ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2023 17:20
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΉ σύλληψη με το κλικ του δικού μας Β.Α. Και επίκαιρη. Φωτοβολταϊκά γκαραβέλια στον κάμπο. Ζ. * ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΉ σύλληψη με το κλικ του δικού μας Β.Α. Και επίκαιρη. Φωτοβολταϊκά γκαραβέλια στον κάμπο. Ζ.

Μπροστά 3 μήνες


* ΕΠΑΝΟΔΟΣ της καλοκαιρίας και μάλιστα τόσο που από μεθαύριο λέει το θερμόμετρο θα προσπαθεί να δείχνει μονίμως διψήφια. Μετά από μικρό, έως ανύπαρκτο, κρύο διάλειμμα. Διψήφιες θερμοκρασίες ολημερίς; Μα δεν είναι Απρίλιος... Κι όμως, ο καιρός δείχνει να πάει τρεις μήνες μπροστά. Και σε καλό να βγει.
Ζ.

Πάρε, πάρε...
* Η Ελλάδα διαμαρτύρεται που οι ΗΠΑ θα πουλήσουν αεροπλάνα F-16 στην Τουρκία, η οποία διαμαρτύρεται που οι ΗΠΑ θα πουλήσουν αεροπλάνα F-35 στην Ελλάδα. Οι Έλληνες χαίρονται για τα καινούργια τους αποκτήματα και οι Τούρκοι για τα δικά τους. Και πιο πολύ χαίρονται οι Αμερικανοί που θα ενθυλακώσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από την πολύ μεγάλη πώληση. Και επίσης που κατορθώνουν να διατηρούν ισορροπία στο Αιγαίο μεταξύ των συμμάχων του ή και θυμάτων τους. (Ισορροπία χωρίς αεροπλάνα, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δεν λέει, ε; Και τι να τα κάνουν δηλαδή τα τεράστια ποσά που θα περισσέψουν και στις δύο χώρες...).
Ζ.

Όλοι εναντίον
* ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ χαρακτήρισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Λάρισας την απαγορευτική παρέμβαση του Ισιδ. Ντογιάκου στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΑΔΕ, στην υπόθεση των υποκλοπών. Η διοίκηση του ΔΣΛ συγκλήθηκε εκτάκτως για να καταδικάσει τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που συντάραξε το πολιτικό σκηνικό. Κι ως γνωστόν, ο πρόεδρος Τρυφ. Τσάτσαρος και οι υπόλοιποι στην ηγεσία του Δικηγορικού δεν είναι τίποτε κομμουνισταί. Τη Δημοκρατία υπερασπίζονται, τα δικαιώματα του πολίτη... (Επιβεβαιώνοντας ότι έχει μπλέξει πολύ άσχημα η κυβέρνηση μ’ αυτή την υπόθεση).
Ζ.

Οι συριζαίοι
* ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ έτοιμο είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Και μάλλον υπερπλήρες, αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως το κόμμα κρούει ξανά τη θύρα της εξουσίας. Οι δύο νυν βουλευτές, Β. Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, έχουν ήδη εκφράσει και επισήμως την πρόθεσή τους να συνεχίσουν, διεκδικώντας την επανεκλογή τους.
Επιπλέον, έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν εξασφαλίσει και τη συναίνεση της κομματικής οργάνωσης προς τα κεντρικά: ο γιατρός Γιάννης Καριπίδης, ο Ελασσονίτης αντιδήμαρχος που στις περασμένες εκλογές είχε βρεθεί κοντά αμέσως πίσω σε σταυρούς από τους δύο εκλεγμένους.
***
* ΕΠΙΣΗΣ δύο οικονομολόγοι. Η Ζωή Ακριβούλη προερχόμενη από τη διεύρυνση του κόμματος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πια κι ο αντιδήμαρχος Παν. Νταής, ο οποίος οργάνωσε προχθές και μεγάλο πάρτι γενεθλίων, το οποίο θεωρήθηκε προεκλογική κίνηση.
Αλλά και δύο γεωπόνοι. Ο συνδικαλιστής αγρότης Παν. Καλογιάννης από τη Χάλκη, υπεύθυνος Αγροτικού της Νομαρχιακής και ο εξ Ελασσόνος περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης, του ΟΠΕΚΕΠΕ.
***
* ΩΣ νέο αστέρι στον πολιτικό στίβο φαίνεται ότι θα ρίξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη νεαρή αρχιτέκτονα Μαριάννα Καλτσά, κόρη του αντιδημάρχου Νίκου Καλτσά. Ενώ πιθανότατα θα είναι υποψήφια και η συνδικαλίστρια της ΕΛΜΕ Ερμίνα Μαγαλιού, καθηγήτρια φιλόλογος, μέλος επίσης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
***
* ΑΠΟ τη νεολαία προτείνεται για υποψήφιος βουλευτής, ο σύμβουλος του δημάρχου Λάρισας, Αποστόλης Πέκας πολιτικός μηχανικός, ο γιος του Στέργιου Πέκα της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας. Ενώ υποψήφια θα είναι ξανά η πρώην βουλευτής Άννα Χατζησοφιά, η Τυρναβίτισσα γνωστή σεναριογράφος και ηθοποιός, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα την αφήσουν να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας ή θα την επιστρατεύσουν λόγω και της αναγνωρισιμότητάς της για την Αθήνα.
Ζ.
Θα τον ήθελαν
* ΠΟΛΥ θα το ήθελαν οι Λαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος βουλευτής και ο Λάκης Λαζόπουλος. Δεν τολμούν να το πιστέψουν ότι μπορεί και να συμβεί. Αρκεί βέβαια να θελήσει και ο ίδιος. Φυσικά, τέτοιας εμβέλειας υποψηφιότητα, αν είναι, θα συζητηθεί απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα. Ενώ ο δημοφιλής ηθοποιός θα μπορούσε άνετα να είναι υποψήφιος και στην Αθήνα, αλλά και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ζ.

Και εφεδρείες
* ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ και πολλά άλλα ονόματα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφοδέλτιο. Για διάφορους λόγους φαίνεται ότι τελικά μάλλον δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, ούτε ο Βαγγ. Αποστόλου από Ελασσόνα, που ήταν την προηγούμενη φορά, ούτε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Αθανασιάδης, που είχε δημιουργήσει κάποιες προστριβές εσωκομματικά, αν και ακούστηκε για κάποια διαπραγμάτευση που έγινε μαζί του από τα κεντρικά για μετεκλογική του αξιοποίηση.
***
* ΔΕΝ θα είναι επίσης υποψήφιος αυτή τη φορά ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος άλλωστε δεν είχε εκλεγεί με σταυρό. Αν και η σχέση του με τον Αλ. Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε, στις πρώτες εκλογές του 2015 ήταν στο Επικρατείας, σε μη εκλόγιμη θέση φυσικά. Προσφάτως ακούστηκε και το όνομα του γιου του, του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Στο ίδιο μοτίβο, κάποια στιγμή είχε συζητηθεί και πιθανή υποψηφιότητα του δημάρχου Αντ. Γκουντάρα.
***
* ΜΕΤΑΞΥ των άλλων είχαν συζητηθεί υποψηφιότητες που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν, όπως του δικηγόρου Βασ. Κορκίζογλου, από τη Νίκαια και του καθηγητή συνδικαλιστή της ΕΛΜΕ Γιάν. Τσακνάκη. (Φαίνεται να έχει αποκτήσει πάγκο με βάθος πλέον ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ).
Ζ.

Παρέμβαση
* O Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας διακρίνεται ως ένας από τους ελάχιστους συλλόγους της χώρας, ο οποίος παρενέβη δημόσια με αφορμή την πολυσυζητημένη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδ. Ντογιάκου.
Σε μια, λοιπόν, από τις ξεχωριστές, δημόσιες παρεμβάσεις, ο ΔΣΛ «εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του, τόσο στην έκδοσή της όσο και στο περιεχόμενό της, και υιοθετεί πλήρως» την κοινή δήλωση των 16.
Ο ΔΣΛ παρατηρεί πως «στην παρούσα συγκυρία, ο νομικός κόσμος με την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία στη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία απειλεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα των Ανεξάρτητων Αρχών-, έστειλε σαφές μήνυμα ενίσχυσης του Κράτους Δικαίου, διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τον Συνταγματικό χάρτη της χώρας και την ΕΣΔΑ».
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου φούντωσε την πολιτική αντιπαράθεση για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας, είναι σαφές ότι το θέμα αφορά στη Δημοκρατία και ως εκ τούτου η παρέμβαση του ΔΣΛ καθίσταται αξιοσημείωτη.
Β.Κ.

Καμένα
* ΕΠΡΕΠΕ να έρθει η ώρα της κηδείας του πρώην βασιλέα για να δείξουν τα κανάλια τα αποτελέσματα της φωτιάς στο Τατόι, τα αποκαΐδια του 2021. Όπου με αέρα 2 μποφόρ, όπως λέγανε τότε, κάηκε ένας πνεύμονας πρασίνου, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στα βασιλικά κτήματα, ενώ η φωτιά έφτασε... πέρασε τη Βαρυμπόμπη. Χώρια τα καμένα σπίτια.
Ήταν που ήρθαν να κυβερνήσουν οι άριστοι, έχοντας εκλεγεί μετά τη μικροπολιτική που έκαναν από την τραγωδία στο Μάτι...
Β.Κ.

Πέτρες
* ΤΗΝ υπομονή της και την ησυχία της έχει χάσει κάτοικος της Νέας Σμύρνης, με αφορμή την προκλητική συμπεριφορά αγνώστων. Οι οποίοι... «διασκεδάζουν» πετώντας πέτρες στο παράθυρό της. Καθημερινά σχεδόν, οδηγώντας τη γυναίκα σε απόγνωση...
Β.Κ.

Αν είσαι μόνος;
* ΣΕ κάποια πράγματα δεν έβγαζαν άκρη οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Έβαλα το χέρι στην τσέπη κι έβγαλα 150 ευρώ. Τώρα ψάχνω να βρω τίνος είναι το παντελόνι.
***
* - ΩΡΑΙΑ είναι να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά όταν κοιμάσαι. Εκτός κι αν μένεις μόνος.
***
* - Ε ρε, και να ξέραμε πόσα χάνουμε όσο περιμένουμε να έρθουν τα καλύτερα...
Ζ.

Πάρε λάδι...
* ΤΗΝ παλιά ιστορία διηγείται ο Θαν. Κ. Με τον άνθρωπο της πόλης που πάει στον παραγωγό ν’ αγοράσει λάδι.
- Πόσο κοστίζουν 7 τενεκέδες λάδι;
- 700 ευρώ.
- Τι; Είναι πάρα πολύ ακριβό...
- Ποια πιστεύεις ότι θα ήταν η σωστή τιμή;
- Όχι πάνω από 500 ευρώ. Είναι απλά ένα λάδι, σιγά...
- Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να το δώσω σ’ αυτή την τιμή, δεν βγαίνω.
- Εσείς οι αγρότες όλο παράπονα είστε... Ανεβάζετε συνεχώς την τιμή του ελαιόλαδου.
***
* - ΛΥΠΑΜΑΙ που το βλέπεις έτσι... Γιατί δεν δοκιμάζεις να καλλιεργήσεις ελιές;
- Μα δεν έχω καλλιεργήσει ποτέ ελιές, δεν ξέρω.
- Με 150 ευρώ μπορώ να σου μάθω, γλιτώνεις 550 ευρώ και θα ξέρεις να το ξανακάνεις και του χρόνου.
- Ωραία πρόταση... Δέχομαι.
- Θα χρειαστείς ένα χωράφι για να ξεκινήσεις.
- Μα δεν έχω χωράφι.
- Με 150 ευρώ τον χρόνο μπορείς να νοικιάσεις το χωράφι του γείτονα, και πάλι θα έχεις εξοικονομήσει και 400.
- Είναι αρκετά τα λεφτά, αλλά μου αρέσει το ρίσκο.
- Εντάξει τότε... Ραντεβού το Σάββατο στις 6 το πρωί. Για εκπαίδευση.
- Στις 6; Είναι πολύ νωρίς για μένα. Και μετά, το Σάββατο το αφιερώνω στην οικογένειά μου. Αλλά δεν πειράζει θα το θυσιάσω, αφού το αποφάσισα θα το κάνω.
***
* - ΩΡΑΙΑ, να μην ξεχάσεις να φέρεις και εργαλεία για να σου δείξω.
- Δεν έχω εργαλεία.
- Δεν είναι τίποτα, με 300 ευρώ μπορείς να τα αγοράσεις σε ένα κατάστημα.
- Έτσι που μου τα λες μου έμειναν μόνο 100 ευρώ όφελος.
- Επιπλέον, για τη συγκομιδή θα πρέπει να πληρώσεις άλλα 150 ευρώ, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχεις παραγωγή και δεν έχει έρθει χαλάζι ή ξηρασία ή όποια άλλη καταστροφή από αρρώστιες, από δάκο κλπ. Και δεν τελειώσαμε, είναι κι άλλα...
- Μμμμ...Ξέρεις, τελικά σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλύτερα να αγοράσω το λάδι από σένα. (Συμπέρασμα; Όταν αγοράζεις έξτρα παρθένο λάδι από έναν παραγωγό, πληρώνεις τόσο πολλά πράγματα. Και επιπλέον υποστηρίζοντας τους αγρότες που κρατούν την ύπαιθρο ζωντανή, δεν θα φτάσεις να αγοράζεις το λάδι σε πενταπλάσιες τιμές από τις πολυεθνικές, όπως συμβαίνει με τόσα άλλα).
Ζ.

Μάλλον πατάτες
* ΣΕ μπερδέματα συναισθηματικού τύπου οι νεαροί Λαρισαίοι.
-Ψάχνω μια κοπέλα να με δεχτεί γι’ αυτό που είμαι;
-Τι είσαι;
-Παντρεμένος.
***
* - ΘΕΛΕΙΣ να έρθεις απόψε σπίτι μου; Θα λείπουν όλοι.
-Και ποιος θα μου ανοίξει βρε Μαρία;
***
* - ΜΩΡΟ μου, αν χωρίζαμε τι θα έκανες;
-Δεν ξέρω αγάπη μου, μάλλον πατάτες τηγανητές...
Ζ.

Και ο μητροπολίτης
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ προέκυψε η νέα σειρά της ΕΡΤ, «Μουσικές Οικογένειες», που έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής με τους Τηγανούρηδες απ’ τη Σαμοθράκη. Το αστέρι τους η Ζωή Τηγανούρια. Η μουσικός με το ακορντεόν, γνωστή πλέον πανελληνίως μα και διεθνώς, γυναίκα με όργανο που θεωρούνταν αντρικό και μάλιστα να παίζει όρθια και συνάμα καταξιωμένη συνθέτρια μουσικής και με μια πιο στενή σχέση και φίλους στη Λάρισα, όπου έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Εντυπωσιακό στοιχείο στην εκπομπή η εμφάνιση του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια «Σαμοθράκης βήμα».
***
* ΝΑΙ, μητροπολίτης στιχουργός:
Πες μας, κοπέλα μου για το βουνό
που βγαίνει από το κύμα,
Γύρω απ’ τη Χώρα δροσερό,
παραδεισένιο κτήμα.

Πες μας, κοπέλα μου, ποια είσαι 'συ
στο μάρμαρο κλεισμένη;
Με τα φτερά σαν αστραπή
και τη ματιά χαμένη.

Πες μας, κοπέλα μου, τον κόσμο σου
που έζησες στη δόξα,
Στης ξενιτιάς το δρόμο σου
τον λαχταράς σαν πρώτα; (Η Νίκη της Σαμοθράκης εμπνέει).
Ζ.

Ο ηλίθιος
* ΡΩΤΑΕΙ ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον Λαρισαίο που είχε προσφύγει σ’ αυτό.
- Και γιατί θέλετε διαζύγιο από τη γυναίκα σας;
- Γιατί με χαρακτήρισε ηλίθιο, κύριε πρόεδρε.
- Μα, είναι αυτό σοβαρός λόγος για να χωρίσετε;
- Μα τι λέτε κύριε πρόεδρε... Γύρισα εκείνη τη μέρα νωρίτερα στο σπίτι και τη βρήκα με κάποιον άλλο στο κρεβάτι. «Τι κάνεις εκεί;» Τη ρώτησα κι εκείνη μου απάντησε « Δεν βλέπεις, ρε ηλίθιε;» Ε, εγώ αυτό το ηλίθιε δεν το δέχομαι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass