Τα φυτοφάρμακα απειλούν τα σπερματοζωάρια

«ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΕΤΩΝ, Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 50% ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2023 9:08

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους κήπους, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σχετίζονται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, η συγκέντρωση του σπέρματος έχει μειωθεί περίπου 50% σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μελίσα Πέρι, κοσμήτορας του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια.
«Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το τι ευθύνεται για αυτό», πρόσθεσε η κοσμήτορας και τόνισε: «Αν και πιθανώς υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες που συμβάλλουν [στη μείωση των σπερματοζωαρίων] η μελέτη μας καταδεικνύει μια σοβαρή συσχέτιση μεταξύ δύο εντομοκτόνων -οργανοφωσφορικών και Ν-μεθυλοκαρβαμιδικών- και της μείωσης της συγκέντρωσης του σπέρματος».
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, ανέλυσε μελέτες από όλο τον κόσμο σχετικά με τις δύο χημικές ουσίες. Οι μελέτες αυτές εξέτασαν 42 επιπτώσεις των ουσιών μεταξύ 1.774 ανδρών από 21 διαφορετικούς πληθυσμούς.
Φυτοφάρμακα: Είναι απαγορευμένα και τοξικά, αλλά τα… εξάγουμε
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που εκτέθηκαν περισσότερο στα εν λόγω φυτοφάρμακα, όπως εκείνοι που εργάζονται στον τομέα γεωργίας, είχαν σημαντικά μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν τη μικρότερη έκθεση σε αυτά.
Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, στο παρελθόν, έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα. Οι εν λόγω ουσίες φαίνεται ότι παρεμβαίνουν άμεσα στις σεξουαλικές ορμόνες, βλάπτουν τα κύτταρα στους όρχεις και μεταβάλλουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος.
«Το σπέρμα είναι απίστευτα ευαίσθητο όσον αφορά τη συνολική υγεία των ανδρών. Η καλύτερη συμβουλή είναι να γνωρίζετε τα φυτοφάρμακα που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον σας και να αποφεύγετε την περιττή έκθεση σε αυτά, ειδικά αν σχεδιάζετε να κάνετε άμεσα παιδιά», τόνισε η Μελίσα Πέρι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass