FAN FICTION: Cosplay: Απόκριες όλο τον χρόνο, σύντομα και εδώ...

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2017 17:37 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβ 2017 15:10

Εδώ είναι Ελλάδα, και αν περάσει δίπλα σου κάποιος ντυμένος Μπάτμαν και δεν είναι Απόκριες ή θα κάνεις το σταυρό σου ή θα ψάχνεις να βρεις από ποια κλινική το έσκασε. Έξω αυτό συμβαίνει συχνά και αποτελεί μια μορφή θεατρικής τέχνης που λέγεται Cosplay (από το Costume + Play).

 

 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες ξεκίνησε στην Ιαπωνία η μόδα του Cosplay, όπου κάποιοι μερακλήδες ντύνονται σαν τους αγαπημένους τους ήρωες των ταινιών - κόμικς - παιχνιδιών και κυκλοφορούν έτσι έξω. Οι στολές τους, όμως, δεν είναι οι τυπικές αποκριάτικες που βρίσκει κανείς εύκολα στα μαγαζιά. Ο σωστός Cosplayer θα κοπιάσει και θα φτιάξει τη στολή του μόνος του, επιστρατεύοντας τις όποιες γνώσεις του στη μοδιστρική και το μακιγιάζ, αλλά και στη χειροτεχνία, όπου θα κάνει κατασκευές με γυαλί, ξύλο και ό,τι άλλο υλικό θα κάνει τη στολή του να μοιάζει με την αυθεντική στολή του χαρακτήρα που υποδύεται. Από την άλλη μπορείς να αγοράσεις μια τέτοια στολή «ετοιματζίδικη», αλλά δεν έχει τη μαγεία του να δημιουργήσεις κάτι εσύ ο ίδιος.
Το φαινόμενο αυτό στην αρχή ξάφνιασε τον κόσμο, αλλά μετά το υιοθετήσανε και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής και με τη σειρά τους η Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Αυστραλία. Πρόσφατα είδαμε και Έλληνες Cosplayers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους σε εκθέσεις κόμικς.

 

3

 

Στις χώρες της Δύσης οι Cosplayers εμφανίζονται κατά κόρον σε μεγάλες εκθέσεις κόμικς και επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην Ιαπωνία το Cosplay έχει ξεφύγει αρκετά με αποτέλεσμα να διοργανώνονται εκεί μεγάλα events με διαγωνισμούς για την καλύτερη στολή. Ο Cosplayer, μάλιστα, οφείλει να υιοθετήσει και την προσωπικότητα του χαρακτήρα που υποδύεται, με αποτέλεσμα να δίνει κάθε φορά μια μικρή παράσταση από μόνος του, σαν ερασιτέχνης ηθοποιός. Πίσω από αυτή την τρέλα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής στολών και υλικών, με ετήσιο τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων.
Στο παρελθόν είχαν γίνει τέτοιες προσπάθειες ήδη από την Αναγέννηση, όπου οι ευγενείς διοργάνωναν μεγάλους χορούς μεταμφιεσμένων με στολές παλαιότερων εποχών, με έμφαση στην ιστορική ακρίβεια. Στον 20ό αιώνα είδαμε για πρώτη φορά Cosplayers το 1939 στην 1η Παγκόσμια Έκθεση Επιστημονικής Φαντασίας στη Νέα Υόρκη, όπου δύο συμμετέχοντες έφτιαξαν μόνοι τους στολές βασισμένες στους εξωγήινους πρωταγωνιστές των σχετικών διηγημάτων της εποχής. Από τότε κάθε χρόνο που γινόταν εκείνη η έκθεση, όλο και περισσότεροι μιμήθηκαν το παράδειγμά τους με αποτέλεσμα στις παρόμοιες εκθέσεις να ντρέπεται κάποιος να πάει με τα καθημερινά του ρούχα.

 

4

 

Πέρα από τους απλούς Cosplayers που το κάνουν επειδή τους αρέσει, υπάρχουν και τα επαγγεματίες μοντέλα-Cosplayers (οι Cosplay Idols) που κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και πλέον κάνουν καριέρα στα ΜΜΕ προωθώντας τις καινούριες ταινίες ή παιχνίδια για λογαριασμό των παραγωγών τους.
Εκεί που ξεκινά κάθε καινούρια τρέλα, στην Ιαπωνία, οι Cosplayers θεωρούνται πλέον celebrities και απολαμβάνουν φήμη ισάξια με τους μεγάλους σταρ του Χόλιγουντ. Κάποια στιγμή θα δούμε πιο έντονο το φαινόμενο του Cosplay και εδώ, οπότε ίσως αυτό να είναι το μέλλον για πολλούς άνεργους αισθητικούς, ενδυματολόγους και για όσους πιάνουν τα χέρια τους, γενικά.
Δεν ξεκινάτε να το ψάχνετε από τώρα...;

 

• Επιμέλεια: Γιάννης Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass