FAN FICTION #47: Instagram Stories - Οι προσωπικές μας ιστορίες στα Social Media με... ημερομηνία λήξης

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2017 22:15

Το περασμένο καλοκαίρι, στον κόσμο των Social Media κυριάρχησαν τα Instagram Stories. Τα βρήκαμε παντού μπροστά μας ή ακούσαμε γι’ αυτά, και είναι ευκαιρία να δούμε κι εμείς εδώ τι ακριβώς είναι και πώς μπορούνε να μας φανούν χρήσιμα ακόμα και για τη διαφήμιση της επιχείρησής μας, πέρα από την προσωπική προβολή του καθενός.


Το Instagram, λοιπόν, ξεκίνησε ως το αντίπαλο δέος του Snapchat, και σήμερα έφτασε να αποτελεί το δημοφιλέστερο μέσο όλων, προσμετρώντας πάνω από 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και συνολικά ξεπερνώντας τους 500.000.000! Το 2012 πωλήθηκε στον Mark Zuckenberg στο αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, και πλέον ανήκει στην οικογένεια του Facebook ως συμπληρωματική του εφαρμογή.


Εδώ ανεβάζουμε αποκλειστικά εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο, είτε από το προσωπικό μας αρχείο, είτε εκείνα που μόλις τραβήξαμε από το κινητό μας. Δικτυωνόμαστε με τους φίλους μας όπως στο Facebook, αλλά έχουμε στη διάθεσή μας και ένα πολύτιμο εργαλείο, τη δίεση (#), γνωστή στον κόσμο των Social Media ως Hashtags. Αν ανεβάσουμε μια φωτογραφία από τις διακοπές μας και βάλουμε το Hashtag #summer2017, όποιος γνωστός μας αλλά και άγνωστος κάνει αναζήτηση σε αυτό το Hashtag θα δει ένα κατεβατό από φωτογραφίες χρηστών απ’ όλο τον κόσμο που έχουν παρόμοιο θέμα και είναι σεσημασμένες ως #summer2017. Κάπου εκεί θα δούμε και τη δικιά μας, ανάμεσα σε εξωτικά τοπία απ’ όλο τον πλανήτη...


Η σωστή επιλογή (ενός ή περισσότέρων) Hashtag για τις φωτογραφίες μας θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ιδίως αν προσθέσουμε το #larissa ή κάτι παρόμοιο, στενεύοντας τα γεωγραφικά όρια στα οποία θα είναι ορατό το στιγμιότυπό μας.


Τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε μπορούμε να τις επεξεργαστούμε με τα φίλτρα που διαθέτει το Instagram, προσθέτοντας την προσωπική μας πινελιά, αλλά ακόμα και να προσθέσουμε κείμενο επάνω τους, είτε κάποιο μήνυμα, είτε κάποιο Hashtag, ακόμα και έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε κάποια σελίδα του διαδικτύου.


Η πιο πρόσφατη νέα λειτουργία του Instagram είναι τα Instagram Stories, που συνάμα αποτελούν τη νέα τρέλα στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ξεκινήσει τη δικιά του ιστορία ανεβάζοντας φωτογραφίες ή βίντεο, και το πρόγραμμα τα ενώνει σε μορφή ψηφιακών διαφανειών (slideshow) που παίζουν σαν ένα σύντομο βίντεο. Η διαφορά εδώ είναι πως τα Stories δεν αποθηκεύονται μόνιμα στον λογαριασμό μας, αλλά μετά από 24 ώρες διαγράφονται αυτόματα. Πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε κάθε μέρα να δημιουργούμε και κάτι διαφορετικό, χωρίς να ανησυχούμε μην υπερφορτωθεί ο ήδη περιορισμένος χώρος του κινητού μας με επιπλέον υλικό.

 

 

12 συμβουλές για να ξεχωρίσει το δικό σου Instagram Story

 

Instagram stories create

 

1: Χρησιμοποίησε την κάμερα του κινητού σου. Η κάμερα που διαθέτει Instagram έχει περιορισμένες δυνατότητες και χαμηλότερη ανάλυση. Το μειονέκτημα εδώ, όμως, είναι πως αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποθηκεύονται στο κινητό περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο του.

 

2: Κάνε download και αποθήκευε τα πάντα. Ρύθμισε το Instagram να αποθηκεύει αυτόματα όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες σου (Ρυθμίσεις - Ρυθμίσεις Ιστορίας - Αποθήκευση κοινοποιημένων φωτογραφιών και βίντεο). Δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου χρησιμεύσουν στο μέλλον.

 

3: Τράβηξε κάθετες φωτογραφίες και βίντεο. Οι ιστορίες σου θα προβληθούν στα κινητά των άλλων, όπου συνήθως τα κρατούν σε όρθια στάση. Αν το βίντεό σου είναι οριζόντιο, δύσκολα θα γυρίσει ο θεατής το κινητό του για να το δει καλύτερα. Κατά πάσα πιθανότητα θα το προσπεράσει. Μάθε να τραβάς όρθιες φωτογραφίες και βίντεο.

 

4: Προετοίμασε και ανέβασε ολόκληρη την ιστορία σου με τη μία. Γλιτώνεις τον κίνδυνο να βρεθείς κάπου χωρίς ίντερνετ, ή με αργή σύνδεση, και να χαθεί η σειρά της ιστορίας σου. Χώρια που θα είναι πιο ευχάριστο για τον θεατή να το δει όλο με τη μία, παρά να ανατρέχει στην ιστορία σου κάθε τρεις και λίγο για να βλέπει τις καινούριες προσθήκες.  

 

5: Περιόρισε τα βίντεό σου μεταξύ 5 και 10 δευτερολέπτων. Ένα μικρότερο βίντεο δεν πρόκειται να δείξει όλα αυτά που θα ήθελες, ενώ ένα μεγαλύτερο θα κάνει τον θεατή να βαρεθεί. Καλύτερα να ανεβάζεις περισσότερα βίντεο και μικρότερης διάρκειας.

 

6: Βάζε λεζάντες, σύντομες και ακριβείς. Οι χρήστες του Instagram βαριούνται να διαβάζουν μεγάλα κείμενα, ακριβώς όπως κι εσύ. Να θυμάσαι πως έχεις στη διάθεσή σου λίγα δευτερόλεπτα για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του θεατή.

 

7: Προσάρμοσε το μέγεθος της φωτογραφίας σου. Τα περισσότερα τηλέφωνα δουλεύουν σε διαστάσεις 9x16. Αν το δικό σου τραβάει σε διαφορετικά μεγέθη, χρησιμοποίησε την λειτουργία Crop για να κόψεις τα περιττά μέρη της εικόνας, ώστε να έρθει στις επιθυμητές διαστάσεις.

 

8: Ανέβαζε ακόμα και παλιό υλικό. Μιας και το Instagram ανεβάζει μόνο εικόνες και βίντεο που δημιουργήθηκαν (ή κατεβάστηκαν) πρόσφατα, μπορείς να το ξεγελάσεις ανοίγοντας την παλιά σου φωτογραφία ή το βίντεο σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το Photoshop, το iMovie ή το Premier και την αποθηκεύεις ξανά. Τώρα θεωρείται από το πρόγραμμα πως τραβήχτηκε μόλις σήμερα.

 

9: Στήσε το κατάλληλο σκηνικό. Όπως ακριβώς μία κινηματογραφική ταινία, έτσι και η δικιά σου ιστορία χρειάζεται μια δυνατή εισαγωγική σκηνή για να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι ανεβάζουν μια σειρά από μέτριες φωτογραφίες και βίντεο, μονότονα, χωρίς να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Σκηνοθέτησέ λίγο την ιστορία σου πριν την  δει ο κόσμος.

 

10: Πρόσθεσε κείμενο επάνω στις εικόνες σου. Χρησιμοποιώντας βοηθητικά προγραμματάκια που θα βρεις στα app stores, μπορείς να κάνεις τις εικόνες σου πιο ζωντανές ή ακόμα και να περάσεις κάποιο μήνυμα στους θεατές σου. Ή αλλιώς, αν τραβήξεις φωτογραφία με την κάμερα του Instagram, μπορείς να προσθέσεις κείμενο απ’ ευθείας πατώντας το κουμπάκι Aa επάνω δεξιά, αφού τραβήξεις την φωτογραφία ή το βίντεο. Αυτό απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο και υπομονή, αλλά τα αποτελέσματα σίγουρα θα εκπλήξουν τους θεατές, ειδικά αν πιάνουν και λίγο τα χέρια σου με τη γραφιστική.

 

11. Τοποθέτησε το κείμενο σωστά. Αν βάλεις κείμενο πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, υπάρχει ο κίνδυνος να σου το σκεπάσει το Instagram με τα μενού ή τα κουμπιά του. Εκμεταλλεύσου τον κενό χώρο όπως ο ουρανός ή το έδαφος, ή ακόμα μπορείς να προσθέσεις φωτογραφίες με το κείμενό σου επάνω σε ένα αδιάφορο φόντο όπως ένας τοίχος, σαν «σφήνα» ανάμεσα στις κανονικές σου σκηνές, αν αυτό βοηθάει την ιστορία σου να προχωρήσει.

 

12: Εκμεταλλεύσου τις γνωριμίες σου. Όπου μπορείς πρόσθεσε και τους φίλους σου ή τους δικούς σου ανθρώπους στην ιστορία σου, και φυσικά κάνε tag τα ονόματά τους, για να παρακολουθήσουν την παρουσίασή σου και οι δικοί τους φίλοι.

 

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass