ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2023 17:01
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν αρχαιολόγοι από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, για τις ανασκαφές στο κάστρο της Βελίκας. Ανά διαστήματα ανταποκρίνονται ακόμη και εθελοντικά για να βοηθήσουν και αφιερώνονται με ζήλο στη δουλειά τους. Στη φωτογραφία είναι πέντε αρχαιολόγοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται εθελοντικά υπό την εποπτεία του καθηγητή Πασχάλη Ανδρούδη στις εργασίες καθαρισμού, στους πύργους της βόρειας πλευράς, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Λ.Κ. * ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν αρχαιολόγοι από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, για τις ανασκαφές στο κάστρο της Βελίκας. Ανά διαστήματα ανταποκρίνονται ακόμη και εθελοντικά για να βοηθήσουν και αφιερώνονται με ζήλο στη δουλειά τους. Στη φωτογραφία είναι πέντε αρχαιολόγοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται εθελοντικά υπό την εποπτεία του καθηγητή Πασχάλη Ανδρούδη στις εργασίες καθαρισμού, στους πύργους της βόρειας πλευράς, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Λ.Κ.

Κάμπινγκ


* ΧΡΟΝΙΑ τώρα το ίδιο... βιολί! Κάποιοι επιμένουν να «στήνουν» τις σκηνές τους σε παραλίες, όπου τους βολεύει, και οι άλλοι να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε αυτές τις παραλίες των κατασκηνωτών.
Αναμφίβολα, όσοι διαμαρτύρονται έχουν δίκιο, καθώς τουαλέτες δεν υπάρχουν, αφού δεν πρόκειται για οργανωμένους χώρους κάμπινγκ.
Η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται εδώ και χρόνια. Αυτοί, λοιπόν, που στήνουν τις σκηνές, όπου τους βολεύει, παρανομούν.
Αλήθεια, περιμένουν την τιμωρία για να καταλάβουν;
Λ.Κ.

Αργία;
* ΑΡΧΙΣΑΝ από χθες να διακινούνται τα σενάρια περί αργίας την Παρασκευή στο Δημόσιο λόγω καύσωνα. Τα σχόλια από κάτω βροχή... Εργαζόμενοι ιδιωτικού vs εργαζόμενοι δημοσίου. Εύκολα αντιληπτό τι έλεγε ο καθένας. Υπάρχει, όμως, και η κοινή λογική. Να μην εργαστεί κάποιος που κάνει εξωτερική εργασία κάτω από τόσο υψηλές θερμοκρασίες, απολύτως δικαιολογημένο, να μην πάει, όμως, κάποιος για δουλειά ενώ βρίσκεται στην ασφάλεια του κλιματιζόμενου χώρου εργασίας του για ποιον λόγο; Ποιος δεν θα θελε ένα τριημεράκι μέσα στον Ιούλιο; Είπαμε, όμως, κάπου να υπάρχει και λογική. Πάντως, ένα παραθυράκι για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας δόθηκε...
Ν.Π.

Εντυπώσεις
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως άργησε πολύ να παρέμβει η Κυβέρνηση στο θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων! Είμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου, με τους περισσότερους να έχουν κλείσει τους προορισμούς των διακοπών και κατά συνέπεια και τα εισιτήρια. Άντε να ευνοηθεί κανένας ταξιδιώτης του Σεπτέμβρη. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αύξηση που παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιούνται με χερσαία μέσα μεταφοράς.
Γ.Γ.

Αντιπρόεδρος
* ΑΛΛΑΓΗ σκυτάλης στη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων. Παραιτείται ο αντιπρόεδρος Αντώνης Πράπας, και σύμφωνα με τον κανονισμό, ο/η αντικαταστάτης θα είναι μέσα από την ίδια παράταξη.
Συγκαλείται, λοιπόν, εντός των επόμενων μερών, έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα την αποδοχή παραίτησης του κ. Αντωνίου Πράπα από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων και την εκλογή νέου, η οποία θα γίνει με μυστική ψηφοφορία.
Όποιος κι αν αντικαταστήσει τον κ. Πράπα, θα πάρει έναν τίτλο με πολύ σύντομη διάρκεια, αφού θα τον κατέχει για λίγους μόνο μήνες, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Λ.Κ.

Τα παράλογα
* ΜΑΛΛΟΝ δεν θα αμφισβητήσει κάποιος το γεγονός ότι στην προηγούμενη περίοδο, Κυβέρνηση της ΝΔ είχαμε, όπως και σήμερα Κυβέρνηση της ΝΔ έχουμε. Προσπαθούμε, δηλαδή, να καταλάβουμε, πέραν του γεγονότος ότι ανέλαβε νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ενώ παραμένει το ίδιο κυβερνών κόμμα, τι άλλαξε και άλλαξε ριζικά η πολιτική για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Να άλλαξαν τα Πανεπιστήμια; Να εξέλειψαν οι... «κίνδυνοι» για τους οποίους ιδρύθηκε η Παν. Αστυνομία; Να μην αρκούσαν οι 1.060 προσληφθέντες αστυνομικοί και να μην αποτιμήθηκαν οι σωστές διαστάσεις του θέματος; Αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε τόσο ντόρο και ο σημερινός υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ, προτού καλά – καλά ψηφιστούν οι προγραμματικές θέσεις, έπαυσε τη λειτουργία της πολυσυζητημένης και... μορφωμένης Αστυνομίας;
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη τα πλέον «μορφωμένα» τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν τα ΜΑΤ με αφορμή τη διαρκή παραμονή τους έξω από τις Πανεπιστημιακές Σχολές....
Β.Κ.

...και τα άλογα
* ΧΘΕΣ, λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο Υπουργείο, πέραν της απόφασής του για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να δημιουργήσει... έφιππη Αστυνομία.
Πρόθεση που βάσταξε κάνα δυο ώρες, γιατί, σύμφωνα με τα καλά ενημερωμένα στο κυβερνητικό ρεπορτάζ Μέσα Ενημέρωσης, η πρόταση για σύσταση έφιππης ομάδας στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες ο κ. Μηταράκης, προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης, το Μαξίμου χρειάζεται καθημερινά να τραβάει τα χαλινάρια της έφιππης... πολιτικής προθέσεων των υπουργών. Καλπάζουσα Κυβέρνηση...
Β.Κ.

Market Pass
* ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ λέει το μέτρο του Market Pass για ένα ακόμα τρίμηνο. Καμία αλλαγή στα κριτήρια των δικαιούχων, αλλά ούτε και στα ποσά που θα λάβουν. Όλα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Έλα, όμως, που δεν λειτουργεί. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα είναι διαρκείς και το σούπερ μάρκετ έχει γίνει το πιο δυσβάσταχτο έξοδο μιας οικογένειας. Επιδερμικές λύσεις για βαθιά προβλήματα.
Ν.Π.

Στην πλατεία
* Η Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου πρόσφατα ανακατασκευάστηκε με αρκετά μεγάλο κόστος, αλλά υπάρχουν μερικά φαινόμενα επιεικώς απαράδεκτα, όπως παρατηρεί ο Π.Μ., κάτοικος της περιοχής.
Νέοι και μικρά παιδιά έχουν κάνει την πλατεία γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ, ενώ κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ομάδες αδέσποτων σκυλιών, αλλά και πολλά ποδήλατα και πατίνια. Άφησε τελευταίο το παρκάρισμα πολλών δικύκλων εντός της πλατείας, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.
Και μετά σου λένε παρεμβάσεις στην πλατεία με... ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα!

Πλατύκαμπος
* ΜΕΡΕΣ γιορτινές για τον Πλατύκαμπο, καθώς η περιοχή έχει το Φεστιβάλ για το σκόρδο, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο. Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, ενώ το Σάββατο παραδοσιακό γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα με την ορχήστρα του Γιώργου Γκασδράνη. Στο κλαρίνο ο Βασίλης Κιτσόπουλος.
***
* ΚΑΙ γι’ αυτήν τη γιορτή ενώθηκαν πολλοί. Όπως η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ, η Τοπική Κοινότητα του Πλατυκάμπου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, ο Σύλλογος Γυναικών και φυσικά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, χωρίς να λείπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ραντεβού, λοιπόν, στην πλατεία Πλατυκάμπου από τις εννιάμισι το βράδυ και μετά, καθώς πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για τον κόσμο. Σημαντικό στις μέρες μας.
Κ.Γ.

Σκόρδο
* ΛΕΜΕ για σκόρδο τώρα και ενδεχομένως να υπάρχει κόσμος που το υποτιμά. Λανθασμένα βεβαίως. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ καλά πριν προβαίνουμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Το σκόρδο, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη, είναι και μια μπελαλίδικη παραγωγή. Δουλειά σκληρή για λίγους κάτω από τον ήλιο. Θέλει μάζεμα, άπλωμα, καθάρισμα, δέσιμο, ντάνιασμα, διαλογή. Ώρες αμέτρητες, ημέρες ατελείωτες. Γι’ αυτό όταν πηγαίνουμε προς τον Αγιόκαμπο και τα παράλια ρίχνοντας ένα βλέμμα προς τα δεξιά, πίσω από τη Γαλήνη, να σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που αφιερώνουν όλες τις ημέρες του καλοκαιριού στη δουλειά με σκοπό να φτάσουν αυτά τα μικρά θαύματα στην κουζίνα μας.
Κ.Γ.

ΕΛΤΑ
* ΜΕΣΑ σε αυτόν τον χρόνο έκλεισαν 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ στη χώρα και στις 17 Ιουλίου θα βάλουν λουκέτο άλλα 40, μεταξύ αυτών (όπως παρουσίασε χθες σε σχετικό ρεπορτάζ η «Ε») και το κατάστημα της Λάρισας στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου.
Στη Θεσσαλία έκλεισε επίσης και το Ταχυδρομικό Κατάστημα Λεονταρίου Καρδίτσας από την 1η Ιουλίου, ενώ την ίδια στιγμή λύνονται συνεργασίες με ιδιώτες και καταργούνται πολλά ταχυδρομικά πρακτορεία σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ακάλυπτα πολλά χωριά. Ανάλογα πραγματοποιούνται και οι αποσπάσεις προσωπικού με τη συρρίκνωση.
Όλα αυτά στο όνομα του κέρδους ή της νέα εποχής μετάβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μηδενίζουν σταδιακά το χαρτί και αναλόγως την ανάγκη για ανθρώπινα χέρια;
Λ.Κ.

Ψηφιακό απολυτήριο
* ΑΠΟ αυτά που ξέρει καλά ξεκίνησε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, νυν υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Πλέον όσοι θέλουν μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου μέσω του gov.Gr. Αρκεί η αποφοίτηση να έχει γίνει από το σχολικό έτος 2016-2017 και μετά. Στη σωστή κατεύθυνση αν μη τι άλλο
Ν.Π.

Στήριξη
* ΤΗ στήριξή του στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.
Άρα, μένει να αποσαφηνιστεί αν συνυποψήφιοι της κ. Αχτσιόγλου θα είναι οι Νίκ. Παππάς και Παύλ. Πολάκης, όπως και αν τελικά η «Ομπρέλα» επιμείνει στην κάθοδο του Ευρ. Τσακαλώτου ή συνταχθεί με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.
Τώρα ακόμη παραμένει «συντροφικό» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν αποσαφηνισθεί το τοπίο, τότε νικητές και ηττημένοι θα περάσουν στο πεδίο των συντροφικών μαχαιρωμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ενδεχόμενο της διακυβέρνησης και της κατανομής υπουργικών θέσεων παραμερίζουν τις προσωπικές τους διαφορές και μονιάζουν, ενώ στα κόμματα της Αριστεράς οι εμφύλιοι δεν έχουν συναισθήματα...
Β.Κ.

Εκλογές
* Ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Λάρισα Μπροστά» του Δήμου Λαρισαίων και υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άκης Νασιώκας προσανατολίζεται να μη συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Όχι ότι σταματά το ενδιαφέρον του για τον Δήμο και τη Λάρισα, αλλά φαίνεται ότι η συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές στάθηκε καθοριστική για να αλλάξει πορεία και να συνεχίσει τον αγώνα στην κεντρική πολιτική σκηνή, με στόχο να εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα στη χώρα.
Λ.Κ.

Καταργείται
* ΤΗΝ κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ταυτόχρονα την ενσωμάτωσή της στους Ειδικούς Φρουρούς ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Η Αστυνομία «δεν θα μπαίνει μέσα στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα Πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε ο υπουργός. Καλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο όχι ότι πρόλαβε και ποτέ να μπει. Βέβαια, όταν κάτι δεν προχωρά, καλό είναι να διακόπτεται.
Ν.Π.

Κάτω Σωτηρίτσα
* ΑΠ’ την Κάτω Σωτηρίτσα η επισήμανση αναγνώστη για τα γήπεδα μπάσκετ στην παραλία: Οι προβολείς τους -λέει- είναι αναμμένοι απ’ τις 5 το απόγευμα, ενώ, κανονικά, θα πρέπει να είναι ρυθμισμένοι ν’ ανάβουν το σούρουπο. Ώστε και οι αθλούμενοι να διευκολύνονται και σπατάλη ρεύματος να μη γίνεται. Ας το δουν.

Γεγονός
* ΚΑΘΕ πρεμιέρα του Θεσσαλικού Θεάτρου είναι γεγονός για την πόλη. Και όταν, μάλιστα, συμβαίνει και στο Αρχαίο Θέατρο -έστω στο Β’ τελούντες εν αναμονή για το Α’- η πρεμιέρα αποκτά προστιθέμενη αξία. Καλοντυμένοι οι Λαρισαίοι και εμφανώς μαυρισμένοι βρέθηκαν από νωρίς στο Αρχαίο Θέατρο, να βρούνε «εδώλιο» να κάτσουν -ή και καρέκλα- και να μπουν στο κλίμα της παράστασης.
***
* ΣΤΟ «μικρό» Αρχαίο Θέατρο και ο διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο συνθέτης μίλησε για πολλή ώρα με τον σπουδαίο Λαρισαίο θεατράνθρωπο Κώστα Τσιάνο, χαιρέτισε διά χειραψίας όσους τον καλησπέρισαν και έκατσε δίπλα στην απαστράπτουσα πρόεδρο του Θεσσαλικού Θεάτρου, Ρίτα Απρίλη.
***
* ΒΕΒΑΙΑ, μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία τού Δημήτρη Παπαδημητρίου στην πρεμιέρα του Θεσσαλικού. Ο συνθέτης είναι παντρεμένος με τη «Λυσιστράτη» της παράστασης, Βερόνικα Δαβάκη, με την οποία έχουν και έναν γιο.
***
* ΤΗΝ παράσταση είδαν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, ο Πάνος Σάπκας με τη σύζυγό του Εύη, ο Νίκος Παπαθεοδώρου μετά της συζύγου, ο Θωμάς Ψύρρας, ομοίως με τη σύζυγό του, η Ρούλα Σδρόλια, η Άννυ Ψάρρα, η Χρύσα Βουλγαράκη, η Αλίνα Μωυσή, ο ΚΙ Γουργουλιάνης, ο Μωυσής Μανουάχ, ο Αντώνης Γκουντάρας, ο Κώστας Λάνταβος, τα μέλη του Δ.Σ. του Θεσσαλικού Θεάτρου (που αν και μέλη του Δ.Σ. έψαχναν μέρος να καθίσουν!) και πάρα πολύς κόσμος που χειροκρότησε θερμά την παράσταση.
ΘΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass