ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2023 17:00
* ΜΕ τον Κ. Αγοραστό πάντα στο πλευρό του ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου κι αν περιοδεύει στη Θεσσαλία. Επιδαψιλεύοντας επαίνους στον αγαπημένο του περιφερειάρχη. Ζ. * ΜΕ τον Κ. Αγοραστό πάντα στο πλευρό του ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου κι αν περιοδεύει στη Θεσσαλία. Επιδαψιλεύοντας επαίνους στον αγαπημένο του περιφερειάρχη. Ζ.

Προσπαθεί
* ΚΙ οι προαναγγελθείσες βροχές δεν ήρθαν, συννεφιές ναι. αλλά με ζέστη,

άντε και κάποιες ψιχάλες. Λιακάδες όμως όχι, η φύση μάχεται να εξισορροπήσει την απουσία χειμερινών όμβρων, μπας και ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις...
***
* Η Λαρισαία, πάντως, άρχισε τις προετοιμασίες.
- Έκανα τα πρώτα μου ψώνια για το καλοκαίρι. Αγόρασα μυγοσκοτώστρα.
Ζ.

Λατρεμένη
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ακάθεκτος ο Φαρσαλινός Σπ. Κ.: Λουκέτο στο Principote της Μυκόνου μία βδομάδα πριν τα επίσημα εγκαίνια της σεζόν, διαβάζω.
Πάλι καλά που τα αγαπημένα μας club του Κατήραγα δεν έχουν θέματα με πολεοδομικές παραβάσεις καταπάτησης του αιγιαλού και έτσι όλοι εμείς οι σελέμπριτις του θεσσαλικού κάμπου θα περάσουμε ακόμα ένα αξέχαστο καλοκαίρι πλατσιανώντας τα ποδάρια μας στα γαλαζοπράσινα νερά της λατρεμένης παραλίας που θυμίζουν έντονα Μαλδίβες και Σεϋχέλλες, πίνοντας τσίπρα και magnum Μαλαματίνες παρέα με όλο το διεθνές τζετ σετ από Τεπελένι, Κορυτσά και Αργυρόκαστρο.
(Και με σούπερ στρώμα θαλάσσης, σαμπρέλα Τζοντίρ).
Ζ.

Είπε κι αυτή...
* - ΜΕ πλησιάζει όμορφος στον δρόμο και μου λέει, «Γεια σου κυρία μου, όμορφη», διηγείται η Λαρισαία Π.Σ. «Όπα, λέω, εδώ είμαστε... Μου βάζει και χαρτάκι στην τσέπη, τηλέφωνο, λέω, είναι». Τελικά ήταν υποψήφιος βουλευτής...
Ζ.
Σε υπερωρίες
* ΤΡΕΧΟΥΝ οι υποψήφιοι βουλευτές, μαζί και συνεργάτες και φίλοι τους, τρέχουν, όμως, κι άλλοι στην τοπική ΝΔ, χωρίς αυτοί να προσδοκούν σε κάποιο προσωπικό όφελος. Αφανής ο αγώνας που δίνουν στελέχη της ΝΟΔΕ Λάρισας υπό τον συντονισμό του προέδρου, Ηλία Σουφλιά, εθελοντές σε υπερωρίες. Ο παλιός κομματικός κατέγραφε για τις τελευταίες ημέρες μόνο: Συσκέψεις ανά τη Θεσσαλία, συντονισμός συναντήσεων του Γεραπετρίτη, εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου, Περιφερειακή Συνέλευση, να στηθεί, να στελεχωθεί και να εγκαινιαστεί το εκλογικό κέντρο του κόμματος, σύσκεψη με γενικούς γραμματείς στα Τρίκαλα, συντονισμός των εκλογικών αντιπροσώπων της ΝΔ, διανομή υλικού. Καλά που δεν έχει πια αφισοκολλήσεις, κουβά και βούρτσες. (Και η μόνιμη απάντηση του Προέδρου της Ν.Ε. όταν ερωτάται πώς τα καταφέρνουν: «Ας είναι καλά οι άδολοι εθελοντές...»).
Ζ.

Έλλειψη κι αποθέωση
* ΤΟ ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών σχολίαζαν οι δύο Λαρισαίοι και την παντελή απουσία από την ατζέντα της συζήτησης του πολιτισμού.
- Είδαμε πόσο ενδιαφέρονται οι πολιτικοί αρχηγοί για τον πολιτισμό, σχολίαζε ο ένας. Τόσες ώρες κουβέντα κι ούτε μία νύξη.
Δεν του αξίζει του πολιτισμού αυτή η αδιαφορία, έλεγε απορώντας.
Για να απαντήσει ο άλλος ξαλαφρωμένος: Δεν λες πάλι καλά που δεν ασχολούνται; Ίσως έτσι να είναι καλύτερα. Κι άλλωστε τι σε νοιάζει; Έχουμε Σάπκα εμείς.
***
* Ο οποίος Πάνος Σάπκας γνώρισε την αποθέωση στην τελευταία παράσταση του «Φιντέλιο».
Ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης με τη λήξη της παράστασης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, τους χορηγούς, αφήνοντας τελευταίο τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού.
Τον ευχαρίστησε που δημιούργησε πριν από 20 χρόνια τη Συμφωνική Ορχήστρα, τον ευχαρίστησε που τη στηρίζει στα εύκολα και στα δύσκολα και τον ευχαρίστησε που κατάφερε να πραγματωθεί το ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα του ανεβάσματος της όπερας του «Φιντέλιο».
Κι εκεί ολόκληρο το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έδωσε τα δικά του εύσημα με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
ΘΑ.

Διαφορές
* ΖΕΥΓΑΡΙΑ Λαρισαίων με τα θέματά τους.
- Ο γιατρός μου συνέστησε ξεκούραση και διακοπές. Πού λες να πάμε, Γιώργο;
- Σε άλλον γιατρό, Μαρία.
***
* - ΟΙ άντρες λένε περισσότερα ψέματα. Οι γυναίκες λένε καλύτερα ψέματα.
***
* - ΕΙΣΑΙ το κορίτσι των ονείρων μου, όμορφη και με χιούμορ...
- Σεξ θέλεις, ε;
- Και έξυπνη...
Ζ.

Νικητές
* ΚΑΜΙΑ έκπληξη, ιδίως έτσι όπως είχε στηθεί η μη-συζήτηση, αναμενόμενο το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ: Και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι.
***
* ΑΓΧΩΜΕΝΗ δήλωσε μετά η νεαρή Λαρισαία.
- Το προειδοποιητικό «γλινγκ» στα 15 δευτερόλεπτα έμοιαζε πολύ με τον ήχο ειδοποίηση απ’ το φουρνάκι μικροκυμάτων. (Ίσως και με το κουδουνάκι της κουζίνας ή μήπως ήταν το πλυντήριο πιάτων...).
Ζ.

Μονόλογοι
* - ΕΧΟΥΜΕ νικητή στο ντιμπέιτ, κατηγορηματικός χθες ο Λαρισαίος.
- Η Ράνια Τζήμα παιδιά...
***
* Η οποία είπε μετά, στο κανάλι της το Mega, περιγράφοντας μια χαρακτηριστική στιγμή από το ντιμπέιτ για να αναδείξει ότι δεν μπορούσε να γίνει διάλογος: «Κάποια στιγμή λέει ο κ. Ανδρουλάκης πως «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Και μένουμε άναυδοι οι δημοσιογράφοι. Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης, ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω «παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι; ». Με βλέπει ο Κουβαράς και μου γνέφει «δεμένα τα χέρια μου». Δηλαδή, βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί». (Και του χρόνου...).
Ζ.

Το «δίβατον»
* ΚΑΙ αυτήν τη φορά κυκλοφόρησε πολύ, βοηθάει και η εύκολη διάχυση στο ίντερνετ, πολλοί υιοθέτησαν την άποψη ότι το debate προέρχεται από την ελληνική λέξη δίβατον.
Επιστήμη για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Την απάντηση είχε δώσει προ δεκαπενταετίας ο σπεσιαλίστας στα γλωσσικά Ν. Σαραντάκος, που μετά απ’ το ντιμπέιτ του 2007 είχε γράψει, μεταξύ άλλων, με αφορμή την αποκάλυψη τότε του «Αθανάσιου Πλεύρη, ιού του γνωστού «διανοητή», βουλευτή πλέον του ΛΑΟΣ», όπως τον χαρακτήριζε, ναι, ο τωρινός υπουργός Θάνος Πλεύρης: «Το debate προέρχεται από την ελληνική λέξη δίβατον, που αναφέρεται στο βήμα της Εκκλησίας του Δήμου, όπου αναπτυσσόταν πραγματικός διάλογος...
Καλεσμένος σε εκπομπή της ΝΕΤ, περίπου την ίδια εποχή, είπε επίσης ότι το debate προέρχεται από το αρχαιοελληνικό δίβατον στην Πνύκα. Ήταν δηλαδή δύο εξέδρες επί των οποίων ανέβαιναν και αντιπαρέβαλλαν τις απόψεις τους δύο πολιτικοί αντίπαλοι στην αρχαία Αθήνα...».
***
* ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙ ο Ν. Σαραντάκος: Κι εδώ, δυστυχώς, επαληθεύεται η παροιμία που λέει ότι πέταξε ο παλαβός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να τη βγάλουν. Ο μη ειδικός, αυτός που δεν έχει μελετήσει την ετυμολογία, δεν έχει λόγο να μην πιστέψει αυτό που του λέει κάποιος, αρκεί να του το πει με ύφος περισπούδαστο. Έπειτα, κακά τα ψέματα, σε πολλούς από εμάς αρέσει η ιδέα να βρίσκουμε ελληνική αρχή σε ξένες λέξεις που τις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο. Πάνω σ’ αυτά τα απολύτως θεμιτά και ανθρώπινα, πατάει ο ελλαδέμπορος, ο Πλεύρης, οι τηλεβιβλιοπώλες, οι Γεωργαλάδες και οι Γεωργιάδηδες, και πλασάρουν την τσαρλατάνικη πραμάτεια τους.
***
* ΚΑΙ εξηγείται: Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλη η θεωρία της παραγωγής του debate από το δίβατον είναι μια μπαρούφα.
Πρώτον, λέξη δίβατον δεν υπάρχει καταγραμμένη πουθενά. Δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό ή κείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας... Δεύτερον, δεν έχουμε καμιά μαρτυρία ότι πράγματι υπήρχαν στην Πνύκα δύο εξέδρες που ανέβαιναν πάνω τους οι πολιτικοί αντίπαλοι στην Αρχαία Αθήνα και ανέπτυσσαν τις απόψεις τους.
Τρίτον, έστω, ας παραδεχτώ για ένα δευτερόλεπτο ότι υπήρξε λέξη δίβατον, αλλά περιλαμβανόταν στα χαμένα συγγράμματα της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (αυτά που βρίσκονται κλειδωμένα στην... υπόγεια ραβινική Βιβλιοθήκη της Ζυρίχης) κι έτσι δεν έφτασε ως εμάς.
Πώς, όμως, πήγε στους Άγγλους; Απευθείας; Πέταξε; Όχι, βέβαια.
Απευθείας περιπτώσεις δανεισμού από τα Ελληνικά στα Αγγλικά δεν υπήρχαν, διότι δεν υπήρχαν απευθείας επαφές – κάποια άλλη γλώσσα θα μεσολάβησε. Αλλά ούτε στα Λατινικά βρίσκουμε dibatum ούτε κάποιον πιθανό απόγονό του σε ρωμανική γλώσσα.
Τέταρτον, έστω ότι υπήρξε το ανύπαρκτο δίβατον και έστω ότι έφτασε κατευθείαν στις βρετανικές νήσους (με κούριερ;) χωρίς να ακουμπήσει αλλού.
Και πάλι, για λόγους φωνολογίας αποκλείεται το «δίβατον» να δώσει debate.
Όλες οι ελληνικές λέξεις από δι- που έφτασαν στα Αγγλικά, δίνουν λέξεις από di-. Άρα, θα προέκυπτε dibaty ή dibate; (Γίνεται νομίζω σαφές ότι η όλη θεωρία του δίβατου είναι κωμική).
Ζ.


Πλούτος
* ΜΕ την ευκαιρία: Μια γλώσσα όπως η ελληνική, όπου άλλο πράγμα είναι η αγάπη κι άλλο πράγμα ο έρωτας, άλλο η επιθυμία κι άλλο η λαχτάρα, άλλο η πίκρα κι άλλο το μαράζι, άλλο τα σπλάχνα κι άλλο τα σωθικά, είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης περιγράφοντας τον πλούτο της και τον συναισθηματικό της χαρακτήρα.
Διότι, «Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα καλαμιές. Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς...».
***
* ΚΙ ο Λαρισαίος μίλησε και για τις δυσκολίες της.
- Άντε να εξηγήσεις σε κάποιον ξένο τη διαφορά ανάμεσα στο «πιω», το «πιο» και το «ποιο»...
Ζ.

Ζώον;
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς οι νεαρές Λαρισαίες.
- Κανονικά μερικοί δεν πρέπει να φοράνε ρούχα, αλλά σακούλες...
Τέτοια ψώνια που είναι.
***
* - ΚΑΘΑΡΙΖΑ την μπανιέρα και ξέχασα το zif δίπλα στα σαμπουάν.
- Και;
- Και τώρα ο Γιώργος μου δεν έχει πια άλατα.
***
* - ΕΛΑ καλέ, πού χάθηκες και δεν απαντάς στο τηλέφωνο;
- Στον κτηνίατρο είμαι...
- Τι έπαθες;
Ζ.

Κατηγορηματικός
* «Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη επιλογή για μια σίγουρη και στιβαρή διακυβέρνηση στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση». Κατηγορηματικός ο ταξίαρχος.
Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Χατζησαλάτας, πορεύεται προς τις εκλογές με το σύνθημα: «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά».
Ζ.

Όχι εμπόδιο
* ΜΕΤΑ το χθεσινό σχόλιο για τον Λαρισαίο παππού και την εγγονή, που εκείνος θα ψηφίσει λέει συνειδητά για το μέλλον ρίχνοντας στην κάλπη ό,τι επιλέξει εκείνη, έρχεται ο εξηντάχρονος Λαρισαίος να θυμίσει αυτό που έλεγε στους φίλους του από εικοσαετίας, όταν είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
- Τώρα που έχουμε πατήσει για τα καλά τα 40, είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουμε πια εμείς την ανατροπή.
Τουλάχιστον, να έχουμε τον νου μας να μη βρεθούμε απέναντί τους, να μην εμποδίσουμε τους τωρινούς νέους, οι οποίοι πάντα θα θέλουν ν’ αλλάξουν την κοινωνία...
(Και που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάτι καταφέρνουν πάντα).
Ζ.

Του έλειπε
* ΤΟ ψιλοκουβέντιαζαν με έναν γνωστό του, ο Λαρισαίος.
- Γιατί είσαι έτσι, τι σε στενοχωρεί;
- Το έσκασε η γυναίκα μου πριν από έξι μήνες με τον καλύτερό μου φίλο. Και μου λείπει ο μπαγάσας...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass