Νέο διαστημικό τηλεσκόπιο

Θα μελετά βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως ανακοίνωσε η NASA

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2024 10:01

Στη διαρκή προσπάθεια της να εξερευνά το άγνωστο τόσο στη γήινη ατμόσφαιρα όσο κυρίως στο Διάστημα η NASA ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ακόμη διαστημικού τηλεσκοπίου. Πρόκειται για μια αποστολή για την έρευνα του υπεριώδους φωτός σε ολόκληρο τον ουρανό που θα παρέχει συνεχώς δεδομένα για το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες και τα άστρα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο, που ονομάζεται UVEX (Ultra Violet EXplorer) θα εκτοξευτεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA εντός της προσεχούς πενταετίας.
Εκτός από τη διεξαγωγή μιας εξαιρετικά ευαίσθητης πανοραμικής έρευνας, το UVEX θα είναι σε θέση να δείχνει γρήγορα τις πηγές υπεριώδους φωτός στο Σύμπαν. Αυτό θα του επιτρέψει να συλλάβει τις εκρήξεις που ακολουθούν τις εκρήξεις βαρυτικών κυμάτων που προκαλούνται από τη συγχώνευση άστρων νετρονίων. Το τηλεσκόπιο θα φέρει επίσης έναν υπεριώδες φασματογράφο για να μελετήσει γιγάντια άστρα και αστρικές εκρήξεις.
«Το UVEX της NASA θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση τόσο των κοντινών όσο και των απομακρυσμένων γαλαξιών, καθώς και θα παρακολουθήσουμε δυναμικά γεγονότα στο μεταβαλλόμενο Σύμπαν μας. Αυτή η αποστολή θα φέρει βασικές δυνατότητες σε κοντινό και μακρινό υπεριώδες φως στον στόλο των διαστημικών τηλεσκοπίων μας, παρέχοντας πληθώρα δεδομένων ερευνών που θα ανοίξουν νέους δρόμους για την εξερεύνηση των μυστικών του Σύμπαντος» δήλωσε ο Νίκολα Φοξ στέλεχος της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.
Η υπεριώδης έρευνα του τηλεσκοπίου θα συμπληρώσει δεδομένα από άλλες αποστολές που διεξάγουν ευρείες έρευνες αυτή τη δεκαετία σε παρόμοια πεδία και θα βοηθήσει έτσι στη δημιουργία ενός σύγχρονου χάρτη πολλαπλών μηκών κύματος του Σύμπαντος. «Με την καινοτόμο νέα αποστολή UVEX που θα ενταχθεί στο δυναμικό μας θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό κληρονομικό αρχείο δεδομένων που θα έχουν διαρκή αξία για την επιστημονική κοινότητα. Αυτό το νέο τηλεσκόπιο θα συμβάλει στην κατανόησή μας για το σύμπαν σε πολλαπλά μήκη κύματος και θα αντιμετωπίσει μία από τις κύριες προτεραιότητες στην αστροφυσική σήμερα: τη μελέτη των φευγαλέων αλλαγών στο σύμπαν» δήλωσε ο Μαρκ Κλάμπιν διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass