ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2022 17:50
* ΕΚΕΙ μαζί στο ΠΑΣΟΚ και ο παπα-Ρίζος Κομήτσας κι ο θεολόγος Κ. Σάββας. Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ζ. * ΕΚΕΙ μαζί στο ΠΑΣΟΚ και ο παπα-Ρίζος Κομήτσας κι ο θεολόγος Κ. Σάββας. Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ζ.

Χειμώνας αλλά...


* ΞΑΣΤΕΡΙΑ και παγωνιά τα επόμενα βράδια, χειμώνας κανονικός. Ε, όχι και τόσο καθώς ο ήλιος θα συνεχίσει να αντιστέκεται και καθώς θα πλησιάζει το Πάσχα ...σόρι τα Χριστούγεννα, θα κάνει τις δικές του λαμπρές εμφανίσεις, τα μεσημέρια, ενθαρρύνοντας τον Κέλσιο να ξεσαλώσει και μάλιστα παρά πολύ για την εποχή.
* * *
* ΑΠΟΡΙΑΣ άξιο παραμένει που οι κυβερνώντες δεν οικειοποιήθηκαν τον παρατεινόμενο καλό καιρό, να αφήσουν να εννοηθεί ότι τον παρήγγειλαν ειδικά για φέτος ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά. Ένα «winter pass» θα μπορούσε να το εμπνευστεί κάποιος, ένα επίδομα καλοκαιρίας.
Ζ.

Ίνα μην...
* ΜΕ λύσεις ρηξικέλευθες στα τρέχοντα ζητήματα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Δεν ξέρω πού να κάνω ρεβεγιόν. Στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα;
* * *
* - ΜΗΝ κρίνετε ίνα μην κριθείτε. Και μη στολίσετε ίνα μην ξεστολίσετε.
* * *
* - ΠΕΡΙΜΕΝΩ να βάλουν σε προσφορά τα φασόλια να πάρω 30 κιλά. Γιορτές έρχονται, χαρτιά θα παίξουμε, να είμαι άνετος στο ποντάρισμα.
Ζ.

Στο δωρεάν
* ΟΙ δυσκολίες των καιρών συγκεντρώνουν τα χιουμοριστικά πυρά των Λαρισαίων.
-Το ρεβεγιόν, πόσο κοστίζει;
- Στα 100 ευρώ το άτομο με δωρεάν τα ποτά.
-Ωραία, θα περάσουμε τότε να πιούμε κάτι.
* * *
* - ΜΠΑΜΠΑ, ξέρει ο Άγιος Βασίλης τι είναι το Play Stasion 5;
-Το Play Stasion 5 ζήτησες;
-Ναι.
-Παιδί μου πρέπει να σου πω πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.
* * *
* - ΠΗΓΑ σήμερα και πλήρωσα τη ΔΕΗ με μετρητά. Χαμός έγινε. Ο κόσμος χειροκροτούσε, ο διευθυντής άνοιξε σαμπάνια...
Ζ.

Στο κουβάλημα
* ΝΕΥΡΙΑΣΕ κι έτσι εμπνεύστηκε ο επαγγελματίας Σπ. Κ.
- Χάλασε το κλαρκ και παίρνω απ’ το πρωί στο κινητό τον Άδωνη να έρθει να βάλει ένα χεράκι να κουβαλήσουμε κάτι κρασιά από μια νταλίκα που μόλις ήρθε από Γαλλία και δεν το σηκώνει το τεμπελόσκυλο...
* * *
* Ο άλλος περι-έπαιζε την κατάσταση.
- Ανταλλάσσω Άδωνη Τζάμπο με Άδωνη Μανάβη, που τον έχω διπλό.
Ζ.

Ιδανική και τίμια
* Η Ε. Καϊλή είπε ότι τα λεφτά που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν ήταν δικά της. Κι οι Λαρισαίοι σχολίαζαν.
-Σπάνια τέτοια τιμιότης. Να βρεις τόσα λεφτά και να τα πάρεις για ασφάλεια στο σπίτι σου να τα φυλάξεις, μέχρι να τα ζητήσει αυτός που τα έχασε.
* * *
* - Η ιδανική σύζυγος, η Εύα Καϊλή. Πάει ο δικός της στο σπίτι 600 χιλιάρικα και δεν παίρνει χαμπάρι. Όχι σαν τις δικές μας που ψάχνουν τις τσέπες μας κι αν βρουν κάνα εικοσάευρο το παίρνουν δικό τους...
Ζ.

Εμιγκρέδες
* ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ανέκαθεν να ξεχωρίζουν οι Συνέλληνες με το που εγκαταλείπουν τα κακοτράχαλα πατρώα εδάφη και μετοικούν στους εύχλοους λειμώνες της αλλοδαπής. Πλείστα όσα τα ιστορικά παραδείγματα. Ο Ιάσονας, φέρ’ ειπείν, λιαζόταν αργόσχολος ολημερίς στις καφετέριες της παραλίας του Βόλου και μόλις σουρούπωνε κοπροσκύλιαζε ως τα χαράματα στα τσιπουράδικα της Νέας Ιωνίας. Αποφάσισε κάποτε να σκοτώσει την πλήξη του με εκτός σεζόν φτηνιάρικο ταξιδάκι στον Εύξεινο Πόντο, απ’ όπου επέστρεψε με κοτζάμ Χρυσόμαλλο Δέρας... Τα ίδια και σπουδαιότερα πέτυχαν και τους επόμενους αιώνες στα ξένα εμιγκρέδες συμπατριώτες μας. Αν έμενε στο Ηράκλειο ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, το πολύ-πολύ να εικονογραφούσε τίποτα ταμπέλες καταστημάτων στην Αγία Πελαγία και στα Μάλια. Την έκανε κατά Ισπανία μεριά και σήμερα ολάκερος ο ντουνιάς υποκλίνεται στον ίδιο και στους πίνακές του... (Πολύ γλαφυρός στην περιγραφή του ο Δ. Ν. , ποιητής ο άνθρωπος).
* * *
* ΚΙ έρχεται στα τωρινά, όπου και ήθελε να φτάσει: Άξια επίγονος σπουδαίων προπατόρων, η Εύα Καϊλή βάδισε αβίαστα στα βήματά τους. Σπούδαζε πέντε χρόνια Αρχιτεκτονική στη Σαλονίκη για να προσληφθεί σε τεχνικό γραφείο με απογοητευτικό μισθό σκάρτα επτακόσια ευρώ. Απέφυγε την κατάθλιψη εκτιθέμενη στη δημοτική κάλπη, απ’ όπου αναρριχήθηκε στον απαστράπτοντα θώκο των λάιφ στάιλ περιοδικών. Εκεί της έκρουσε τη θύρα η τηλεόραση. Τα ολιγόλεπτα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων που εκφωνούσε, περιόριζαν ασφυκτικά τους ανοιχτούς ορίζοντες των ονείρων της. Ραγδαία ανέλιξη αναζήτησε στην ελληνική Βουλή, όπου μπήκε μετά βαΐων. Την έπιασε όμως ίλιγγος καθώς αναλογίστηκε την κατάντια να περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε διαρκή πολιτική αντιπαράθεση με τις Βούλτεψη, Αυλωνίτου και Ραχήλ Μακρή. Δεν άντεχε τέτοια μιζέρια. Ριζική λύση, η δραπέτευση στις Βρυξέλλες. Ψηφίστηκε ευρωβουλεύτρια και κέρδισε αξιώματα, φήμη και χρήμα. Σε σακβουαγιάζ στην ντουλάπα της έκρυβε 750 χιλ. ευρώ για ώρα ανάγκης και για φιλοδωρήματα στα παιδιά του ντελίβερι. Κουβαλούσε στις αποσκευές της το δαιμόνιο της φυλής και τις πολιτικές παρακαταθήκες της χώρας, ιδίως των καιρών του ΠΑΣΟΚ. Όταν τα συνταίριαξε με την ιταλική τεχνογνωσία, κυριολεκτικά μεγαλούργησε. Τόσο που να τη συζητά σήμερα σύμπασα η Υφήλιος. (Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει).
Ζ.

Ιδιας ηλικίας
* ΕΙΧΑΝ τα προβληματάκια τους οι μεσήλικες Λαρισαίες.
- Δεν ξέρω τι να φορέσω αυτό το Σαββατόβραδο. Την πιζάμα με τα αρκουδάκια ή εκείνη με τα ελαφάκια...
* * *
* - ΒΡΗΚΑ τυχαία το απολυτήριο του Δημοτικού, που νόμιζα ότι το είχα πάρει με «Πολύ Καλά». Τελικά έγραφε «Πάλι Καλά».
* * *
* - ΓΙΑΤΡΕ, το αριστερό μου πόδι με έχει τρελάνει στον πόνο.
- Μην ανησυχείς, της ηλικίας είναι.
- Μα τι μου λες... Και το δεξί την ίδια ηλικία έχει, δεν πονάει όμως.
Ζ.

Διάκριση εξουσιών
* «Η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου βεβαίως και της δημοκρατίας». Τάδε έφη Μοντεσκιέ, αλλά μάλλον ξεχάστηκε από τους ασκούντες τις εξουσίες», είπε η Λαρισαία Ν. Μπ. η οποία τυγχάνει έγκριτη δικηγόρος όχι όμως και πασοκοσυριζαία, επ΄ ουδενί. Οπότε αποκτά άλλο βάρος η τοποθέτησή της. Για τον κόσμο, διότι οι κρατούντες διατηρούν πολύ στεγνό το αυτί τους. (Άλλωστε ο Διαφωτισμός, θα πουν, είναι αρχαία υπόθεση, καθόλου μοντέρνα).
Ζ.

Όλο το έθνος
* EIXE μια επιπλέον ιδιαιτερότητα το Μουντιάλ που είχε κερδίσει η Αργεντινή το 1986 στα γήπεδα του Μεξικού. Στον δρόμο για τον τελικό η ομάδα του Μαραντόνα είχε αποκλείσει την Αγγλία και μάλιστα με τα δύο πιο πολυσυζητημένα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όταν ο Ντιέγκο σκόραρε το γκολ του αιώνα με το «χέρι του θεού» κι όταν λίγο μετά πήρε παραμάζωμα όλη την εγγλέζικη ομάδα απ΄ το κέντρο ως τα δίχτυα. Ποιο ήταν το επιπλέον; Ότι μόλις τέσσερα χρόνια πριν οι Άγγλοι είχαν ταπεινώσει την Αργεντινή με τον αποικιοκρατικό Πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982 οι πανίσχυροι Βρετανοί, πολεμώνατς τόσο μακριά, στο απόλυτο εκτός έδρας, κράτησαν για λογαριασμό τους τα νησιά Μαλβίνες. (Η εκδίκηση ήρθε στο γήπεδο).
* * *
* ΚΑΙ τώρα, ο Μέσι, οι υπόλοιποι πρωταθλητές συμπαίκτες του κι ολόκληρη η Αργεντινή τραγουδούν το ‘’Μουτσάαατσος...’’ Το οποίο λέει παίζει ήδη και σε ελληνικά κλαμπ, θα ακουστεί μέχρι και στα πανηγύρια, είναι κι ο ρυθμός του πιασάρικος. Στους Αργεντίνους όμως το τραγούδι μιλάει στην καρδιά: «Γεννήθηκα στην Αργεντινή, χώρα του Ντιέγκο και του Λιονέλ, τα παιδιά των Μαλβίνας, που δεν θα ξεχάσω ποτέ», οι στίχοι μιλάνε και για τα Φώκλαντ. «Δεν μπορώ να στο εξηγήσω γιατί δεν θα καταλάβεις, για τους τελικούς που χάσαμε, πόσα χρόνια έκλαψα γι΄ αυτούς. Αλλά αυτό τελείωσε, γιατί στο Μαρακανά...» και λοιπά και λοιπά...
Ζ.

Μα στις 5;
* ΣΤΑ απόνερα του Μουντιάλ οι κουβεντούλες των Λαρισαίων.
- ‘’Είμαι ο Μέσι’’, έλεγε ο γιος μου. Κι εγώ είμαι ο ‘’Με πονάει η Μέση’’.
* * *
* - ΔΕΝ φτάνει που έγινε χειμωνιάτικα... Έβαλαν και τον τελικό του Mουντιάλ στις 5 το απόγευμα. Πολύ αργά να παραγγείλεις μεσημεριανά σουβλάκια και πολύ νωρίς να παραγγείλεις βραδινή πίτσα.
* * *
* - ΠΑΝΤΑ στους τελικούς, θυμάται ο Χρ. Γκ. πάνω στο τραπέζι υπήρχαν πίτσες, σουβλάκια και μπύρες. Τώρα τι είναι αυτό το χάλι... Πετάγεσαι απ΄ τον καναπέ να βρίσεις τον διαιτητή κι έχεις μετά ένα τέταρτο ανοιχτές πόρτες και παράθυρα να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τους κουραμπιέδες.
* * *
* - ΣΤΑ κοντινά πλάνα των ποδοσφαιριστών, μάλλον τους λέει απ΄ το ακουστικό ο σκηνοθέτης να φτύσουν, δεν εξηγείται αλλιώς.
* * *
* - ΒΡΑΒΕΙΑ Μουντιάλ - Κατάρ 2022: Χρυσή μπάλα – Λίο Μέσι, Χρυσό παπούτσι – Κιλιάν Εμπαπέ, Χρυσό γάντι – Εμιλιάνο Mαρτίνες, Χρυσή βαλίτσα - Εύα Καϊλή. (Και Ντόχα ίσον μπόχα που έλεγε κι ο Λαρισαίος Κ. Κ. ).
Ζ.

Χωρίς ίντερνετ
* ΕΝΩ η κοινότητα παρέχει δωρεάν ασύρματο ίντερνετ, το σύστημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, στο χωριό Ελευθερές. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν «εις ώτα μη ακουόντων» όμως, λέει η Στ. Π. Δύο εβδομάδες χωρίς διαδίκτυο. Κι αναρωτιούνται: Ποιος θα αναλάβει την αποκατάσταση; Ο Δήμος; Η τοπική κοινότητα; (Μα δεν είναι ένα και το αυτό;)
Ζ.

Του Θεοφόρου
* ΤΟΥ Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου σήμερα και εορτάζει ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Ιγνάτιος και χρόνια του πολλά και να συνεχίσει να εκπλήσσει με τις πρωτοβουλίες του. Φυσικά η Λάρισα δεν ξεχνά και τη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ιγνατίου. Ο οποίος λείπει σε πολλούς στην τοπική Εκκλησία, συχνά-πυκνά ακούγεται «αν ήταν ο Ιγνάτιος τι θα έκανε σ΄ αυτό».
Ζ.

Δωρητής
* ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ και βιογράφος της πόλης και φρουρός της μνήμης της Λάρισας, τώρα και νέοι χαρακτηρισμοί για τον Νίκο Παπαθεοδώρου. Δωρητής, ευεργέτης της Λάρισας, όπως τον προσφώνησαν επανειλημμένα στα εγκαίνια της έκθεσης της συλλογής του. Αφού ανακοίνωσε ότι την προσφέρει ολόκληρη στην πόλη. Κι όπως ειπώθηκε προσφυώς στα εγκαίνια προχθές στη Δημοτική Πινακοθήκη «ένας Λαρισαίος γιατρός εκθέτει τη συλλογή του που πρόσφερε στον Δήμο, σε ένα Μουσείο που φτιάχτηκε για τη συλλογή που είχε χαρίσει στον Δήμο ένας Λαρισαίος γιατρός». (Τηρουμένων των αναλογιών, πάντα).
Ζ.

Προσπαθούσε
* - ΚΟΙΤΑ, Γιώργο; Άμα ρουφάς την κοιλιά σου όταν ζυγίζεσαι, η ζυγαριά δεν θα δείξει λιγότερο...
- Λες να μην το ξέρω, Μαρία;
- Τότε γιατί τη ρουφάς;
- Για να βλέπω τι δείχνει η ζυγαριά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass