Ρυθμοί

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2017 20:00
* ΜΙΑ από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές των παιδιών, στο «Πάρκο των Ευχών», είναι να συναντούν τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς ήρωες «ζωντανούς».  Η μικρή της φωτογραφίας, ξαφνιασμένη από την αναπάντεχη χαρά, τους κοιτούσε με απορία, μέχρι που η Μίνι και η Πέπα το γουρουνάκι, την πήραν από το χέρι για να φωτογραφηθούν και να νιώσει ότι βρίσκεται μέσα στις ιστορίες τους…  Λ.Κ. * ΜΙΑ από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές των παιδιών, στο «Πάρκο των Ευχών», είναι να συναντούν τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς ήρωες «ζωντανούς». Η μικρή της φωτογραφίας, ξαφνιασμένη από την αναπάντεχη χαρά, τους κοιτούσε με απορία, μέχρι που η Μίνι και η Πέπα το γουρουνάκι, την πήραν από το χέρι για να φωτογραφηθούν και να νιώσει ότι βρίσκεται μέσα στις ιστορίες τους… Λ.Κ.

* ΑΡΓΗΣΕ να «ξυπνήσει», χθες η Λάρισα. Μετά το φαγοπότι και το ξενύχτι της ημέρας των Χριστουγέννων, οι ρυθμοί της, τις πρωινές ώρες, ήταν υποτονικοί.

Η ηλιόλουστη μέρα όμως δεν άργησε να …βγάλει τους Λαρισαίους από τα σπίτια τους, για χαλαρούς περιπάτους στο κέντρο της και φυσικά στο «Πάρκο των Ευχών», το οποίο για ακόμη μια φορά, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Λ.Κ.

Ολόκληρη

*- ΘΑ κόψω μια ροδιά και θα την πετάξω από την ταράτσα στην αλλαγή του χρόνου…

Αποφασιστικός και με σχέδιο εμφανίστηκε ο Λαρισαίος.

-Μα με το ένα ρόδι τόσα χρόνια, προκοπή δεν είδαμε.

Ζ.

Προς το 2018

*- ΧΡΟΝΙΑ πολλά και άντε γεια τώρα, φεύγουμε για το χωριό…

Ο Λαρισαίος χιουμορίστας αποχαιρετούσε τον φίλο του στον δρόμο.

- Όπως τα βλέπω, θ’ ανταμώσουμε σε κάνα χρόνο.

Ζ.

Ιωσήφ

* ΤΩΡΑ πλέον δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Μάλιστα επειδή προηγήθηκε τόσες φορές τα προηγούμενα χρόνια, η κλοπή της κούκλας που αναπαριστά το Θείο Βρέφος, όχι μόνο δεν αιφνιδιάζει κάποιον αλλά μάλλον θεωρείται αναμενόμενο. Έχουμε εξοικειωθεί πλέον, «χάθηκε» η έκπληξη, ξεπεράσθηκε.

Δηλαδή κάτι σαν αυτά που περιμένουμε αλλά δεν είμαστε βέβαιοι για το πότε θα συμβεί. Θα κλέψουν τη φάτνη στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας πριν ή μετά την Πρωτοχρονιά, κάπως έτσι. Ο κλέφτης, εφόσον είναι ο ίδιος τόσα χρόνια, συνεχίζει να διακατέχεται από το… «σύνδρομο της φάτνης», ακούραστος παρότι πέρασαν τα χρόνια, πιστός στην «παράδοση», επιμένει να κλέβει την κούκλα.

Αν είναι ο ίδιος, μάλλον θα κάνει συλλογή, αλλιώς δεν εξηγείται. Ευτυχώς το αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και στον Δήμο Λαρισαίων, όπου πλέον έχουν… αποθέματα. Τα περί φύλαξης της φάτνης, θεωρούνται αστεία και δεν αρμόζουν στο κλίμα των ημερών. Αστυνόμος και κάμερες στη φάτνη θα είναι πρωτόγνωρο.

Μια καλή ιδέα ωστόσο είναι, κάποιος ηθοποιός να παριστάνει τον Ιωσήφ και μόλις επανέλθει ο κλέφτης, «να του ρίξει μια με τη μαγκούρα…» επιμένει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας. Με χιούμορ, τι άλλο…

Β.Κ.

Της παράδοσης

*«ΧΡΟΝΟΥΣ πολλούς να χαίρεσθε, πάντα ευτυχισμένοι σωματικώς και ψυχικώς να είσθε πλουτισμένοι». Με Κάλαντα της Καππαδοκίας εύχεται για τα Χριστούγεννα ο Μ. Χαρακόπουλος. Στην κάρτα του, που απέστειλε ηλεκτρονικά και την οποία κοσμεί μια τοιχογραφία καλαντάρηδων εποχής με πνευστά και έγχορδα. Πάντοτε κοντά στις ρίζες ο βουλευτής, πόσο μάλλον τέτοιες μέρες.

Ζ.

Μακρύς

περίπατος

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας έλεγαν τα δικά τους.

- Να περπατάτε βοηθάει στην πέψη, λένε. Τώρα στις γιορτές όμως, να παίρνετε και την ταυτότητα μαζί σας. Μπορεί να χρειαστεί στα σύνορα.

***

*- ΑΛΛΟΙ βουτάνε κουλουράκι στον καφέ και εγώ βουτάω τη γωνία της φραντζόλας στη μερέντα. Γούστα είναι αυτά…

***

*- ΤΗΝ καλύτερη δουλειά πάντως την κάνουν οι αρκούδες. Τον μισό χρόνο κοιμούνται και τον άλλο μισό τρώνε.

Ζ.

Θριάμβευσε

*ΕΓΙΝΑΝ οι εκλογές των δικηγόρων, κέρδισε η Νικολέττα Μπασδέκη, έχασε ο Αντώνης Γραβάνης, όμως εκείνος που θριάμβευσε ήταν ο Θανάσης Τσιοβαρίδης. Επιβεβαιώνοντας το κατά τας γραφάς: «Οσάκις κατέρχεται ο Σάκης…»

Μόνος στον αγώνα του αλλά διόλου έρημος στην κάλπη. Ακόμη συζητείται στα δικηγορικά στέκια η επίδοσή του. Κοντά πενήντα συνάδελφοί του τον τίμησαν με την ψήφο τους. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ούτε κι ο ίδιος δεν το πίστευε ότι θα μπορούσε να του συμβεί.

Ζ.

Περιοδεία

* ΣΥΣΣΩΜΟ το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, περιόδευσε την περασμένη Κυριακή στην αγορά.

Τα μέλη του, είχαν χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά! Και πώς να μην έχουν; Ουρές στα ταμεία!

Λ.Κ.

Έτερον εκάτερον

*ΞΑΝΑ εμπλοκή γλωσσικής φύσεως στην παρέα των Λαρισαίων μαθητών.

- Έτερον εκάτερον

- Πάλι σε Κύπριο έπεσα...

***

*- ΜΗΝ το βάζετε κάτω βρε παιδιά. Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία μέρη να το βάλετε.

***

*- ΜΑ θέλω μόνο το καλό σου.

- Δε στο δίνω ρε ...

Ζ.

Προνοητικοί

*ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ αυτά, τα ξέρει και τα κάνει ο καθένας στο σπίτι του αν είναι να λείψει για μέρες μέσα στον χειμώνα. Ωστόσο από τον Δήμο εκρίθη αναγκαίο να επισημανθεί στους διευθυντές των σχολείων της Λάρισας να πάρουν τα μέτρα τους για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ώστε να αποφευχθούν ζημιές αν τυχόν προκύψουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συνέβη άλλωστε άλλες χρονιές. Ήτοι να φροντίσουν το σύστημα θέρμανσης να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση σε μια ελάχιστη απόδοση 15ο C, κάποια βρύση να τρέχει λιγάκι, κλπ. κλπ., τα γνωστά.

***

*ΚΑΛΑ τα λέει ο Δήμος, όμως κάποιοι νοικοκυρεμένοι διευθυντές, που γνωρίζουν τις δυσκολίες και βλέπουν και μετά τις 7 Ιανουαρίου, αναρωτιούνται. Μην και βάζοντας τον θερμοστάτη στο 15 θα τελειώσει το πετρέλαιο μέσα στο δεκαπενθήμερο των διακοπών. Χρήματα θα βρεθούν μετά; Σκέφτονται μήπως να βάλουν χαμηλότερα τη θέρμανση στο αδειανό σχολείο τους.

Ζ.

Αυτεπάγγελτη

* ΘΑ είχε καεί το πελεκούδι, αν τα προηγούμενα χρόνια εν μέσω πάντα της κρίσης, τολμούσε κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία με την οποία θα διώκονταν αυτεπαγγέλτως όσοι εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, θεωρείται… φυσιολογικό να ψηφισθεί ρύθμιση που θα διώκει όλους όσοι εναντιώνονται στις αποφάσεις των δανειστών. Ή να ψηφισθεί τροπολογία που θα ορίζει τα απαραίτητα ποσοστά, για να θεωρηθεί «έγκυρη» μια απόφαση υπέρ της απεργίας.

Γκρίνιαξαν οι διαφωνούντες και το αυτεπάγγελτη έπαψε, παραμένει όμως η δίωξη. Αποσύρθηκε η τροπολογία για την απεργία για να επανέλθει. Θα είχε καεί το πελεκούδι αν τολμούσαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να περάσουν τέτοια μέτρα. Σήμερα περνάνε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Ο ιδεολογικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται…

Β.Κ.

Άμα δεν ξέρει

*ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ τοπικό παράγοντα να αυτοπαρηγορείται καμαρώνοντας ότι η παράταξή του κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ο Λαρισαίος θυμήθηκε κάτι που λένε οι Κινέζοι.

-Η δεύτερη θέση είναι κάτι που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την αποτυχία εκείνοι που δεν ξέρουν να χάνουν. (Ιδίως όταν χάνουν τρέχοντας στον αγώνα μόνοι τους.)

Ζ.

Για το καλό σου...

*Ο μεσήλικος Λαρισαίος, μέρες που είναι, διηγούνταν στην οικογενειακή παρέα ένα διδακτικό παραμύθι από τη μακρινή Ινδία:

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας αυτοκράτορας, που είχε διαλέξει για προσωπικό του σύμβουλο έναν πολύ σοφό γέροντα. Διαπίστωσε όμως ότι είχε ένα μεγάλο ελάττωμα, συνεχώς επαναλάμβανε, «ό,τι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου... ό,τι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου...»

Παρόλο που το ελάττωμα του σοφού τον εκνεύριζε, ο αυτοκράτορας τον κρατούσε κοντά του γιατί οι συμβουλές και η σοφία του, του ήταν πολύ χρήσιμα και γι’ αυτό τον λόγο, τον έπαιρνε πάντα μαζί του, ειδικά όταν απομακρυνόταν από το παλάτι.

***

*ΜΙΑ μέρα με κακοκαιρία, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να καλλωπιστεί και μεταξύ άλλων ζήτησε από τον κουρέα ξύρισμα και μανικιούρ. Την ώρα όμως που του έκοβε τα νύχια, ακούστηκε ένας κεραυνός τόσο δυνατός που όλοι τρόμαξαν πολύ κι ο κουρέας έκοψε το μικρό δαχτυλάκι του αυτοκράτορα. Κραυγές, πόνου και θυμού από τον αυτοκράτορα που οργίστηκε πολύ. «Γρήγορα στη φυλακή, ανάξιε, έκοψες το δάχτυλο του αυτοκράτορα, θα σαπίσεις στο μπουντρούμι». Τότε επενέβη ο σοφός γέροντας και άρχισε πάλι να επαναλαμβάνει. «Ό,τι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου... Ό,τι σου συμβαίνει είναι για το καλό σου...»

Ο αυτοκράτορας αντέδρασε με θυμό. «Φτάνει πια, με αυτές τις ανοησίες, σε βαρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια. Κι εσύ στη φυλακή, εκεί θα μπορείς ν' ακούς μόνος σου τις βλακείες σου…

***

*ΤΗΝ επόμενη μέρα ο αυτοκράτορας, για να ξεθυμάνει αποφάσισε να πάει κυνήγι στο δάσος. Χωρίς βέβαια τον μόνιμο ακόλουθό του αφού τον είχε φυλακίσει τον σοφό γέροντα. Στο δάσος, ξαφνικά τον περικύκλωσαν οι πολεμιστές-αιρετικοί της θεάς Κάλι, τον συνέλαβαν και ήταν πανευτυχείς που βρήκαν ένα τόσο υψηλόβαθμο θύμα για να το θυσιάσουν στη θεά τους.

Ο αυτοκράτορας φώναξε, παρακάλεσε, αλλά τίποτα. Εκείνοι ήταν αποφασισμένοι να τον θυσιάσουν στη θεά. Του φόρεσαν τα ειδικά ρούχα, τον άλειψαν με το ιερό λάδι, τον έδεσαν στον βωμό και ενώ ο αρχηγός τους ήταν έτοιμος να του μπήξει το μαχαίρι, είδε με τρόμο πως από το θύμα έλειπε κάτι, ένα κομματάκι από το μικρό του δαχτυλάκι. Βρίζοντας τον έλυσε διότι μονάχα απολύτως αρτιμελείς επιτρεπόταν να θυσιάσουν. Έτσι τον άφησαν να φύγει.

***

*Ο αυτοκράτορας έτρεξε γρήγορα στο παλάτι του. Στο δρόμο συνειδητοποίησε ότι ο σοφός γέροντας είχε δίκιο. Ευτυχώς που του έκοψε ο κουρέας το δάχτυλο και έτσι σώθηκε η ζωή του. Φτάνοντας στο παλάτι, πήγε αμέσως στις φυλακές και ελευθέρωσε τον κουρέα. Μετά πήγε στο κελί του σοφού γέροντα, τον αγκάλιασε. «Συγχώρεσέ με, για το κακό που σου έκανα, τι τυφλός που ήμουν...». Του διηγήθηκε τι είχε συμβεί και πως τα γεγονότα τον δικαίωσαν. «Ό,τι μας συμβαίνει είναι για το καλό μας». Του ανακοίνωσε φυσικά πως τον απελευθερώνει και πως στο μέλλον θα τον άκουγε πάντα.

***

*ΚΙ ενώ συζητούσαν, ο αυτοκράτορας κάτι σκέφτηκε.

- Δεν μου λες σε παρακαλώ πολύ, εσύ, που σε έβαλα φυλακή και ταλαιπωρήθηκες, πού είναι εν προκειμένω το καλό που συνέβη σε σένα;

-Α… Βλέπεις εξοχότατε, εάν δεν με είχες φυλακίσει θα σε είχα συνοδέψει, όπως πάντα, στο κυνήγι στο δάσος και σε εμένα δεν λείπει ούτε δάχτυλο μήτε κάτι άλλο…

Ζ.

Ενημέρωση

* ΣΕ πρόσφατη απόφαση να γίνει διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου, αναφέρεται συμπολίτης. Σημειώνοντας ότι από την Εταιρία Φυσικού Αερίου δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, αντίθετα ενημερώθηκαν πως η διακοπή θα γινόταν από τις 9.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι. Οι ώρες ήταν πολλές για μια ημέρα σαν την προχθεσινή που έκανε και κρύο, τονίζει ο συμπολίτης διευκρινίζοντας ότι η αποκατάσταση της βλάβης – λόγο για τον οποίο ανακοινώθηκε η διακοπή - διήρκησε λίγα λεπτά.

Αφού το συνεργείο πήγε στις 11 το πρωί και στις 11.10’ έφυγε, δηλαδή σε 10 λεπτά η βλάβη είχε επιδιορθωθεί. Άλλο τα 10 λεπτά και άλλο η προαναγγελία για διακοπή 6 ωρών.

Β.Κ.

Οι εκδρομείς

*ΕΙΠΑΜΕ, τουριστικός προορισμός χριστουγεννιάτικα η Λάρισα. Και να την Παραμονή σταματάει στην Κεντρική πλατεία λεωφορείο από Κομοτηνή. Κατεβαίνουν οι εκδρομείς. Από τον Μύλο των Ξωτικών έρχονταν, από Τρίκαλα. Τους μαζεύει γύρω του ο αρχηγός.

-Έχουμε τρεις επιλογές. Ή θα πάμε Αλκαζάρ στο Πάρκο των Ευχών, είναι πολύ ωραίο ή θα ξεχυθούμε στη φημισμένη αγορά της Λάρισας ή τέλος θα μπούμε στην οδό Πανός όπου βρίσκονται οι ψησταριές. (Ομόφωνα επικράτησαν τα ψητά).

Ζ.

Εισαγγελέας

* ΑΡΚΕΤΟΙ δεν γνωρίζουν πως η εθνική οδός δεν είναι… δημόσιος δρόμος αλλά ιδιωτικός. Το λέμε με αφορμή την προχθεσινή διακοπή κυκλοφορίας στο Μαρτίνο όπου, με λίγα εκατοστά χιονιού, η κυκλοφορία διακόπηκε για 6 ώρες και αρκετοί ταξιδιώτες εγκλωβίσθηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Κάτω από άλλες συνθήκες η αντιπολίτευση θα «σήκωνε τον τόπο» αλλά βλέπετε επί δικών της κυβερνήσεων, ψηφίσθηκε η σύμβαση παραχώρησης. Σε ιδιωτική εταιρία ανήκει η εθνική οδός, αυτή είχε προχθές την ευθύνη για τον αποκλεισμό.

Πρώτα η ιδιωτική εταιρία και μετά η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας. Με τον περιφερειάρχη Κων. Μπακογιάννη να προορίζεται για πόστα, στο κλεινόν άστυ. Οπότε ποιος να καταγγείλει, ποιον. Έτσι οι πολίτες, καθώς συνέπεσε με την έξοδο των Χριστουγέννων, έμειναν επί ώρες στον δρόμο.

Τώρα που παρενέβη ο εισαγγελέας ίσως πληροφορηθούμε, πού ήταν τα εκχιονιστικά όταν έπρεπε να βρίσκονται στην εθνική…

Β.Κ.

Φαγανός

*- ΑΝΤΕ να μαζευτούμε για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, προέτρεπε ο Λαρισαίος που είχε τον σκοπό του. Ώστε να συνεννοηθούμε βρε σεις για το πού θα φάμε το Πάσχα.

Ζ.

Πενθήμερο

*- ΤΟΥ χρόνου θα έχουμε ένα αληθινό θαύμα των Χριστουγέννων.

Ο προνοητικός και συνάμα αισιόδοξος Λαρισαίος ξεκίνησε αμέσως να κάνει σχέδια.

- Πέντε μέρες αργία... Τουλάχιστον. Τα Χριστούγεννα πέφτουν Τρίτη.

Ζ.

 

OPOY O PERIFEREIARXHS AGORASTOS

*ΟΠΟΥ ο περιφερειάρχης Αγοραστός εξηγεί στον καθηγητή Μαλίζο ότι δεν τον τραβάει καθόλου εκεί αριστερά, η αντιπολίτευση. Ανεπαίσθητη.

Ζ.

 

 

PEZODROMIO GIA PEZODROMIO1

* ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ για πεζοδρόμιο δεν άφησαν οι οδηγοί-επισκέπτες του «Πάρκου των Ευχών». Οι πεζοί πρέπει να διασχίσουν την οδό Πάρνηθος, κατά μήκος του δρόμου και όχι του πεζοδρομίου, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

PEZODROMIO GIA PEZODROMIO2

Σταθμευμένα στη σειρά τα οχήματα, σε απόσταση πόντων το ένα από το άλλο, έχουν δημιουργήσει μια απροσπέλαστη αλυσίδα, προκαλώντας προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών και κυρίως στους γονείς που μεταφέρουν σε βρεφικά καροτσάκια τα παιδιά τους, αλλά και στα άτομα με αναπηρία που μετακινούνται με αμαξίδιο.

Του χρόνου ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει να προβλέψει και χώρους στάθμευσης για τους επισκέπτες του πάρκου.

Λ.Κ.

 

STA TRIKALA PERASE TA XRIST H FVFH

*ΣΤΑ Τρίκαλα πέρασε τα Χριστούγεννα η Φώφη Γεννηματά με την οικογένειά της, φιλοξενούμενοι του Πέτρου Ηλιάδη, που εγκατέλειψε αυτές τις μέρες τη Λάρισα επιστρέφοντας στη γενέθλια πόλη του, και του ανιψιού του Γιώργου Ηλιάδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων με τη ΔΗ. ΣΥ. Σε ιδιωτική επίσκεψη η πρόεδρος του νέου Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τον άντρα της Ανδρέα Τσούνη και τα παιδιά τους, ναι φυσικά και θα πήγαιναν και στον Μύλο των Ξωτικών. Γίνονταν βεβαίως αντιληπτοί από τον κόσμο καθώς τριγυρνούσαν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, εισπράττοντας ευχές και θετικά σχόλια. Όμορφα μέρη μέσα κι έξω από τα Τρίκαλα, ξεκούραση για την πρόεδρο στις σύντομες οικογενειακές διακοπές, κάτι που το χρειαζόταν μετά τη μαραθώνια εσωκομματική διαδικασία.

Ζ.

 

XREIASTHKAN NA PARELUOYN 25

* ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ να παρέλθουν 25 χρόνια για να «αναγνωρίσει» και επίσημα η αλβανική Πολιτεία τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Παραμονές των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος της γείτονος χώρας Ιλίρ Μέτα υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χορηγείται η αλβανική ιθαγένεια στον Αναστάσιο.

Μετά από 25 χρόνια πολυσήμαντου και πολύπτυχου έργου, ενός ανθρώπου που έχτισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από τις στάχτες του διωγμού που είχε επιβάλει το καθεστώς Χότζα, η Πολιτεία του απονέμει το αυτονόητο:

«Αγαπητοί φίλοι, παραμονές Χριστουγέννων, έχω τη χαρά να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο….», ανάφερε με μήνυμά του ο Μέτα, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου την προσφορά του στη θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα.

Μετά τον αθεϊσμό του καθεστώτος Χότζα, στην Αλβανία του 1991 ο Αναστάσιος συνάντησε μια θρησκευτική έρημο, στην οποία κυριαρχούσε η καχυποψία των πολιτών και η δυσπιστία του κράτους απέναντι σε ζητήματα πίστης. Όπως μας έλεγε –στη διάρκεια της επίσκεψής μας στα Τίρανα με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων, τον περασμένο Ιούνιο-, ακόμη και σήμερα ορισμένοι τον αποκαλούν «κολονέλ», θεωρώντας ότι είναι εντεταλμένος και δρα για λογαριασμό της ελληνικής Κυβέρνησης στην Αλβανία.

Αλλά ο Αναστάσιος δεν χρειάζεται να πείσει κανέναν. Είναι ένας σύγχρονος ιεραπόστολος, που πιστεύει σε μια «ζωντανή» και όχι «μουσειακή» Ορθοδοξία που έτεινε χείρα βοηθείας και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό του, χωρίς καμία προϋπόθεση. Κι ως «ποιμένας» δέχτηκε τους πάντες στην Εκκλησία του. Εκεί όπου με το κήρυγμά του μιλά για συνύπαρξη, όπως επιμένει να λέει, και όχι για θρησκευτική ανοχή, καθώς θεωρεί ότι η έννοια αυτή έχει υπεροπτική προσέγγιση.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα που ετίθετο ήταν: έως πότε το αλβανικό κράτος θα αρνούνταν στον Αναστάσιο την ιθαγένεια; 25 χρόνια ήταν όντως πολλά…

Δ.Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass