Διαδίκτυο και social media, οι νικητές της ενημέρωσης

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2016 18:00

Με τα μάτια στραμμένα επίμονα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η πλειονότητα των νέων επιλέγει πλέον να ενημερώνεται μέσω Διαδικτύου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πολλοί –και κυρίως οι νέοι– εξασφαλίζουν την ενημέρωσή τους μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει την τηλεόραση ως κύρια πηγή ειδησεογραφικής ενημέρωσης, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας. Μεταξύ των νέων 18 έως 24 ετών, ποσοστό 28% χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ενημέρωσης, ενώ μόλις το 24% επιλέγει την τηλεόραση.

Συνολικά, ποσοστό 51% όσων διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο επιλέγει διαδικτυακά μέσα για να ενημερωθεί. Η τάση αυτή αλλά και η αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες υποσκάπτουν τα παραδοσιακά πρότυπα ενημέρωσης του κοινού.

Η έρευνα βασίσθηκε σε 50.000 ανθρώπους, κατοίκους 26 χωρών του κόσμου. Στον πρόλογό της, η έρευνα αναφέρει ότι «δεύτερο κύμα αναταραχής πλήττει τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, με δυνητικά βαθύτατες συνέπειες για τις επιχειρήσεις αυτές και το μέλλον της μετάδοσης των ειδήσεων». Για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, που πασχίζουν να βρουν προσοδοφόρα οδό στην εποχή της δικτύωσης, η έκθεση του ινστιτούτου δεν προσφέρει καμία ανακούφιση ούτε και ελπιδοφόρα προοπτική.

Ποσοστό μικρότερο του 10% των αναγνωστών σε αγγλόφωνες χώρες επέλεξε να πληρώσει για την ενημέρωσή του μέσω Διαδικτύου τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται στη διαφήμιση. Η άνοδος της δημοτικότητας εφαρμογών αποκλεισμού των διαφημίσεων όμως, τα γνωστά ad-blocker, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για επιχειρήσεις του Τύπου.

Την ώρα που η όρεξη του κοινού για ενημέρωση παραμένει άσβεστη, οι περισσότεροι επιλέγουν να ενημερωθούν μέσω εφαρμογών και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η τάση αυτή έχει αναδείξει το Facebook στην ισχυρότερη δύναμη του ειδησεογραφικού χώρου, χάρη στη δυνατότητά του να προσφέρει σε εκδοτικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε ευρύτατο αναγνωστικό κοινό. Οι εκδότες, όμως, πρέπει να «υποταχθούν» στις επιταγές του αλγόριθμου του Facebook. Η έρευνα έδειξε ότι το Facebook είναι η δημοφιλέστερη πηγή ενημέρωσης, με 44% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ενημερώνονται από αυτό.

Θετικό για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτά παράγουν ακόμη τις μεγάλες, αποκλειστικές ειδήσεις, οι οποίες καταλήγουν στο αναγνωστικό κοινό των διαδικτυακών μέσων. Η κερδοφορία των παραδοσιακών μέσων, όμως, από την παραγωγή σοβαρού δημοσιογραφικού περιεχομένου καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερη. Η ανάγνωση ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ γυναικών και νέων ανθρώπων.

Οι Νορβηγοί βρίσκονται στην πρώτη θέση όσων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ενημέρωσή τους μέσω Διαδικτύου, με το 27% να δηλώνει ότι έχει επισκεφθεί επί πληρωμή ειδησεογραφική ιστοσελίδα τον τελευταίο χρόνο, ακολουθούν οι Πολωνοί και οι Σουηδοί με 20%, οι Ιταλοί με 16% και οι Δανοί με 15%. Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται οι Αυστριακοί, οι Έλληνες και οι Βρετανοί, με μόλις 7% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν πληρώσει μέσω Διαδικτύου για την ενημέρωσή τους.

Πηγή: REUTERS | Kathimerini

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass