Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:42
Το ’στησε το εξοχικό στη Σωτηρίτσα ο πολυμήχανος Ελληνάρας. Στην αμμουδιά, λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Δίχως πολυτέλειες και λούσα. Με τα αναγκαία και μόνο. Για να απολαμβάνει το καλοκαίρι, δίχως φόβο για ιούς και πανδημίες. Με σαγιονάρα, ξαπλώστρα και φραπέ... Γ.Ν. Το ’στησε το εξοχικό στη Σωτηρίτσα ο πολυμήχανος Ελληνάρας. Στην αμμουδιά, λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Δίχως πολυτέλειες και λούσα. Με τα αναγκαία και μόνο. Για να απολαμβάνει το καλοκαίρι, δίχως φόβο για ιούς και πανδημίες. Με σαγιονάρα, ξαπλώστρα και φραπέ... Γ.Ν.

Οι 10 γίνονται 17...
*- ΝΑΙ μωρέ, τον Αύγουστο θα λείψουμε ... Λίγο όμως, δέκα μερούλες άδεια θα πάρω...


Μόνιμη επωδός των ημερών στα χείλη Λαρισαίων. Τώρα πώς γίνεται και οι δέκα αυτές μέρες καταφέρνουν και καλύπτουν το διάστημα απ’ την 1η μέχρι τις 17 Αυγούστου, ε αυτό αποτελεί ένα ακόμη από τα ελληνικά παράδοξα. Ίσως λόγω της ζέστης να διαστέλλεται και η ημερολογιακή περίοδος.
Ζ.

Πολλά τα λεφτά
*ΦΤΙΑΞΕ κι εσύ ένα ΚΔΑΠ, μπορείς... Και να που τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις Κέντρα Δημιουργικής Ανακάλυψης Παροχών. Είναι πολλά τα λεφτά, τα λεφτά του Δημοσίου των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα περιζήτητα voucher τα έχουν βάλει πολλοί στο μάτι. Εύκολο να φτιάξεις ένα ΚΔΑΠ, το κάνουν ακόμη και φροντιστήρια, αθλητικοί σύλλογοι στην πραγματικότητα ιδιώτες που βρίσκονται πίσω τους, διάφορα ΚΕΚ που βρήκαν νέα φλέβα, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σωματεία κλπ κλπ. Τα αναφέρει όλα ο Κ. Ρεβήσιος προς την ΕΕΤΑΑ, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης προς την εταιρεία της αυτοδιοίκησης η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα και μοιράζει το χρήμα. Τα λέει, διαμαρτύρεται για το ‘’αρπακόλλα’’, ζητάει παρέμβαση και κανόνες.
***
*ΤΑ ΚΔΑΠ έγιναν πολύ της μόδας, εξελίχθηκαν σε περιζήτητη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι και ‘’αλυσίδες’’ με ΚΔΑΠ ανά την επικράτεια δημιουργήθηκαν αλλά και εταιρείες που «σε μαθαίνουν πώς να φτιάξεις ένα ΚΔΑΠ». Ανάμεσα στα άλλα, από τα πιο σημαντικά που υπόσχονται είναι «πώς να το διαφημίσεις σωστά» ώστε να προσελκύσεις «την προτίμηση των γονέων». Οι οποίοι αποτελούν και τον κρίσιμο κρίκο στην υπόθεση του χρηματοδοτικού προγράμματος. Εκείνοι επιλέγουν πού θα στείλουν το παιδί και άρα θα καταθέσουν και το αντίστοιχο voucher με την παχυλή αποζημίωση. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσπαθεί να δώσει ευκαιρία στις μητέρες να εργαστούν, βοηθώντας να πάνε εκείνες τις ώρες τα παιδιά τους σε κέντρα φροντίδας και τελικά έδωσε δυνατότητα εργασίας και σε αρκετούς αεριτζήδες. Ελλάδα και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνήθης εξέλιξη επί δεκαετίες.
Ζ.

Υποβρύχιο μουσείο
*ΣΤΟΝ αφρό παρότι υποβρύχιο, στον αφρό της παγκόσμιας δημοσιότητας το Ναυάγιο της Περιστέρας, το εντυπωσιακό ενάλιο μουσείο ανάμεσα στο ομώνυμο νησάκι και την Αλόννησο. Ένα άριστα διατηρημένο αρχαίο ναυάγιο, ένα πλοίο εποχής φορτωμένο με τους αμφορείς του και με τα όλα του, σ΄ ένα πανέμορφο υποθαλάσσιο τοπίο έτοιμο πλέον να υποδεχθεί τους λάτρεις της κατάδυσης. Μια υπόθεση που παλεύει χρόνια ο τοπικός δήμος αλλά και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ολοκληρώνεται ενισχύοντας σημαντικά την ευρύτερη περιοχή.
Ζ.

Τουρισμός
* ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ η αγωνία για όσους υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ. Από ώρα σε ώρα θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τη διπλή για φέτος επιταγή. Μία για τη διαμονή τους και μία για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια .
Πάντως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ανέκαθεν ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του επομένου έτους. Με τις φετινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω του κορονοιού, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι από αυτούς θα κάνουν χρήση των επιταγών φέτος ή θα το αφήσουν για του χρόνου, ευελπιστώντας πως η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αισθητά... Θα είναι ένα δίλημμα για τους ίδιους και ένα στοίχημα για τον κλάδο του τουρισμού.
Γ.Ν.

Δρομολόγια...
* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα για το κόψιμο των καθημερινών δρομολογίων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας για Ραψάνη, Πυργετό.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών, όπως και των γειτονικών περιοχών, για να εξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, μιας και τα δρομολόγια διεξάγονται πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα, θα πρέπει να παίρνουν το τρένο. Η μόνη διέξοδος, εκτός κι αν διαθέτουν δικό τους Ι.Χ. Αλλά αυτό δεν είναι λύση... Και τα παράπονα αγγίζουν σύσσωμη τη δημοτική αρχή Τεμπών, που όπως λένε δεν νοιάστηκε για το θέμα, δεν παρενέβη, δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα..
Γ.Ν.

Υποκρισία
«ΧΘΕΣ» που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η αντιπολιτευόμενη ΝΔ εγκαλούσε τον τότε υπουργό Αμυνας, Παν. Καμμένο που έκοβε βόλτες και φωτογραφιζόταν με τα ελικόπτερα «του ελληνικού στρατού λες και είναι δικά του».
Σήμερα ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, για τη δέσμευση στρατιωτικών ελικοπτέρων, προκειμένου να μετακινηθεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση εν μέσω μάλιστα κρίσης, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Συμψηφισμός όντως δεν μπορεί να υπάρξει αλλά στην πρακτική των κομμάτων του σημερινού δικομματισμού, δεν προκύπτουν διαφορές. Διαφορά υπάρχει στη στάση μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης αλλά αυτό αφορά, δυστυχώς, στο κατάντημα της δημοσιογραφίας...
Β.Κ.

Σε αποστολή
*ΠΑΡΟΥΣΑ η βουλευτής Άννα Βαγενά κατά την επίσκεψη του Πάνου Σκουρλέτη σε Λάρισα και Αγιά, παρών κι ο πρώην βουλευτής Ν. Παπαδόπουλος, όχι όμως κι ο Βασ. Κόκκαλης. Αμέσως προβληματίστηκαν κάποιοι, «μα δεν θα είναι μέλος του κόμματος κι ο Σκουρλέτης είναι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ». Λάθος έκαναν. Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός είχε πάει «να πατήσει την Τριπολιτσά», βρισκόταν σε περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία όπου είχε επαφές με τοπικούς φορείς. Κι αμέσως μετά στην Αιτωλοακαρνανία, στο «καημένο Μεσολόγγι».
Ζ.

Θέλει θυσία
*ΤΟ είχε πει προ ημερών ο Λαρισαίος.
- Ας δώσει ο δήμαρχος ένα περιθώριο στον αντιπολιτευόμενο νοικοκύρη Γούλα. Ας ξαναφέρει το θέμα του δανείου για τα απορριμματοφόρα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, τότε δεν μπορεί, θα το ψηφίσει.
Και να που ήδη βγήκε ο Παν. Γούλας, δημοσίως χθες στην εφημερίδα, εξηγώντας ότι δεν είναι εναντίον του δανείου, άλλωστε το είχε υπερψηφίσει τις προάλλες, μια αναβολή λέει ζητήσαμε με στόχο μπας και βελτιωθούν οι όροι λήψης του. (Κι όλα καλά...)
***
*ΒΕΒΑΙΑ ο Παν Γούλας θέτει τώρα ένα προαπαιτούμενο. Να απολύσει ο Απ. Καλογιάννης κάποιον συγκεκριμένα από τους συμβούλους του, ο οποίος τον έθιξε λέει για τη συγκεκριμένη στάση του στην ψηφοφορία, με ανάρτησή του στο f/b.
Που δηλαδή, σχεδόν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα, καλή κουβέντα δεν του είπαν. Έδειχνε άλλωστε αντιφατική η στάση του, η οποία αποδείχθηκε τόσο κρίσιμη έτσι όπως είναι οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απαίτηση της νομοθεσίας...
***
*ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, επιγραμματικά: για να εγκριθεί το δάνειο απαιτείται οπωσδήποτε όχι απλή πλειοψηφία των παρόντων αλλά απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήτοι 25 υπέρ στους 49.
Ο Καλογιάννης διαθέτει λόγω απλής αναλογικής μόλις 21 συμβούλους, συν 2 της παράταξης Γαμβρούλα που ψήφισαν και αυτή τη φορά όπως και την προηγούμενη, χρειάζονταν πάλι οι 2 της παράταξης Γούλα, ο αρχηγός κι ο Άκης Νασιώκας δηλαδή, που όμως σ΄ αυτή τη δεύτερη ψηφοφορία ανέκρουσαν πρύμναν.
***
*Ο εν λόγω σύμβουλος του δημάρχου πάντως δεν είναι και τόσο καλός. Ίσως πρέπει να αποπεμφθεί. Αφού χρέωνε στον Π. Γούλα 350 χιλιάρικα ζημιά στη Λάρισα και γι’ αυτό εκείνος προσβλήθηκε.
Όμως σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου η διαφορά leasing-δανείου είναι ακόμη μεγαλύτερη, ξεπερνά τα 650.000 ευρώ.
(Αν δεν διάλεγε το δάνειο ο δήμαρχος η στάση του θα ήταν σκανδαλώδης. Σωστά;)
Ζ.
Eχει διαφορά
*ΚΑΤ΄ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ, η Ρ. Καραλαριώτου, η οποία επίσης άφησε ανοιχτό παράθυρο υπερψήφισης, «εφόσον ο δήμαρχος παραδεχθεί το πρόβλημα που δημιούργησε η πολιτική του στο ταμείο του Δήμου, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε, την αναγκαστική πλέον, προσφυγή στον δανεισμό» δήλωσε η αρχηγός της αντιπολίτευσης, η οποία λογικά θα απαιτήσει κι εκείνη την απομάκρυνση του αρμοδίου αντιδημάρχου.
Καθότι ο Θάνος Αδαμόπουλος της χρέωσε με ανακοίνωσή του «παιδαριώδη λάθη» και «λογιστικές αλχημείες». Της είπε ότι κάνει ‘’κωλοτούμπες’’, με το «να ψηφίζει τον Οκτώβριο του 2019 το leasing και σήμερα να αρνείται ένα επενδυτικό δάνειο με σαφώς καλύτερους όρους».
***
*ΛΟΓΙΚΟ πάντως να αναζητείται διέξοδος. Τα 650 χιλιάρικα διαφορά που επισημαίνει η δημοτική υπηρεσία, ούτε η αντιπολίτευση την αμφισβητεί φυσικά, δεν είναι αστεία υπόθεση. Αντιστοιχούν επί παραδείγματι στα δημοτικά έσοδα μιας χρονιάς απ’ το Παζάρι.
Ποιος θα χρεωθεί άραγε αυτή τη χασούρα; Προφανώς όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν τη μία επιλογή και αρνήθηκαν την άλλη, την πιο οικονομική.
***
*ΟΣΟ για τα γενικότερα οικονομικά του Δήμου είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χειροτερέψουν και μάλιστα πολύ. Δεν χρειάζονται γνώσεις λογιστικής για να προβλέψει κάποιος ότι το φθινόπωρο το ταμείον θα είναι μείον. Όπως και με το κράτος και τα δημοτικά έσοδα θα είναι δραματικά μειωμένα λόγω κορονοϊού, όπως και κάποια λειτουργικά κόστη αυξημένα. Άλλος ένα λόγος που το δάνειο θα βοηθούσε.
Ζ.

Ναϊάδων (Ι)
ΜΙΑ πανύψηλη λεύκα, κείτεται εδώ και καιρό νεκρή στην παλαιά κοίτη του Πηνειού στο ύψος της γέφυρας Ναϊάδων Νυμφών. Πεσμένη ίσως και δύο μήνες τώρα κάθετα στο ποτάμι, δίπλα ακριβώς από οχετό απορροής ομβρίων, μια εικόνα θλιβερή αλλά και άσχημη.Ναϊάδων (ΙΙ)
ΕΧΟΥΝ ενοχλήσει κάτοικοι της συνοικίας τον Δήμο Λαρισαίων σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν πεζοδρόμια της γέφυρας των Ναϊάδων Νυμφών. Όπου, λόγω της διάβρωσης έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις, επικίνδυνες ιδίως για ηλικιωμένους και παιδιά. Πριν συμβεί κάποιο ατύχημα, μήπως να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα συντηρήσεων ή αναπλάσεων του Δήμου;

Φθορές σε ΙΧΕ
ΖΗΜΙΕΣ από αγνώστους προκλήθηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε πέντε αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα μέσα στον χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Έγιναν μηνύσεις και λήφθηκαν αποτυπώματα από την αστυνομία. Από τα αυτοκίνητα δεν αφαίρεσαν τίποτε, αλλά οι ζημιές ήταν σοβαρές. Όπως αναφέρει μέλος του ΔΣ των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, «χρόνια τώρα επισημαίνουμε την ανάγκη για τη σωστή φύλαξη του χώρου. Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι να έχουν το νου τους για το τι γίνεται έξω στο πάρκινγκ. Και εδώ πρέπει να απαντηθεί ποιος ο ρόλος και η ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης;  Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν υποστεί ζημιές τα αυτοκίνητα των εργαζομένων και θεωρούμε ότι κατά τις νυχτερινές ώρες πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων. Το αν απαιτείται και αύξηση των φυλάκων αυτό είναι ευθύνη και απόφαση της διοίκησης».Ταβλαδόρος
*Ο Λαρισαίος πάει για επίσκεψη σε ένα φίλο του και τον βλέπει έκπληκτος να παίζει τάβλι με τον σκύλο του. Παρακολούθησε για λίγο το παιχνίδι με ανοιχτό το στόμα και αρχίζει τους επαίνους.
- Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω. Είναι το εξυπνότερο σκυλί που έχω δει, μπράβο.
- Έξυπνος και βλακείες... Πάντα τον κερδίζω τον άχρηστο.
Ζ.

Ένας οδοντίατρος
*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ καταστάσεις προσπαθούσαν να εξηγήσουν οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Με τις περικοπές στην υγεία θα πεθάνουν 100.000 φτωχοί κι ένας οδοντίατρος.
- Ο οδοντίατρος γιατί;
- Είδες που σου έλεγα; Για τους φτωχούς δεν θα ρωτήσει κανένας.
***
*ΒΡΙΣΚΟΥΝ δύο ξανθιές 1000 ευρώ στον δρόμο.
-Τι λες να τα κάνουμε;
-Εγώ λέω να τα μοιράσουμε 50-50.
-Ωραία. Και τα υπόλοιπα 900 τι θα τα κάνουμε;
***
*- ΜΟΥ λέει η άλλη ότι μπορεί να με φιλοξενήσει στο εξοχικό της εμένα μαζί με τρία ακόμη άτομα χωρίς πρόβλημα. Και πού να βρω εγώ τώρα τρία άτομα χωρίς πρόβλημα...   

Ζ.

 

AGORASTOS FLVROS CIU

*ΣΤΑΖΕΙ μέλι ο περιφερειάρχης για τον αρχηγό, αυτόν που αντιμετώπισε διαδοχικές κρίσεις αποτελεσματικά. «Με διαχειριστική ικανότητα μοναδική, είναι ο αρχηγός που χρειάζεται το στράτευμα.»

 

DODONTSAKHS BOYLGARHS CIU

*O δάσκαλος κι ο καθηγητής, ο αντιδήμαρχος κι ο περιφερειακός διευθυντής, μπορούν και σχεδιάζουν μαζί ο Σωτ. Βούλγαρης κι ο Γ. Δοδοντσάκης, συνεννοούνται εύκολα.
Ζ.

 

DENTRA2 CIU

Καλλωπιστικά μεν, παραφουντωμένα δε... Για τα δενδρύλλια στο στενό Αιόλου και Μητροπούλου ο λόγος, που θέριεψαν, ψήλωσαν, συναγωνίζονται τα κανονικά δέντρα, καθότι αφρόντιστα εδώ και καιρό, «πνίγοντας» και τα φωτιστικά σώματα.

 

KARALAR MASKA CIU

*ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ η ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι όχι μόνο λόγω κορονοϊού. Άρα μέτρα προφύλαξης.
Ζ.

 

KALOGIAN MASKA ADAMOP CIU

*Ο Θάνος Αδαμόπουλος επιμένει στον δήμαρχο ότι δεν χρειάζονται καμιά μάσκα για τα οικονομικά του Δήμου. Είναι και της γενιάς των τριαντάρηδων, αμέριμνος και με τον κορονοϊό ο αντιδήμαρχος.                  

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass