ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2023 17:00
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ δημοτικοί παράγοντες, σε ισάριθμες κατευθύνσεις τα βλέμματά τους. Ζ. * ΤΕΣΣΕΡΙΣ δημοτικοί παράγοντες, σε ισάριθμες κατευθύνσεις τα βλέμματά τους. Ζ.

Καλοκαιράκι
* - ΩΡΑΙΟ ρε παιδιά το καλοκαιράκι στην Ελλάδα, διαπιστώνει η Λαρισαία Ι.Σ.
Όλο τον χρόνο το περιμένουμε πώς και πώς, για να κλειδαμπαρωθούμε στο σπίτι με κατεβασμένα παντζούρια, σφραγισμένα πορτοπαράθυρα και αναμμένο το κλιματιστικό 22 ώρες το 24ωρο και να βλέπουμε στην τηλεόραση τους τουρίστες να κάνουν διακοπούλες. (Φέτος βέβαια πολύ θερμές, κοντά σε φλόγες).
***
* ΚΙ έρχεται να συμπληρώσει ο Σπ. Κ. εκ Φαρσάλων:
- Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Φαρσαλινός λαός τούτες τις μέρες είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν στα περίπτερα τα περιοδικά του Πέτρου Κωστόπουλου να ενημερώσουν υπεύθυνα για τους δέκα must προορισμούς των φετινών διακοπών, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται και αντί για Μύκονο, Σαντορίνη και Ελούντα να καταλήγουν τελικά Αγχίαλο, Κατήραγα, Τζούρτζια και Χαλίκι.
Ζ.

Με το φεγγάρι
* ΑΥΤΗ τη φορά το γράφει αρκετά έγκαιρα ο Λαρισαίος Γ. O.
Πανσέληνοι Αυγούστου 2023:
Α. 1η Αυγούστου και ώρα 9:31 μ.μ., άρα τη νύχτα ανάμεσα 1 με 2 Αυγούστου.
Β. 31 Αυγούστου και ώρα 4:35 π.μ., άρα τη νύχτα ανάμεσα 30 με 31 Αυγούστου. (Να δούμε, αναρωτιέται, θα οργανωθεί κάτι τη σωστή όμως νύχτα;)
***
* ΚΑΙ αμέσως παρενέβη ο Χ.Τσ :
Για την 1η Αυγούστου έχει αναγγελθεί μουσική βραδιά στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου στο δασάκι του Μεζούρλου. (Όμορφα).
***
* ΚΑΙ στο Κάστρο της Βελίκας, το ίδιο, το βράδυ της Τρίτης με πανσέληνο, με τον Γιάννη Κούτρα και τα τραγούδια του, «Σταυρός του Νότου» στο ωραιότερο μπαλκόνι του Αιγαίου.
Ζ.

Βαφτίσια
* ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ τους Λαρισαίους στο εξοχικό τους για μεσημεριανό τραπέζι κι είπε να ρωτήσει ο Λαρισαίος για την προτίμησή τους.
- Ψάρι αφού είμαστε δίπλα στη θάλασσα ή αρνάκι στο φούρνο με πατάτες που σας αρέσει;
- Και δεν βαφτίζουμε το κρέας, ψάρι; (Τι, πιο έξυπνοι ήταν οι καλόγεροι του μεσαίωνα;)
Ζ.

Ανανέωση
* ΟΙ σοβαροί επικεφαλής συνδυασμών προχωρούν σε ξεσκαρτάρισμα υποψηφίων. «Μωρέ, σταμάτα εσύ να βάλουμε το παιδί σου στο ψηφοδέλτιο...». Κι έτσι μ’ ένα σμπάρο κάμποσα τρυγόνια. Και ανανέωση επιτυγχάνουν και τον εγωισμό του παράγοντα της παρατάξεως καλύπτουν. Και τη νεολαία πιάνουν για ψήφο, αλλά κι ο πατέρας τρέχει με τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να βγει το παιδί, περισσότερο απ’ ότι θα έτρεχε για τον εαυτό του. Αν δε, είναι και κόρη, το παιδί, τότε τα δίνει όλα. Όφελος για το ψηφοδέλτιο και τον αρχηγό.
Ζ.

Για την απόσπαση
* ΟΙ πιο προσοδοφόροι πάντως σε σταυρούς, είναι οι υποψήφιοι που τυγχάνουν αστυνομικοί ή εκπαιδευτικοί και οι οποίοι θέλουν να εκλεγούν για να εξασφαλίσουν την επί τετραετία απόσπαση και επιστροφή στο σπίτι του από τις μακρινές περιοχές όπου υπηρετούν. Σκέτο χρυσωρυχείο για τους συνδυασμούς. Φιλοδοξίες δεν έχουν μετά, μόνο να εκλεγούν επιθυμούν. Κι όλη η οικογένεια τρέχει γυρεύοντας ψήφο γειτόνων, συγγενών και φίλων, για να επανενωθεί, ιερός σκοπός. Συνήθως βάζουν στα τοπικά συμβούλια, δεν θέλουν δημοτικά μεγαλεία οι συγκεκριμένοι.
Ζ.

Κιτάπια
* ΚΑΠΟΙΑ ακόμη στοιχεία της Ελληνολαρισαϊκής γλώσσας.
- Dish ειναι το πιάτο στα αγγλικά και στη Λάρισα η προστακτική του ντύνομαι.
***
* ΕΛΛΗΝΙΚΗ μονάδα μέτρησης οιδήματος γενετήσιας περιοχής: Νταούλια.
***
* - ΤΑ κιτάπια είναι βιβλία με σημειώσεις και στη Λάρισα η κατάληξη της φράσης «με πονάει το κεφάλι γιατί βγήκα χθες το βράδυ...»
Ζ.


Το αντελήφθη
* ΤΟ ομολογεί ο Σπ. Κ. , ο οποίος έβγαλε τα συμπεράσματά του.
- Να ενημερώσω ότι σήμερα το μεσημέρι δέχτηκα πρόταση να κατέβω υποψήφιος σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Και αυτό αγαπητοί μου φόλοουερς φανερώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής εν γένει.
Ζ.

Αναλόγως
* - ΔΕΝ θα έπρεπε να δοθεί κι ένα drosia pass;
Ο Λαρισαίος αναρωτιόταν για το αν θα ήταν δίκαιο να υπάρξει και τώρα ενίσχυση των καταναλωτών κατ’ αναλογία με τις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τον χειμώνα.
- Όταν θα έρθουν το φθινοπωράκι οι εκκαθαριστικοί ρεύματος μετά την πολύωρη χρήση των κλιματιστικών, θα πάρουν όλοι την κρυάδα τους. (Και πώς αλλιώς να γινόταν. Η παγωνιά αντέχεται ευκολότερα από τον καύσωνα).
Ζ.

Ψάχνεις, βρίσκεις
* ΣΕ θερινές περιπέτειες τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Είχα χάσει 1 κιλό την προηγούμενη εβδομάδα. Και το βρήκα χθες μέσα σε 2 πιτόγυρα κι ένα οικογενειακό παγωτό. Άμα ψάχνεις, βρίσκεις.
***
* - ΝΑ κολυμπάτε λέει για να γυμναστείτε και ν’ αδυνατίσετε. Ας τους πει κάποιος ότι την ώρα που κολυμπάμε το μόνο που σκεφτόμαστε είναι τι θα φάμε μετά.
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ, όταν σου προσφέρουν γλυκό και λες όχι θα έπρεπε να χάνεις αυτομάτως μισό κιλό. Έτσι, βρε παιδί μου, για την επιβράβευση της αυτοσυγκράτησης.
Ζ.

Πατροπαράδοτη
* «ΤΕΡΑΣΤΙΑΙ αι ζημίαι εκ πυρκαϊών το 1966», ο τίτλος σε φθινοπωρινό ρεπορτάζ-θερινό απολογισμό του Α.Χ. το οποίο ανασύρει μισόν αιώνα αργότερα ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ.:
Τεράστιαι είναι αἱζημίαι που προεκλήθησαν ἀπὸ τῶν ἀρχῶν τοῦ έτους και μέχρι σήμερον εἰς τὴν περιοχήν μας ἐκ πυρκαϊών. Εφέτος μάλιστα προβλέπεται, ὅτι τὸ ύψος τῶν ζημιῶν θὰ εἶναι πολλαπλάσιον τῶν προηγουμένων ἐτῶν. Η περιοχή μας πληρώνει άκριβὰ τὴν ἀμέλειαν ορισμένων ἀνθρώπων, οἱ ὁποῖοι ἐξ ἀπροσεξίας προκαλοῦν μεγάλας συμφοράς.
Αἱ πυρκαϊαὶ ἀποτελοῦν μίαν ἄμεσον καὶ μεγάλην ἀπειλὴν ποὺ δὲν δύναται νὰ ἀντιμετωπισθῇ ἂν δὲν ληφθοῦν τὰ ἀπαραίτητα μέτρα. Εἰς τὴν ὑπαιθρον λ.χ. πρέπει νὰ ὀργανωθή ή πυρασφάλεια. Τα ορεινά χωρία είναι καταδικασμένα νὰ ὑποκύπτουν εἰς τὴν ἀδηφάγον μανίαν τοῦ πυρός. Εντός τοῦ τρέχοντος έτους ἐσημειώθησαν αλλεπάλληλοι πυρκαϊαὶ εἰς οἰκίας χωρίων, που είχαν ὡς ἀποτέλεσμα την αποτέφρωσίν των. (Τα ίδια και τα ίδια τόσες δεκαετίες τώρα, πατροπαράδοτη οικτρή κατάσταση.)
***
* Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαρίσης καταβάλλει υπερανθρώπους προσπαθείας διά την αντιμετώπισιν τῶν πυρκαϊών. Η έγκαιρος επέμβασις της καὶ ὁ μέχρι αυτοθυσίας αγών τῶν πυροσβεστών απεσόβησαν εἰς τὰς περισσοτέρας περιπτώσεις σοβαρούς κινδύνους μεγάλων καταστροφών.
Η μεγαλύτερη πυρκαϊὰ τοῦ τρέχοντος έτους ἀπὸ ἀπόψεως ζημιών ἀλλὰ καὶ διαρκείας υπήρξε μέχρι σήμερον ἐκείνη που εξερράγη εἰς τὸ εργοστάσιον᾿Αχυροκυτταρίνης. Προεκάλεσε ζημίας 5.000.000 δρχ. Την δευτέραν θέσιν κατέχει ἡ πυρκαϊὰ που εξερράγη εἷς ἐργοστάσιον τῆς Αγιᾶς καὶ τὴν τρίτην ἡ πυρκαϊά τῆς δασικῆς ἐκτάσεως Ποταμιάς. (Επρόκειτο για το πάλαι ποτέ εργοστάσιο της Χαρτομάζας που αξιοποιούσε τις καλαμιές του κάμπου και το οποίο έκλεισε το 1991).
***
* ΑΥΞΗΣΙΝ, ὡς διαπιστούται, παρουσιάζουν αἱ πυρκαϊαί, αἰ προκαλούμεναι εκ της απορρίψεως ανημμένου σιγαρέττου τόσον ἐντὸς τῶν οἰκημάτων ὅσον καὶεἰς χώρους αγροτικούς.
Τὰ θύματα ἐκτῶν πυρκαγῶν κατὰ τὸ 1965 ἀνῆλθον εἰς 149 νεκροὺς καὶ 143 τραυματίας εἰς ολόκληρον τὴν χώραν. Εἰς τὰς ἐπαρχιακάς πόλεις κατά τὸ 1965, αἱ πυροσβεστικοί υπηρεσίαι ἐκλήθησαν διὰπαροχὴν βοηθείας εἰς 589 περιπτώσεις.
***
* ΠΑΡΗΓΟΡΟΝ εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι εἰς τὴν ἐποχὴν μας καλλιεργείται ἐντατικῶς ἡ ἀσφαλιστική συνείδησις καὶ γίνονται εἰς εὐρυτάτην κίνησιν ἀσφαλίσεις ακινήτων κατά του πυρός, χωρίς βέβαια να χαλαροῦται ἡ προσοχὴ εἰς τὴν λήψιν τῶν ἀπαραιτήτων μέτρων πρὸς αποφυγήν των πυρκαϊών.
Ζ.

Παίκτης μπαμπάς
* ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ σε οικογένειες της Λάρισας.
- «Ξημερώματα δίνεις δικαιώματα», είπα στην κόρη μου. «Μη μιλάς δεν είναι απαραίτητο», μου απάντησε. Τουλάχιστον είμαστε κι οι δύο του έντεχνου και συνεννοούμαστε.
***
* - ΜΑΜΑ, ο Γιωργάκης δεν μ’ αφήνει να παίξω playstation.
- Γιωργάκη, άσε τον μπαμπά σου να παίξει κι αυτός. (Αμέσως παρενέβη η γιαγιά.)
***
* - ΓΙΑΤΡΕ, το παιδί μου κατάπιε ένα ευρώ, λέτε να το πειράξει;
-Τι λέτε κυρία μου... Εδώ άλλοι έφαγαν εκατομμύρια και δεν έπαθαν τίποτε.
Ζ.

Οικόπεδο ΙΚΑ
* ΓΙΑ την ιστορία, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, δηλώνει σχετικά με το πολυσυζητημένο οικόπεδο του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), στο κέντρο της πόλης μας, ότι οι συζητήσεις του Δήμου Λαρισαίων με τη διοίκηση του ΙΚΑ, για την υπόθεση της παραχώρησης –ανταλλαγής, του οικοπέδου του ασφαλιστικού φορέα, ξεκίνησαν επί δημαρχίας του.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όταν λειτουργούσε ακόμη και πριν γκρεμιστεί το κτίριο του ΙΚΑ, είχα πάει στην Αθήνα και είχα προτείνει στη διοίκησή του ασφαλιστικού φορέα, την ανταλλαγή με δημοτικό οικόπεδο στη Νεάπολη.
Η ίδια συζήτηση είχε γίνει και με τον τότε υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Φαρμάκη, ο οποίος στήριζε αυτήν την πρόταση.
Σε δεύτερο στάδιο συζητήσεων, καταλήξαμε να καλύψει το ΙΚΑ το μισό οικόπεδο με την ανέγερση νέου κτιρίου, το οποίο θα είχε υπόγειο χώρο στάθμευσης για τις ανάγκες του προσωπικού του και των ασφαλισμένων, που θα επισκεπτόταν τις υπηρεσίες του, και το άλλο μισό να διατεθεί στον Δήμο Λαρισαίων, για τη δημιουργία πάρκου και χώρου πρασίνου.
Ο ασφαλιστικός φορέας, συνέταξε τότε, μια προμελέτη κτίσματος και πάρκου, βάσει της πρότασης στην οποία είχαμε καταλήξει, αλλά δεν προχώρησε ποτέ παρακάτω...»
Ο κ. Τζανακούλης, συμπληρώνει επίσης, ότι η εν λόγω πρόταση,  βρήκε τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ στη Λάρισα, το οποίο την πολέμησε ...
Λ.Κ.

Ο εφευρέτης
* ΠΟΙΟΣ γνωρίζει ότι τα δροσερά καλοκαίρια που περνάμε, εν μέσω καύσωνα, τα οφείλουμε σε έναν λαμπρό επιστήμονα, Γουίλις Κάριερ; Που γεννήθηκε το 1876 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και τον Ιούλιο του 1902 επιχείρησε να λύσει τα προβλήματα ποιότητας του αέρα, που αντιμετώπιζε η τυπογραφική εταιρεία «Sackett-Wilhelms Lithographing&Publishing» στο Μπρούκλιν. Τότε ο Κάριερ, μετά από επίμονη προσπάθεια και τη δέουσα εφευρετικότητα, υπέβαλε σχέδια, που έμελλε να γίνουν γνωστά ως το πρώτο υλοποιηθέν κλιματιστικό σύστημα στον κόσμο. Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος ελέγχου της υγρασίας του αέρα αποδείχθηκε επαναστατική.
Γ.Γ.

Συμπτώσεις
* - Ο καύσωνας Κλέων, που διήρκεσε 15 μέρες, από τις 12 μέχρι τις 26 Ιουλίου, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί στη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Και το ρεκόρ θερμοκρασίας με 46,4°C επιτεύχθηκε στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου...
Που ήθελε να καταλήξει ο Λαρισαίος διαβάζοντας την είδηση; Αφού η πόλη δεν πήρε αυτή τη φορά το πρωτάθλημα...
- Βρε παιδιά, δεν είχαν περάσει 40 μέρες από τότε που ο Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Γύθειο, ήταν λέει ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Πελοπόννησο. Και να μετά...
- Μα τι λες τώρα, σε τόσα μέρη πήγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης...
- Ναι; Θες να κοιτάξουμε και τη διασπορά των πυρκαγιών ανά τη χώρα;
***
* ΤΕΛΙΚΑ ο χιουμορίστας πρόσθεσε ένα πράγμα μόνο.
- Θα θυμάστε ότι ο Μητσοτάκης καμαρώνει που υπηρέτησε ολόκληρη τη στρατιωτική του θητεία στην Αγχίαλο. Ναι στη μονάδα της Αεροπορίας. Ε;
***
* Η Λαρισαία φύλαγε κάτι για τον Τσίπρα.
- Να φχαριστάει που δεν βγήκε στις εκλογές, μετά από όσα πρωτοφανή ακολούθησαν. Και ζόρια θα τραβούσε και θα είχε εκτεθεί και θα τον έριχναν. Ενώ τώρα ξεκούραση...
Ζ.

Τζαμπατζής
* - ΠΑΜΕ για καφέ;
Συναντήθηκαν μετά από καιρό οι δύο Λαρισαίοι.
- Δεν έχω καθόλου λεφτά ρε σύ...
- Δεν πειράζει, θα κεράσω εγώ.
- Ξέρεις, θέλω και τσιγάρα με τον καφέ.
- Θα σου πάρω και τσιγάρα εγώ, τι φίλοι είμαστε...
- Πράγματι ρε συ, είσαι φίλος. Θα τσιμπήσουμε και κάτι, ε;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass