Laptop και Desktop: τι πρέπει να προσέξεις για την αγορά τους;

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2021 15:30

Το σκέφτεσαι καιρό και πλέον πήρες τη μεγάλη απόφαση. Είτε χρειάζεσαι ένα φορητό laptop είτε ένα σταθερό υπολογιστή, το γεγονός είναι ένα: η αγορά του δε χωράει άλλη αναβολή. Πώς θα καταλήξεις όμως στο σωστό μοντέλο και πώς θα κάνεις την πιο value for money επιλογή κατά την αγορά σου;

Πώς θα επιλέξεις το σωστό laptop;

Η χρηστικότητα, η λειτουργικότητα και η φορητότητα ενός laptop σού είναι απολύτως απαραίτητες. Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να επιλέξεις το laptop που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου;

Τι μέγεθος θα επιλέξεις;

Εν προκειμένω, το μέγεθος του laptop είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να τσεκάρεις πριν καταλήξεις στο τελικό προϊόν της αγοράς σου. Ποια θα είναι η ακριβής του χρήση; Πρόκειται να το μεταφέρεις μαζί σου συχνά ή θα παίζει περισσότερο το ρόλο ενός σταθερού υπολογιστή που θα σου δίνει την έξτρα δυνατότητα της φορητότητας; Στην πρώτη περίπτωση, ένα μικρού μεγέθους και αντιστοίχου βάρους μοντέλο είναι μονόδρομος. Αν πάλι η εύκολη μεταφορά δεν είναι βασικό προαπαιτούμενο, έχεις την ευχέρεια να κινηθείς και σε μεγαλύτερου μεγέθους εναλλακτικές με οθόνες περισσότερων ιντσών, οι οποίες θα είναι και πιο ξεκούραστες στη χρήση.

Η μπαταρία είναι το Α και το Ω

Γιατί να αγοράσεις ένα φορητό laptop αν έχει περιορισμένους χρόνους χρήσης και αναμονής; Στην περίπτωση αυτή, το πλεονέκτημα της φορητότητας καταργείται αυτόματα μιας και θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βρίσκεσαι σε χώρο όπου να μπορείς να το φορτίσεις.

Η οθόνη έχει κι αυτή τη σημασία της

Η οθόνη είναι πρακτικά το περιβάλλον εργασίας σου. Διευκόλυνε την καθημερινότητα σου επιλέγοντας μια οθόνη LED ενώ φρόντισε να εξασφαλίσεις τις περισσότερες ίντσες ανάλογα βέβαια και με το σκοπό χρήσης του (πόσο συχνά πρόκειται να το κουβαλάς και πόσο σημαντικό κριτήριο είναι το μέγεθός του για σένα;).

Tip: Χρειάζεσαι ένα μικρό laptop που να μη σε δυσκολεύει στις καθημερινές σου μετακινήσεις; Επίλεξε το μοντέλο μικρών διαστάσεων που σε εξυπηρετεί και αγόρασε μια μεγάλη οθόνη προκειμένου να το συνδέεις στο χώρο σου και να το χρησιμοποιείς σαν σταθερό υπολογιστή.

Σκληρός δίσκος, επεξεργαστής και μνήμη

Ποια είναι τα υπόλοιπα τεχνικά γνωρίσματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις; Σε ό,τι αφορά στο σκληρό δίσκο, το laptop σου επιβάλλεται να έχει SSD δίσκο ενώ ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής 11ης γενιάς είναι ιδανικός για μια συμβατική χρήση που δεν περιλαμβάνει βαριές επιλογές ή κατεξοχήν gaming απασχόληση. Η επαρκής μνήμη RAM είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να δώσεις βάση ενώ τέλος, καλό είναι να σιγουρευτείς ότι διαθέτει τις θύρες που χρειάζεσαι, μια αξιόλογη κάρτα γραφικών καθώς και ότι υποστηρίζει τη Full HD ανάλυση.

Πώς θα εξασφαλίσεις την καλύτερη προσφορά;

Η καλύτερη τιμή για ένα laptop δεν είναι απαραίτητα η χαμηλότερη τιμή. Κάνοντας μια ενδελεχή έρευνα αγοράς, θα πρέπει να συνεκτιμήσεις τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του κάθε μοντέλου με το τελικό του κόστος. Δεν είναι έξυπνη κίνηση να αγοράσεις ένα “φθηνό” laptop το οποίο εντέλει δε σε εξυπηρετεί. Το ζητούμενο είναι να βρεις το laptop που έχει όλα τα γνωρίσματα που χρειάζεσαι στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Tip: Πριν κατασταλάξεις οριστικά στο laptop της αρεσκείας σου, τσέκαρε ότι συνοδεύεται από διετή τουλάχιστον εγγύηση.

Πώς θα επιλέξεις το σωστό desktop;

Αν οι ανάγκες σου προϋποθέτουν τη χρήση ενός υψηλότερων επιδόσεων υπολογιστή και η φορητότητα δε βρίσκεται στις προτεραιότητες σου, τότε το desktop είναι η ιδανική επιλογή για σένα. Ωστόσο, πώς θα βρεις το κατάλληλο;

Ποιος επεξεργαστής είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σου;

Για να μπορέσεις να επιλέξεις τον κατάλληλο επεξεργαστή, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις σου, πρέπει αρχικά να καθορίσεις τις απαιτήσεις αυτές. Προσδιορίζοντας, λοιπόν, τις ακριβείς σου ανάγκες (gaming, internet, προβολή ταινιών, εργασία με απαιτητικές εφαρμογές και προγράμματα), θα μπορέσεις να καταλήξεις και στη σωστή επιλογή επεξεργαστή για το pc σου.

Πόσο “σκληρός” πρέπει να είναι ο δίσκος σου;

Στο κομμάτι του σκληρού δίσκου ισχύει η θεωρία πως το καλό πληρώνεται. Έτσι, θα πρέπει και εδώ ξεκάθαρα να προτιμήσεις έναν SSD δίσκο, ο οποίος μπορεί να είναι ακριβότερος, ωστόσο θα σου εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις.

Πόσο καλή πρέπει να είναι η “μνήμη” σου;

Η μνήμη RAM επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα του pc σου. Αν, λοιπόν, η χρήση του υπολογιστή σου δεν προβλέπεται ιδιαίτερα απαιτητική, μπορείς να αρκεστείς στα 8GB. Από την άλλη, αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά ή το gaming είναι ο βασικός σου στόχος, το μέγεθος της μνήμης θα πρέπει να είναι αυξημένο.

Τι παίζει με το προσφερόμενο λειτουργικό σύστημα;

Πριν να κατασταλάξεις στην τελική αγορά σου, ρίξε μια ματιά στο προσφερόμενο λειτουργικό σύστημα (windows, linux), το τυχόν υπάρχον antivirus κτλ. Αν προσφέρονται σε δοκιμαστικές εκδόσεις, θα πρέπει να υπολογίσεις ένα έξτρα κόστος για την απόκτηση των ολοκληρωμένων πακέτων.

Υπάρχει πάντα το καλό αλλά υπάρχει και το καλύτερο

Με άλλα λόγια, το desktoppc σου πρέπει οπωσδήποτε να έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείς να αναβαθμίζεις τακτικά τον υπολογιστή σου διατηρώντας τον πάντα επίκαιρο και επομένως, θα διασφαλίσεις την αποδοτική χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πιο φθηνό δεν είναι το και το πιο οικονομικό

Αναζητώντας τις διαθέσιμες επιλογές, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αξιολογώντας τις τιμές, θα μπορέσεις να κατασταλάξεις στο ιδανικό μοντέλο pc για σένα. Αυτό ενδεχομένως να μην είναι το οικονομικότερο, αφού σε κάθε περίπτωση, η πιο value for money επιλογή είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει το μοντέλο με τα περισσότερα πλεονεκτήματα στην πιο προσιτή τιμή.

Tip: Η υπάρξη εγγύησης είναι καίριας σημασίας και απολύτως απαραίτητη για την αγορά desktoppc. Καλό θα είναι, επίσης, να τσεκάρεις αν η εγγύηση αυτή περιλαμβάνει όλο το μηχάνημα ή αν αφορά μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass