ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2023 17:00
* «Η Ελασσόνα αγκαλιάζει και στηρίζει τον δικό της βουλευτή», έχει διαπιστώσει εξαρχής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαλιάγκας, το είχε πει και στον δήμαρχο Ν. Γάτσα. Ζ. * «Η Ελασσόνα αγκαλιάζει και στηρίζει τον δικό της βουλευτή», έχει διαπιστώσει εξαρχής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαλιάγκας, το είχε πει και στον δήμαρχο Ν. Γάτσα. Ζ.

Έφτασε
* ΤΟΝ ατελείωτο είχε αυτή Πέμπτη χθες. Και σήμερα η Παρασκευούλα θα ζορίσει λίγο, αλλά όπως

και να έχει είναι ορατό πλέον, από κάποια ώρα και μετά ξεκινάει το Τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Ζ.

Τηλεφωνήματα
* ΣΤΟ φουλ οι μηχανές των πολιτικών γραφείων στη Λάρισα, ο μηχανισμός των υποψήφιων βουλευτών δουλεύει υπερωρίες.
Μία από τις ακολουθούμενες μεθόδους είναι το τηλεφωνικό ψηστήρι. Σε ομάδα προσωρινών υπαλλήλων, που προσελήφθησαν ειδικά για την προεκλογική περίοδο, τους ανατίθεται λίστα ονομάτων με αριθμούς τηλεφώνων για να κάνουν διερευνητικές επαφές ή να καλέσουν κόσμο σε συγκεντρώσεις στην κάθε περιοχή. Υποτίθεται ότι ο ψηφοφόρος θα πρέπει να θεωρήσει τιμητικό το «με πήραν απ’ το βουλευτικό γραφείο».
Αγνοεί άλλωστε ότι η τακτική εφαρμόζεται «σβάρνα», σε ημέτερους και αντιπάλους, σε γνωστούς και ξένους. Ο άγνωστος υπάλληλος τηλεφωνεί στον άγνωστό του ψηφοφόρο.
Πάμε κι όπου βγει.
***
* ΧΘΕΣ γνωστός Λαρισαίος δέχτηκε κάποιο τέτοιο τηλεφώνημα.
- Καλημέρα σας, από το γραφείο του τάδε υποψήφιου βουλευτή σας παίρνουμε. Τι μου κάνετε;
- Εεε... Καλύτερα να μη σας πω τι σας κάνω. (Τον είχαν πετύχει την τουαλέτα τον άνθρωπο).
Ζ.

Χαρτονόμισμα
* - ΠΑΝΤΩΣ αν πάνε όλα κατ’ ευχήν και τελικά εφαρμοστεί το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιανάρα...
Έχει δημιουργική διάθεση ο Φαρσαλινός Σπ. Κ. εμπλουτίζει τη σκέψη Βαρουφάκη, τη γονιμοποιεί.
- Προτείνω στο χαρτονόμισμα των πενήντα εκατομμυρίων να βάνουμε απ’ τη μια πλευρά τη φάτσα του Γιάννη Φλωρινιώτη και απ’ την άλλη Βασίλη Τερλέγκα ή Νίκο Βαμβακούλα. (Δημητρούλα μου γεια σου...).
Ζ.

Ερημώνουν
* ΠΑΝΤΟΥ, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού, όλα τα χωριά μικραίνουν. Λιγοστεύει ο πληθυσμός τους και στα ορεινά και στον κάμπο και στα κοντινά στην πόλη και στα απομακρυσμένα, ερημώνουν χρόνο με τον χρόνο.
Η απελπιστική πορεία προς την εξαφάνιση διαγράφεται εντονότερα στη δεκαετία. Ο πάντα ανήσυχος Δ.Ζ.Γ. εκ Γόννων, κάνει στην «perataria.gr» τη σύγκριση ανάμεσα στις Απογραφές του 2011 και του 2021.
***
* ΟΙ εξαιρέσεις λίγες, ανάπτυξη στα συγκεκριμένα χωριά; Ίσως, μπορεί όμως και κάποιοι πρόεδροι να μερίμνησαν στην Απογραφή. Πάντως, από τις 164 κοινότητες της Λάρισας μόλις μια δεκάδα εμφάνισαν αύξηση πληθυσμού, έστω μικρή.
Στην επαρχία Αγιάς, το Μεγαλόβρυσο Αγιάς από 199 πήγε στους 287 κατοίκους, η Αμυγδαλή από 360 στους 367, η Μελιβοία από 1.173 στους 1.245 και η Σκήτη από 523 στους 576.
Μεγάλωσαν επίσης ελαφρά η Συκαμινέα Ελασσόνας από 94 στους 106 κατοίκους, η Μελία από 501 στους 537, το Ομορφοχώρι από 743 στους 777, η Κρανιά Ολύμπου από 212 στους 297, ο Νέσσων από 94 στους 103 και η Όσσα από 430 στους 481 κατοίκους.
(Το Κουτσόχερο δεν πιάνεται. Από 327 θα πήγαινε λογικά στους 150 με 200 όπως και τα διπλανά χωριά, όμως εκτοξεύτηκε στους 1.259 κατοίκους επειδή απογράφηκαν και οι φιλοξενούμενοι στο παρακείμενο στρατόπεδο προσφύγων).
Ζ.

Στο «παράθυρο»
* ΜΕΣΑ στην πίεση της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών πρέπει να βρουν κι οι αυτοδιοικητικοί κάποια «παράθυρα» για τη δική τους προετοιμασία και καμπάνια αφού τον Οκτώβριο έχουν κι εκείνοι κάλπες. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον νόμο, στις 31 Αυγούστου, 40 μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές, πρέπει να κλείσουν και να κατατεθούν με οριστική σύνθεση τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων. Ψηφοδέλτια-σεντόνια, διότι εκτός από τους υποψήφιους για το Δημοτικό Συμβούλιο, της Λάρισας τα πλήρη ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 άτομα το καθένα, ενώ στην ίδια λίστα θα ακολουθούν οι υποψήφιοι διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Συνολικά πάνω από 200, σεντόνι υπέρδιπλο.
***
* ΟΥΤΩΣ εχόντων των πραγμάτων, ο Θαν. Μαμάκος, που θα έχει την υποστήριξη της ΝΔ, ανακοίνωσε προσφάτως τους πρώτους 40 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του. Και χθες ο Απ. Καλογιάννης έκανε κάποιου είδους ρελάνς δημοσιοποιώντας τα ονόματα 60 υποψήφιων διαμερισματικών συμβούλων.
Η παράταξη του δημάρχου σχεδιάζει να ανακοινώσει επίσης, την επόμενη εβδομάδα, 19 ονόματα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Γιατί 19; Διότι τόσοι είναι οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, οι οποίοι θα είναι όλοι τους υποψήφιοι ξανά. Εκτός των δύο υποψήφιων βουλευτών, Παν. Νταής και Σωτ. Βούλγαρης, οι οποίοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών πριν ασχοληθούν ξανά με τα δημοτικά, εννοείται αν δεν εκλεγούν.
Ζ.

Καρύδια με μέλι
* ΣΕ μελαγχολικά αδιέξοδα οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Να σου λέει «Είσαι ό, τι καλύτερο μου έχει τύχει» και να αναρωτιέσαι τι διάολο ζωή έχει κάνει ως τώρα.
***
* - ΤΑ τελευταία τριάντα χρόνια το μόνο που κάνεις είναι να με βρίσκεις λάθος σε όλα.
- Τριάντα ένα είναι, αγάπη μου.
***
* - ΜΩΡΟ μου έχω φάει καρύδια με μέλι.
- Τέτοιες χαζομάρες τρως κι έχεις γίνει 200 κιλά.
Ζ.

Με τους νέους
* «Ο Μητσοτάκης τρέμει τη νεολαία», διαπιστώνει ο Βασ. Κόκκαλης. «Τη στιγμάτισε για την πανδημία, την επέστρεψε στον εργασιακό μεσαίωνα, την έκανε να ζει στην ανασφάλεια ακόμα και για την ίδια της τη σωματική ακεραιότητα.
Γι’ αυτό και δεν θέλει να ψηφίσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι, γι’ αυτό και την αποτρέπει γενικότερα από το να ψηφίσει με τη χυδαία γενίκευση του «όλοι ίδιοι είναι». Οι νέοι, όμως, ξέρουν και να τιμωρούν και να επιβραβεύουν και, κυρίως, ξέρουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, χωρίς υποδείξεις και δήθεν πατρικές συμβουλές. Και στις 21 Μαΐου θα φέρουν πρώτοι εκείνοι την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη παντού...».
***
* Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θυμίζει πως αν ψήφιζαν μόνο οι νέοι τότε το κόμμα του θα είχε βγει πρώτο και το 2019. Τους κοιτάζει στα μάτια ενόψει εκλογών: «Σε αυτές τις νέες και τους νέους οφείλω κι εγώ μια συγγνώμη για τα λάθη των προηγούμενων γενιών που τους οδήγησαν στην ανεργία, στη φυγή στο εξωτερικό ή σε μια κακοπληρωμένη δουλειά. Γι’ αυτό και κατανοώ πλήρως την αγωνία, ακόμα και την απογοήτευση και την οργή τους.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...Κι αυτό το αναγνωρίζουν οι νέοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άλλωστε, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απευθύνονται κατά βάση στους νέους». (Και περιμένει την έκφραση στην κάλπη).
Ζ.

Για να βγει
* ΔΥΝΑΤΗ χαρακτηρίζεται η υποψηφιότητα του Σωτήρη Βούλγαρη με το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί λένε ότι ο δάσκαλος έβαλε για να βγει βουλευτής, όχι έτσι απλώς για να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο. Οι έμπειροι στο τοπικό πολιτικό σκηνικό ήδη τον συμπεριλαμβάνουν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης. Είναι παλιός στο πολιτικό κουρμπέτι, αλλά πρωτοεμφανιζόμενος σε βουλευτικές. Ξέρει όμως καλά από άλλες εκλογές. Ηλικιακά βρίσκεται στην ακμή του, γνωρίζει καλά από διοίκηση, πολιτική και κοινωνία. Έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα ως συνδικαλιστής, αλλά και ως ανώτερο στέλεχος της Εκπαίδευσης, διαθέτει αμέτρητες ώρες πτήσης στο κόμμα, ενώ έχει σηκώσει μεγάλα βάρη στον τομέα τη κοινωνικής πολιτικής και της υποστήριξης ευάλωτων ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων κατά τη θητεία του στον Δήμο. Ορισμένοι λένε ότι μέσα στην πόλη της Λάρισας ο Σωτ. Βούλγαρης μπορεί ακόμη και να πρωτεύσει σε σταυρούς. Ενώ σε ολόκληρο τον νομό φαίνεται να διαθέτει πυρήνες που τώρα ενεργοποιούνται αλλά και ακροβολισμένους παντού συντρόφους του, κομματάρχες δεν έχει, σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν για κείνον.
Ζ.

Ταιριάζουν
* ΟΠΟΤΕ η A. K. αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
- Δύο άνθρωποι ταιριάζουν το λοιπόν και μπορούν να γίνουν ζευγάρι, όταν ο ένας λέει κλαμπ και ο άλλος απαντάει σάντουιτς. Είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον...
***
* - ΤΙ έφαγες για βράδυ;
- Τοστ.
- Και χόρτασες;
- Έφαγα ένα τοστ με κέτσαπ, ένα με μουστάρδα κι ένα με κέτσαπ και μουστάρδα μαζί. Στο τέταρτο έβαλα και λίγο μαρούλι. (Όσα μύθια τόσα αλήθεια).
***
* ΚΙ έρχεται κι ο Τ. Ζ. να συμπληρώσει.
-Να σε κεράσω ένα γλυκό που έχω γενέθλια;
-Βεβαίως, ευχαριστώ.
-Προφιτερόλ; Σοκολατίνα; Γαλακτομπούρεκο; Τιραμισού; Ραβανί; Μιλφέιγ; Πουτίγκα; Εκμέκ; Κορνέ; Σου; Τι θέλεις...
-Με όποια σειρά θέλεις εσύ, δεν έχω θέμα.
Ζ.

Σταχυολογήματα
* ΒΑΡΙΕΤΑΙ λέει όλο με τη σκούπα και τις κατσαρόλες, η παλιά κυραδασκάλα Κ. Μ. , οπότε ξαναπιάνει τα παλιά της τα βιβλία, καταγράφει αποστάγματα από πολλές δεκαετίες πριν και προωθεί κάποια από τα σταχυολογήματά της:
- Η καλυτέρα κυβέρνησις υπάρχει όταν ο λαός υπακούει εις τους άρχοντες, οι δε άρχοντες εις τους νόμους.
- Δεν υπάρχει μεγαλυτέρα υποχρέωσις εις μίαν κυβέρνησιν από το να δικαιώση τους πόθους των νέων ανθρώπων.
- Εκείνος μόνον ημπορεί να κυβερνήση άλλους, ο οποίος ημπορεί να κυβερνήση τον εαυτόν του.
- Η λαϊκή κυβέρνησις δημιουργείται δια τον λαόν, προέρχεται από τον λαόν και λογοδοτεί εις τον λαόν. (Διαχρονικώς ισχύοντα).
Ζ.

Συγχωρούσε
* ΣΤΗ θέση του ο Άγιος Πέτρος, έλεγχε στην πόρτα για το πού θα στείλει τον καθένα. Έρχεται ένας άντρας και τον ρωτάει πού είναι να πάει.
- Τέκνο μου, με πόσες γυναίκες έχεις πάει;
- Με 4, απαντά αυτός.
- Στον Παράδεισο, ορίζει ο Άγιος Πέτρος.
Έρχεται ένας άλλος σκυφτός.
- Εγώ με 20, Άγιέ μου, του λέει.
- Στον Παράδεισο, του δείχνει ο Άγιος Πέτρος.
Έρχεται κι ένας άλλος χαμογελαστός.
- Εγώ, Άγιέ μου, με καμία.
- Ποτέ;
- Ποτέ.
- Στην Κόλαση, φωνάζει ο Άγιος Πέτρος.
- Μα γιατί Άγιέ μου... Γιατί;
- Γιατί εδώ συγχωρούμε τις αμαρτίες, όχι τις βλακείες...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass