ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2019 19:02
* ΔΙΠΛΑ- δίπλα ο απερχόμενος δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου στην τελετή ορκωμοσίας, σε μια όμορφη στιγμή, η οποία θα μείνει χαραγμένη και στους δύο, από διαφορετική σκοπιά για τον καθένα.  Γ.Γ. * ΔΙΠΛΑ- δίπλα ο απερχόμενος δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου στην τελετή ορκωμοσίας, σε μια όμορφη στιγμή, η οποία θα μείνει χαραγμένη και στους δύο, από διαφορετική σκοπιά για τον καθένα. Γ.Γ.

Θερμόμετρο

* ΜΕ την ευχή «Καλό αποκαλόκαιρο» ξεκίνησε τις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα «δεν τολμώ να πω “καλό χειμώνα” με το θερμόμετρο στην πατρίδα μου, τη Λάρισα, αλλά και σε όλον τον θεσσαλικό κάμπο, να... φλερτάρει ακόμη με τους 40 βαθμούς».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής όπου προεδρεύει ο Λαρισαίος βουλευτής ήταν ουσιαστικά η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής.

 

Κόμβος

* ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ φέρονται οι συνεργάτες του νέου δημάρχου Τεμπών Γ. Μανώλη με τον Αντ. Γκουντάρα από την επιστολή που έστειλαν οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών προς τον υπουργό Υποδομών για τον κόμβο στον Πυργετό. «Τι νόημα είχε η αποστολή μιας επιστολής για ένα χρονίζον ζήτημα στο υπουργείο, λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή Τεμπών. Δεν θα μπορούσε ο δήμαρχος Αγιάς να περιμένει να αναλάβει καθήκοντα ο Γ. Μανώλης και να τη στείλουν μαζί; Ή αν υπήρχε πίεση χρόνου, γιατί δεν καλούσε να συνυπογράψει την επιστολή και ο τελευταίος; Ποιες σκοπιμότητες κυριάρχησαν; Αν είναι πολιτικές, μάλλον υποσκάπτουν το έργο, παρά το προωθούν» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Γ.Ρ.

 

Η ατομική ευθύνη

* ΟΣΟ γρήγορα εξαπλώνεται η φωτιά στον Αμαζόνιο, άλλο τόσο «τρέχουν» και οι αντιδράσεις πολιτών στο διαδίκτυο για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Αναμφίβολα η καταστροφή του παγκόσμιου «πνεύμονα» πρασίνου μας αφορά όλους, αλλά τα περιθώρια αντίδρασης του καθενός από μας ισχνά. Απεναντίας, ας φροντίσουμε τα του οίκου μας, της γειτονιάς μας, με τον περιορισμό των σκουπιδιών, των πλαστικών, των ρύπων. Δεν έχει νόημα να ποστάρουμε για τον Αμαζόνιο στο fb και την ίδια ώρα να φεύγουμε από την παραλία θάβοντας τα πλαστικά στην άμμο. Είναι καιρός για πράξεις, φτάνουν τα λόγια, ο πλανήτης φωνάζει SOS.

Γ.Ρ. 

 

Φανάρι

* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ το φανάρι στη συμβολή των οδών Καρδίτσης και Εχεκρατίδα. Για άγνωστο λόγο, το φανάρι μπροστά από το βενζινάδικο «έστριψε» 90 μοίρες με αποτέλεσμα τον «Γρηγόρη» και τον «Σταμάτη» για τα αυτοκίνητα να τον βλέπουν οι πεζοί. Μάλλον πρέπει να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα…

 

Μετόπες

* Ο ΓΑΛΛΟΣ πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο. Κάτι δίνουν, κάτι παίρνουν!

Οι άλλες δεκαπέντε μετόπες, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο Ελγιν;

Λ.Κ.

 

Επίδομα ενοικίου

*ΣΤΟ τέλος του ερχόμενου μήνα συμπληρώνεται το εξάμηνο ισχύος των αιτήσεων του επιδόματος ενοικίου που εγκρίθηκαν έως και τα τέλη Μαρτίου. Για τους δικαιούχους που μέσω των αυτόματων διασταυρώσεων διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η αίτηση θα ανανεωθεί αυτόματα για ακόμη ένα εξάμηνο. Οι δικαιούχοι μάλιστα θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προσοχή όμως, όσοι έχουν αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού τους σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, μπορούν εντός του Σεπτεμβρίου να ανακαλέσουν την αίτηση και να υποβάλουν νέα. Εννοείται πως για να μην χαθεί κάποιος μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Γ.Ν.

 

Άδειες οδήγησης…

*ΕΜΠΡΟΣ… πίσω. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για την έκδοση αδειών οδήγησης. Πόσο θα είναι αυτό το διάστημα; Για έως 6 μήνες περίπου, που μόλις περάσει θα πάμε σε ένα νέο καθεστώς.

Κάτι έπρεπε να γίνει και γι’ αυτό το θέμα. Από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για άδεια οδήγησης γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε το 2018 είναι ανεφάρμοστος για μια σειρά από λόγους. Αυτή τη στιγμή 105.000 συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα. Σκεφτείτε κάποιον που έχει βρει δουλειά ως οδηγός και, επειδή το κράτος δεν μπορεί να του δώσει αυτή τη δυνατότητα, παραμένει άνεργος…

* * *

* ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τους άνω των 74 ετών θα επανέλθει επίσης το παλαιό καθεστώς που αφορά στις ιατρικές εξετάσεις και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας επιτροπής χωρίς να μπουν σε αυτή την ταλαιπωρία, να δίνουν τη λεγόμενη πορεία.

Πάντως τα προβλήματα, με την εφαρμογή του νόμου, παραμένουν πολλά. Για παράδειγμα, βάσει εγκυκλίου που εκδόθηκε στις αρχές Ιουνίου, οι εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται είτε σε επιλεγμένες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας οδούς, ή σε κατάλληλους χώρους. Για να ολοκληρωθεί, όμως η διαδικασία, χρειάζεται πρόταση του Δήμου και έγκριση καταλληλότητας από την Αστυνομία, πριν από την απόφαση της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις δύο χώροι στην Αττική έχουν λάβει έγκριση και ένας στη Λάρισα, ενώ ακόμα δύο σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα βρίσκονται υπό έγκριση.

Γ.Ν.

 

Διακοπές

* ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων τα τελευταία χρόνια (δεν συμβαίνει όμως και φέτος). Μια σειρά παραγόντων συμβάλλουν σ΄ αυτό: η Ελλάδα, λόγω της κρίσης, έγινε πιο φθηνή χώρα και ως εκ τούτου πιο προσιτός τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για Δυτικοευρωπαίους και Αμερικανούς, αλλά και για Κεντροευρωπαίους, Ασιάτες και Νοτιοαμερικάνους. Η χώρα μας παρέμεινε ένας δημοφιλής αλλά και ασφαλής τόπος, την ώρα που η γειτονιά μας ταρασσόταν από πολιτικά ή και πολεμικά γεγονότα.

Καθώς όμως όλα είναι ρευστά, οι συνθήκες αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο.

Εκείνο εν τέλει που έχει ενδιαφέρον, δεν είναι τόσο οι αριθμοί αλλά η «ποιότητα» του εισερχόμενου τουρισμού, με την έννοια της οικονομικής δυνατότητας. Πόσα δηλαδή ξοδεύει ο ξένος που επισκέπτεται την Ελλάδα;

Πρόσφατη έρευνα μελέτησε το πόσα ξόδεψε το 2018, ο Γερμανός τουρίστας στις διακοπές του. Το μέσο κατά κεφαλήν ποσό λοιπόν που σπαταλά –σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung- ανέρχεται σε 1.352 ευρώ. Η αλήθεια όμως είναι ότι 1 στους 3 δεν ξοδεύει πάνω από 750 ευρώ.

Ποσό πολύ μικρό που αποδεικνύει μια γνωστή από καιρό αλήθεια: ακόμη και σήμερα ο Έλληνας παραμένει ο καλύτερος τουρίστας!

Αν διαφέρουμε όμως σε κάτι με τον Γερμανό είναι σ΄ αυτό: εμείς μπορεί να κάνουμε διακοπές και χωρίς χρήματα, δηλαδή με δανεικά, ο Γερμανός όμως όχι. Προτιμά να μην κάνει παρά να πάρει διακοποδάνειο.

Δ.Χ.

 

Ανασφάλιστα...

* ΕΙΝΑΙ μερικά πράγματα που σ΄ αυτή τη χώρα, γίνονται απλά για να… γίνονται. Ενάμιση χρόνος έχει περάσει από τότε που έγιναν οι πρώτες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να βρεθούν τα ανασφάλιστα οχήματα. Ήταν Απρίλιος του 2018 τότε, με τους ελέγχους να εντοπίζουν πάνω από 380.000 ανασφάλιστους οδηγούς ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 20.000 στον ν. Λάρισας.

Από τότε μέχρι σήμερα, αν και ο νόμος προέβλεπε ελέγχους δύο φορές τον χρόνο, δεν έγινε τίποτε, οι φορείς τον αγνόησαν. Καμιά ενέργεια από μέρους τους. Τώρα που ο αριθμός των παραβατών έχει αυξηθεί εξαιτίας της ολιγωρίας επικίνδυνα, με τις ασφαλιστικές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο δεύτερο κύμα διασταύρωσης. Να τηρήσουν τον νόμο δηλαδή, έστω και καθυστερημένα…

Γ.Ν.

 

Ποδήλατο

* ΟΙ Λαρισαίοι αγαπούν το ποδήλατο και το αποδεικνύουν άλλωστε. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πόλη για την ομαλή κίνηση των ποδηλατών (βλέπε συμπεριφορά οδηγών Ι.Χ. και έλλειψη ποδηλατόδρομων σε όλη την έκταση του αστικού ιστού της), επιμένουν να ρισκάρουν…

Τα κακό είναι ότι ρισκάρουν και στους φωτεινούς σηματοδότες, όταν περνούν με κόκκινο, αψηφώντας τους κινδύνους, ενώ στους πεζόδρομους εμφανίζονται ως «φαντομάδες»!

***

* Η αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάστηκε στην αγορά ποδηλάτου τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, δημιούργησε στην πορεία και περισσότερες απαιτήσεις στους καταναλωτές για την ποιότητά τους.

Οι λάτρεις της κομψότητας, που επενδύουν στο ποδήλατό τους και στην αισθητική του, θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην αγορά ποδήλατο που σχεδίασε ο Τζιόρτζιο Αρμάνι!

Το κόστος του είναι άγνωστο ακόμη, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι η «Λαμποργκίνι» των ποδηλάτων!

Λ.Κ

 

Διοικητικά

* ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ διοικητική θέση για τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου. Διότι ως γνωστό ο απερχόμενος διοικητής είναι στα πρόθυρα της εξόδου μετά και την τοποθέτηση του αντικαταστάτη του και είναι θέμα ημερών να επιστρέψει στην οργανική του θέση στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης…

…όπου το γραφείο του δεν υπάρχει πλέον μετά την αναβάθμιση των χώρων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (στον χώρο που ήταν παλιότερα το γραφείο του λειτουργεί τώρα η διαλογή των ασθενών). Συνεπώς πρέπει να βρεθεί ο χώρος που θα στεγαστεί αφού προηγουμένως αποφασιστεί σε ποιο τμήμα και σε ποια θέση θα τοποθετηθεί. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου πάντως κάποια από τα διοικητικά στελέχη άρχισαν να ανησυχούν καθώς μάλλον απέκτησαν ένα ακόμα ανταγωνιστή και μάλιστα με αυξημένα προσόντα, λόγω της θητείας του στην ΥΠΕ…

Δ.Κ.

 

Παλιοί

* ΣΤΗΝ ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων χθες το απόγευμα διακρίναμε πολλούς παλιούς αυτοδιοικητικούς των Φαρσάλων όπως οι κ.κ. Οδυσσέας Ζαχαρής, Βασίλης Αρζουμανίδης, Αντώνης Δραμαλιώτης, Κούλα Ευθυμιάδου, Γιάννης Μπούμπας κ.ά.

Δίνοντας το μήνυμα της στήριξης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της αγάπης τους για την πόλη, όπως πράττουν εδώ και χρόνια…

Γ.Γ.

 

ΔΕΔΔΗΕ

* «ΕΠΕΣΑΝ κεφάλια». Τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, μετά το αεροπορικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων.

Επιθετική πολιτική…

Λ.Κ.

 

Έλεγχοι

* ΜπαρAζ ελέγχων σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές και στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας ξεκινούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ . Οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τους 18.000 και με εντατικό ρυθμό θα διενεργηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Για τους παραβάτες θα υπάρξουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί και λευκό μητρώο για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Το θέμα είναι ότι τώρα που ξεκινούν οι έλεγχοι τελειώνει το καλοκαίρι. Όσοι μάλιστα είναι «τυχεροί» και ελεγχθούν τον Οκτώβριο μάλλον δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αφού η σεζόν θα έχει τελειώσει και οι υπάλληλοί τους θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εργασιών τους. Του χρόνου πάλι. Νωρίτερα όμως…

Ν.Π.

------------

 

H AGORA JANABRISKEI SIGA

* Η αγορά ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τη ζωντάνια της… Οι διακοπές τελειώνουν, οι εκπτώσεις όσο οδεύουν προς το τέλος γίνονται δελεαστικότερες και η διάθεση για ψώνια επανέρχεται. Ένα ακόμη θερινό διάλειμμα σήμερα για τα εμπορικά, μιας και θα είναι το τελευταίο Σάββατο που θα είναι κλειστά και από Δευτέρα στους κανονικούς ρυθμούς της…

Γ.Ν.

 

------------

 XALARH KOYBENTA GIA XRHSTO KELLA

* ΧΑΛΑΡΗ κουβέντα για Χρήστο Κέλλα και Αστέριο Μαντζιώκα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τελευταίου, την Τσαριτσάνη, στο περιθώριο της εκδήλωσης της Γιορτής Πίτας του Τοπικού Συλλόγου Γυναικών. Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, ο Λαρισαίος πολιτικός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Θεσσαλάρχη της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι “οι Τσαριτσανιώτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για τον συμπατριώτη τους, που άφησε σημαντικό έργο τόσο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, όσο και ως επικεφαλής στη Στερεά Ελλάδα”.

 

 

------------

 

 H ASUENHS SEISMIKH

* Η ασθενής σεισμική δόνηση, των 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου στην περιοχή της Λάρισας, ήταν αρκετή για να γκρεμίσει μέρος της εξωτερικής περίφραξης του παλιού νεκροταφείου Λάρισας, στον οδό Φαρσάλων.

Νύχτα έπεσε ο τοίχος και φανταστείτε την τρομάρα των περαστικών την επόμενη μέρα!

Άμεσα έσπευσε ειδικό συνεργείο του Δήμου Λαρισαίων να κρύψει της θέα των τάφων από τον δρόμο, με ένα μεγάλο μαύρο πανί, μέχρι να εγκριθεί η κατασκευή νέου τοίχου.

Λ.Κ.

 

------------

 

 ME TO POY PATHSE TO PODI TOY

* Με το που πάτησε το πόδι του στη Ραψάνη, περαστικός, ο Θύμιος Δρόσος, πρώην γραμματέας των ΑΝΕΛ, τον "άρπαξε " για τα συμφέροντα του χωριού ο νέος κοινοτάρχης Δήμητρης Ζήλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass