ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 18:00
Αβρεχτη αλλά στα βαθιά της Περιστέρας η κ. Μενδώνη Αβρεχτη αλλά στα βαθιά της Περιστέρας η κ. Μενδώνη

Υγρασία
ΠΡΩΤΗ Αυγούστου με μπουρίνι. Πλύθηκαν τα τσιμέντα, δρόσισε στην πόλη,

βγήκε ο κόσμος στα μπαλκόνια και χάζευε τη βροχούλα. Χάρηκαν γιατί νόμιζαν ότι θα κρατούσε πολλή ώρα η δροσιά. Αχ, άμοιρε Λαρισαίε… Μετά ξαναβγήκε ο ήλιος, άρχισαν να εξατμίζονται τα νερά, και κολλούσε ο τόπος από τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.
Και οι κακεντρεχείς έλεγαν το γνωστό ανέκδοτο: Γιατί οι καμήλες πήγαν έρημο και οι Λαρισαίοι στη Λάρισα; Απλό, γιατί οι καμήλες διάλεξαν πρώτες.
ΘΑ.

Ημερομήνια
ΟΚΤΩΒΡΗΣ σήμερα. Και χθες Σεπτέμβρης. Και αύριο Νοέμβρης. Όχι, δεν τα χάσαμε λόγω ζέστης. Τα ημερομήνια τα υπολογίζουμε από τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του μήνα Αυγούστου. Ο Σεπτέμβρης λοιπόν θα είναι κατά τις πρώτες μέρες άστατος, στα μέσα του μήνα θα κάνει πολλή ζέστη και θα καταλήξει με βροχές. Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη ότι τα ημερομήνια τα εξετάζουμε από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου αφού είναι παλιά πρακτική και άρα αναφέρονται στο παλιό ημερολόγιο. (Βέβαια επειδή δεν υπάρχει «χάρτης» για να διαβάζουμε αντικειμενικά τα σημάδια, και πολλές φορές αυτός ο τρόπος πρόγνωσης δεν είναι και πολύ ακριβής, ας ρίχνουμε και μια ματιά κάτω δεξιά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας! Τι είναι εκεί; Μα η πρόγνωση της ΕΜΥ!)
ΘΑ.

Κορονοϊός
ΠΛΕΟΝ στους γάμους και μετά το περιστατικό με τα 24 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσουμε να ευχόμαστε και στους καλεσμένους να ζήσουν. Αλλά και πάλι πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στον κορονοϊό (λες και ο κορονοϊός είναι σαν τα ζώδια), επειδή λένε δεν έχουν δει κάποιο νεκρό με τα μάτια τους. Οσοι δεν πιστεύουν μπορούν εύκολα να πηδήξουν από τα μπαλκόνια τους, θα διαπιστώσουν τότε ότι η βαρύτητα (που δεν βλέπουν) μπορεί τελικά να σκοτώσει. Κι ο Λαρισαίος πρότεινε σε όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός να έρθουν σε επαφή με νοσούντες από Covid-19. Αν δεν αρρωστήσουν θα αποδείξουν ότι έχουν δίκιο, κι αν αρρωστήσουν να κάτσουν σπίτι τους και να αποδείξουν ότι «έλα μωρέ, μια γριπούλα είναι». Και γι’ αυτούς που ανησυχούν ότι με τη μάσκα ο εγκέφαλός τους δεν θα οξυγονώνεται, να μην ανησυχούν… Αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει.
ΘΑ.

Περιστέρα
«Ο Παρθενώνας των ναυαγίων», το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας μας, εγκαινιάστηκε προχθές και είναι στη Θεσσαλία! Ένα αδιανόητο μέχρι χθες εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά, με όλους εμάς τους Θεσσαλούς να έχουμε άλλον ένα λόγο να είμαστε περήφανοι για τον τόπο καταγωγής μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού αποδίδουν στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό ένα κορυφαίο ενάλιο μουσείο. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλία μπαίνουν στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, με τις εικόνες των εγκαινίων από τα καταγάλανα νερά της Αλοννήσου να παίζουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια παγκοσμίως και να γίνονται ο καλύτερος πρεσβευτής.
Πρωί-πρωί χθες η εφημερίδα The Guardian στη διαδικτυακή της έκδοση έγραφε με πηχυαίους τίτλους «Parthenon of shipwrecks»: Greece opens its first underwater museum («Παρθενώνας των ναυαγίων»: Η Ελλάδα ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο), που συνόδευε φυσικά με εικόνες του ναυαγίου. Διαφήμιση που σε συνδυασμό με το μουσείο και τη φυσική ομορφιά του νησιού δημιουργούν τεράστια υπεραξία στην Αλόννησο.
Ιδιαίτερη μνεία στο «ναυάγιο-θησαυρό» όπως αναφέρει κάνει και το γαλλόφωνο ειδησεογραφικό πόρταλ από το Βέλγιο LN24. Αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο ότι «Η Ελλάδα εγκαινιάζει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της, ένα αρχαίο ναυάγιο» για να συνεχίσει γράφοντας στον υπότιτλο «Οι λάτρεις των καταδύσεων θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα συντρίμμια ενός πλοίου που μεταφέρει χιλιάδες αμφορείς που βυθίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. Ενας βυθισμένος θησαυρός στο Αιγαίο Πέλαγος» με φωτογραφίες από τα υποβρύχια εγκαίνια να συνοδεύουν το κείμενο.
ΘΑ.

Μάσκες
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι αναφορές για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία με την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ας είμαστε ρεαλιστές, ποιο παιδάκι Δημοτικού θα κρατήσει τη μάσκα στο πρόσωπό του χωρίς να διαμαρτυρηθεί; Η κατάληξη θα είναι οι μάσκες να χρησιμεύσουν ως σφεντόνες, κορδέλες για τα μαλλιά, καλύμματα ματιών, ενώ επειδή πλέον έχουν γίνει και της μόδας δεν αποκλείεται να κάνουν και ανταλλαγές μεταξύ τους. Δύσκολα τα πράγματα για μικρούς και μεγάλους.
Ν.Π.

Πρεμιέρα
ΜΕΤΑ την τεράστια αποδοχή και συμμετοχή του κοινού στις τρεις ισάριθμες θεατρικές παραστάσεις, που έδωσαν οι Φαρσαλινοί ερασιτέχνες ηθοποιοί του Συλλόγου Γυναικών Ευυδρίου “Μελίνα” με την παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο», ο ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ., το ενέταξε στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Αυγούστου που θα κάνει πρεμιέρα αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου, στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Παλιά λέγαμε για τις παραστάσεις εξωτερικού χώρου... “Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος”, με τον καιρό να λαμβάνει δευτερεύοντα ρόλο και τον κορονοϊό πρωταγωνιστικό.

Προφίλ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ προφίλ με μάσκα ανέβασε σε όλα τα social media ο πρωθυπουργός. Όταν κόψει μισθούς - συντάξεις θα ανεβάσει μία με 500ευρα;
Γ.Γ.

Γάμοι
ΚΟΛΛΗΣΕ η νύφη κι ο γαμπρός σχόλασε ο γάμος. Να δείτε που αυτό με τη διασπορά του κορονοϊού στους γάμους είναι δάκτυλος της πεθεράς.
Γ.Γ.

Ιστορίες στα μπαρ
ΟΙ ιστορίες πλέον θα έχουν άλλη πλοκή στις παρέες.
-Μπαίνει ένας σ’ ένα μπαρ.
-Και;
-Και κάθεται...
***
-ΚΑΘΙΣΤΕ κάτω κύριε, σε μπαρ είστε!
-Συγγνώμη, μεράκλωσα.
***
ΣΤΑ μπαράκια πια θα κόψουν τα τραγούδια που ξεσηκώνουν τη νεολαία και θα παίζουν μόνο τραγούδια της τάβλας.
Γ.Γ.

Τρικ στις παραλίες
- ΤΙ κάνουν όλοι αυτοί στην παραλία από τόσο νωρίς. Ας βήξω επιδεικτικά. Στη συνέχεια έβγαλα ένα σακουλάκι με τσουρεκάκι από μνημόσυνο και ύψωσα λίγο την φωνή μου να ακούσουν και οι διπλανοί. «Χαμός γινόταν στο μνημόσυνο του μπάρμπα, ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιές φιλιά, ακόμα κι η θεία Βαΐτσα ήρθε από την Καρδιτσομάγουλα που βγήκε από την καραντίνα να τιμήσει τον μακαρίτη»!
Γ.Γ.

Το σκάνδαλον
*«ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ αποκάλεσε μαθήτριες μανούλια. Ενώ ασκούσε το ιερό λειτούργημά του». Είναι μόλις στο 1980, θα το θυμούνται φυσικά το συμβάν οι Λαρισαίες, κοπελίτσες τότε. Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα, που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. «Μαθήτριες του 4ου Λυκείου Λαρίσης κατήγγειλαν στον διευθυντή του σχολείου τους ότι αρχιμανδρίτης τους έκανε σκανδαλώδεις και άσεμνες ερωτήσεις και παρατηρήσεις στη διάρκεια της εξομολόγησης. Όταν τελείωσε το έργο της εξομολόγησης κι έφυγε απ’ το σχολείο αρκετές από τις μαθήτριες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν σε καθηγήτριά τους.
Εκείνη επέμεινε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε ρωτήσει ο εξομολόγος, οι μαθήτριες όμως δήλωσαν ντροπή να τα επαναλάβουν. Η καθηγήτρια ανέφερε σχετικά στον λυκειάρχη κ. Βογδάνο, ο οποίος κάλεσε τις μαθήτριες να γράψουν σε φύλλα χαρτιού και ανωνύμως όσα τους είχε πει ο εξομολόγος.
***
*ΟΙ έγγραφες μαρτυρίες των μαθητριών αναφέρουν ότι ο εξομολόγος τις αποκάλεσε μανούλια και πως χαρακτήρισε τους άνδρες επικίνδυνους και κερατάδες. Τα υπόλοιπα δεν είναι δυνατόν να δουν το φως της δημοσιότητας έστω και συγκεκαλυμμένα. Θα αποτελούσαν πορνογράφημα.
Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν από τον λυκειάρχη στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαιδεύσεως. Εν τω μεταξύ συγκροτείται επιτροπή γονέων η οποία θα επισκεφθεί για το θέμα τον μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, ο οποίος απουσίαζε χθες στην Αθήνα.
***
*ΤΗΝ επόμενη ημέρα η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή του μητροπολίτη. «Αξιότιμε κ. διευθυντά, Επί του δημοσιευθέντος άρθρου… η Ιερά ημών Μητρόπολις ουδέποτε εκάλυψε, καλύπτει ή θα καλύψη οποιοδήποτε σκάνδαλον ή αδυναμία κληρικού. Ωσαύτως η Ιερά Μητρόπολις παρακαλεί πάντα έχοντα άμεσον σχέσιν με το ατυχές τούτο γεγονός, να καταγγείλει υπευθύνως και επωνύμως ό, τι γνωρίζει, πράγμα το οποίον ιδιαιτέρως θα εκτιμήση, ώστε να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα». Ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης, σε επικοινωνία του με την εφημερίδα χαρακτήρισε τις καταγγελίες ασύστολα και κακοήθη ψεύδη, που τα απέδωσε σε σκοτεινούς υποκινητές.
- Εγώ, πρόσθεσε, είμαι τείχος κατά της ανηθικότητας.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass