ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ

Ένας ψηφιακός σύμβουλος κατά του αυτισμού

* Απαντά –δωρεάν- για 3.000 περιπτώσεις που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2015 8:12
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πληροφορικής, κ. Βασ. Βουτσινάς Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πληροφορικής, κ. Βασ. Βουτσινάς

 

Της Λένας Κισσάβου

Όσο προχωράμε στο μέλλον τόσο οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, γίνονται πραγματικότητα σε κάθε βήμα του ανθρώπου να κατακτήσει και να υλοποιήσει τις εμπνεύσεις του.

Μια από αυτές, δημιουργήθηκε από ελληνικά χέρια, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, με την υπογραφή του πανεπιστημίου Πατρών και πρόκειται για έναν ψηφιακό σύμβουλο υγείας, έναν «ηλεκτρονικό ειδικό επιστήμονα», που δίνει άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτουν, είναι παρών 24 ώρες το 24ωρο, όπου κι αν τον χρειαστούμε, απλά και μόνο έχοντας μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο, ακόμη και ένα «τάμπλετ».

Ειδικότερα ο «ψηφιακός σύμβουλος», μπορεί να βοηθήσει σε ερωτήσεις κάθε ενδιαφερόμενου, που έχουν σχέση με τον αυτισμό, για τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις του φάσματος του αυτισμού. Μπορεί να βοηθήσει γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με τέτοιες περιπτώσεις, απλά και μόνο αν «συνδεθούν» μαζί του, στην ηλεκτρονική σελίδα www.pavefs.gr και με την εγγραφή τους ως χρήστες του εν λόγω προγράμματος, μπορούν να γίνουν οι τακτικοί του «πελάτες», δωρεάν και χωρίς καμία δέσμευση και επιβάρυνση.

Πρόκειται για ένα ευφυές σύστημα, που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης και Επιχειρηματικής Νοημοσύνης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Πατρών και γι’ αυτό μας μίλησε ο υπεύθυνος καθηγητής Πληροφορικής, του τμήματος κ. Βασίλειος Βουτσινάς, λέγοντάς μας τα εξής: «Το ΠΑΥΕΥΣ είναι ένα Πρότυπο Σύστημα Υποστήριξης Ατόμων με Αυτισμό, βασιζόμενο σε ένα ευφυές πληροφοριακό σύστημα. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα καταχώρισης περιστατικού που χρήζει παρέμβασης, αλλά και εμπλουτισμό της βάσης γνώσης με καταχώριση περίπτωσης. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα αξιολόγησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αλλά και μια πρώιμη διάγνωση με τη μορφή ειδικά σχεδιασμένων και προσαρμοσμένων ερωτήσεων.

Το πρόγραμμα κάνει εφικτή την ανάπτυξη εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών φροντίδας και θεραπείας ατόμων διαφόρων ηλικιών και βαρύτητας αυτισμού και απευθύνεται σε γονείς, κηδεμόνες, επαγγελματίες που ασχολούνται με άτομα που παρουσιάζουν ΔΑΦ (π.χ. ψυχολόγοι, νευρολόγοι, αναπτυξιολόγοι, θεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ.), Συλλόγους, Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ

 ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο Πατρών, προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, απευθύνοντας κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, να γίνει δωρεάν ηλεκτρονικός χρήστης του, ώστε να διαπιστωθεί η εύρυθμη λειτουργία του στην εφαρμογή των δυνατοτήτων του συστήματος.

Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων (ΑΛΜΑ) και η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Εκπαίδευσης του Παιδιού και του Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ).

ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΗ

Τα βήματα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος χρήστης είναι τα εξής:

Για να έχετε πρόσβαση στον ιστοτόπο του έργου και στην εφαρμογή my.pavefs, απαιτείται: Πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητές συσκευές τηλεφώνων ή «τάμπλετ».

Προκειμένου να εισέλθετε στον ιστοτόπο πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.pavefs.gr. Επιλέξτε από το μενού «Πιλοτική εφαρμογή» το my.pavefs, για να μεταφερθείτε στην κύρια οθόνη επιλογών σύνδεσης στην εφαρμογή (είσοδος ως χρήστης).

Ως χρήστης της εφαρμογής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα ως:

-Δοκιμαστικός χρήστης με την εγγραφή σας

-Κανονικός χρήστης

-Προχωρημένος χρήστης

Σε κάθε μορφή χρήστη, διατίθενται βοήθεια στις «Συχνές ερωτήσεις» τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε, με ενσωματωμένο το ειδικό εγχειρίδιο χρήσης, που περιλαμβάνει οδηγίες για τη χρήση του συστήματος.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ

ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν επιστημονικοί φορείς: «Ο αριθμός των ατόμων με διαταραχή αυτισμού, έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1980, εν μέρει λόγω των αλλαγών στις διαγνωστικές μεθόδους.

Το ερώτημα αν η πραγματική συχνότητα έχει αυξηθεί παραμένει άλυτο. Παρουσιάζεται με συχνότητα 5:10.000 στην κλασική του μορφή και περίπου 18:10.000 μέσα στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού. Είναι 4 έως 5 φορές πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Οι γονείς συνήθως παρατηρούν σημάδια στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά ορισμένα αυτιστικά παιδιά πρώτα αναπτύσσονται κανονικά και ύστερα οπισθοδρομούν. Έγκαιρες παρεμβάσεις συμπεριφορικού ή γνωστικού τύπου, βοηθούν ουσιαστικά τα αυτιστικά παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες αυτο-εξυπηρέτησης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Αν και δεν υπάρχει γνωστή μέθοδος που να θεραπεύει πλήρως, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών που θεραπεύτηκαν.

Μια αυτιστική κουλτούρα έχει αναπτυχθεί, με κάποια άτομα να αναζητούν θεραπεία και κάποια άλλα να πιστεύουν πως ο αυτισμός πρέπει να είναι ανεκτός ως διαφορά και να μην αντιμετωπίζεται ως διαταραχή.

Μία δημοφιλής όσο και αποτελεσματική μέθοδος παρέμβασης, αποτελεί το Πρόγραμμα Δομημένης Εκπαίδευσης μαθητών με Αυτισμό και συναφείς Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, γνωστό και ως TEACCH (Treatment and Education for Communication of autistic and Communication related handicapped Children). Η προσέγγιση αναπτύχθηκε από τον Δρ. Schopler του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass