Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:39
*ΜΑΣΚΕΣ πάνινες για όλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Τις διένειμε αυτοπροσώπως ο Κ. Αγοραστός. Ζ. *ΜΑΣΚΕΣ πάνινες για όλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τις διένειμε αυτοπροσώπως ο Κ. Αγοραστός. Ζ.

31 με 41
*ΕΦΤΑΣΕ 31 ο Αύγουστος χθες και 41 το θερμόμετρο, το καλοκαίρι

αποχαιρέτισε καμαρωτά και με επίδειξη ισχύος. Ολοκληρώθηκε ημερολογιακά, επί της ουσίας η καλοκαιρινή περίοδος συνεχίζεται, έχει δρόμο ακόμα μέσα στον καινούριο μήνα.
Ζ.

Χαλαρά
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι δεν δυσκολεύτηκαν να αποφανθούν χθες.
- Αν έχει πάνω από 35 βαθμούς, όποιος κάνει περισσότερα από 50 βήματα ημερησίως θεωρείται υπερκινητικός.
***
*ΠΑΝΤΩΣ, το πιο καλό μπάνιο τώρα το καλοκαίρι είναι στο μπαλκόνι ή στην αυλή, με το λάστιχο.
Ζ.

Merry Crousmas
*ΣΤΗ συντροφιά των μεσηλίκων πάλι, προσπαθούσαν να ευθυμήσουν παντοιοτρόπως.
- Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ ωραία φέτος. Θα λέμε Merry Crousmas.
***
*- ΦΤΑΝΕΙ πια με τον κορονοϊό. Να πούμε κάτι ευχάριστο. Στα κόλλυβα βάζετε σταφίδες;
Ζ.

Κάψτα όλα
*ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΙ νεοελληνικοί άθλοι. Εκτός από τις σύγχρονες οικίες οι πυρκαγιές του Αυγούστου απειλούν πια και τις αρχαίες. Να επί παραδείγματι, ο οίκος του Ατρέα στις Μυκήνες. Κακιά σκουριά δεν πιάνει λέει στ’ αρχαία μάρμαρα, για καπνιά δεν είπε τίποτα ο ποιητής.
Γνωστό άλλωστε πόσο εύφλεκτες είναι αυτές οι πέτρες. (Λιγότερο βέβαια από την κυβερνητική αξιοπιστία).
Ζ.

Τα μυξιάρικα
*ΜΕ τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ξεκινήσουν τα σχολεία, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται.
Και καθώς θα χειμωνιάζει θα προκύψουν σκηνές απείρου κάλλους. Τα μυξιάρικα με τις μάσκες.
Κι όταν θ’ αρχίσουν οι ιώσεις, με τις καταρροές και τους πυρετούς, πώς θα τις ξεχωρίζουν απ’ τους κορονοϊούς;
 Εκτός κι αν η μάσκα περιορίσει και τη μετάδοση των εποχικών λοιμώξεων στα σχολεία.
Ζ.

Τα μπέρδεψε
*ΜΙΑΣ κάποιας ηλικία η Λαρισαία, τα μπέρδευε κάπως. Ήθελε να προστατευτεί, να τηρήσει τα μέτρα, πήγε χθες στο φαρμακείο και ζήτησε «ένα καλό αντισυλληπτικό».
Την κοίταξαν κάπως παραξενεμένοι, ωστόσο της έδωσαν το γνωστό κουτάκι. Ήταν η σειρά της να τους κοιτάξει με βλέμμα παράξενο.
- Τι είναι αυτό;
- Μα τι ζητήσατε;
- Από αυτό για προστασία, για τα χέρια, αντισυλληπτικό, πώς το λένε;
- Κι αυτό που ζητήσατε προστατεύει, από άλλα όμως. Αντισηπτικό μήπως θέλετε;
- Α γεια σου...
Ζ.

Για μασλάτχια
*ΤΙ θέλ’ ει η Τούρκους, α γιέ μ’; Με τα ελληνοτουρκικά κι η Artista εκ Καρδίτσης. Καφές θκός τ’, μπακλαβάς θκός τ’ , του γκανταϊφ’ιθκό τ’, τα νησιά θκά τ’ , η Κύπρους θκιά τ’, Έβρους θκός τ’, Αγιασουφιάθκιά τ’, γκαραγκιόιζθκος τ’, τα τσιφτιτέλιαθκα τ’ , ούλα θκα τ’... Κι του φιγγάρ’ιμαρή. Του πήρι κι τόβαλιστ’ σημαία. Να φλαν τα μουναστήργια...
Τι κακό μας βρήκι μι τούτουν; Βγαίν’ει κι χουιάζ’ειζντηλιοόρασ’ι, πως καν τα σκλιάτς μαχαλάδις, όταν σκλεύουντι. Αμ, για μασλάτχια καλός είνι. Δεν κάν’ει πως έρτι σα δω, να δεις τι ανίλα θα τον μάσ’ει. Κάνι σα δω α, α κάνι να ιδείς.
Ζ.

Στον ρυθμό τους
*Οι νεαρές Λαρισαίες κινούνταν στον δικό τους ρυθμό.
- Και μου ζητάς να πληρώσω στο πρώτο μας ραντεβού;
- Κοπελιά, ο ψυχίατρος είμαι...
***
*- Η άλλη έριξε βιτριόλι για ένα αίτημα φιλίας κι εγώ έδωσα στην τωρινή κοπέλα του πρώην μου τη βέρα, τις ευχές μου και τα πουκάμισά του σιδερωμένα.
***
*- ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν με συμπαθείς.
- Α, φαίνεται;
- Ναι...
- Ωραία.
Ζ.
Πρώτη φίρμα
*Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, θα μπορούσε, λέει, να είναι και πρωταγωνιστής της «Λάμψης». Άνετα χωρούσε σαν όνομα ρόλου στο σίριαλ του Φώσκολου. Κύριε Γιάγκο Δράκο σας περιμένει έξω ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ώστε ήρθε ο Γκίκας Μαγιορκίνης... Τι ζητάς από μένα Γκίκα Μαγιορκίνη;
***
*ΤΙ είχε πει ο αντικαταστάτης του Σωτ. Τσιόδρα κι έγινε αμέσως πρώτη φίρμα; «Η αραίωση των τμημάτων κι οι προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών δεν περιορίζει τη διασπορά, αντίθετα δημιουργεί περισσότερες εστίες».
Οπότε οι γάμοι να μην γίνονται μέχρι 50 άτομα. Να γίνονται 8 γάμοι μαζί των 400 ατόμων για να μην δημιουργούνται πολλές εστίες. (Προέκυψε αυτομάτως και το στιχάκι: Μάσκα, παγουρίνι και Γκίκα Μαγιορκίνη).
Ζ.

...κι αγαπημένοι
*ΜΑΚΡΙΑ από βουλευτές...
Κι όμως, οι ίδιοι το συστήνουν. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, να καλέσει τους βουλευτές να αναστείλουν την υποδοχή κοινού στα πολιτικά τους γραφεία και να επικοινωνούν μαζί τους με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, όπως τηλεφωνικώς, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ. Αμέσως, ο Μ. Χαρακόπουλος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προτρέποντας τον κόσμο να μην πηγαίνει στο γραφείο του αλλά να επιλέγει τις τηλε-επικοινωνίες. Οι υπόλοιποι Λαρισαίοι βουλευτές πώς να πορεύονται άραγε; Κάποιοι πάντως συνέχισαν τις συναντήσεις, τουλάχιστον εκείνες για τις οποίες είχαν κανονιστεί τα ραντεβού.
Ζ.

Ανεβασμένοι
*ΣΕ διαρκή έμπνευση, με ανεβασμένα ζάχαρα, τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Τρεις λέξεις σε μία, δύο ρήματα, ένας σύνδεσμος, ένα νόημα, μια προσμονή. Αφέσου στη μαγεία της, θα σε συναρπάσει. «Παναφάω».
***
*- ΣΤΑΜΑΤΑ να τρως επιτέλους...
- Τη γεύση μου τσεκάρω, να δω μην έχω τον ιό.
***
*- ΠΗΓΑ να φάω το καθημερινό μου φρουτάκι και κάποιος είχε βάλει μια τούρτα γύρω-γύρω.
Ζ.
Ιστορία φαμίλιας
*ΜΙΑ σάτιρα της σύγχρονης αριστοκρατίας, η ιστορία μιας φαμίλιας λαθρεμπόρων αλκοόλ που μετατρέπονται σε ευυπόληπτους μεγιστάνες και συνάμα ένα έπος για την εξερεύνηση της Αρκτικής, η ιστορία του Καναδά συμπυκνωμένη, τι συνέβη με τους Ινδιάνους και τι με τους Εσκιμώους, μια ανατομία της αδάμαστης εβραϊκής ψυχής.
«Ο Σόλομον Γκάρσκυ ήταν εδώ», ένα πραγματικά σπουδαίο βιβλίο του Μορντεχάι Ρίχλερ. Ο οποίος ως Μόζες Μπέργκερ εμπλέκεται σε μια περιπετειώδη αναζήτηση του μυστηριώδους όσο και διαβόητου Σόλομον. (Ένας μόνο από τους ήρωες του περίπλοκου μυθιστορήματος εμφανίζεται τόσο αλλιώτικος κάθε φορά, αφού μεσολαβούν καναδυό εκατοντάδες σελίδες).
***
*Ο Χάιμυ Καπλάνσκυ είναι κι αυτός εκεί μόνος του, γεμάτος jeuxd’ esprit, πολύ γλυκός, μας γοητεύει όλους με ιστορίες της παιδικής του ηλικίας από τη Νότιο Αφρική.
 Σπούδασε στην αξιοθρήνητη τοπική εκδοχή του Ήτον που διαθέτουν εκεί. Μετά τον θάνατο του πατέρα του στην πολιορκία του Μαφεκίνγκ, η οικογένεια εξέπεσε στην απόλυτη ανέχεια. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και η μητέρα του να βάλει νοικάρηδες στα δωμάτια του σπιτιού, μέχρι που ο γιος της κατάφερε να αποκαταστήσει την οικογενειακή περιουσία-και με το παραπάνω μάλιστα.
Συνοδεύσαμε όλοι τον Χάιμυ, τραγουδώντας, όταν έκατσε στο πιάνο κι έπαιξε το «Εμπρός μαρς στην Πρετόρια».
***
*ΣΤΟ κυνήγι αγριογούρουνου πέτυχαν μόνο ένα. Προς γενική έκπληξη, ο κυνηγός που ευστόχησε ήταν ο μικροκαμωμένος Ελβετός τραπεζίτης. Είχε μάθει σκοποβολή, είπε, στις πάμπες, νοτίως του Αμαζονίου, όπου είχε ανατραφεί από έναν πλούσιο γαιοκτήμονα, σε ένα ράντζο, μετά τον θάνατο του πατέρα του σε μια μονομαχία. Έκατσε στο πιάνο και μας έπαιξε αρκετά τραγούδια των γκάουτσος της Νότιας Αμερικής.
***
*Η βραδιά διασώθηκε μόνο χάρη στον Χάιμυ Καπλάνσκυ, έναν από τους πιο απίθανους τύπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Οι ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στην Αυστραλία ήταν κυριολεκτικά μαγευτικές.
 Ο πατέρας του σκοτώθηκε κατά την απόβαση στην Καλλίπολη αφήνοντας την οικογένεια χωρίς δεκάρα. Η μητέρα του, κάποτε πρίμα μπαλαρίνα στα Μπολσόι, αναγκάστηκε να εργαστεί ως μοδίστρα μέχρι που ο πολυμήχανος γιος της έκανε την τύχη του. Τον συνοδεύσαμε όλοι όταν έκατσε στο πιάνο και μας έπαιξε το «WaltzingMatilda» και άλλα τραγούδια από τις επαρχίες της Αυστραλίας, μερικά μάλιστα πολύ πιπεράτα. (Πρέπει να έχει κανείς τον νου του διαβάζοντας, πόσο μάλλον οι υπόλοιποι ήρωες του μυθιστορήματος που υποτίθεται ζουν το στόρι).
Ζ.

Ονοματολογία
*ΕΒΔΟΜΑΔΑ αλλαγών αναμένεται να είναι η τρέχουσα για την παράταξη του δημάρχου Φαρσάλων, Μάκη Εσκίογλου, και άρα και για τον Δήμο. Έως αύριο Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου έχει ισχύ η περσινή απόφαση για τον ορισμό των 4 αντιδημάρχων.
 Την επομένη, στις 3/9 ή θα υπάρχει εντολή συνέχισης ή ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις. Ονοματολογία υπάρχει στην πιάτσα των Φαρσάλων, το θέμα όμως είναι τι θα πει ο δήμαρχος, που έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά στις αλλαγές σε αντιδημαρχίες και Οργανισμούς του Δήμου. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε στη συνέντευξή του στην «Ε».
Γ.Γ.
Απαραίτητα
*ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ άνοδο σημειώνουν οι πωλήσεις τάπερ μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που κοάζει το Βατράχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, τα σούπερ μάρκετ άδειασαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες από τα τάπερ που είχαν στα ράφια και τις αποθήκες τους, καθώς οι Ελληνίδες μανάδες λεηλάτησαν κυριολεκτικά τα αποθέματα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη μαζική παραγωγή και αποστολή φαγητού από τον επόμενο μήνα.
«Επικράτησε πανικός» λέει υπάλληλος γνωστού σούπερ μάρκετ. «Δύο μανάδες πιαστήκαν μαλλί με μαλλί για το τελευταίο τάπερ με καπάκι ασφαλείας και χρειάστηκε να τις χωρίσουμε. Εκπρόσωπος των ταπεροπαραγωγών της χώρας επισήμανε ότι η περίοδος αυτή αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τον κλάδο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.«Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή γεμιστών και παστίτσιου στις φοιτητικές περιοχές της χώρας και πιστεύω ότι είναι ένα στοίχημα που και φέτος θα κερδίσουμε», είπε.
Ζ.
Ψάξε βρε...
*ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ δύο Λαρισαίοι. O ένας από συγκοπή και ο άλλος από πνευμονία. Συναντιούνται στον παράδεισο και ανοίγουν κουβεντούλα.
- Εσύ, πώς πέθανες;
- Από συγκοπή. Εσύ;
- Από πνευμονία. Για πες μου, πώς την έπαθες τη συγκοπή;
- Καθόμουν λοιπόν στο γραφείο μου όταν με παίρνει ένας άγνωστος τηλέφωνο και μου λέει «η γυναίκα σου είναι αυτήν τη στιγμή σπίτι σου με άλλον».
Τρελάθηκα. Παρατάω τη δουλειά, παίρνω το αμάξι και πηγαίνω στο σπίτι. Μπαίνω στην κρεβατοκάμαρα, τίποτα. Στο μπάνιο, τίποτα. Ψάχνω στο πατάρι, τίποτα σαλόνι και κουζίνα τίποτα, από τη χαρά μου που επρόκειτο για φάρσα έπαθα συγκοπή.
- Πάρτα ρε βλάκα. Αν άνοιγες το ψυγείο τώρα θα ζούσαμε κι οι δύο.
Ζ.

Ανευθυνότητα παπά
ΕΞΕΠΛΑΓΗ ο παλαιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός με την επικίνδυνη συμπεριφορά συμπολιτών του σε ιερό ναό στο κέντρο της Νίκαιας.
Πήγε για το μνημόσυνο συγγενή του και τρόμαξε: κατάμεστη η εκκλησία, πάνω από 100 άτομα στη Θεία Λειτουργία, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και μόλις 4-5 από τους πιστούς να φοράνε μάσκα.
Απευθύνθηκε στον εφημέριο για να εισπράξει την αποδοκιμασία:
«Εμείς σας κοιτάμε περίεργα που φοράτε μάσκα», η θεόπνευστη απάντησή του, μνημείο εγκληματικής ανευθυνότητας.
Δ.Χ.

Επισήμανση
ΝΑ μπει μια τάξη στο ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στο άναμμα των καντηλιών στους τάφους του Νέου Κοιμητηρίου ζητά συμπολίτης, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικώς και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Όπως υποστηρίζει, «οι συγγενείς των νεκρών που επιθυμούν να υπάρχει καθημερινά ένα αναμμένο κερί στον τάφο του δικού τους ανθρώπου απευθύνονται σε ιδιώτες και πληρώνουν προκειμένου αυτοί να περιποιούνται την τελευταία κατοικία των προσφιλών προσώπων τους.
Όσοι όμως δεν καταβάλουν κάποιο τίμημα το τελευταίο διάστημα παρατηρούν ότι το λάδι από το καντήλι τους εξαντλείται σε χρόνο ρεκόρ». Τυχαίο;

 

ALOPEKIS CIU

*ΔΕΝ την ονόμασαν τυχαία οδό Αλωπεκής. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το πράσινο φουντώνει ανεξέλεγκτο εκεί στο τέρμα του δρόμου, δάσος κανονικό, κυκλοφορούν άνετα αλεπούδες κι άλλα αγρίμια. Κάθε χρόνο διαμαρτύρονται οι περίοικοι, μετά πηγαίνει το δημοτικό συνεργείο.
Ζ.

 

ENOIKIAZETAI CIU

*ΠΟΛΥ χρήσιμες οι κολόνες της ΔΕΗ στην αφετηρία της Αστικής για το πρώην ΤΕΙ. Φουλ τα ενοικιαστήρια για τους νέους φοιτητές τριγύρω στην πλατεία Εβραίων.
Ζ.

 

PODHLATO CIU

*ΕΚΤΟΣ από τα σούπερ ηλεκτρικά ποδήλατα υπάρχουν και τα ποδήλατα δοχεία απορριμμάτων. Σαν αυτό, στον χώρο στάθμευσης ποδηλάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Σκουριασμένο, διαλυμένο, ο ένας πήρε τη ρόδα, ο άλλος τη σέλα κ.ο.κ., σταθερά κλειδωμένο εκεί όμως, το καλάθι του στη σχάρα υποδέχεται τα σκουπίδια των περαστικών. Κάποια στιγμή πρέπει να περάσουν απ’ τον Δήμο να το μαζέψουν.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass