ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2023 17:00
* ΕΤΣΙ ακριβώς ξεκινούσε πάντα ένας πετυχημένος γάμος. Ζ. * ΕΤΣΙ ακριβώς ξεκινούσε πάντα ένας πετυχημένος γάμος. Ζ.

Κι όμως...
* - ΤΑ ύστερα του κόσμου...


Ο Λαρισαίος διάβαζε μεγαλοφώνως στην παρέα την είδηση από την εφημερίδα.
- Η 22χρονη κοπέλα φέρεται να μπήκε στο δωμάτιο και να βρήκε τον 32χρονο σύντροφό της να παίζει βιντεοπαιχνίδια στο Playstation με έναν φίλο του και να μην της δίνει σημασία. Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, τον χτύπησε με το χέρι της στην πλάτη και άρχισε να τον βρίζει. Το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση της μητέρας του 32χρονου. Μετά το συμβάν, η 22χρονη έφυγε από το σπίτι δηλώνοντας ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί.
- Και γιατί είναι είδηση αυτό; Πέραν ίσως της παρουσίας της Ελληνίδας μάνας στο πλευρό του 32χρονου γιου της...
- Ο 32χρονος κατήγγειλε τη σύντροφό του στην αστυνομία και η κοπέλα συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου, κατηγορούμενη για ενδοοικογενειακή βία.
Ζ.

Κατά φυλές
* ΤΑ εκλογικά σχολίαζαν με στυλ στην κουμουνδουριανή παρέα.
-Μετά τους Σπαρτιάτες κόμμα ετοιμάζουν Θηβαίοι, Φωκαείς και Κορίνθιοι. Οι Αχαιοί πάντα ετοιμοπόλεμοι απλώς περιμένουν να πέσει λίγο ο αέρας.
* * *
* - ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ, σ’ αυτές τις εκλογές, οι πασόκοι του ΠΑΣΟΚ έμειναν στάσιμοι, οι πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν σπίτια τους και οι πασόκοι της ΝΔ στα υπουργεία.
* * *
* - ΤΟ βλάκας με περικεφαλαία, πού κολλάει τώρα στις εκλογές;
* * *
* - ΔΕΝ πιστεύω στα σενάρια συνωμοσίας γιατί πάντα κάτι κρύβεται από πίσω τους.
Ζ.

Κατασκήνωση
* ΣΠΟΥΔΑΙΟ αυτό το πρόγραμμα της «Κατασκήνωσης στην Πόλη» που κάνει για ακόμα μια φορά ο Δήμος Λαρισαίων. Εκατοντάδες παιδιά καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα τάμπλετ, τις τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα και θα περνούν για τρεις περίπου εβδομάδες δημιουργικά τον χρόνο τους. Εκδρομές, δραστηριότητες, παιχνίδια είναι στο καθημερινό πρόγραμμα και αυτό είναι το νόημα του καλοκαιριού.
* * *
* ΚΑΙ έχει μεγαλύτερη αξία γιατί έχουν αλλάξει τα χρόνια. Παλιά τα παιδιά κατέβαιναν στους δρόμους και τις γειτονιές άφοβα και έπαιζαν. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι καιροί έχουν γίνει λίγο πιο περίεργοι. Πλέον τα παιδιά δεν κατεβαίνουν ανέμελα να παίξουν όλα μαζί, αν δεν υπάρχει η συνεχόμενη επίβλεψη ενηλίκων. Έτσι, με αυτό το πρόγραμμα, όλα γίνονται πιο ασφαλή και όμορφα.
* * *
* ΑΛΛΑ παράλληλα και οι γονείς είναι πιο ήρεμοι. Μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους έχοντας στον νου τους πως τα παιδιά θα μπορούν να περάσουν δημιουργικά το πρωινό τους και να τα παραλάβουν το μεσημέρι, χωρίς να έχουν άγχος για το πού είναι και πώς περνούν. Έτσι ήρεμα θα κυλήσει ο καιρός τους μέχρι να μπορέσουν να πάνε για ολιγοήμερες διακοπές.
Κ.Γ.

Ψήφο και αίμα
* ΕΚΛΟΓΕΣ στις 25 Ιουνίου, αλλά και ημέρα αιμοδοσίας για τον Μορφωτικό Σύλλογο Γόννων, ίσως επειδή «θέλει κι οι ζω-ντανοί -να δίνουν το αί-μα τους...». Κι όπως ο ίδιος αυτοπροσώπως ανακοίνωσε, «ο συνεργάτης του Κ. Κολλάτου και πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ν. Λάρισας κ. Λάμπρος Ζάρρας συμμετείχε για ακόμα μια φορά στην 23η αιμοδοσία με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασίλη Καραβιδέ». (Με τις υγείες του).
Ζ.

Άριστη σχέση
* Ο πιο φίλος του Λαρισαίος, αυτός που έχει συνεργαστεί, μα και συγκρουστεί με τον Θεσσαλό νέο υπουργό, τον Δημ. Παπαστεργίου, που θεωρείται ως η μεγάλη ανακάλυψη Μητσοτάκη, τον Τρικαλινό που βρίσκεται στο κρίσιμο -κι-ακόμη-παραπάνω-στις-εποχές-που-ζούμε-υπουργείο, είναι ο Απ. Καλογιάννης. Οι δυο τους συνεργάστηκαν διεκδικώντας ως Θεσσαλοί δήμαρχοι που εκλέχθηκαν ταυτόχρονα το 2014, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια στην Κεντρική Ένωση των δημάρχων, ως επικεφαλής παρατάξεων, ο Τρικαλινός ως πρόεδρος ΚΕΔΕ κι ο Λαρισαίος της αντιπολίτευσης, φυσικά αντιπαρατέθηκαν κιόλας, νουνεχείς ωστόσο αμφότεροι και με τη μετριοπάθεια που τους διακρίνει, ανέπτυξαν σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Που τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί δεόντως προς όφελος της Λάρισας. (Άλλωστε ο Δ. Παπαστεργίου έχει αποδείξει, από τη θητεία του ως δήμαρχος, ότι όταν πρόκειται για την αυτοδιοίκηση παραμερίζει τα κομματικά).
Ζ.

Τα βασικά
* ΑΡΧΙΣΕ πάλι φροντιστήριο σε υπουργούς και υφυπουργούς Γεωργίας λέει ο Τυρναβίτης Κ. Ν. Τα βασικά δηλαδή: Το βαμβάκι, δεν βγαίνει από δέντρο. Το πρόβειο γάλα είναι πιο ακριβό από το γίδινο. Έχουμε και μαλακό και σκληρό σιτάρι. (Κι ο φίλος του βοηθάει με τα εκτός ύλης: σκόρδο στο τζατζίκι, κρεμμύδι στη χωριάτικη).
Ζ.

Στη σούβλα
* ΜΕ επιτυχία και άφθονο κοκορέτσι, που διανεμήθηκε δωρεάν στους επισκέπτες, η πρώτη γιορτή κοκορετσιού στη Σπερχειάδα, το Σάββατο παραμονή των εκλογών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σπερχειάδας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μακρακώμης, την Περιφέρεια Στερεάς. Τα 130 μέτρα κοκορέτσι αποτελούσαν συνάμα και αντίσταση, στην Ε. Ε. και τις ντιρεκτίβες της που το απαγορεύουν. Εκεί που τριγυρνούσε ο Άρης Βελουχιώτης, θυμήθηκε κάποιος μερακλής. (Και του χρόνου, ακόμη καλύτερα).
Ζ.

Με τη νονά
* ΤΟ φιλοσοφούσαν χθες στον καφέ οι Λαρισαίες μιας κάποιας ηλικίας.
- Ο σκύλος μου μού έμαθε κάτι πολύ σοφό. Όταν συναντάς ντουβάρι, κατούρα το και φύγε.
* * *
* - ΤΟ κάπνισμα οδηγεί λένε σε αργό και βασανιστικό θάνατο. Ενώ οι υπόλοιποι θα πεθάνουμε γρήγορα και διασκεδαστικά.
* * *
* - ΜΙΚΡΗ έχω κάνει γυμνή φωτογράφιση.
- Σοβαρά;
- Βεβαίως. Ύστερα με έντυσε η νονά μου και φύγαμε.
Ζ.

Οι πολύ μικροί
* ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και για τα πολύ μικρά κόμματα, αυτά που έχουν το ψηφίο 0 πριν την υποδιαστολή στο ποσοστό τους και τα οποία κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Καταρχάς τα ψηφίζει. Μόνο στον νομό Λάρισας είναι κοντά 5.000 άνθρωποι συνολικά, σχεδόν το 4% τα προτίμησε στην κάλπη.
Υπήρξαν λοιπόν δύο κόμματα «του μισό τοις εκατό» στη Λάρισα, το δίδυμο Εμφιετζόγλου-Μπογδάνος και η Λατινοπούλου μόνη της, κι άλλα πέντε «πεντακοσαρίσια» κόμματα, με κοντά 500 ψηφοδέλτια στον νομό και ποσοστό γύρω από το 0,3%, οικολογικά κόμματα όπως το «Πράσινο-Μωβ» με Ν. Ράπτη τοπικά, το άλλο του ξυπόλητου ξυλινοποδηλάτη Πολ Ευμορφίδη, οι Φτωχοί του Π. Κοντογιαννίδη, οι αντιεμβολιαστές του Δ. Κούβελα.
* * *
* ΚΑΤΟΠΙΝ τέσσερα «τριακοσαρίσια», πέριξ του 0,2%, ανάμεσά τους ο πάλαι ποτέ ένδοξος Β. Λεβέντης κι ο ηρωικώς μαχόμενος Αρτ. Σώρρας συν δύο της λεγόμενης Εξωκοινοβουλευτικής. Κι άλλα τέσσερα μικρότερα, του 0,09% και κάτω, αλλά κι ένα τελευταίο με 0 ψήφους, το κόμμα ΤΡΑΜΠ.
* * *
* Α, όπως πανελλαδικά, και στη Λάρισα, το ΚΚΕ (μ-λ) καθάρισε άνετα, με 3-0, την όποια αναμέτρηση με το (Μ-Λ) ΚΚΕ, λαμβάνοντας το πρώτο 345 ψήφους έναντι 109 του δεύτερου. Άλλα δύο «γκρουπούσκουλα» έμειναν στα συνήθη, η ΟΑΚΚΕ με 37 και οι τεταρτοδιεθνιστές της ΟΚΔΕ με 29 ψήφους στον νομό Λάρισας. Από μια άποψη δεν είναι και λίγοι, ολόκληρες οργανώσεις.
Ζ.

Τηλεδιάσκεψη
*ΔΕΝ πρόλαβε να παραλάβει τα καθήκοντά της η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της χώρας, 120 περίπου στο σύνολο.
Και τι δεν τους είπε ο νέος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης: από την ανάγκη επαγρύπνησης και προσοχής στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων μέχρι νουθεσίες για ενιαία επικοινωνιακή τακτική στα μέσα ενημέρωσης, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Εκεί όμως που έδειξε ότι δεν πρόκειται να παίξει ήταν όταν ξεκαθάρισε στους διοικητές ότι δεν επιθυμεί να επικοινωνούν μαζί του για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί. Γι’ αυτά τους παρέπεμψε στον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους προαναγγέλλοντας ότι θα του αναθέσει την αρμοδιότητα των νοσοκομείων.
Δ.Κ.

Χοροί
* ΓΕΜΙΣΕ χρώμα και ήχους το κέντρο της πόλης και μετά το Φρούριο με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που ολοκληρώθηκε χθες στο Κηποθέατρο. «Μέσι, Μέσι» φώναζαν κάποιοι Λαρισαίοι τους Αργεντίνους χορευτές και χορεύτριες και εκείνοι απαντούσαν με χαμόγελο που έφτανε μέχρι τα αυτιά. «Όλε» στους Μεξικάνους κι αυτοί με τη σειρά τους έβγαζαν τα σομπρέρο τους σε ένδειξη σεβασμού και πάει λέγοντας. Βούλγαροι, Χιλιανοί ξεσήκωναν τους πάντες με τον ωραίο τους ρυθμό. Γιορτή σε όλη την πόλη.
Κ.Γ.

Δεκαεφτά τα εκατό
* ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ αρχικά ως αστείο. Ότι κάποιοι παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι από το ΚΚΕ, θα ήταν ευτυχείς με το 17% των εκλογών, επηρεαζόμενοι από το τεσσαρακονταετίας και βάλε στόχο και σύνθημα. Που αποδεικνύει κιόλας ότι οι συγκεκριμένοι ήταν από τότε υπέρ της απλής αναλογικής. Κι ήρθε ύστερα ο Νίκος Μπίστης, να το πει μεγαλοφώνως. Ένεση ηθικού στους συριζαίους ήθελε βέβαια να κάνει αυτός: «Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά, θα τον έλεγα παλαβό. Αυτό το πολύτιμο ποσοστό είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. Ίσως σήμερα δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν τη σπονδυλική στήλη της Αριστεράς μας...».
Ζ.

Παραδοσιακά
* ΕΒΡΙΣΚΑΝ πάντα τη διέξοδο στα αδιέξοδά τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ψάχνω κοπέλα που να μην ξέρει τι θέλει. Μη χαλάσω και την παράδοση που δημιούργησα.
* * *
* - ΜΟΥ έγραψε «Πάω για μπαλαγιάζ και ρεφλέ».
- Κι εσύ τι της απάντησες;
- «Λιμπερτάδ Ασουνσιόν Ατλέτικο Τουκουμάν άντερ», δεν θα με τρελάνει εμένα.
* * *
* - ΜΙΑ έρευνα δείχνει ότι οι ομορφότερες γυναίκες είναι από 30 έως 40 χρόνων. Οι ομορφότεροι άνδρες από 3.500 ευρώ τον μήνα και πάνω.
Ζ.

Κατσιαντώνης
* ΓΡΑΦΑΜΕ προχθές για τους βουλευτές από άλλες περιοχές, αλλά και για εκείνους που τους «γνωρίσαμε» ως Λαρισαίοι σε μια νύχτα και αμέσως χτύπησε το τηλέφωνο από την Ελασσόνα. Αιτία η αναφορά στον Γιώργο Κατσιαντώνη. «Δεν υπήρχε ούτε εβδομάδα που να λείπει συνεχόμενα και να μην είναι στην περιοχή» σημείωναν και υπενθύμιζαν πως η σύζυγός του έβγαζε το μεροκάματό της εργαζόμενη σκληρά. Μωρέ Κατσιαντώνη θα λέμε και θα κλαίμε ένα πράμα. Άκου Λειβαδιά και Αθήνα...
Κ.Γ.

Το «τέλος»
* ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ μισός αιώνας από την πτώση της δικτατορίας κι από τότε έχει κηρυχτεί πολλές φορές το «τέλος της Μεταπολίτευσης». Με τις τωρινές εκλογές όμως ανατρέπονται οριστικά οι βασικές κατακτήσεις της και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα περίοδο, σημειώνει στην ανάλυσή του ο Δ. Ψ. Με τη συντριπτική επικράτηση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ενός κόμματος που μετασχημάτισε ο ίδιος σε ένα απολύτως προσωποπαγή οργανισμό από το 2016 φροντίζοντας να εγκαταστήσει μηχανισμούς ασφυκτικού ελέγχου. Και δίπλα στη ΝΔ αναδεικνύεται πλέον το τρικέφαλο σχήμα της Ακροδεξιάς και πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες η Δεξιά με τις παραφυάδες της ξεπερνά το 50% του εκλογικού σώματος... Η επιτυχία των ακροδεξιών σχημάτων οφείλεται στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, πίσω από τις «αντιναζιστικές» νομοθετικές πρωτοβουλίες του που λειτούργησαν ως διαφημιστική εκστρατεία του Κασιδιάρη, μετέτρεψε σε κεντρικά προεκλογικά ζητήματα όλα τα συνθήματα της ακροδεξιάς ατζέντας (φράχτης Έβρου, «λαθρομετανάστες», μουσουλμανική μειονότητα)... Δεν μπορεί κανείς ακόμα να γνωρίζει αν με αυτές τις εκλογές γίναμε περισσότερο Ευρώπη, εφόσον Δεξιά και Ακροδεξιά εκφράζουν σήμερα την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει: Η άλλη πλευρά της ίδιας επικράτησης εικονίζεται στην καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ερμηνεύεται μόνο με τα κλασικά εργαλεία της κομματικής διαπάλης... Ο απόλυτος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης οδηγούσε σε μια συνεχή δυσφήμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια διαρκώς αναπαραγόμενη προπαγάνδα εναντίον του Αλ. Τσίπρα. Αυτά τα μέσα φρόντιζαν απλώς βιαστικά-βιαστικά να καλύπτουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως να δαιμονοποιούν τα πεπραγμένα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν γινόταν επειδή απλώς είχε φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να επιβραβεύει με κρατικά χρήματα τους δημόσιους υποστηρικτές του, αλλά κυρίως επειδή ο στενός πυρήνας των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν τα μέσα αυτά σχεδόν ταυτίζεται με εκείνους που αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα και συνδέονται με την κρατική χρηματοδότηση. Το ενδεχόμενο μιας νέας επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα προκάλεσε μια πρωτοφανή Ιερή Συμμαχία μεγαλοεπιχειρηματιών που κατά τα άλλα είναι ανταγωνιστές.
Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει ότι σ’ αυτήν την εξέλιξη έπαιξε ρόλο -δευτερεύοντα βέβαια- η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουτσούμπα να αποδυθούν σε έναν διμέτωπο αγώνα που λειτούργησε βέβαια αποκλειστικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον εκείνος που κυβερνούσε ήταν η ΝΔ.
* * *
* ΚΑΙ προσθέτει: Από αυτήν την άποψη ο κ. Μητσοτάκης αναδείχτηκε σε πραγματικό ηγέτη της Νέας Δεξιάς...Η άνεσή του να κινείται έξω από τις αρχές της μεταπολιτευτικής ελληνικής Δεξιάς τού επιτρέπει με τον τρόπο που λειτουργεί να διεκδικεί άνευ αντιπάλου τον ρόλο ενός Έλληνα Όρμπαν. (Και γιατί όχι ως Μακρόν; Ο οποίος τα κατάφερε και χωρίς καθόλου κόμμα...).
Ζ.

Με τη σειρά
* - ΠΟΥ θα πάτε φέτος διακοπές;
- Μία βδομάδα Μύκονο και μία Σαντορίνη.
- Α πολύ ωραία. Πέρυσι όμως που είχατε ξαναπάει εκεί δεν μου είπες ότι ήταν πολύ ακριβά;
- Ε και τι πειράζει, φέτος θα δώσει η γυναίκα μου το ένα της νεφρό. Σάμπως εγώ έπαθα τίποτα;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass