ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Facebook και μετά... θάνατον!

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2016 0:21

 

Τα social media δεν έχουν μπει μόνο στη ζωή των χρηστών. Έχουν φτάσει μέχρι και στον θάνατό τους! Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται «τι θα γίνει με τον προσωπικό τους λογαριασμό στο facebook όταν αυτοί πεθάνουν;». Βέβαια, αν το σκεφτεί κάποιος λογικά εκείνη την ώρα που ο χρήστης θα βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από τη γη ή στην ασημένια τεφροδόχο, δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ποιος έκανε «like» στη φωτογραφία του από τη Μύκονο. Άλλοι πάλι ανησυχούν και δεν θέλουν να αφήσουν το προφίλ τους απροστάτευτο, αυτό που με τόσο κόπο, έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στη ζωή.

Την απάντηση, λοιπόν, τη δίνει το ίδιο το facebook δημιουργώντας διαθήκες και κληρονόμους! Ανάμεσα σε σπίτια, αυτοκίνητα, χωράφια, χρήματα που μπορεί να αφήσει κάποιος ως κληρονομιά στους οικείους του πλέον του δίνεται η δυνατότητα να του κληροδοτήσει και τον λογαριασμό του στο facebook. Εκεί που ψάχνουν οι οικείοι πώς να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά και να πληρώσουν φόρους και να ανοίξουν διαθήκες, πρέπει πρωτίστως να ανοίξουν το προφίλ του μακαρίτη και να κάνουν «check in».

Η μεγάλη πλατφόρμα δικτύωσης προσφέρει επίσης και τη λύση της διαγραφής του λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου, αλλά από πριν! Αν σήμερα που κάποιος βρίσκεται στη ζωή αποφασίσει να μην αφήσει στη διαθήκη του τη διαχείριση του λογαριασμού του τότε μπορεί να μπει στο προφίλ του και να επιλέξει τη διαγραφή όταν αποχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Αν επιλεγεί η διαγραφή του λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου τότε όλες οι πληροφορίες, οι φωτογραφίες και οι δημοσιεύσεις θα διαγραφούν οριστικά από το Facebook. Από τη στιγμή που κάποιος θα πληροφορήσει επίσημα τη σελίδα για τον θάνατο του χρήστη, δεν θα μπορεί κανείς να δει ξανά το προφίλ του θανόντος.

Εναλλακτικά, αν διατηρήσει τον λογαριασμό του στο Facebook, οι φίλοι και η οικογένειά του θα μπορούν να τον «επισκέπτονται» και να μοιράζονται αναμνήσεις.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΕΝΘΟΥΣ

Ο υπεύθυνος λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου είναι ένα άτομο που επιλέγει ο χρήστης για να χειρίζεται το λογαριασμό του αφού ο λογαριασμός μετατραπεί σε «εις μνήμην». Μόλις μετατραπεί ο υπεύθυνος του λογαριασμού θα μπορεί να ανακοινώσει κάτι στο προφίλ όπως για παράδειγμα να κοινοποιήσει ένα τελευταίο μήνυμα για λογαριασμό του χρήστη ή να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κηδεία.

Επίσης, μπορεί να απαντά σε νέα αιτήματα φιλίας, να αλλάξει την εικόνα προφίλ και τη φωτογραφία εξωφύλλου. Ο χρήστης έχει την επιλογή να επιτρέψει στον υπεύθυνο του λογαριασμού να κατεβάσει κάτι το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο πένθιμο προφίλ.

Ο υπεύθυνος του λογαριασμού δεν θα μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό του θανόντος, να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει προηγούμενες δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο που είχε κοινοποιήσει στο χρονολόγιό του ενώ βρισκόταν εν ζωή. Επίσης δεν θα μπορεί να διαβάσει μηνύματα που είχε στείλει σε άλλους φίλους, να διαγράψει κάποιον από τους φίλους του. Για να οριστεί κάποιος υπεύθυνος λογαριασμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Ωστόσο, έχει τις δυσκολίες του. Ο συγγενής πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα στο facebook και να αποδείξει, είτε μέσω εγγράφου, είτε ενός δημοσιεύματος στην εφημερίδα, ότι ο χρήστης είναι νεκρός!

«ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ»

Οι λογαριασμοί που έχουν μετατραπεί σε «εις μνήμην» είναι ένα σημείο όπου οι φίλοι και η οικογένεια του αποθανόντος μπορούν να συλλέγουν και να μοιράζονται αναμνήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο. Στους λογαριασμούς που έχουν μετατραπεί σε «εις μνήμην» εμφανίζεται η λέξη «Στη μνήμη» στο προφίλ του ατόμου που έχει πεθάνει, δίπλα στο όνομά του.

Ανάλογα με τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού, οι φίλοι του αποθανόντος ίσως να μπορούν να κοινοποιούν αναμνήσεις στο χρονολόγιο που έχει μετατραπεί σε «εις μνήμην».

Το περιεχόμενο που είχε κοινοποιήσει ο αποθανών όπως φωτογραφίες, δημοσιεύσεις παραμένει στο Facebook και είναι ορατό στο κοινό στο οποίο είχε κοινοποιηθεί.

Τα προφίλ που έχουν μετατραπεί σε «εις μνήμην» δεν εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους, ως προτάσεις δηλαδή στην ενότητα «Άτομα που ίσως γνωρίζετε», στις διαφημίσεις ή στις υπενθυμίσεις γενεθλίων. Δεν μπορεί κανείς να συνδεθεί σε έναν λογαριασμό που έχει μετατραπεί σε «εις μνήμην».

Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Σε περίπτωση που φύγει κάποιος από τη ζωή μπορεί να επιλέξει και την οριστική διαγραφή του λογαριασμού. Αυτό φυσικά δεν γίνεται από τον ίδιο. Το wifi δεν έχει φτάσει στον άλλο κόσμο, και το σήμα του smart phone εκεί δεν είναι 4G. Πώς γίνεται όμως αυτό χωρίς να χρειάζεται κάποιος που πήγε στον άλλο κόσμο να επιστρέψει στον… εδώ λόγω facebook.

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στις ρυθμίσεις διαθέτει την επιλογή «Ασφάλεια». Ο χρήστης επιλέγει «υπεύθυνος λογαριασμού σε περίπτωση θανάτου», στη συνέχεια την «οριστική διαγραφή του λογαριασμού» και ακολουθεί τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Τέλος, σε περίπτωση που η οικογένεια επιθυμεί τη διαγραφή του account, τότε θα πρέπει να αποδείξει με επίσημα έγγραφα ότι είναι συγγενείς του εκλιπόντος, νόμιμοι κληρονόμοι και απαιτείται πιστοποιητικό θανάτου του πρώην χρήστη του facebook.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass