Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ «Ε»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κατεβαίνω για να κερδίσω»

* Θα κριθώ από την κοινωνία την ημέρα της εκλογής

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2015 20:06

 

Συνέντευξη: Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Είμαι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και θα κριθώ από την κοινωνία την ημέρα της εκλογής. Κατεβαίνω για να κερδίσω» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε» ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, βουλευτής και πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της ΝΔ πρώτος και μόνος μέχρις στιγμής, σχολιάζει ότι όταν άνοιξε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί διότι ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται η ΝΔ για να ξαναγίνει μεγάλη. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θέλω ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία η οποία να μην χωρίζεται σε Μητσοτακικούς, Καραμανλικούς, Σαμαρικούς. Θέλω μία ΝΔ όπου κάθε στέλεχος θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί ανάλογα με τις δυνατότητές του» δηλώνει και υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνει σύντομα η ΝΔ πρώτο κόμμα. «Τώρα οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή διαδικασία που θα θέσει τις προϋποθέσεις πολύ γρήγορα η ΝΔ να γίνει ο κεντρικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετική με το αν η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει την υποψηφιότητά του παίρνει σαφείς αποστάσεις και διαχωρίζει τη θέση του, όταν δηλώνει: «Με την Ντόρα πάντα θα είμαστε δίπλα ως αδέλφια. Ανήκουμε όμως σε διαφορετική πολιτική γενιά και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα δεν είναι ταυτόσημο» και παρατηρεί: «Δεν συμφωνώ σε όλα με τα μέλη της οικογένειάς μου».

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρατηρεί ότι «η δική του γενιά έχει προσφέρει πολλά στη ΝΔ και τον τόπο». «Τον τιμούμε γι’ αυτό», συνεχίζει, τώρα όμως πρέπει να δούμε τη ΝΔ από την αρχή. Να ανοίξουμε τα κομματικά παράθυρα για να μπει οξυγόνο. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες» σχολιάζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι το επίθετό του τον προβλημάτισε ως προς το θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΝΔ. «Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολίτες που δεν θα με επιλέξουν επειδή προέρχομαι από ένα πολιτικό τζάκι αλλά μετά από 11 χρόνια στην πολιτική ζητώ από τους πολίτες να με αξιολογήσουν για τη δική μου πολιτική πορεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δίνοντας το στίγμα της ΝΔ εξάλλου, παρατηρεί ότι έχει ξεκάθαρη πολιτική φυσιογνωμία. «Είναι ένα κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που αντιπαραβάλλει στον λαϊκισμό τον φιλελευθερισμό» και αναφέρεται στο όραμα που ο ίδιος έχει για την αναγέννησή της.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Κύριε Μητσοτάκη

* Είστε ο πρώτος που σπεύσατε να δηλώσετε με την ανακοίνωση έναρξης των διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ ότι θέτετε υποψηφιότητα. Θα έλεγε κανείς ότι «σαν έτοιμος από καιρό» όπως λέει και ο ποιητής, με το σήμα εκκίνησης εκδηλώσατε την πρόθεσή σας. Σε ποιο πραγματικό χρόνο είχατε λάβει την απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία της ΝΔ και γιατί;

- Όταν άνοιξε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου κ. Αποστολοπούλου, ήμουν έτοιμος να ανταποκριθώ γιατί ξέρω ακριβώς τι χρειάζεται η ΝΔ για να γίνει μεγάλη ξανά. Θέλω ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Τότε και μόνο τότε, θα μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Θέλω ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική, πρακτικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών αυτής της χώρας. Θέλω ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και θα τους κάνει συμμέτοχους σε μια κοινή προσπάθεια. Θέλω ένα κόμμα που να μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν θέλει άλλες υποσχέσεις και δεν επιθυμεί να αναζητάει ακόμα σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν. Διεκδικώ την αρχηγία διότι είμαι βέβαιος ότι μπορώ να κάνω το όραμά μου για τη ΝΔ πραγματικότητα.

ΠΕΡΙ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

* Παρότι οι διαδικασίες στο τυπικό τους μέρος τώρα ανοίγουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις προκειμένου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να θέσει υποψηφιότητα παρά τις δικές του αρχικές αντιρρήσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο εκλογής. Στην περίπτωση αυτή δεν σας προβληματίζει η αναμέτρηση; Γιατί η γενική αίσθηση είναι ότι εφόσον «κατέβει» ο Β. Μεϊμαράκης οι λοιποί υποψήφιοι θα κάνουν «πίσω».

- Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η δική του γενιά έχουν προσφέρει πάρα πολλά στη ΝΔ και τον τόπο. Και γι’ αυτό τους τιμούμε. Τώρα όμως είναι καιρός η ΝΔ να ανοίξει και να μεγαλώσει. Να μιλήσει με την κοινωνία και να ανανεωθεί μέσα από τη δυναμική της. Δεν γίνεται πια να θέλει κανείς το καλό της ΝΔ και παράλληλα να θέλει ένα κλειστό κόμμα. Τώρα είναι που πρέπει να δούμε τη ΝΔ «από την αρχή». Να ανοίξουμε τα κομματικά παράθυρα για μπει οξυγόνο. Τώρα οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή διαδικασία που θα θέσει τις προϋποθέσεις πολύ γρήγορα η ΝΔ να γίνει ο κεντρικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

* Η ΝΔ, όλοι το διαπιστώνουν, έχει να λύσει πιο σημαντικά θέματα από το πρόσωπο αυτό καθεαυτό του νέου αρχηγού. Ωστόσο τα πρόσωπα είναι αυτά που εν τέλει τραβούν το ενδιαφέρον. Οπότε το ερώτημα είναι σε τι βάθος τελικά μπορεί να πάει η ανανέωση της ΝΔ; Φθάνει ένα νέο πρόσωπο για να την εκσυγχρονίσει επί της ουσίας αλλά και στη συνείδηση των ψηφοφόρων;

- Σημασία δεν έχει η ηλικία. Σημασία δεν έχει αν φοράς γραβάτα ή όχι. Σημασία έχει μόνο τι μυαλά κουβαλάει κανείς και τι ιδέες είναι αυτές που προτάσσει. Μόνο έτσι μπορείς να αλλάξεις συνειδήσεις και να πας ένα κόμμα μπροστά. Και μόνο τότε τα πρόσωπα σε έναν εκλογικό αγώνα αποκτούν πραγματικό ενδιαφέρον. Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη πολιτική φυσιογνωμία. Είναι ένα κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που αντιπαραβάλλει στον λαϊκισμό το φιλελευθερισμό. Αυτές είναι οι συνεκτικές μας αξίες και αυτή είναι η αφετηρία όλων μας. Από εκεί και πέρα όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι να είμαστε σύντομα πρώτο κόμμα. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ»

* Λέτε ότι η ΝΔ θα πρέπει να τελειώνει με τα «φέουδα» αλλά αναπόφευκτα αυτό ακούγεται οξύμωρο όταν προέρχεται από έναν «Μητσοτάκη». Το όνομα από μόνο του δίνει την εντύπωση συνέχισης της οικογενειοκρατίας στη ΝΔ. Αυτό πώς το υπερβαίνει κανείς;

- Αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε. Ξέρω ότι έχω ένα βαρύ πολιτικό όνομα. Ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας και στη συνέχεια έγινε και μειονέκτημα. Μετά από 11 χρόνια, πιστεύω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν στον κόσμο να δει τον Κυριάκο πέρα από το Μητσοτάκης. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολίτες που δεν θα με επιλέξουν επειδή προέρχομαι από ένα πολιτικό τζάκι. Όταν μπήκα στην πολιτική είπα ότι θέλω να αγωνίζομαι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία την οποία είχα εγώ να μπω στην πολιτική με ένα αναγνωρίσιμο όνομα. Καταλαβαίνω ότι σήμερα είναι ένα εμπόδιο. Ζητώ από τους πολίτες να με αξιολογήσουν για το έργο μου, για τις θέσεις μου, για το βιογραφικό μου, για την ειλικρίνειά μου, για τη συνέπειά μου, για την όποια αποτελεσματικότητα έχω δείξει από όπου έχω περάσει. Είμαι υπερήφανος για το όνομά μου και τον πατέρα μου. Δεν έκρυψα αυτό το οποίο είμαι. Δεν συμφωνώ σε όλα με τα μέλη της οικογένειάς μου.

* Έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος μέχρι τέλος. Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως των λοιπών υποψηφιοτήτων θα διεξάγετε τον αγώνα για την εκλογή σας ως νέου προέδρου της ΝΔ μέχρι… κάλπη;

- Είμαι υποψήφιος και θα κριθώ από την κοινωνία την ημέρα της εκλογής. Κατεβαίνω για να κερδίσω.

ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

* Αυτή τη στιγμή στη ΝΔ υπάρχουν «Καραμανλικοί», «Μητσοτακικοί» και «Σαμαρικοί». Δύσκολή εξίσωση για να την φέρει κανείς σε ισορροπία. Εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;

- Ναι. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία η οποία να μην χωρίζεται σε Μητσοτακικούς, Καραμανλικούς, Σαμαρικούς. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία η οποία πάνω από όλα θα δουλεύει με αξιοκρατία και πάνω από όλα το κάθε στέλεχος θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Η ΝΤΟΡΑ

* Η Ντόρα Μπακογιάννη θα σας στηρίξει στη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ; Διότι πολλή κουβέντα γίνεται γύρω από το θέμα αυτό.

-Κυρία Αποστολοπούλου, με την Ντόρα πάντα θα είμαστε δίπλα ως αδέλφια. Ανήκουμε όμως σε διαφορετική πολιτική γενιά και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα δεν είναι ταυτόσημο.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

* Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει η ΝΔ για να εκσυγχρονιστεί και να πείσει εκ νέου τους ψηφοφόρους;

- Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Που δεν θα διστάζει να μιλήσει για «ισοδύναμα μέτρα» φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία. Που θα ασχοληθεί περισσότερο με τη δημόσια ευημερία και λιγότερο με την παραγωγή ατομικού πλούτου. Οι δικές μας ιδέες θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Θα τους κάνουν συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα διάπλατα στη Νέα Δημοκρατία. Να αφήσουμε να μπει οξυγόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass