Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σύμμαχος στις σύγχρονες προκλήσεις της ιατρικής

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2024 14:00

Ο άνθρωπος διαμορφώνει πλέον μια ολική προσέγγιση της υγείας του. Είναι πια σαφές, ότι η υγεία μας δεν εναποτίθεται αποκλειστικά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και στα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Τα δεύτερα λειτουργούν σε επίπεδο πρόληψης και ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Πλέον ο άνθρωπος στοχεύει στην ευεξία μέσω μιας σειράς προληπτικών μέτρων ξεκινώντας από τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, συνεχίζοντας με διάγνωση και προχωρώντας στη θεραπεία. Κάθε στάδιο από αυτά έχει τις δικές του προκλήσεις. Οι καινοτομίες, τις προσδοκίες των καταναλωτών και τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη είναι οι τρεις παράγοντες, στους οποίους θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του ο ιατρικός κλάδος για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Ακολούθως θα δούμε ορισμένες από αυτές.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Όταν ακούμε για ψηφιακή μετάβαση συνήθως σκεφτόμαστε είτε τον χρηματοοικονομικό κλάδο είτε το διαδικτυακό εμπόριο. Σπάνια θα συνδυάσει κανείς τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα με CRM και τεχνολογικά επιτεύγματα. Η ψηφιακή επανάσταση προσέφερε πεδίο δόξης λαμπρό για εξαιρετικές καινοτομίες στον κλάδο, είτε μιλάμε για ιατρικά αναλώσιμα είτε για εφαρμογές (applications) περίθαλψης.

Ωστόσο αυτές οι ταχύτατες καινοτομίες ενέχουν πολλές προκλήσεις. Οι εταιρείες διάγνωσης και ιατρικών αναλώσιμων είναι υπό μεγάλη πίεση. Ο λόγος είναι, ότι πρέπει να λανσάρουν νέα προϊόντα συχνά. Ως εδώ όλα καλά. Το θέμα είναι, ότι αυτά τα νέα προϊόντα πρέπει να βγουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή θα πρέπει οι εταιρείες να υποστηρίζουν την τρέχουσα γραμμή παραγωγής.

Τηλεϊατρική: Η τεχνολογία στα ιατρικά αναλώσιμα

Πως λοιπόν αντεπεξέρχεται τις συνεχείς αυτές προκλήσεις ο κλάδος της ιατρικής; Με την τηλεϊατρική και τις εφαρμογές της στα ιατρικά αναλώσιμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η τηλεϊατρική είναι η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τηλεπικοινωνίας. Με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες τεχνολογίες διάγνωσης και παρακολούθησης της υγείας από την άνεση του σπιτιού τους.

Χάρη στα σύγχρονα επιτεύγματα στα ιατρικά αναλώσιμα διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας. Έτσι γεφυρώνεται το κενό ανάμεσα στους ασθενείς και τους παροχείς φροντίδας σε κατοίκους της υπαίθρου ή αραιοκατοικημένων περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απολαμβάνουν την περίθαλψη άτομα, που διαφορετικά δε θα μπορούσαν. Έτσι η ανθρωπότητα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της περίθαλψης για όλους.

Τα δεδομένα και η συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα δεδομένα ως γνωστόν είναι καίριας σημασίας για τη διάγνωση. Με τις καινοτομίες στα ιατρικά αναλώσιμα ο φροντιστής ή ο θεράπων ιατρός αποκτά πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του ασθενούς. Έτσι έχοντας στη διάθεσή τους πολύτιμα δεδομένα μπορούν να λάβουν στοχευμένες αποφάσεις απόλυτα προσωποποιημένες για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Εδώ έρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη. Η εκπαίδευση μηχανών (machine learning) μέσω αλγορίθμων βάσει άπειρων δεδομένων κάνει εφικτή την παροχή διαγνωστικών συστάσεων με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Πλέον οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης αναλύουν τα δεδομένα των ασθενών, προβλέπουν την εξέλιξη της ασθένειας και αναγνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου συνιστώντας προσωποποιημένες θεραπείες.

Στο παιχνίδι και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα

Για να προτείνει κάποιος τα κατάλληλα παραφαρμακευτικά προϊόντα χρειάζεται όσο το δυνατό πιο ακριβή δεδομένα. Άλλωστε τα παραφαρμακευτικά προϊόντα είναι ιδανικά στη φάση της διάγνωσης και της πρόληψης. Ο κλάδος αυτός παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη άνθηση με την Ευρώπη να έρχεται πρώτη στην κατανάλωσή τους, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο τα ποσοστά τους αυξάνονται σταδιακά. Προς τι αυτή η στροφή;

Οι ασθενείς στρέφονται όλο και πιο συχνά στην αυτο- ίαση όταν πρόκειται για ασθένειες εύκολα αντιμετωπίσιμες, όπως γρίπη, βήχας, δερματολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπρόσθετα είναι άξια αναφοράς τα υποαλλεργικά προϊόντα και τα δερμοκαλλυντικά. Μια μεγάλη και υπολογίσιμη πια βάση καταναλωτών ζητά και επιδιώκει να βρει προϊόντα εξειδικευμένα για αλλεργίες.

Τέλος μεγάλη απήχηση στο κοινό έχουν πλέον και τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος να ενισχύσει κάποιος την υγεία του προληπτικά λαμβάνοντας τα μέτρα του απέναντι στις σύγχρονες υγειονομικές προκλήσεις. Έτσι από την περίοδο της πανδημίας κι έπειτα ολοένα και περισσότεροι παίρνουν ευλαβικά μετά το γεύμα τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ιατρικά αναλώσιμα και τεστ covid σε ρόλο πρόληψης

Άλλωστε ήταν εκείνη η συγκεκριμένη περίοδος, που ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Αρκεί να θυμηθούμε τα τεστ covid και τον πολύτιμο ρόλο τους σε επίπεδο πρόληψης. Αφενός κράτησε πάσχοντες σε απομόνωση αναχαιτίζοντας την εξάπλωση του ιού, ενώ ταυτόχρονα βοήθησε και το σύστημα υγείας.

Όμως η τεχνολογία δεν έμεινε εκεί. Εξέλιξε αυτά τα διαγνωστικά τεστ άμεσης απόκρισης και για άλλες νόσους, όπως γρίπη, στρεπτόκοκκο ή κοξάκι. Αυτές ειδικά οι παιδικές νόσοι, που εξαπλώνονται με ταχύτητα φωτός μεταξύ παιδιών, αποτέλεσαν τη σωτηρία γονέων και παιδικών σταθμών. Και μένουν πολλά ακόμη να δούμε, καθώς η ιατρική είναι πραγματικά μια υπηρεσία στη διάθεση του ανθρώπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass