ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2023 17:25
* Ο διοικητής 1ης Στρατιάς Άγγελος Χουδελούδης δίνει το βήμα, βουλευτές και δήμαρχος παρελαύνουν. Ζ. * Ο διοικητής 1ης Στρατιάς Άγγελος Χουδελούδης δίνει το βήμα, βουλευτές και δήμαρχος παρελαύνουν. Ζ.

Πηγαινέλα


* - ΚΙ αφού δεν πήγαμε εμείς στο Κατάρ τον Δεκέμβρη για το Παγκόσμιο, ήρθε το Κατάρ εδώ, ήταν η καιρική γνωμάτευση του Λαρισαίου, που έκανε συνδυασμό με αραβικό προσανατολισμό, αντίστοιχο του πηγαινέλα προφήτη και βουνού..
- Μα Γενάρη μήνα με πάνω από 15 βαθμούς; Δεν εξηγείται αλλιώς... (Κάπου εδώ όμως έληξε το καιρικό μουντιάλ. Ο χειμώνας κερδίζει τελικά στα πέναλτι).
Ζ.

Τα δικά τους
* - ΠΑΝΤΩΣ απ’ ό,τι βλέπω εδώ, θα αλλάξει ο καιρός, είναι βέβαιο...
Θεωρούνταν από την παρέα καλός στις καιρικές προβλέψεις, ο μεσήλικος Λαρισαίος.
- Τι βλέπεις;
- Το γόνατό μου.
***
* Ο νεαρός πάλι είχε άλλη, πιο καίρια προσέγγιση.
- Θα έπρεπε να απαγορευτεί το πρωινό ξύπνημα και σήκωμα από το κρεβάτι τις βροχερές μέρες. Έπρεπε κανονικά να είναι αργία.
Ζ.

Προεκλογικά
* Ο «Ημεροδρόμος» ξέθαψε χθες το βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν (το 2003) ο τότε πρωθυπουργός, Κων. Σημίτης, να συνομιλεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, προφανώς στο περιθώριο κάποιας Συνόδου, μια συνομιλία που καταγράφεται από τις κάμερες.
Ο κ. Σημίτης ζητά λοιπόν από τον κ. Μπλερ να υπάρξει... εξέλιξη για τα γλυπτά του Παρθενώνα και, όπως ακούγεται να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, «γιατί θα ήθελα να γίνει κάτι ενόψει των εκλογών του χρόνου».
Όποια ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος είναι φανταστική. Με την απαραίτητη διευκρίνιση πως η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει εμφανιστεί κάπου να ζητά τα γλυπτά για την προεκλογική περίοδο.
Παραμονές ωστόσο των εκλογών οι πολίτες είναι καχύποπτοι. Όχι πως εμπιστεύονται τους πολιτικούς την προηγούμενη περίοδο, αλλά το τάξιμο δεν χάλασε κανένα σπίτι...
Β.Κ.

Εκ των προτέρων
* ΕΚΑΝΑΝ τις εκτιμήσεις τους για τη νέα χρονιά στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μπορεί το 2022 να ήταν χειρότερο από το 2021, αλλά θα είναι καλύτερο από το 2023.
- Σωστά, σε σχέση με του χρόνου φέτος είμαστε καλύτερα.
***
* - ΠΙΟ δυσεπίλυτο πρόβλημα από τη φτωχοποίηση ωστόσο, είναι η ηλιθιοποίηση της κοινωνίας.
***
- ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ όλοι να σας πω κάτι...
- Μάλιστα αφεντικό.
- Λοιπόν, συμφωνείτε να κόψουμε τη βασιλόπιτα, με το φλουρί, το δώρο που αντιστοιχεί, τη γιορτούλα κ.λπ.;
- Ναι...
- Ωραία, κομμένη η βασιλόπιτα. Όλοι στις δουλειές σας τώρα.
Ζ.

Το απόρρητο του απορρήτου...
* ΩΣΤΕ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει για το αν παραβιάστηκε το απόρρητο. Αν προχωρήσουν οι της ΑΔΑΕ, κινδυνεύουν «μέχρι και με δέκα χρόνια κάθειρξης, καθώς παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος». Αν ερευνήσουν δηλαδή, θα τους τσιμπήσει νόμος που προσφάτως, εκ των υστέρων κι απ’ ό,τι φαίνεται επί σκοπώ, ψήφισε η ΝΔ. Το ξεκαθάρισε ο κ. εισαγγελέας «μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει ενημέρωση». Που μάλλον δεν θα τη λάβει, μπορεί όμως να τη ζητήσει άνετα.
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ και το απόρρητο του απορρήτου. Διότι παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών αν ερευνηθεί η υποκλοπή, αν ελεγχθεί η παραβίαση του απορρήτου δηλαδή. Αν ψάξουν το ποιος τη διέταξε την υποκλοπή και ποιος την έκανε, ποιος ήταν αυτός που το παραβίασε, το απόρρητο, τότε παραβιάζεται το απόρρητο. Ναι, του παρακολουθουμένου, μα και του παρακολουθούντος το τηλέφωνο ίσως. Γιατί, δεν έχει προσωπικά δεδομένα και απόρρητο κι εκείνος, ο «κοριός» δηλαδή;
Ζ.

Οι τότε
* ΚΑΙ καθώς φουσκώνει το πρόβλημα των βαριών ιώσεων, ιδίως στα παιδιά, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με έλλειψη Παιδιατρικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ΜΕΘ Παίδων δηλαδή, στην περιφέρεια της χώρας. Υπάρχουν μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε τρία νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη, και στα Πανεπιστημιακά της Πάτρας και του Ηρακλείου. Στη Βόρεια Ελλάδα οι μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, είναι γεμάτες εδώ και πολλές ημέρες.
***
*ΔΕΝ είναι λίγοι οι Λαρισαίοι, ανάμεσά τους και τοπικοί παράγοντες, που θυμήθηκαν το γιατί ένα άλλο Πανεπιστημιακό δεν έχει καθόλου. Προ δεκαετίας ήταν που δεν έγινε δεκτή η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Υπονομεύτηκε. Και τι δεν είχαν σκαρφιστεί τότε οι αρμόδιοι. Έχουν άραγε να πουν τώρα κάτι οι τότε εντεταλμένοι διοικητές, αθύρματα των τότε κυβερνώντων;
Ζ.

Στρίβειν...
* ΦΥΣΙΚΑ και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
- Πήρατε λεφτά παράνομα, διότι είσαστε βουλευτής.
- Συγγνώμη, δεν το ήξερα.
- Ναι, αλλά είναι παράνομο.
- Καλά, παραιτούμαι.
- Ααα, εντάξει τότε βρε...
Ζ.

Στη θέση 30
* Ο ελληνικός στρατός κατατάσσεται, γράφει ο Σπ. Σ., στην 30ή θέση μεταξύ 145 εξεταζόμενων εθνών στον κατάλογο των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων του κόσμου. Δεν είναι κι άσχημα, με τόσες στρατιωτικές δαπάνες επί τόσες δεκαετίες...
Ο εν λόγω δείκτης GFP κατατάσσει στην πρώτη θέση του καταλόγου τις ΗΠΑ, φυσικά, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα.
***
*ΚΙ εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα, αφού οι συγκρίσεις είναι που έχουν σημασία, καθώς στην 11η θέση βρίσκεται η Τουρκία και ακολουθούν οι Βραζιλία, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ουκρανία, Αυστραλία, Ιράν, Ισραήλ, Βιετνάμ, Πολωνία, συμπληρώνοντας τη δεύτερη δεκάδα. Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, κλείνει την τρίτη δεκάδα, πίσω από τις Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Γερμανία, Αλγερία, Καναδά, Αργεντινή και Σιγκαπούρη. Όσο για τους υπόλοιπους Βαλκάνιους, συναντά κανείς τη Ρουμανία ως 47η στη σειρά, τη Σερβία 58η, τη Βουλγαρία 59η, την Κροατία 69η, την Αλβανία 91η, τη Βόρεια Μακεδονία 108η, το Μαυροβούνιο 128ο και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη στην 133η θέση.
Ζ.

Κοντεύει Πάσχα
* ΕΙΧΑΝ όρεξη οι ορεξάτοι Λαρισαίοι.
- Το κόλπο είναι να τρως όλη τη χρονιά σαν βόδι, ώστε όταν έρχονται οι Γιορτές να μη διαταράσσεις τη διατροφή σου.
***
* - ΣΕ τρεις μήνες Πάσχα. Ούτε να χωνέψουμε δεν προλαβαίνουμε βρε παιδιά...
***
* - ΚΑΘΟΜΑΙ αυτές τις μέρες πάνω από τη ζυγαριά και της λέω ανέκδοτα για να ελαφρύνουμε κάπως την κατάσταση.
Ζ.

Το καλύτερο
* ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην κριτική που δέχεται σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και ο χρόνος ο καλύτερος γιατρός», πληροφορεί το Βατράχι. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε ότι «ο σοφός λαός μας λέει πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και το γέλιο το καλύτερο φάρμακο», προσθέτοντας το ελπιδοφόρο στοιχείο πως «μετά την πάροδο του χρόνου, που θα χρειαστεί να βρεθούν φάρμακα για τους πολίτες, πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν θεραπευτεί από μόνοι τους».
***
*ΚΑΙ με την ευκαιρία της καινούργιας εβδομάδας της νέας χρονιάς ενημερώνει: Την πρώτη από τις 52 περίπου δίαιτες που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Η Λόρδα Μου Και Εγώ», οι 9,5 στους 10 Έλληνες ξεκίνησαν την πρώτη δίαιτα της χρονιάς, την οποία αναμένεται να ξαναρχίσουν άλλες 51 φορές μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μία κάθε Δευτέρα.
Ζ.

Και αυτοκριτική
* ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ κριτική, μα και αυτοκριτική, για τις νεαρές Λαρισαίες.
- Όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχωθώ, φτιάχνω εγώ έναν.
***
*- ΓΕΡΟ σκαρί η κούνια που σε κούναγε.
***
*- ΑΝ αυτοί που μιλάνε άσχημα για μένα, γνώριζαν τι γνώμη έχω γι’ αυτούς, θα μιλούσαν πολύ χειρότερα.
Ζ.

Αρκεί;
* «ΚΑΛΗ χρονιά, με υγεία και να φύγει ο Μητσοτάκης». Πολλές φορές ειπώθηκε, άλλοτε μεταξύ σοβαρού και αστείου και άλλοτε με πραγματική ελπίδα και προσμονή, έγραφε προχθές ο Μ.Δ., συμπληρώνοντας: Μπροστά στις κάλπες, όμως, προκύπτει το ερώτημα: «Φτάνει να φύγει ο Μητσοτάκης;». Και μετά τι θα έρθει; Ό,τι και να έρθει θα είναι πιο «προοδευτικό»; Και τι σημαίνει «προοδευτικό»; Θα είναι προοδευτικότερος ο λογαριασμός του ρεύματος χωρίς να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας; Θα είναι προοδευτικότεροι οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων αν δεν καταργηθεί ο νόμος που φτιάχνει «Πάτσηδες»; Θα είναι προοδευτικότερος ο κίνδυνος από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων αν τις κάνει μια «κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά», αντίθετα με την απαγόρευση που έχουν επιβάλει όλες οι χώρες της Μεσογείου; Θα είναι προοδευτικότερη η συνηγορία στους υπερ-εξοπλισμούς και στον μνημονιακό περιορισμό των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία; (Ξέμπλεξαν τάκα-τάκα με τον Μητσοτάκη οι αριστεροί και τώρα ψιλοκοσκινίζουν).
***
* ΚΑΤΟΠΙΝ τούτων εύκολο το συμπέρασμα που εξάγει: Δυστυχώς πια δεν αρκεί να φύγει ο Μητσοτάκης. Αν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές αυτές, η ικανοποίηση θα είναι μόνο στα επιμέρους και γρήγορα θα την καταπιεί η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε. Όπως δίδαξε το πρόσφατο παρελθόν, οι αποτυχίες που συντελούνται στο όνομα της Αριστεράς μετράνε διπλά. Γιατί μαζί τους αποτυγχάνει και η ελπίδα, που την προηγούμενη φορά ήρθε, αλλά δυστυχώς μας προσπέρασε. (Μια μέρα μετά, χθες, το κείμενο υιοθετήθηκε εξ ολοκλήρου σε ανακοίνωσή του από το ΜέΡΑ25, με το κόμμα Βαρουφάκη να συμπληρώνει πως «η ρήξη με όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο των πολιτικών του μνημονίου και της ολιγαρχίας, είναι η μόνη απάντηση...»).
Ζ.

Αληθινός τίτλος
* Ο Λαρισαίος διηγιόταν για κάποιον φίλο του που ήταν μανιώδης συλλέκτης αντικειμένων που είχαν σχέση με τον Λένιν, ο οποίος πληροφορήθηκε ότι μια γριά στα βάθη της Σιβηρίας είχε στην κατοχή της έναν πίνακα ζωγραφικής που ονομαζόταν «Ο Λένιν στη Βιέννη», έργο που το αναζητούσε για χρόνια, μάταια όμως, και είχε αρχίσει να πιστεύει ότι δεν υπήρχε καν. Έτσι, ξεκίνησε για τη Σιβηρία, βρήκε τη γριά και, αφού συμφώνησε μαζί της πληρώνοντας όσο-όσο για τον πίνακα, εκείνη πήγε πίσω σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου είχε κρεμασμένο τον πίνακα και τον έφερε για να τον δείξει στον συλλέκτη. Ο πίνακας απεικόνιζε μια γυμνή γυναίκα με έναν άντρα στο κρεβάτι.
- Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Ρωτάει έκπληκτος ο συλλέκτης.
- Η Κρούπσκαγια, απαντά η γριά.
- Α, η γυναίκα του Λένιν... Και αυτός ο άντρας μαζί της ποιος είναι;
- Ο εραστής της...
- Καλά και ο Λένιν πού είναι;
- Ε, τι λέμε... Ο Λένιν ήταν στη Βιέννη.
Ζ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass