FAN FICTION: Το θρυλικό Subbuteo επέστρεψε... ή μήπως δεν έλειψε ποτέ;

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 18:37

Στην εποχή που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούν στον τομέα της διασκέδασης, υπάρχουν αρκετοί που αρνούνται να «λιώσουν» στον καναπέ τους και προτιμούν να παίξουν ένα πραγματικό παιχνίδι, όπου η τσόχα είναι η αρένα ανάμεσα σε δύο μονομάχους, που αναμετρούνται κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον.

Φυσικά μιλάμε για τον βασιλιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών, το Subbuteo.
Την εικοσαετία 1975-1995 το Subbuteo γνώρισε μεγάλες δόξες σε όλο τον κόσμο, καθώς και στη χώρα μας, όπου το 1978 διεξήχθη το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ξενοδοχειο «Park» της Αθήνας, αλλά και στα σπίτια των παικτών με χιλιάδες αυτοσχέδια πρωταθλήματα. Όλα άλλαξαν, όμως, το 1995 με τον θάνατο  του δημιουργού του Subbuteo, του Άγγλου Peter Adolph. Η παραγωγή διεκόπη απότομα, και το κενό στην αγορά κλήθηκαν να καλύψουν άλλες εταιρίες με παραλλαγές του Subbuteo με διαφορετικούς φιγουρες, κανόνες, με πιο γνωστό σήμερα το Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο (Table Soccer).

 

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ

 

oldstadium1


Τα χρόνια πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν, οι έφηβοι του ‘80 σχεδόν πενηνταρίζουν, και όμως ο θρύλος του Subbuteo συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, μετρώντας πολυάριθμους φανατικούς παίκτες που με μεράκι συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την αγάπη τους γι’ αυτό.
Σήμερα οι παλιότεροι παίκτες έχουν επαναδραστηριοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αρκετά δυναμική κοινότητα Ελλήνων παικτών.
H εταιρία-κολοσσός κατασκευής παιχνιδιών Hasbro έχει επανακυκλοφορήσει το αυθεντικό Subbuteo (μέσω της HDM στην Ευρώπη και Giochi Preziosi στην Ελλάδα), και πλέον ο επίσημος εξοπλισμός του πωλείται και σε καταστήματα αθλητικών ειδών. Οι «μερακλήδες» παίκτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο παλιό καλό Subbuteo, και η κοινότητα των νεων παικτών, προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά -κοιτώντας προς τα πίσω- και να υιοθετήσει ξανά τα σωστά μέτρα και τους κανόνες του αρχικού Subbuteo.
Η ενασχόληση με το άθλημα δεν προορίζεται αποκλειστικά για μεγάλα πορτοφόλια. Ένας απλός εξοπλισμός Subbuteo που αποτελειται απο δύο ομάδες, τέρματα, μπάλα και την τσόχα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός, ενώ ένας με αγωνιστικές προδιαγραφές δεν έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή.
Εύκολα, δηλαδή, μπορεί κάποιος να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα και να ξεκινήσει αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.

 

img 7033


H επίσημη παγκόσμια ομοσπονδία FISA (Federation of International Subbuteo Associations) επανασυστήθηκε και ήδη από φέτος γίνεται μια προσπάθεια για σωστότερη οργάνωση του Subbuteo, με πρωταθλήματα σε επιπέδου Ευρωπης (UESA), Εθνικού (HAS), Νομών (County) και Συνοικιών (Area) Championship & cup games), κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα προς τους παίκτες της περιφέρειας, με επαγγελματίες διαιτητές σε άρτια οργανωμένους χώρους, υπό την επίβλεψη της Subbuteo Hellas στη χώρα μας. Στόχος της Subbuteo Hellas για το 2017-18 ειναι η δραστηριοποιηση πάνω από 3500 μελών / παικτών που θα λαμβάνουν μέρος σε Τοπικά, Εθνικά και Διεθνή τουρνουά. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις επερχόμενες εξελίξεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.subbuteohellas.godaddysites.com

 

 

Από τις γειτονιές της Χαραυγής του ‘70 στο Olympic Park

 

subbuteo1

 

Στη Λάρισα το Subbuteo έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, με τον νεαρό Γιώργο Σκαφιδά να παραλαμβάνει το πρώτο του σετ από την αδερφή του Αρτεμις που βρισκόταν στην Αγγλία. Αμέσως οι γειτονιές της Χαραυγής πήραν φωτιά, με τον Γιώργο και τους φίλους του να διοργανώνουν αυτοσχέδια πρωταθλήματα στο σπίτι του.
Στη συνέχεια οι παίκτες βρήκαν επίσημη στέγη στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής, οπου και πραγματοποιούνταν συχνά τουρνουά τοπικής εμβέλειας.
Με τα χρόνια οι Λαρισαίοι παίκτες αυξήθηκαν, μέχρι που αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.500 σπίτια subbuteo φίλων στην πόλη μας. Ο Γιώργος, που έγινε γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό σαν Dr.G συμμετέχοντας σε πολυάριθμα τουρνουά, σήμερα είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και αθλητικών επιστημών. Διδάσκει σε πανεπiστημια Ελλαδας και Αγγλίας και είναι ο τεχνικός υπεύθυνος της Subbuteo International & Subbuteo Hellas με στόχο τη διάδοση του αθληματος – παιχνιδιου σε ολο το κοσμο.
Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Olympic Park στο 5ο χλμ. Λάρισας-Νίκαιας, ο Dr.G και οι συνεργάτες του Subbuteo Hellas περιμένoυν παλιούς και νέους φίλους του Subbuteo, σε έναν οργανωμένο χώρο με ειδικά τραπέζια και εξοπλισμό, διοργανώνοντας εκπαιδευτικούς αγώνες (Exhibition) για ενήλικες και παιδιά από 7 ετών και πάνω, μεταλαμπαδεύοντας το πάθος και τις γνώσεις του στη νέα γενιά.

 

 

Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο

 

14590408 10210593085774218 2702088718309443198 n

 

Όσο για το επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο, εκεί έχουμε  πάνω από 250 Έλληνες παίκτες που λαμβάνουν μέρος σε Εθνικά και Διεθνή τουρνουά. Επιπλέον, είναι δεδομένο με βάση τις πωλήσεις των καταστημάτων παιχνιδιών, ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός νεότερων ανθρώπων ασχολούνται με το Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο, παίζοντας στο σπίτι τους με φίλους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως, μετά από την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, με τους Έλληνες παίκτες να έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο και να κάνουν καινούριους φίλους. Περιζήτητες, μάλιστα, θεωρούνται οι μεταγραφές Λαρισαίων παικτών, με τον Θοδωρή Τσούτσα να παίζει Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο στον Αθηναϊκό, αλλά και τον Χρήστο Πιτσάρη στη Μαλτέζικη Bormla.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας διεξάγονται οκτώ τουρνουά υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (FISTF Europa), 4 Εθνικά τουρνουά καθώς και πρωταθλήματα κατηγοριών ΟΠΕΝ, Βετεράνων, Under 12, Under 15, Under 19 και Κατηγορία Γυναικών υπο την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας (Ενωση Ελληνικού Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου).
Παράλληλα με το Ομαδικό Πρωτάθλημα Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου, υπάρχει και το Ατομικό, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να δηλώσει συμμετοχή και να δοκιμάσει τις ικανότητές του, προσπαθώντας να φτάσει σε μια καλή θέση, τόσο στην εχγώρια όσο και στην παγκόσμια κατάταξη.

 

 

Σούζα και στην τσόχα το αλογάκι με “AEL Table Football Club”

 

18156802 144888359381780 3241519539888020702 o

 

Η «ποδοσφαιρομάνα» συνοικία του Subbuteo στη Λάρισα ήτανε, όπως είπαμε, η Χαραυγή. Εκεί δραστηριοποιούταν οι πιο φανατικοί παίκτες, και εκεί γεννήθηκε η πρώτη επίσημη ομάδα Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου της πόλης μας, ο LARISSA F.T.C.
Πριν δύο περίπου χρόνια, η Ερασιτεχνική ΑΕΛ αδειοδότησε την ομάδα της πόλης να φέρει τιμητικά το έμβλημα με το άλογο στο στήθος της, αλλά και το όνομα της ιστορικής ομάδας, μετονομάζοντάς την σε A.E.L. TFC. Η μεγαλύτερη ως τώρα διάκριση της ομάδας είναι η παρουσία της στον Ημιτελικό του Κυπέλλου Επιτραπεζίου Ποδοσφαίρου Ελλάδος το 2016, με το μέλλον να υπόσχεται περισσότερες επιτυχίες.
Ο σύλλογος έχει την έδρα του στη συμβολή των οδών Αγιάς και Σεφέρη, όπου υπάρχει οργανωμένος χώρος και κάθε Σαββατοκύριακο οι ντόπιοι αθλητές μπορούν να προπονούνται αλλά και να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ασχολούμενοι με το αγαπημένο τους παιχνίδι. Υπεύθυνος είναι ο Ευρυπίδης Πραντζούδης.

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass