Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Η Λάρισα στην αφετηρία ενός μεγάλου άλματος»

* Οι μελέτες, οι δρόμοι, η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τα έργα στο Φρούριο, η τάξη στο κέντρο, οι νέοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, η κριτική παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το έργο των αντιδημάρχων και η σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρα

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 19:13

«Βασικό και πρώτιστο καθήκον μας είναι να σχεδιάσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας. Θέλουμε να θέσουμε τον Δήμο, στην αφετηρία ενός μεγάλου άλματος» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, μιλώντας σήμερα στην «Ε», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στον δημαρχιακό θώκο.

Μιας δημοτικής αρχής που έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής και παράλληλα, με την πάροδο της «περιόδου χάριτος», θα κριθεί πλέον επί της ουσίας, από τον δικό της προϋπολογισμό, από την ασκούμενη πολιτική της στην καθημερινότητα των Λαρισαίων, τα έργα της, τον σχεδιασμό της.

Ο κ. Καλογιάννης εξηγώντας το όραμά του για τη Λάρισα υπογραμμίζει τον στόχο «να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, μέσου μεγέθους πόλη, με υψηλούς στόχους, μια πόλη εξωστρεφής, δυναμική και ανοικτή στο καινούργιο. Τρίτος πόλος στη χώρα και πρότυπο πολύπλευρης παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής πρόνοιας, υψηλού πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου, πόλη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής».

Με αφορμή τις μελέτες, μεταξύ άλλων, για το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το κέντρο, ο δήμαρχος Λαρισαίων σημειώνει την ανάγκη διαβούλευσης και σχεδιασμού.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική πολιτική, εξηγεί γιατί καθυστέρησε η έναρξη των έργων όπως η βελτίωση των δρόμων, σχολιάζει τη στάση παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Με αφορμή την κριτική για «πολιτική ταύτιση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει τους «παράλληλους, αλλά διαφορετικούς» δρόμους, ενώ τονίζει την «πολύ καλή σχέση» με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Καλογιάννης παραδέχεται τα λάθη των πρώτων βημάτων της θητείας, τονίζει τα προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού μηχανισμού λέγοντας πως «η αναδιάρθρωση βρίσκεται προ των πυλών», ενώ τέλος υπενθυμίζει ότι το έργο των αντιδημάρχων, είναι μετρήσιμο.

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη, έχει ως εξής:

-Κύριε δήμαρχε, είχατε πει προεκλογικά ότι όποιος εκλεγεί δήμαρχος, στη θητεία που διανύουμε - κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης - θα κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα». Σήμερα αισθάνεστε όντως ότι η καρέκλα σας «καίει»;

«Ναι. Έκαιγε τον πρώτο καιρό αλλά συνεχίζει να καίει, για διαφορετικούς όμως λόγους. Εδώ και χρόνια βιώνουμε μια βαθιά κρίση. Το 40% των Ελλήνων και των Λαρισαίων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πολλοί απ’ αυτούς στην απόλυτη εξαθλίωση.

Εκτός αυτών, τους πρώτους μήνες της θητείας μας, λειτουργούσαμε σε ένα εχθρικό, για την Αυτοδιοίκηση, πολιτικό περιβάλλον. Θυμίζω ότι τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε, αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υπενθυμίζω επίσης ότι δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, διώχθηκα με εντολή του τότε υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί υπερασπίστηκα τους εργαζόμενους του Δήμου και εν τέλει την ικανότητα του Δήμου μας να υπηρετεί τους συμπολίτες μας.

Το «εξωτερικό» περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό και γίνεται συνεχώς πιο φιλικό προς την Αυτοδιοίκηση. Φέτος χρειάστηκαν είκοσι ημέρες για να λειτουργήσουν ομαλά οι Παιδικοί Σταθμοί και η δίωξή μου, η πειθαρχική τουλάχιστον, έχει παύσει. Βεβαίως, οι επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία και τη ζωή μας συνεχίζονται. Γι’ αυτό και η καρέκλα του δημάρχου συνεχίζει να καίει».

-Έχετε συμπληρώσει έναν χρόνο στον δημαρχιακό θώκο, συνεπώς μπορείτε να κάνετε μια πρώτη αποτίμηση, ποια πράγματα επιλύσατε, ποια έχετε δρομολογήσει και για ποια έχετε ακόμη δρόμο;

«Εκτός απ’ όσα ήδη είπα για το «εξωτερικό» περιβάλλον, τον πρώτο χρόνο λειτουργήσαμε, αναγκαστικά, δουλεύοντας πάνω στις ράγες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Το πρώτο πράγμα που κάναμε με τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2015 ήταν να δώσουμε το δικό μας διαφορετικό στίγμα. Συμμαζέψαμε τα οικονομικά μας και εξοικονομήσαμε 1 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε στην κοινωνική πολιτική και 4 εκατ. για έργα συντήρησης της πόλης που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.

Πιστεύω επίσης ότι έχουμε ήδη δώσει νέο και ξεκάθαρο στίγμα στην πόλη σε ό,τι σχετίζεται με τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με τη συμμετοχικότητα αφού φορείς, συλλογικότητες και εκατοντάδες απλοί πολίτες δουλεύουν δίπλα και μαζί με τη δημοτική αρχή και βεβαίως με τη διαφάνεια. Οι προσλήψεις γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, το πόθεν έσχες το δικό μου και των αντιδημάρχων έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ. Άνθηση καταγράφηκε, στην κοινωνική πολιτική και στον πολιτισμό. Η πόλη στους τομείς αυτούς είναι εντελώς διαφορετική».

-Ποιες θα είναι οι διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου χρόνου της θητείας σας;

«Ευελπιστώ σε όλα. Καταρχήν έχουμε νέα κυβέρνηση και νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Εμείς από την πλευρά μας θα λειτουργήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και το δικό μας σχέδιο. Σύντομα, θα έχουμε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της πενταετίας. Σχεδιάζουμε αλλαγές στη δομή του υπηρεσιακού μηχανισμού, ενώ περιμένουμε σύντομα τις σημαντικές μελέτες που τρέχουν και που θα δώσουν με επιστημονική τεκμηρίωση την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος μας. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και το νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, τον πρώτο χρόνο, δουλέψαμε σκληρά σε όλα, το τονίζω σε όλα, τα μεγάλα αλλά και τα μικρά ζητήματα του Δήμου. Έχουμε αποκτήσει μια πρώτη και σημαντική εμπειρία, ακόμα και μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις μας».

-Σημειώνεται συχνά την ανάγκη του σχεδιασμού αντί των «άμεσων» λύσεων. Έχετε θέσει προς διαβούλευση μελέτες που αφορούν στο κυκλοφοριακό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την κανονιστική για το κέντρο. Τι προσδοκάτε και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η Λάρισα τα προηγούμενα χρόνια, παρουσίασε, για πολλούς και διάφορους λόγους, στασιμότητα. Θεωρούμε πως βασικό και πρώτιστο καθήκον μας είναι να σχεδιάσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας. Θέλουμε να θέσουμε τον Δήμο, στην αφετηρία ενός μεγάλου άλματος.

Η διαβούλευση είναι συνειδητή επιλογή μας. Δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’60, ούτε του ‘80 και του ΄90, και ο Δήμος μας είναι πλέον 200.000 κατοίκων. Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων, αλλά και η απαίτηση για ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση μας αναγκάζουν να δουλεύουμε κυνηγώντας τον χρόνο, με σχέδιο και φάσεις υλοποίησης. Όχι με πρόχειρα βήματα και αυτοσχεδιασμούς».

-Η κατάσταση στο κέντρο κ. δήμαρχε είναι γνωστή κυρίως από προβλήματα που διαιωνίζονται και μετατράπηκαν σε καθεστώς. Τα περασμένα Χριστούγεννα υποσχόσασταν τάξη στο κέντρο, αλλά δεν τα καταφέρετε. Τι δεν πήγε όπως προγραμματίζατε; Τώρα που θα ψηφίσετε την καινούργια Κανονιστική, θα «σπάσετε αυγά», ή θα υποχωρήσετε στις πιέσεις των επαγγελματιών;

«Θα συμφωνήσω εν μέρει. Από την αρχή της χρονιάς έγιναν βήματα αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε συνειδήσεις πολλών ετών, που καλλιεργήθηκαν έντεχνα και θεωρούν τον δημόσιο χώρο οικόπεδό τους. Επιπλέον δεν είχαμε μηχανισμούς επαρκούς ελέγχου. Θυμίζω ότι μόλις τελευταία επανασυστήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, που είχε διαλυθεί επί υπουργίας κ. Μητσοτάκη.

Τώρα με τη νέα κανονιστική και τη δημοτική μας αστυνομία θα δοθεί η μάχη από καλύτερες θέσεις. Θα πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο δημόσιος χώρος και στην προκειμένη περίπτωση οι πεζόδρομοι, ανήκουν σε όλους τους πολίτες, πρέπει να λειτουργούν χωρίς δίκυκλα και αυτοκίνητα, χωρίς αυθαίρετες καταλήψεις χώρων και αντιαισθητικές κατασκευές. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην καλύτερη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Θα υπάρξουν λοιπόν κανόνες και έλεγχος και οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν. Θα είμαστε αυστηροί».

-Στο κυκλοφοριακό πώς θα βάλετε τάξη, όταν εδραιώθηκε η αντίληψη ότι τα πεζοδρόμια αποτελούν χώρους ελεύθερης στάθμευσης; Στη μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης, προβλέπονται ήπιες πολιτικές, πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους για παράδειγμα;

«Με την ολοκλήρωση της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας, θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα νέων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης μέσα στη θητεία μας. Θα μιλήσει ξανά το πανελλήνιο για τη Λάρισα, σ΄ αυτόν τον τομέα».

-Δεν υπάρχει «χρυσή τομή»: Δηλαδή να επιδιορθώνετε λακκούβες και παράλληλα να σχεδιάζετε τη Λάρισα που οραματιζόσαστε; Ένα χρόνο τώρα, το λένε οι πολίτες, δεν έχετε κάνει κάτι για τους δρόμους.

«Ασφαλώς έχετε δίκιο. Υπάρχει «χρυσή τομή». Σας βεβαιώ ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πόλη θα ήταν σήμερα ένα εργοτάξιο. Όμως όλα πήγαν πίσω. Το καλοκαίρι υπήρχε η αβεβαιότητα της συμφωνίας με τους εταίρους, ο φόβος για το νόμισμα, τα capital controls. Τα 4 εκατ. ευρώ που εξοικονομήσαμε που από ίδιους πόρους ήταν αδύνατον να τα μετατρέψουμε τα έργα. Τώρα που ισορρόπησε και σταθεροποιήθηκε η κατάσταση τα έργα έχουν ξεκινήσει. Στους Αγίους Σαράντα, στη Χαραυγή, στη Γιάννουλη ξεκινήσαμε και έπεται συνέχεια σε άλλες συνοικίες, στις εισόδους της πόλης και στο κέντρο. Η πόλη είχε μείνει ασυντήρητη επί χρόνια. Στον προγραμματισμό μας είναι η συνολική ανακαίνισή της».

-Του χρόνου φανταζόμαστε πως θα το σχεδιάσετε καλύτερα με τα αγριόχορτα...

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ο πρώτος χρόνος στη διοίκηση, μας κατέδειξε τις προτεραιότητες των αναγκών που υπάρχουν σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας και την περιοδικότητά τους. Αυτό έγινε την πρώτη χρονιά, και όχι μόνο για το ζήτημα που θίξατε. Προφανώς δεν θα είναι επιτρεπτό να επαναληφθεί».

-Προχθές στην Επιτροπή Διαβούλευσης ανοίξατε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, θέτοντας κάτι καινούργιο για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μοντέλο της πληρωμής τελών με βάση τα κιλά των σκουπιδιών και όχι τα τετραγωνικά κάθε σπιτιού;

«Πρόκειται για τεράστιο θέμα. Ο τρόπος διαχείρισης αλλάζει ουσιαστικά. Θα τοποθετηθούν ρομποτικοί κάδοι στο κέντρο. Θα απομακρυνθούν πολλοί από τους σημερινούς, δίνουμε έμφαση στη διαλογή στην πηγή, δημιουργούμε «πράσινα σημεία»- χώρους που θα συλλέγονται πάσης μορφής ανακυκλώσιμα. Όλα αυτά αποτυπώνονται στο Τοπικό Σχέδιο για τα απορρίμματα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση. Φιλοδοξούμε, εφόσον αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο να προχωρήσουμε σταδιακά σε αλλαγή χρέωσης των τελών στη βάση του όγκου των απορριμμάτων που παράγει ο καθένας και όχι με το τετραγωνικό. Η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει πιλότο εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος πανελλαδικά. Υπάρχει η πολιτική βούληση.

Με την ευκαιρία θέλω να σημειώσω ότι μόλις εδώ και ένα μήνα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας και δουλεύουν όλα τα μηχανήματα και όλες οι βάρδιες. Οι σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό μας έδεναν τα χέρια το προηγούμενο διάστημα».

- Χρεώνεστε το θέμα της Βιοκλιματικής Ανάπλασης στην περιοχή του Φρουρίου με τις σιδηροκατασκευές, να προκαλούν αντιδράσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει;

«Πρόκειται για μια παρέμβαση σε ένα κεντρικό και καίριο σημείο για την πόλη. Είναι απολύτως λογικό να προκαλεί πολλές και ζωηρές συζητήσεις. Μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στην τοπική κοινωνία, όταν σχεδιάζονταν οι πρώτοι πεζόδρομοι. Είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις και αναδεικνύουν και την αγάπη των Λαρισαίων για τον τόπο τους.

Είναι ένα έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί στο παρελθόν. Με εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας, εξετάζουμε τις όποιες πιθανές προτάσεις. Στόχος μας είναι το έργο να αποβεί προς όφελος της πόλης».

-Με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με αφορμή και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, μήπως δεν έπρεπε τελικά να εμπλακείτε ως Δήμος; Παρατηρείτε και εσείς μια «υστέρηση» σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την υποψηφιότητα;

«Δεν υπάρχει καμία υστέρηση. Έχουμε καλύψει απόλυτα το χαμένο χρόνο. Σας διαβεβαιώνω πως γίνεται εξαιρετική δουλειά. Η Λάρισα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο. Την ερχόμενη Τετάρτη, η υποψηφιότητά μας θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Όποια και εάν είναι η έκβαση της προσπάθειας, η πόλη θα διαθέτει ένα σημαντικό χάρτη για τη χάραξη της πολιτιστικής της πολιτικής για τα επόμενα πολλά χρόνια, με ελάχιστα έξοδα. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτό το πολυτιμότατο εφόδιο».

-Σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια, φαίνεται η ενόχλησή σας από την κριτική που σας ασκεί η κ. Καραλαριώτου. Τι σας ενοχλεί: η ουσία ή ο τρόπος που την ασκεί;

«Η κ. Καραλαριώτου, στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλες φορές αντιπολιτεύεται με επιχειρήματα και θετικά και άλλες είναι εμφανές ότι υποκύπτει στη λογική της φθηνής αντιπολίτευσης και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Εν πάση περιπτώσει, είναι η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, και δικαιούται να ασκήσει, όπως αυτή νομίζει καλύτερα, τον θεσμικό ρόλο της. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ εκφράσεις του τύπου «κολλητοί Καλογιάννη» και «σύστημα Καλογιάννη». Ήμουν έξω από το πολιτικό σύστημα που συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Τα χούγια αυτά ανήκουν σε άλλους. Δεν με αφορούν».

-Επίσης η κ. Καραλαριώτου σας συνδέει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας στήριξε, ο κ. Τσίπρας ήρθε προεκλογικά στο γραφείο σας, εσείς πήγατε το βράδυ των εκλογών στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ υπάρχει σκοπιμότητα και διαστρέβλωση. Είναι γνωστό, ποιοι πολιτικοί χώροι στήριξαν και στηρίζουν εμένα και ποιοι την κ. Καραλαριώτου. Επίσης είναι γνωστή η άποψή μας, η άποψη της «Συμπαράταξης», όπως αποτυπώνεται και στο ιδρυτικό της κείμενο, για την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και το διαφορετικό ρόλο που αυτή έχει από τα κόμματα. Είναι απόλυτος ο σεβασμός μας στα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο του πολιτειακού μας συστήματος. Οι ρόλοι μας είναι παράλληλοι, αλλά διαφορετικοί. Το τονίζω. Το ίδιο και οι δρόμοι μας.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο δημαρχείο, αυτή υποδηλώνει τις στέρεες βάσεις μιας πολύ καλής σχέσης που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των διαφορετικών ρόλων, μιας πολύ καλής σχέσης που συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο στενή και πιο χρήσιμη για τον Δήμο. Μακριά από εμάς η ταύτιση κόμματος, κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών κινημάτων. Μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει».

-Στην πολιτική κριτική που σας ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ αντιδράτε επίσης...

«Με στενοχωρεί. Δείχνει μια ηθελημένη απομόνωση, απόδραση από τα πραγματικά προβλήματα. Αλλιώς τα είχα ζήσει παλιά. Αλλιώς θυμάμαι τον αείμνηστο Αρ. Λαμπρούλη στα δημοτικά πράγματα».

-Από τη δημοτική ομάδα της «Συμπαράταξης» είσαστε ευχαριστημένος;

«Το ενωτικό μας εγχείρημα δικαιώθηκε απόλυτα. Η ενότητα της δημοτικής ομάδας και των ανθρώπων μας στους οργανισμούς, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Για τη «Συμπαράταξη», ως παράταξη, έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά».

-Θυμίζετε και τώρα πως θητεύσατε επί Λαμπρούλη, στη δημοτική αρχή που μετέτρεψε τη Λάρισα από λασπούπολη σε πόλη. Η δική σας φιλοδοξία ποια είναι, τι θα θεωρήσετε «σφραγίδα» από τη θητεία σας;

«Να καταστεί η Λάρισα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, μέσου μεγέθους πόλη, με υψηλούς στόχους, μια πόλη εξωστρεφής, δυναμική και ανοικτή στο καινούργιο. Τρίτος πόλος στη χώρα και πρότυπο πολύπλευρης παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής πρόνοιας, υψηλού πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου, πόλη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει τα παραπάνω και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό από το πρωί έως το βράδυ καθημερινά».

-Επιχειρείτε είναι αλήθεια να ενεργοποιήσετε θεσμούς, φορείς και να καταστήσετε τους δημότες, ενεργούς πολίτες. Έχει ανταπόκριση αυτή η πρωτοβουλία για τη συμμετοχή;

«Τολμώ να πω ότι το Δημαρχείο, λειτουργεί πια σαν ένα φιλόξενο σπίτι για την πλειονότητα των φορέων της πόλης μας. Και εγώ προσωπικά στο γραφείο μου έχω δεχθεί όλους τους φορείς και εκατοντάδες συμπολίτες. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Είναι πολλά τα παραδείγματα που Δήμος και φορείς χέρι-χέρι υλοποίησαν σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες».

-Με το τρίτο μνημόνιο, εισερχόμαστε σε μια πιο δύσκολη περίοδο και για την Τ.Α. Με παρατηρητήριο, περικοπές εσόδων, μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πώς θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες, τις απαιτήσεις των δημοτών;

«Όπως στη χώρα, έτσι και στην Αυτοδιοίκηση, η συμφωνία – μνημόνιο προσφέρει σταθερότητα και μια νέα αφετηρία. Οι δυσκολίες είναι σε όλους γνωστές και δεν τις κρύβουμε. Με σκληρή δουλειά, όμως μπορούμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αρκεί να αλλάξουν κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στη δουλειά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το δραστικό περιορισμό του ασφυκτικού ελεγκτικού πλαισίου, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι μόνο.

Πιο δύσκολα είναι τα ζητήματα με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είναι γνωστή η θέση μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αναμένουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα των νέων αρμοδιοτήτων και των πόρων που θα τις συνοδεύουν. Είμαστε σε θέση να τις ασκήσουμε. Όλα αυτά θα προσδιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη δική μας ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πολιτών».

-Φέτος θα φτιάξετε τον δικό σας προϋπολογισμό. Πού θα στοχεύσετε; Επίσης, πείτε μας τι γίνεται με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα και τι σκέφτεστε για να το νέο ΕΣΠΑ. Και με την ευκαιρία κ. δήμαρχε, ποια είναι η κατάσταση στο ταμείο του Δήμου;

«Ο πρώτος δικός μας προϋπολογισμός, το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το νέο ΕΣΠΑ, θα αποτελέσουν τα εργαλεία για το μεγάλο άλμα που έχει ανάγκη η πόλη. Εργαζόμαστε σκληρά για το συντονισμό τους και σύντομα θα παρουσιαστούν στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο του Δήμου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Είναι σε καλή κατάσταση».

-Λέγατε και προεκλογικά πως η κοινωνική πολιτική αποτελεί προμετωπίδα της δημοτικής αρχής.

«Είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει αυτούς τους μήνες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ήταν και θα είναι βασική μας προτεραιότητα. Ρίξαμε εκεί το βάρος, θεωρώντας πως πριν απ’ όλα θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε, όσο μπορούμε, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Εφαρμόσαμε το Κοινωνικό Τιμολόγιο στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ, ενώ έχουν ενισχυθεί όλες οι κοινωνικές δομές. Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, που έχει πλέον διπλασιάσει σχεδόν τους δικαιούχους, λειτουργεί με πλήρη ευθύνη του Δήμου μας, χωρίς να εμπλέκεται στη λειτουργία του άλλοι οργανισμοί, φορείς και ΜΚΟ, όπως στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι το κίνημα της αλληλεγγύης στην πόλη, δυναμώνει και γιγαντώνεται».

-Κατά καιρούς αναφερόσαστε στο προσωπικό του δήμου. Θέλετε να αποσαφηνίσετε γιατί το λέτε; Έχετε διαπιστώσει προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού μηχανισμού, τελικά θα προχωρήσετε στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών;

«Ασφαλώς. Και προβλήματα υπάρχουν και η βελτίωση της δομής και της διοίκησης του Δήμου είναι προ των πυλών.

Δεν πίστεψα και δεν πιστεύω στη συλλογική ευθύνη, ούτε στην ισοπέδωση που οι πολιτικές της τρόικα επέβαλλαν. Η αξιολόγηση πρέπει κατ’ αρχήν να είναι ομαδική και στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί. Η ατομική ευθύνη δεν χάνεται ποτέ. Μόνο με αυτό το πρίσμα μπορεί να αξιολογηθεί σωστά η συμβολή του καθενός».

-Οι συμπολίτες λένε πως πρέπει να βγαίνετε περισσότερο από το γραφείο σας...

«Έχουν δίκιο, όπως υπήρχε τον πρώτο χρόνο αντικειμενική δυσκολία. Εγώ και οι αντιδήμαρχοι δουλεύουμε νύχτα με νύχτα γιατί στον Δήμο έπρεπε να συμμαζευτούν πολλά πράγματα. Ας έχουν λίγη υπομονή».

-Σε ένα χρόνο θα πρέπει να αλλάξετε τους αντιδημάρχους σας, αφού έχετε πει πως η θητεία τους θα είναι διετής περίπου. Είστε ικανοποιημένος από τους συνεργάτες σας, πώς θα αξιολογούσατε το έργο τους;

«Όπως ήδη έχω πει η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση τη στοχοθεσία, προκειμένου να είναι αντικειμενική και μετρήσιμη. Ταυτόχρονα, για όλους τους αιρετούς εκτός από την αποτελεσματικότητα έχει μεγάλη σημασία και το εάν με τη δράση τους, τη στάση τους και το παράδειγμά τους διδάσκουν δημοκρατικό ήθος, διαφάνεια και ωθούν στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των πολιτών. Η θετική μας πορεία αυτού του χρόνου είναι συνισταμένη της προσπάθειας όλων».

-Είναι νωρίς να σας ρωτήσουμε, αν επιθυμείτε να συνεχίσετε στον Δήμο και για μια δεύτερη θητεία;

«Είναι πράγματι πολύ νωρίς. Έχω συμπληρώσει μόλις το 1/5 της θητείας μου. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω είναι ότι η «Συμπαράταξη» θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στον Δήμο».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass