Χαμένοι στη μετάφραση

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:31

 

* «ΤΟ παραδέχομαι, μου έδινε ευχαρίστηση να βλέπω τους αυτάρεσκους και γεμάτους αυτοπεποίθηση τύπους που κυβερνούν τον κόσμο, που λεηλατούν και ρυπαίνουν και μετά βάζουν τα βραδινά τους στη δεξίωση, μου άρεσε που τους έβλεπα να φυσούν και να ξεφυσούν, λες και πραγματικά είχαν φτάσει προ των πυλών οι Μπολσεβίκοι και ήταν έτοιμοι να εφορμήσουν στο Γουίντερ Πάλας...»

Ενδιαφέρον το μυθιστόρημα του Λάρυ Μπέινχαρτ «Ο Βιβλιοθηκάριος» και το θέμα του για τις αμερικάνικες εκλογές και την πολιτική γενικότερα στις ΗΠΑ, πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Διαβάζεται απνευστί.

* **

* ΝΑ όμως που το συγκεκριμένο βιβλίο παρέχει κι ένα κραυγαλέο παράδειγμα για το πρόβλημα της μετάφρασης. Για το τι χάνει ο αναγνώστης που δεν διαβάζει τον συγγραφέα στη μητρική του γλώσσα, που υποχρεώνεται να υποστεί το φίλτρο του μεταφραστή. Ο οποίος, συνήθως, δεν είναι λογοτέχνης. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται με σοβαρές ελλείψεις.

Εν προκειμένω, ο Αμερικανός έγραφε, στη γλώσσα του βέβαια, την κλασσική από το 1917 έκφραση για την έφοδο των Μπολσεβίκων στα Χειμερινά Ανάκτορα, η Ελληνίδα μεταφράστρια όμως προτίμησε να μην το μεταφράσει, δεν ήξερε προφανώς και μπερδεύτηκε. Άλλωστε δεν υπάρχει και Γουίντερ Πάλας στην Ουάσιγκτον. (Χαμένοι στη μετάφραση. Και δεν είναι ό,τι κι ό,τι- εκδόσεις Καστανιώτη).

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass