«Πέντε χρόνια δυναμικής προσφοράς για τους μηχανικούς, την ανάπτυξη και την κοινωνία»

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ-ΤΚΔΘ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2024 14:00

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συμπλήρωσε έναν αιώνα συνεχούς λειτουργίας, αλλά και ουσιαστικής προσφοράς στην πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρα μας.

Το ΤΕΕ, εδώ και 100 χρόνια, σχεδιάζει το μέλλον. Χιλιάδες μηχανικοί, όλων των ειδικοτήτων, συμβάλλουμε καθημερινά, έμπρακτα, στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Άλλωστε, σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα φέρει τη σφραγίδα του Μηχανικού, και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία…», δηλώνει στο πλαίσιο του απολογισμού της θητείας του, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κ. Νίκος Παπαγεωργίου.
Παρουσιάζει μια σειρά δράσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί από το ΤΕΕ-ΤΚΔΘ, τα τελευταία χρόνια, καθώς και σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, τονίζοντας «δώσαμε μάχες καθημερινά για τους μηχανικούς, με σθένος και επιμονή και πετύχαμε πολλά».
Αναλυτικότερα σημειώνει τα εξής: «Τι είναι όμως αυτό που στα αλήθεια κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο τόσο σημαντικό για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τους ίδιους τους Μηχανικούς;
Στη μεγάλη -εθνική- εικόνα το ΤΕΕ αποτελεί τον αξιόπιστο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας σε μεγάλα έργα, τεχνικές οδηγίες αλλά και στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη.
Σήμερα, λειτουργούν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, οι ελεγκτές δόμησης, το e-κτηματολόγιο, πιστοποίηση εκτιμητών ακινήτων, οι ελεγκτές ΑΠΕ, οι ελεγκτές προσβασιμότητας, οι προσεισμικοί έλεγχοι, οι μικροπιστώσεις από το ΤΜΕΔΕ, το e-άδειες και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες και επιχειρήσεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει μία σειρά από πολύ σημαντικά έργα, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας της Χώρας, η οποία ξεκίνησε μάλιστα από τη Λάρισα έπειτα από αίτημά μας.
Με συνεχείς παρεμβάσεις προς τον Πρωθυπουργό, σε Επιτροπές της Βουλής, το Υπουργείο Υποδομών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούμε καθημερινά για τον μηχανικό, για την ανάπτυξη, για την κοινωνία. Πετύχαμε πολλά την τελευταία πενταετία, με μεθοδική προσπάθεια και δυναμική παρουσία τόσο για τους μηχανικούς και την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνία.

 

Έμπρακτα δiπλα στις ανάγκες των Μηχανικών
Εν μέσω της πανδημίας κάναμε παρεμβάσεις αιτούμενοι μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων μηχανικών και του κλάδου. Επιπλέον δημιουργήσαμε ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης με όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στο επάγγελμά μας, κάτι που κάναμε και για όλη την νομοθεσία που αφορούσε τις φυσικές καταστροφές.
Συντονίσαμε τη διαβούλευση με όλα τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ για τη βελτίωση του προγράμματος Εξοικονομώ, πετυχαίνοντας πολλά για τη βελτίωσή του.
Κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση για θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Για παρατάσεις διοριών (αυθαιρέτων, «εξοικονομώ», σεισμόπληκτα, ΕΣΠΑ), για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολλεγίων.
Προτείναμε και σχεδιάσαμε μαζί με το ΤΜΕΔΕ μία σειρά “εργαλείων” για τον μαχόμενο μηχανικό: Τις μικροχρηματοδοτήσεις, που με λίγα “κλικ”, από το γραφείο του, ο μηχανικός έχει πρόσβαση σε κεφάλαια έως 25.000€ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του. Επιπλέον, σύντομα όλοι οι μηχανικοί θα μπορούν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης και καλής λειτουργίας, για όλα τα ιδιωτικά τεχνικά έργα, μικρά και μεγάλα. Με αυτόν τον τρόπο, από την μία ο μηχανικός ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό παρέχοντας εξασφαλίσεις στους ιδιώτες για την ποιότητα των έργων, από την άλλη θα καλύπτονται από ασφάλεια αστικής ευθύνης για τα έργα αυτά. Τέλος, λόγω των φυσικών καταστροφών, οι εγγυητικές επιστολές του ΤΜΕΔΕ έχουν έκπτωση 30%.
Διενεργήσαμε σειρά σεμιναρίων και εκδηλώσεων, που αφορούσε μεταξύ άλλων στον προσεισμικό έλεγχο, στη διαδικασία αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων, στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το BIM και στους ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης. Προχωρήσαμε επίσης στην ενίσχυση της λειτουργίας του Γραφείου Υποστήριξης Μηχανικού προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα για νομικά, φοροτεχνικά αλλά και θέματα αδειών, αυθαιρέτων και αμοιβών.
Προτείναμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ώστε κάθε εργαζόμενος στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης να πιστοποιείται κατόπιν υποχρεωτικής εκπαίδευσης πάνω σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας και τη διασύνδεση αυτών με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Εισηγούμαστε μάλιστα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και το πρόγραμμα εξετάσεων – πιστοποίησης να διενεργούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το JOIST Business Innovation Park, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο. Επιπλέον, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας είναι μέλος του Ελληνο – Κινεζικού Επιμελητηρίου.
Δώσαμε μάχες καθημερινά για τους μηχανικούς, με σθένος και επιμονή και πετύχαμε πολλά.

 

Ισχυρό Κοινωνικό Αποτύπωμα
Η συμμετοχή του Τμήματός ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και επιδραστική σε ποικίλους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Θεσσαλίας.
Προχωρήσαμε στην καταγραφή και την κωδικοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομίας. Καταγράψαμε εκατοντάδες αξιόλογα κτίρια, συλλέγοντας όλες τις σημαντικές πληροφορίες που τα αφορούν, δημιουργώντας μία πλατφόρμα σε περιβάλλον Google Maps. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας από Αρχιτέκτονες – μέλη μας με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την αναμόρφωση των σχολικών αυλών της Λάρισας. Αλλά και για το ΣΒΑΚ Λάρισας προχωρήσαμε σε αξιολόγηση συνοψίζοντας τα κυριότερα προβληματικά σημεία του, και δημιουργήσαμε ένα “roadmap” - 11 σημείων συνολικά. Αναγνωρίσαμε τα προβλήματα και προτείναμε λύσεις. Αναλάβαμε -και σύντομα ξεκινάμε- τη δημόσια διαβούλευση του ΣΒΑΚ, και σύντομα θα κληθούν οι φορείς και πολίτες της Λάρισας, να συμμετέχουν.
Συστήσαμε Ομάδα Εργασίας η οποία συντάσσει προμελέτη σκοπιμότητας για τη βελτίωση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα, αυτά της καταγραφής όλων των ατυχημάτων του σιδηρόδρομου σε Λάρισα – Τρίκαλα – Καρδίτσα, αναδεικνύουν αρκετά προβλήματα τα οποία θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο συνέδριο Changing Cities στη Ρόδο.
Αναφορικά με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές συγκροτήσαμε Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών για να συνδράμουμε στις προσπάθειες της πολιτείας για την αποκατάσταση των πληγέντων. Αιτηθήκαμε προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα κρίσιμα κτίρια και υποδομές (σχολεία, νοσοκομεία γέφυρες, κλπ.), κάτι που είδαμε να υλοποιείται με μεγάλη μας χαρά από το κεντρικό ΤΕΕ.
Προχωρήσαμε στην πρόταση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων προς όφελος των Θεσσαλών όπως την ίδρυση ΤΑΕΦΚ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα. Μια πρόταση που η Κυβέρνηση υιοθέτησε και υλοποίησε.

 

Σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
Ένα βασικό κεφάλαιο των πρωτοβουλιών μας στη διάρκεια της θητείας μας αφορά στη διαχείριση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης συγκριτικής αξιολόγησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Πηνειού και της αναθεώρησής του. Δημιουργήσαμε επίσης έναν ιεραρχημένο κατάλογο των έργων ταμίευσης νερού και έναν οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Ενώ πρωταγωνιστήσαμε στην διεκδίκηση και τελικά στην επίτευξη ίδρυσης Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΟΕΕ διοργανώσαμε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καταθέτοντας τις προτάσεις μας στον δημόσιο διάλογο.
Σημαντική είναι όμως και η προσπάθεια που έγινε για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας μέσα από προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρέχοντας πρωτοπόρα - για όλη την Ελλάδα - αποτελέσματα και συμπεράσματα για την επανάχρηση των δευτερογενών υλικών στα Δημόσια Έργα.
Κοιταμε το μελλον με αισιοδοξια αλλα και προγραμμα
Αδιαμφισβήτητα, η περίοδος την οποία διανύσαμε υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, αποδείξαμε όμως ως μηχανικοί ότι μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε πρόκληση και να έχουμε θετικό αποτύπωμα τόσο στην αναγνώριση του ρόλου του μηχανικού και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματός μας όσο και στη συνεχή προσφορά μας στην κοινωνία και την ανάπτυξη.
Είναι δεδομένο ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Με μια σειρά από αναπτυξιακές ευκαιρίες μπροστά μας για την οικονομία και τα τεχνικά επαγγέλματα, είμαστε έτοιμοι, έχουμε το σχέδιο και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα στη νέα θητεία μας.
Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας, ώστε κάθε μηχανικός να αισθάνεται υπερήφανος για το επάγγελμά του και τον φορέα εκπροσώπησής του και για να έχει τις ευκαιρίες να ευημερεί και να δημιουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass