Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία βοηθά στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2021 18:00

Οι επιδημίες και οι πανδημίες ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα εδώ και αρκετούς αιώνες. Οι ασθένειες του SARS, του H1N1, του Ebola και άλλων, μπορεί να έχουν δείξει τα “δόντια” τους στο παρελθόν, αλλά με κάθε αντίστοιχο ξέσπασμα, εμείς εφευρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους καταπολέμησης και διαχείρισης τέτοιων απροσδόκητων ασθενειών που μπορούν ενδεχομένως να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των πανδημιών. 

Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μιας εξάπλωσης, στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μειωθεί αισθητά το αντίκτυπο μιας πιθανής επιδημίας ή πανδημίας. Στη σημερινή εποχή, η ύπαρξη συγκλινουσών τεχνολογιών όπως είναι τα smartphones, τα συστήματα cloud, τα analytics, η τεχνητή νοημοσύνη και το internet υψηλής ταχύτητας ανάμεσα σε άλλα, έχουν καταστήσει δυνατή τη δοκιμή αρκετών καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των πανδημιών. Στο σημερινό άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής, όπου η εξέλιξη και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο:

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό των θανάτων, τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας, τα εμβόλια, τα φάρμακα, τους κυβερνητικούς χειρισμούς κλπ. δημιουργούν περισσότερο πανικό και άγχος στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της παραπληροφόρησης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συνθήκες όπου παρατηρείται μια γενικότερη αποδιοργάνωση της κοινωνίας, όπου επικρατεί η έλλειψη κριτικής σκέψης και η δημιουργία θεωριών συνωμοσίας.

Προκειμένου να μειωθούν οι ψευδείς πληροφορίες, εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το YouTube εργάζονται ασταμάτητα για να οδηγήσουν τους ανθρώπους προς τη σωστή κατεύθυνση της ορθής πληροφόρησης, με επαληθεύσιμες πληροφορίες, όπως αυτές δημοσιεύονται από τον ΠΟΥ και τις διάφορες αρμόδιες αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα περιβάλλον διαφάνειας, όπου οι άνθρωποι ενημερώνονται κατάλληλα για τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας υγειονομικής κρίσης.

Αύξηση της ιχνηλάτησης και της ανταλλαγής δεδομένων

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τα σαφή μηνύματα στον πληθυσμό είναι κρίσιμα, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη ενημέρωση και κατ επέκταση η προστασία των πολιτών. Η χρήση λοιπόν της προηγμένης τεχνολογίας, είναι κρίσιμη για την παροχή μιας αναλυτικής εικόνας της πανδημίας και των φάσεών της. Με διαδραστικούς χάρτες, με υπηρεσίες και λογισμικά ιχνηλάτησης και με δεκάδες άλλους τρόπους, επιτυγχάνεται η αποτελεσματική συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων μιας υγειονομικής κρίσης, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός ρίσκου.

Αύξηση ανέπαφων συναλλαγών και παραδόσεων, μέσω αυτόνομων οχημάτων και drone

Η αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών και οι ηλεκτρονικές αγορές, είναι ένα από τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης του λεγόμενου social distancing. Η ανάγκη να αποφευχθεί η ανθρώπινη επαφή έχει οδηγήσει στην αύξηση αυτών των υπηρεσιών που ήρθαν για να μείνουν στις ζωές μας. Επίσης, σε πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, όπως η Κίνα, χρησιμοποιούνται αρκετά προηγμένες τεχνολογίες, με τη χρήση αυτόνομων οχημάτων, drones αλλά και ρομπότ. Η πολυχρησιμότητα αυτών των τεχνολογικών θαυμάτων, έχει δώσει σημαντικές λύσεις σε μια εποχή, όπου η υγειονομική προστασία των κρατών αποτελεί προτεραιότητα.

Τεχνολογίες που υποστηρίζουν την παρακολούθηση και μέτρηση της θερμοκρασίας

Τα ασύρματα θερμόμετρα και άλλες παρόμοιες συσκευές μέτρησης θερμοκρασίας του σώματος μέσω υπέρυθρων, έχουν γίνει ο σημαντικότερος ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο σε σημεία ελέγχου γραφείων, αεροδρομίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σιδηροδρομικών σταθμών, καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν στη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος από απόσταση και αποδεικνύονται αποτελεσματικές στον εντοπισμό των ατόμων που μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω έρευνα.

Τεχνολογίες τηλεργασίας για την υποστήριξη του social distancing και τη διατήρηση της εργασίας

Καθώς οι πανδημίες ή άλλες καταστροφές απειλούν συνεχώς τον επιχειρηματικό κόσμο, η εργασία από το σπίτι διασφαλίζει τη “φυσική λειτουργία” της επιχείρησης και διευκολύνει τα μέτρα του social distancing. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τεχνολογίες που επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα, εταιρικές εφαρμογές, εικονικές συναντήσεις και διασκέψεις cloud παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Η απομακρυσμένη εργασία είναι μια από τις πολύτιμες δυνατότητες που μας έχει χαρίσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ίσως το σημαντικότερο (και μοναδικό) τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες οικονομίες διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τους αριθμούς τους.

Τεχνολογίες ψυχαγωγίας, διασκέδασης και απασχόλησης των ατόμων

Τέλος, σημαντική μνεία πρέπει να γίνει και στην ανάπτυξη των διαφόρων τεχνολογιών ψυχαγωγίας και διασκέδασης, οι οποίες διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση του πληθυσμού, σε ένα καθεστώς εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. Φυσικά η άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ο βασικός πυρήνας αυτής της απίστευτης ανάπτυξης των ψυχαγωγικών μέσων, με υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεοράσεων, τηλεφώνων, tables και υπολογιστών.

Ένα άτομο μπορεί να είναι εγκλεισμένο μέσα στα στενά όρια της οικίας του, αλλά του παρέχεται η δυνατότητα να ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και να περάσει χρόνο παίζοντας videogames στην κονσόλα του ή να στοιχηματίσει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο παίζοντας πόκερ, ρουλέτα ή φρουτάκια. Και όλα αυτά από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού του. Φανταστείτε τώρα έναν κόσμο, ο οποίος στερείται όλων αυτών των απίστευτων δυνατοτήτων. Σίγουρα μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση του πόσο ευνοημένοι είμαστε από την τεχνολογική μας ανάπτυξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass