Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΙΤ ΜΠΕΝ ΑΜΠΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ελλάδα και Ισραήλ να διατηρήσουν καλές πολιτικές σχέσεις

*Ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ *Στόχοι: Η εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών - Διμερής κυβερνητική συνάντηση μέσα στο 2016 - Σταθεροποίηση του τριγώνου Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα *Σημαντικό κέντρο η Λάρισα, δρόμοι συνεργασίας σε τουρισμό και αγροτικό τομέα

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 1:45

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ η νέα πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Ιρίτ Μπεν Αμπά σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην «Ε». «Πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές πολιτικές σχέσεις που είχαμε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Η κ. Αμπά η οποία επισκέφτηκε χθες τη Λάρισα επισήμανε, ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί θεαματικά την τελευταία πενταετία, αν και φέτος κλείνουν συνολικά 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ- ωστόσο όπως επισήμανε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ θα δώσει ένα μήνυμα των προθέσεων των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας των δύο λαών. Και μάλιστα, σε μία περίοδο, που όπως τόνισε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι χαώδης.

Προς την κατεύθυνση αυτή η κ. Αμπά ανέφερε ότι είναι σκόπιμο μέσα στο 2016 να επαναληφθεί μία διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών- στα πρότυπα της πρώτης που είχε γίνει το 2013 στο Ισραήλ- ενώ υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες της συνεργασίας των δύο χωρών εντάσσεται και η σταθεροποίηση του τριγώνου Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, αλλά και το περιεχόμενό του όπου, μεταξύ των άλλων, πρώτη προτεραιότητα είναι τα ενεργειακά θέματα.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λάρισα, τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό αστικό κέντρο της χώρας και επιπλέον διαθέτει μία ιδιαίτερα σημαντική Ισραηλιτική Κοινότητα. Ενώ βλέπει δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα τουρισμού αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Κατά την παραμονή της δε στην πόλη εκτός από την Ισραηλιτική Κοινότητα επισκέφθηκε τόσο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό όσο και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην «Ε» για την επίσκεψή της στη Λάρισα αλλά και για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις επισήμανε τα ακόλουθα:

* Ξεκινώντας από την επίσκεψή σας στη Λάρισα, αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεών σας ανά τη χώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

-Όταν είσαι πρεσβευτής μίας χώρας πρέπει να επισκέπτεσαι όλη τη χώρα και όχι μόνον να μένεις στην πρωτεύουσα. Γιατί για να καταλάβεις μια χώρα και ιδιαίτερα την Ελλάδα πρέπει να φύγεις και από την Αθήνα, παρότι είναι μία πολύ σημαντική πόλη αφού ο μισός ελληνικός πληθυσμός μένει εκεί, αλλά για να καταλάβεις την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να πας και αλλού. Και η Λάρισα είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κέντρο. Και επίσης κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη Λάρισα η Ισραηλιτική Κοινότητα σήμερα και σίγουρα και κατά το παρελθόν είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κοινότητα και ένα πολύ σημαντικό εβραϊκό κέντρο. Συνεπώς αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο ήρθα στη Λάρισα.

* Ποια είναι η άποψή σας για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεδομένων και των ευρύτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί και ποια είναι η εκτίμησή σας για την περαιτέρω εξέλιξή τους;

-Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια κ. Αποστολοπούλου. Έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα από το 1990, δηλαδή «γιορτάζουμε» ακριβώς 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων φέτος, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια οι διπλωματικές μας σχέσεις όπως σας είπα έχουν βελτιωθεί θεαματικά και βελτιώνονται περαιτέρω μέρα με την ημέρα.

* Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφτεί το Ισραήλ. Τι προσδοκάτε από αυτή την επίσκεψη;

-Ναι πράγματι ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα το Ισραήλ και είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αριστερής κυβέρνησης επισκέπτεται το Ισραήλ και είναι η πρώτη φορά που και ο ίδιος επισκέπτεται το Ισραήλ και γι’ αυτό είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική επίσκεψη. Η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χώρων που ήταν πολύ καλός τα τελευταία πέντε χρόνια και πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Επίσης θα δώσει ένα μήνυμα των προθέσεων Ελλάδας και Ισραήλ να εντατικοποιήσουν τη σχέση τους και μάλιστα σε τέτοιες εποχές που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε τόσο χαώδη κατάσταση και θα δώσει ώθηση τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και αυτό, κατά τη δική μου άποψη είναι το πιο σημαντικό.

* Υπάρχει από την πλευρά του Ισραήλ μία «στόχευση» συγκεκριμένη ως προς το κομμάτι της περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών; Ένας δρόμος μέσα από τον οποίο βλέπετε να περνάνε και συνδέεται και με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού;

-Πρώτον θα διαχωρίσω την απάντησή μου σε τρία μέρη. Όλα στο Ισραήλ χωρίζονται σε τρία μέρη.

Όπως είπα και πριν, πρώτο είναι το πολιτικό επίπεδο, πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές πολιτικές σχέσεις που είχαμε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα-και εμείς επίσης είχαμε εκλογές τον Μάρτιο οπότε έχουμε δύο νέες Κυβερνήσεις. Οπότε αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Σε πολιτικό επίπεδο λοιπόν η κατεύθυνση είναι να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και προς την κατεύθυνση αυτή θέλουμε να έχουμε μία ακόμη συνάντηση μεταξύ των δυο κυβερνήσεων όπως έγινε το 2013 για πρώτη φορά στο Ισραήλ στην ιστορία των δύο χωρών. Τότε είχαμε αποφασίσει να δώσουμε συνέχεια σε αυτό, αλλά λόγω των εκλογών και στις δυο χώρες μετατέθηκε και έτσι τώρα πρέπει να το κάνουμε. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Δηλαδή να έχουμε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση το 2016.

Το δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό είναι να σταθεροποιήσουμε σε βάθος χρόνου το τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που όλες οι πλευρές θέλουν να προωθήσουν. Οι Κύπριοι έχουν σφοδρή επιθυμία γι΄ αυτό, οι Έλληνες επίσης, τώρα πρέπει να το επισημοποιήσουμε. Κατά τη δική μας άποψη πρέπει πρώτα να καθοριστεί η δομή αυτού του «τριγώνου» μέσα από συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των τριών χωρών αλλά πρέπει επίσης και να του προσδώσουμε ένα περιεχόμενο. Να μην μείνει μόνον κάτι θεωρητικό αλλά να έχει περιεχόμενο. Και ως προς το περιεχόμενο το «καλάθι» είναι γεμάτο.

* Με τι είναι γεμάτο αυτό το «καλάθι» που λέτε; Ποιο μπορεί να είναι αυτό το περιεχόμενο;

-Πρώτα από όλα βεβαίως την ενέργεια. Μετά το νερό, τη συνεργασία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συνεργασία στον αγροτικό τομέα που είναι πολύ σημαντική και αφορά ιδιαίτερα και τη Λάρισα. Τον τουρισμό, με τουριστικά πακέτα και για τις τρεις χώρες. Θρησκεία. Υγεία. Περιβάλλον, πολύ σημαντικό. Οι πυρκαγιές στα δάση. Υπάρχει μια πληθώρα τομέων στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε.

* Ο δεύτερος τομέας ποιος είναι;

-Οι οικονομικές σχέσεις. Από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε μία διαρκή οικονομική και κοινωνική κρίση τα τελευταία χρόνια θα θέλαμε πραγματικά να συνεργαστούμε με την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσουμε απασχόληση, ανάπτυξη οπότε και αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Και επίσης αυτό που κάνουμε πολύ καλά είναι οι υψηλές τεχνολογίες και η Ελλάδα έχει έναν αναπτυσσόμενο τομέα υψηλής τεχνολογίας οπότε θέλουμε να συνδεθούμε με τον ελληνικό τομέα υψηλής τεχνολογίας και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε.

Και το τρίτο στοιχείο, που κατά την άποψή μου είναι το πιο σημαντικό, είναι οι σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών και εκεί «ο ουρανός είναι το όριο». Μπορούν να γίνουν τα πάντα. Μπορούν να γίνουν ανταλλαγές νέων, ανταλλαγές μαθητών, μπορούν να γίνουν ανταλλαγές δημοσιογράφων, μπορούν να γίνουν τα πάντα. Και παρότι γεωγραφικά οι δύο χώρες είναι κοντά δεν υπάρχουν πολλές τέτοιου είδους ανταλλαγές μέχρι τώρα. Πρέπει να τις αναπτύξουμε γιατί στο παρελθόν υπήρχαν χρόνια που οι σχέσεις μας δεν ήταν τόσο καλές. Οπότε τώρα είναι καιρός να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτό που αποκαλώ μαλακή διπλωματία μεταξύ ανθρώπων.

Συνάντηση δημάρχου με την πρέσβη του Ισραήλ

Συνάντηση με την πρέσβη του Ισραήλ κ. Ιρίτ Μπεν –Άμπα Βιτάλε είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, η κ. Ιρίτ Μπεν – Άμπα Βιτάλε, η οποία συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Μωρίς Μαγρίζο και τη γενική γραμματέα κ. Μπέτυ Μαγρίζου, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Λάρισας στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ολόκληρη η χώρα αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας του Δήμου Λαρισαίων.

Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε την πρέσβη του Ισραήλ για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, καθώς και για τις ιδιαίτερα σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που διαθέτει η πόλη της Λάρισας, (Πινακοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Διαχρονικό Μουσείο κ.α.) όπως επίσης και για το Α’ Αρχαίο Θέατρο, θέματα για τα οποία η κ. Μπεν επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ζωντανή Ισραηλίτικη Κοινότητα της Λάρισας και τη βαθιά ιστορία της αλλά και στη συμβολή των μελών της στην ανάπτυξη της πόλης. Μάλιστα ο κ. Καλογιάννης, τόνισε με έμφαση πως ο Δήμος Λαρισαίων και η δημοτική αρχή στέκεται κατηγορηματικά απέναντι σε ακραίες στάσεις και φασιστικές ιδεολογίες.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα συνεργασιών σε ζητήματα ανάπτυξης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουρισμού, ενώ η κ. πρέσβης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά ζητημάτων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων με τον δήμαρχο Λαρισαίων να προσφέρει στην κ. Μπεν αντίγραφα έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και εκδόσεις που αναφέρονται στην ιστορία της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass