Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο έρωτας είναι αντίδοτο στην κρίση

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 20:46

Συνέντευξη: Παναγιώτα Φούντα

Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

Τον γνωρίσαμε τηλεοπτικά ως τον προστατευόμενο της Μιμής Ντενίση στους «Φρουρούς της Αχαΐας» και τον κολλητό του Τζίμη στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου. Έκτοτε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έγραψε και πρωταγωνίστησε σε αρκετές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, με θέμα τους ανεκπλήρωτους, θυελλώδεις και καταστροφικούς έρωτες και τον τρόπο που οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζονται και εξελίσσονται μέσα από τις διάφορες ερωτικές περιπέτειες των ηρώων. Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης και οι αλλαγές που υφίστανται οι ζωές των ανθρώπων μέσα από τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις είναι το θέμα και της νέας – δεύτερης – κινηματογραφικής του ταινίας «Ένας Άλλος Κόσμος» η οποία προβάλλεται από την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Ο δημιουργός βρέθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στην προβολή της ταινίας στα Victoria Cinemas και μίλησε στην «Ε» για τον έρωτα, την κρίση, το προσφυγικό ζήτημα που θίγει μέσα από το έργο του, αλλά και τη συνεργασία του με τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό J.K. Simmons.

* Ποιος είναι ο «άλλος κόσμος» για τον οποίο μιλά η νέα σας ταινία;

- Ο καθένας από εμάς έχει μέσα του έναν άλλο κόσμο, έναν άλλο εαυτό. Ήθελα έναν τίτλο που να είναι πολυδιάστατος, να έχει πολλά νοήματα και πολλά επίπεδα. Εξάλλου, σε κάθε ιστορία αγάπης, σε κάθε έρωτα νιώθουμε σα να ζούμε σε έναν άλλο δικό μας κόσμο. Σα να πετάμε στα ουράνια. Έτσι και οι ήρωες της ταινίας ακριβώς επειδή ερωτεύονται παίρνουν δύναμη μέσα από τον έρωτα και βλέπουν τον κόσμο με άλλα μάτια. Και παράλληλα, προέρχονται και οι ίδιοι από διαφορετικούς κόσμους. Μέσα από την ταινία φωτίζουμε το κομμάτι της διαφορετικότητας και το πώς τα προβλήματα που δημιουργεί μπορούν να λυθούν μέσα από τον έρωτα.

* Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης, που είναι και το θέμα της ταινίας, είναι διαφορετικός, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

- Ο έρωτας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά πάντοτε σε σχέση με την καθημερινότητα. Επειδή εμείς βιώνουμε αυτή την κατάσταση ανακαλύπτουμε και τα χαρακτηριστικά της. Οπότε ο έρωτας πολλές φορές είναι και αντίδοτο σε όλο αυτό, στέκεται απέναντι.

* Η ταινία πραγματεύεται ένα ζήτημα λεπτό ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό. Δεν φοβηθήκατε να καταπιαστείτε με αυτό;

- Είναι ένα λεπτό ζήτημα και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο μας πήρε αρκετό καιρό να για να το προετοιμάσουμε σωστά. Όμως το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Και νομίζω, δε θα μπορούσε κάποιος να γράψει μια ταινία στην Ελλάδα του σήμερα, ή αν θέλετε στην Ευρώπη του σήμερα, και να μην καταπιαστεί με αυτό. Κάθε μία από τις τρεις ιστορίες αναφέρεται σε ένα διαφορετικό κομμάτι της κρίσης που ζούμε και ένα κομμάτι της κρίσης είναι και το προσφυγικό.

* Πως προέκυψε η συνεργασία με τον J.K. Simmons και τι αποκομίσατε από αυτή;

- Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική συνεργασία. Πήρε το σενάριο ο ατζέντης του και εκείνη τη στιγμή o J.K. έψαχνε να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από το Whiplash (σ.σ. την ταινία που του χάρισε το βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου). Το διάβασε και πάρα πολύ απλά μας πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλω να επισκεφθώ τη χώρα σας και θέλω πάρα πολύ να παίξω αυτό τον ρόλο.

* Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση του ελληνικού κινηματογράφου στο διεθνές τοπίο;

- Ο ελληνικός κινηματογράφος πάει πολύ καλά στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι η χώρα περνάει κρίση. Η τέχνη είναι αντίλογος στο κομμάτι της κρίσης, είτε πρόκειται για ερωτική ιστορία, είτε για οτιδήποτε άλλο, δεν έχει σημασία. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ καλά κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πάντοτε η τέχνη ήταν βάλσαμο, φάρμακο.

* Αυτή είναι η δεύτερη κινηματογραφική σας ταινία. Σκοπεύετε να επιστρέψετε στην τηλεόραση ή βρήκατε έναν νέο έρωτα στη μεγάλη οθόνη;

- Σε αυτή τη φάση όχι, δεν έχω κάποια ιδέα για την τηλεόραση. Αν έχω κάποια καλή ιδέα, θα επιστρέψω. Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Και ναι, ισχύει αυτό, στον κινηματογράφο βρήκα έναν νέο έρωτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass