H Ευρώπη θωρακίζεται στο δορυφορικό GPS

Η ESA ενέκρινε δύο νέες δορυφορικές αποστολές παροχής υπηρεσιών πλοήγησης

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2024 10:00

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την υπογραφή συμβάσεων με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες συνολικού ποσού 233 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση δύο νέων αποστολών, τις Genesis και LEO-PNT, στο πλαίσιο του προγράμματος Future NAV που θα κρατήσουν την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών δορυφορικού εντοπισμού στίγματος και πλοήγησης (συστήματα GPS).

«Με το Genesis και το LEO-PNT ανταποκρινόμαστε στις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες για πιο ανθεκτική και υψηλής ακρίβειας πλοήγηση και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης που καλύπτει το μεγαλύτερο μερίδιο της διαστημικής αγοράς. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την ανταγωνιστική μας βιομηχανία να ζωντανεύει αυτές τις δύο αποστολές» λέει ο Ξαβιέ Μπενετίκτο, διευθυντής Πλοήγησης της ESA.
ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Το συμβόλαιο για το Genesis ανέρχεται στα 76,6 εκατ. ευρώ. Μια κοινοπραξία 14 εταιρειών και οργανισμών υπό την ηγεσία της OHB Italia S.p.A. (IT) είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη, την κατασκευή, την πιστοποίηση, τη βαθμονόμηση, την εκτόξευση και τη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος Genesis, συμπεριλαμβανομένων όλων των ωφέλιμων φορτίων του. Αυτή η αποστολή υποστηρίζεται από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δορυφόρος Genesis σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2028.
Για το LEO-PNT έχουν υπογραφεί δύο παράλληλες συμβάσεις ύψους 78,4 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια για δύο συσκευές επίδειξης θέσης, πλοήγησης και χρονισμού σε τροχιά χαμηλής τροχιάς. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δορυφόρων και ωφέλιμων φορτίων, τμήμα εδάφους, τμήμα δοκιμαστικών χρηστών και εκτοξεύσεις δορυφόρων, λειτουργίες, πειραματισμό και επίδειξη υπηρεσιών με τελικούς χρήστες.
Ένα από τα συμβόλαια για το σύστημα LEO-PNT διευθύνεται από την ισπανική GMV Aerospace and Defense S.A.U. και τη γερμανική OHB System AG. Το άλλο συμβόλαιο διευθύνεται από τη γαλλική Thales Alenia Space France S.A.S και την ιταλική Thales Alenia Space SPA. Στις δύο κοινοπραξίες συμμετέχουν πάνω από 50 εταιρείες και οργανισμοί από 14 χώρες. Ο πρώτος δορυφόρος LEO-PNT σχεδιάζεται να εκτοξευθεί εντός 20 μηνών από την έναρξη και ο πλήρης αστερισμός επίδειξης θα βρίσκεται σε τροχιά πριν από το 2027.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass