ.Σ. καταργήθηκε το εισιτήριο και θεσπίστηκε ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο, όπως και σε όλες τις διοργανώσεις παραγωγής του Μουσείου Κατσίγρα.
Μεγαλύτερο επίτευγμα και το πιο σημαντικό θεωρώ πως είναι η ένταξη του Μουσείου στη ζωή της πόλης, στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, μέσα από την πολιτιστική του δράση. Ενας πολυχώρος πολιτισμού και συνάντησης όλων των μορφών της τέχνης.
Η πόλη μας μέσω της δωρεάς της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα κατέχει ένα από τα πλουσιότερα πολιτιστικά αποθέματα της χώρας. Νιώθω περήφανη που με την εξαιρετική συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, των εργαζομένων του Μουσείου, του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου αλλά και τη στήριξη του Δημάρχου-Προέδρου Απόστολου Καλογιάννη αποδώσαμε στην πόλη αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο έναν φορέα σύγχρονου πολιτισμού με το κύρος και τη λάμψη που του αρμόζει. Είχα την τύχη να «συναντηθώ» με ανθρώπους που κοινός στόχος ήταν η συλλογική ευθύνη για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της συλλογής, που φυλάσσεται σε ένα κτίριο υψηλών προδιαγραφών, κόσμημα για την πόλη μας.

* Η προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου Biennale ακυρώθηκε, γιατί;
- Η διοργάνωση της Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, θα αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το Μουσείο Κατσίγρα αλλά και για τη Λάρισα. Ο προγραμματισμός της συνέπεσε με τις καταστροφικές πλημμύρες, η πόλη μας δοκιμάστηκε. Η Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος είναι μια γιορτή της σύγχρονης τέχνης.
Το χαρούμενο γεγονός που είχαμε σχεδιάσει δεν ταίριαζε με τη συλλογική θλίψη που αντιμετώπισε η περιοχή μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο, λειτουργώντας με ευθύνη και ενσυναίσθηση, αποφάσισε την αναβολή.
Η Μπιενάλε θα γίνει σε άλλη ημερομηνία και θα της δοθεί ο χρόνος και η διάθεση που της αξίζει. Οι νέοι δημιουργικοί άνθρωποι της τέχνης, που θα έρθουν στην πόλη μας, θα φέρουν την ελπίδα και την αισιοδοξία που τόσο έχουμε ανάγκη.

* Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν πλέον τις ζωές μας όχι μόνο σε εγχώριο αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες νέες ανάγκες δημιουργούνται για τα μουσεία;
- Η αναγκαιότητα διασφάλισης του πολιτιστικού αποθέματος που φυλάσσεται στα μουσεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ως φορέας μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Ιανού διασφαλίσαμε το ντεπό του Μουσείου με μεγάλα φρεάτια, διπλές αντλίες καθώς και γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα ανεβάσαμε τα έργα πιο ψηλά από τη στάθμη του δαπέδου.
Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, να πάρουν θέση μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Να παρέχουν τα εργαλεία για τον ενεργό ρόλο των πολιτών ώστε να ληφθούν μέτρα πρόληψης από την κεντρική εξουσία.
* Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ήσασταν πρώτη επιλαχούσα, σε μια πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη. Τι θα κάνετε για να αποφευχθεί μια παρόμοια δυσάρεστη έκπληξη;
- Πράγματι έμεινα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για μόλις 31 ψήφους, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός …με ενδιαφέρει η προβολή του έργου που παράγεται. Η κάλπη και η διεκδίκηση της ψήφου είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να πάρεις υπ’ όψιν σου πολλούς παράγοντες.
Έχω καταθέσει τη δουλειά μου με αφοσίωση, ανιδιοτέλεια, σεβασμό στον χώρο που υπηρέτησα αυτά τα χρόνια. Οι πολίτες θα κρίνουν το έργο μου.
Είμαι από τους ανθρώπους άλλωστε, που ως πολίτης, συμμετείχα ενεργά σε κοινωνικά κινήματα, συλλογικότητες και εργάστηκα εθελοντικά σε ιδρύματα. Σημαντικό λοιπόν για εμένα είναι η διάθεση της προσφοράς για την πόλη μου και τους ανθρώπους της. Ως πολίτης θα είμαι πάντα παρούσα στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Λάρισας!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass