FAN FICTION #51: Κόμικς και Ελληνική Μυθολογία

Δημοσίευση: 24 Νοε 2017 22:19

Στον κόσμο των αμερικάνικων κόμικς κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες οι «σούπερ ήρωες», με τις δύο μεγάλες εταιρίες Marvel και DC να κονταροχτυπιούνται και σχεδόν να μονοπωλούν τη διεθνή αγορά. Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια άλλη εταιρία, η Image Comics, όπου συνεχώς μας παρουσιάζει νέες και πρωτότυπες ιστορίες, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα μοτίβα.


Φέτος η εν λόγω εταιρία εξέπληξε ευχάριστα τους αναγνώστες εξερευνώντας τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, ξεκινώντας από τη θρυλική μάχη του Θησέα με τον Μινώταυρο. Η σειρά Kill The Minotaur, «Σκοτώστε τον Μινώταυρο» στα ελληνικά, ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα με το 6ο και τελευταίο μέρος της, ρίχνοντας φως στην ιστορία του «νούμερο δύο» ήρωα της μυθολογίας μας, του Θησέα.

 

KillTheMinotaur 01 1


Η ιστορία της αναμέτρησης του Θησέα με το τέρας της Κρήτης είναι πάνω-κάτω γνωστή σε όλους μας. Σε αντίθεση με τις ταινίες του Χόλιγουντ, όπου οι αυθεντικές ιστορίες αλλοιώνονται αρκετά, είτε για να γίνουν περισσότερο «εμπορικές» είτε για να μειωθεί ο προϋπολογισμός τους, εδώ ο συγγραφέας ακολούθησε πιστά τον μύθο αφήνοντας τους Έλληνες αναγνώστες πλήρως ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα. Η Αθήνα του Θησέα και η Κρήτη του Μίνωα απεικονίζονται με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο, δίνοντάς μας μια πιο πλήρη εικόνα σχετικά με τη ζωή των προγόνων μας εκείνα τα χρόνια. Φυσικά ο συγγραφέας δεν κρατήθηκε και πρόσθεσε κι εκείνος τις δικές του πινελιές στον μύθο, χωρίς, όμως, να προκαλεί αντιδράσεις από τους λάτρεις της ιστορίας.


Εδώ ο «κακός» της ιστορίας δεν είναι ο Μινώταυρος, αλλά αποτελεί κι αυτός ένα ακόμα από τα θύματα του Λαβύρινθου, ενός ζωντανού τερατώδους κατασκευάσματος που έχει τη δική του βούληση και συνεχώς αλλάζει μορφή, παγιδεύοντας μέσα του θύτες και θύματα σε ένα συνεχές μακάβριο κυνηγητό. Η καταγωγή του παραμένει άγνωστη ακόμα και στο τέλος της ιστορίας, αφήνοντας υπόνοιες πως ο Λαβύρινθος δεν προήλθε από τα χέρια του Δαίδαλου, αλλά έφτασε στην Κρήτη από κάποια μακρινά άστρα, και ο κακός βασιλιάς Μίνωας ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση προς όφελός του για να κερδίσει επιπλέον δύναμη και να υπερισχύσει του μεγαλύτερου αντιπάλου του, του βασιλιά των Αθηνών Αιγέα, πατέρα του Θησέα.

 

1489729902364


Έχοντας χάσει τον πόλεμο ενάντια στο πανίσχυρο ναυτικό κράτος του Μίνωα, οι Αθηναίοι έχουν υποχρεωθεί κάθε επτά χρόνια να στέλνουν στην Κρήτη επτά νέους και επτά νέες για να προσφερθούν ως θυσία στον αιμοβόρο Μινώταυρο.


Έχουμε, λοιπόν, τον Θησέα που, αηδιασμένος από τη δειλή και άτολμη στάση του πατέρα του, επαναστατεί και αποφασίζει να δώσει ο ίδιος ένα τέλος στις παράλογες απαιτήσεις των Κρητικών, που κάθε επτά χρόνια βύθιζαν στο πένθος την πατρίδα του, προσφέροντας τον εαυτό του ως θυσία στον Μινώταυρο, με απώτερο σκοπό να αναμετρηθεί με το τέρας στην έδρα του και να ξεμπερδεύει μια για πάντα με αυτόν τον εφιάλτη.


Η ιστορία μας τελειώνει με τον τρόπο που γνωρίζουμε, με τον Θησέα να επιστρέφει θριαμβευτής στην Αθήνα. Ο ίδιος, όμως, έχει αλλάξει μετά από αυτή την περιπέτειά του, και οι δημιουργοί του κόμικ μας αφήνουν με την υπόνοια πως δεν έχουμε δει ακόμα το πραγματικό τέλος αυτής της ιστορίας, αφού δε γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του ούτε τι πραγματικά ήτανε ο Λαβύρινθος, ούτε τι επιπτώσεις είχε όλο αυτό στη μετέπειτα ζωή του πρωταγωνιστή Θησέα.

 

Screen Shot 2017 09 21 at 6.50


Οι δημιουργοί της σειράς υποσχέθηκαν στους αναγνώστες πως θα υπάρξει και συνέχεια σε κάποια επόμενη σειρά, αλλά και προανήγγειλαν για το προσεχές μέλλον και άλλες καινούριες σειρές κόμικς βασισμένες στην Ελληνική μυθολογία, μιας και αυτή προσφέρει πλούσιο υλικό και ιδέες στους συγγραφείς εδώ και χιλιάδες χρόνια.


Επίσης τα στούντιο της Universal εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη σειρά Kill The Minotaur, και ήδη συζητούν με την Image Comics για την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας, με παραγωγό αυτόν της σειράς The Walking Dead, και με τους δημιουργούς του κόμικ να έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του εγχειρήματος.


Το κόμικ περιέχει αρκετές βίαιες σκηνές, όχι, όμως, περισσότερο βίαιες από εκείνες που περιγράφει η ίδια η μυθολογία μας.


Μπορείτε να ρίξετε μια διαδικτυακή ματιά στο κόμικ κάνοντας μια αναζήτηση read kill the minotaur online στο Google.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ: Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ

 

Hercules Walt Simonson Cover A 600x911


Και ενώ θα ακούμε αρκετά για τον Θησέα από εδώ και πέρα, ο μέγιστος των ηρώων μας, ο Ηρακλής, δεν άφησε ασυγκίνητη την εταιρία Diamond Comics, που εδώ και τρεις μήνες εκδίδει τη σειρά Hercules: Wrath Οf The Heavens με πρωταγωνιστή έναν Ηρακλή διαφορετικό από εκείνον που γνωρίσαμε μέχρι τώρα.


Η ιστορία δεν διαδραματίζεται στην αρχαιότητα, αλλά στο διάστημα, σε ένα έπος επιστημονικής φαντασίας με αρκετές αναφορές στην Ελληνική μυθολογία.


Η σειρά έχει ήδη φτάσει στο 3ο τεύχος της, αφήνοτας πολύ καλές εντυπώσεις στους αναγνώστες που ψάχνουν για το καινούριο εκεί που η ιστορία και ο μύθος δεν διαφέρουν πολύ...

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass