FAN FICTION: Ο χρήστης Mitsaras κάνει μετάδοση live

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 0:52 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουν 2017 22:17

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε όλο και περισσότερους φίλους μας στο  Facebook να μεταδίδουν βίντεο ζωντανά, συνήθως ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που παίζουν τις νέες τεχνολογίες στα δάχτυλα.

Μια τέτοια ζωντανή μετάδοση μπορεί να περιλαμβάνει στιγμιότυπα από μια συναυλία ή έναν αγώνα όπου παρευρίσκεται ο χρήστης, ένα ταξίδι με μία διαδρομή τραβηγμένη από τη θέση του συνοδηγού, ή ακόμα και τον ίδιο τον χρήστη να παραθέτει προσωπικά τις απόψεις του για κάποιο θέμα που τον απασχολεί, ή απλά να προσπαθεί να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του.
Εδώ δε θα δούμε τι επιπτώσεις έχει για κάποιον η δημόσια έκθεση των προσωπικών του στιγμών ζωντανά σε πραγματικό χρόνο, ο καθένας είναι υπεύθνος για τις πράξεις του. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια ζωντανή μετάδοση και πού μπορεί να μας χρησιμεύσει πραγματικά.
Για αρχή υπάρχουν δύο είδη τέτοιων μεταδόσεων. Η απλή μετάδοση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέσσερις ώρες, και η συνεχόμενη που θεωρητικά μπορεί να φτάσει και στους δύο μήνες αδιάκοπα. Η διαφορά είναι ότι στην απλή μετάδοση το περιεχόμενο του βίντεο αποθηκεύεται στο προφίλ του χρήστη μετά το πέρας της μετάδοσης, ενώ στη συνεχόμενη το βίντεο εξαφανίζεται όταν διακοπεί.
Ο χρήστης μπορεί να μεταδώσει απ’ ευθείας ένα βίντεο που κινηματογραφεί εκείνη τη στιγμή. Μόνο αυτή τη δυνατότητα δίνει το facebook από μόνο του. Υπάρχουν, όμως, βοηθητικά προγράμματα που μπορούμε να βρούμε στο ίντερνετ που μας δίνουν επιπλέον δυνατότητες. Κάποια από αυτά είναι το Wirecast και το XSplit, με δημοφιλέστερο το OBS Studio. Τα προγράμματα αυτά δίνουν στο χρήστη την ευκαιρία να επιλέξει τι θα μεταδώσει και πού θα το χρησιμοποιήσει. Μπορούμε αντί να τραβήξουμε βίντεο εκείνη τη στιγμή, να μεταδώσουμε κάποιο άλλο βίντεο που έχουμε αποθηκευμένο στο κινητό ή τον υπολογιστή μας. Ή αντί για βίντεο μια εικόνα, ή ακόμα και να δημιουργήσουμε μια δημοσκόπηση σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτή που έτρεξε πριν δύο εβδομάδες στη σελίδα της Ελευθερίας στο facebook, όπου ο κόσμος κλήθηκε να προβλέψει το αποτέλεσμα του τελικού του Champions League.

 

BG1

 

Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ακριβώς όπως ένα τηλεοπτικό στούντιο, όπου ο χρήστης μπορεί να κάνει πρόγραμμα από τον υπολογιστή του, εναλάσσοντας εικόνες και βίντεο.
Πολλή προσοχή χρειάζεται με τη χρήση του ήχου σε μια τέτοια μετάδοση. Ο χρήστης επιλέγει μεταξύ αρχείων που έχει αποθηκευμένα από πριν, όπως μουσικά κομάτια, και ζωντανής μετάδοσης από το μικρόφωνο του υπολογιστή του. Υπάρχει κίνδυνος εδώ να γίνουν επικές γκάφες, ξεχνώντας τα μικρόφωνα ανοιχτά, με το χρήστη να γίνεται ρεζίλι σε όλους τους φίλους του αν ακουστεί να μιλάει ενώ δεν πρέπει, ή ακόμα κι αν ακουστούν οι ήχοι του χώρου γύρω του!
Κάποιοι κάνουν ακόμα και τακτικές εκπομπές για επαγγελματική χρήση, όπως ένας γνωστός Έλληνας αστρολόγος, που κάθε βδομάδα κάνει ζωντανή εκπομπή στο facebook, με τον κόσμο να γράφει από κάτω στα σχόλια τις ερωτήσεις του κι εκείνος να τους απαντάει σε πραγματικό χρόνο.
Όσο για τον πραγματικό χρόνο, συνήθως μια τέτοια μετάδοση γίνεται με κάποια δευτερόλεπτα καθυστέρηση, ανάλογα με τη σύνδεση ίντερνετ που χρησιμοποιεί εκείνος που μεταδίδει. Μια γρήγορη σύνδεση, όπως οι περισσότερες οικιακές, είναι υπεραρκετή, με μια πιο αργή, όμως, το βίντεο θα καθυστερεί και θα δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Όσο διαρκεί μια τέτοια μετάδοση θα πρέπει να είναι ανοιχτό το πρόγραμμα μέσα από το οποίο γίνεται, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής αυτός να παρουσιάζει μικρές καθυστερήσεις στη λειτουργία του. Αν η μετάδοση διαρκέσει για κάμποσες μέρες, μπορεί ο υπολογιστής μας να ζοριστεί. Για να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα θα πρέπει πριν να ξεκινήσουμε τη μετάδοση να ερευνήσουμε στο ίντερνετ τις κατάλληλες ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιήσουμε. Η σωστή απάντηση δεν είναι ίδια για όλους, και κάνοντας δοκιμές θα καταλήξει ο καθένας στη λύση που ταιριάζει στον εξοπλισμό του.

 

 

Βγάλε το μεροκάματο παίζοντας παιχνίδια στο Twitch

 

1

 

Εκείνοι, όμως, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες της ζωντανής μετάδοσης είναι οι παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πέρα από το Facebook, τα βίντεο μπορούν να μεταδοθούν και στο Youtube στο προσωπικό κανάλι του καθενός, ή και σε άλλες παρόμοιες σελίδες. Ο παίκτης μπορεί να βγάλει καλά χρήματα μέσα από ένα τέτοιο επιχείρημα, είτε ενσωματώνοντας διαφημίσεις στα βίντεό του, είτε βρίσκοντας χορηγούς, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν αρκετές χιλιάδες θεατές να τα παρακολουθήσουν.
Η εταιρία-κολοσσός του ίντερνετ, η Amazon, εκμεταλλεύτηκε το ενδιαφέρον των παικτών και ίδρυσε τον ιστοχώρο Twitch, φτιαγμένο αποκλειστικά για τους παίκτες. Εκεί μπορεί κάποιος να παίξει σε ζωντανή μετάδοση, και αν οι επιδόσεις του είναι καλές, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό πιστών θεατών, μπορεί ο παίκτης να γίνει μόνιμος συνεργάτης της εταιρίας, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να βγάλει χρήματα. Από τα προγράμματα Patreon και GameWisp που μπορεί να βρει χορηγούς, μέχρι και το TreatStream με το οποίο οι θεατές μπορούν ακόμα και να κεράσουν τον παίκτη φαγητό ντελίβερι ζωντανά από κάποιο κοντινό κατάστημα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

 

2

 


Έτσι οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου έχουν φτιάξει τα δικά τους διαδυκτυακά κανάλια και μέσα από εκεί παραδίδουν μαθήματα στους υπόλοιπους, βγάζοντας παράλληλα το μεροκάματο κάνοντας αυτό που αγαπάνε. Βέβαια, για να φτάσει κάποιος να ζει παίζοντας παιχνίδια, θα πρέπει να κάνει μετάδοση αρκετές ώρες την ημέρα, πολλές φορές παραπάνω από το οκτάωρο που θα διέθετε αν εργαζόταν κάπου αλλού. Δε λείπουν και οι υπερβολές, με αποκορύφωμα τον 35χρονο παίκτη και πατέρα τριών παιδιών στη Βιρτζίνια της Αμερικής, που έπαιξε πάνω από 22 ώρες συνεχόμενες ζωντανά για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή από την εξάντληση στο διάλειμμα που έκανε.
Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο αποτελεί μια καλή λύση ακόμα και για άτομα με κινητικά προβλήματα, που μπορούν έτσι να έχουν μια δημιουργική απασχόληση κάνοντας το χόμπι τους επάγγελμα, πάντοτε βέβαια με μέτρο.

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass