ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2023 18:00
ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ * ΜΕ τη βοήθεια της Παναγίας Καμπάνας και το μεράκι ντόπιων νοικοκυρών, κανείς νηστικός στην Ελαφο.

Επιστρέφοντας
* ΕΝΑΣ πρώτος απολογισμός Λαρισαίων στον δρόμο της επιστροφής.
- Εντάξει παιδιά δεν μάζεψα πολύ ήλιο φέτος, αλλά θα αναπληρώσω τη βιταμίνη D με χαπάκια. Να πεινάσουν, δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες;
***
* - ΕΜΕΝΑ η θάλασσα, το ξέρετε, μου ανοίγει την όρεξη.
- Ναι, αλλά κοντεύει να βγει ο Αύγουστος και δεν έχεις πάει ακόμη.
- Άλλο αυτό...


***
* - ΕΙΧΑΜΕ στήσει τέντα με τραπέζια και καρέκλες στην παραλία, κι η ξαδέρφη έλεγε «του χρόνου να οργανωθούμε καλύτερα». Θα ρίξουμε και μπετά μάλλον.
Ζ.

Φυσική σκίαση
* ΚΑΘΩΣ βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα με τα δημοτικά πάρκινγκ, τοποθετείται συμπληρωματικά, στον τομέα του, ο γνωστός Λαρισαίος Κ.Δ. Ως ειδικός, το μόνο που του λείπει είναι φυλλωσιές αντί για μαλλιά και κλαδιά για χέρια: Οι χώροι που προορίζονται για πάρκινγκ μπορεί και πρέπει να συμμετέχουν στο συνολικό Πράσινο και γενικότερα σαν κατασκευές να συνεισφέρουν στο οικολογικό αποτύπωμα των πόλεων με αειφορικές προδιαγραφές.
***
* ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, για τη σκίαση των θέσεων πάρκινγκ αποκλειστικά φυλλοβόλα πλατύφυλλα δέντρα ανάμεσα σε όμορες σειρές παρκαρίσματος, διάτρητο τσιμεντένιο πλακόστρωτο με υποδομή διάχυσης του βρόχινου νερού στο υπέδαφος και φυσικό γρασίδι στα κενά των θέσεων παρκαρίσματος. Σκληρά υλικά, τσιμέντο και άσφαλτος, μόνο στην κυκλοφορία στο εσωτερικό του πάρκινγκ. Κάθε άλλη κατασκευή με γενικό τσιμεντένιο ή ασφαλτικό δάπεδο και σιδερένια ή πλαστικά σκίαστρα, επιβαρύνει το ευρύτερο περιβάλλον των πόλεων. Τα δέντρα θα αναπτυχθούν γρήγορα, γιατί οι ρίζες θα διεισδύσουν στο έδαφος που θα αναπνέουν κάτω από τις διάτρητες θέσεις παρκαρίσματος. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύσει και για τα τεράστια πάρκινγκ των αστικών ή περιαστικών πολυκαταστημάτων.
Ζ.

«Ξαναζεσταμένο»
* Ο νόμος υπ’ αριθμ. 4908 ΦΕΚ Α 52/11.3.2022, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, προέβλεπε ρητά «αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και έως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών». Προχθές, ενάμιση χρόνο μετά, το μέτρο που εξήγγειλε πρώτο-πρώτο ο Πρωθυπουργός και παρουσιάστηκε ως βαθιά τομή στον αγώνα κατά της οπαδικής βίας και μάλιστα με τη συγκατάθεση των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν το εξής: «Κλείσιμο παράνομων-παράτυπων λεσχών φιλάθλων και αδειοδότηση και λειτουργία αυστηρά ενός συνδέσμου, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ». (Ε;.. Και δεν ορίζει καν και προθεσμία αυτήν τη φορά).
***
* ΑΜΕΣΩΣ το χαρακτήρισαν «Πισωγύρισμα», οι αστυνομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, που δεν είναι και κυβερνητικοί αντίπαλοι κιόλας. Που η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει πάλι τον έλεγχο στα γήπεδα.
- Άντε και σεκιουριτάδες τώρα στις μεγάλες αλυσίδες εμπορικών, κορόιδευε ο Λαρισαίος. (Για να αποφευχθούν και τα αδικήματα που διαπράττονται εκεί, κλοπές κ.λπ.).
Ζ.

Κάτω απ’ το χαλί
* ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ γλαφυρό και μάλλον ρεαλιστικό το πρωτοσέλιδο στο «Ποντίκι».
- Κύριοι, είναι πλέον αδύνατον να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί.
- Πράγματι, πρέπει να πάρουμε καινούργιο χαλί. (Πιο μεγάλο εννοείται).
Ζ.

Κομμένες πατάτες
* ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ με τη γλώσσα και τις επιθυμίες στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μου λέει η άλλη φέρε τα πιτσιρίκια να παίξουν με τα δικά μου. Για πόσο της λέω, όσο θες μου λέει. Τώρα ετοιμάζω βαλίτσα με τα χειμωνιάτικά τους.
***
* - Ο γιατρός μου έκοψε τις πατάτες.
- Α, εμάς τις κόβει η μάνα μου.
***
* - Ο γάμος λέγεται μυστήριο γιατί κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί παντρευόμαστε.
***
* - «ΘΑ σε σκοτόσο όπου σε βρο» μου γράφει ο άλλος και τι να κάνω κι εγώ, πήγα και κρύφτηκα μαζί με τα ωμέγα να είμαι ασφαλής.
Ζ.

Παρόμοια Λάρισα
* ΕΝ Λαρίση κατά σωτήριον έτος 1882, δημοσιεύματα της εφημερίδος «Ανεξαρτησία», που εντόπισε ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ.:
Αι εργασίαι προς εισοπέδωσιν της θέσεως Αλκαζάρ ίνα χρησιμεύη ως δημόσιος περίπατος ήρξαντο. Ως δε μανθάνομεν οι κ.κ. αξιωματικοί του μηχανικού διανοούνται ου μόνον τούτο το μέρος να ευπρεπίσωσιν, αλλά και την νήσον να καταστήσωσιν τόπον ψυχικής διαχύσεως. Εάν ούτως έχη, η πόλις θα ευγνωμονεί αυτοίς επί τη προθυμία αυτών ταύτη.
***
* ΜΕΤ’ ευχαριστήσεως εμάθομεν ότι ο κ. Νομάρχης διέταξε την κατασκευήν παραπήγματος όπως χρησιμεύση προσκαίρως προς κατάθεσιν των ευρισκομένων αρχαιοτήτων. Έχομεν δε δι’ ελπίδος και ότι ο Δήμος δεν θα υστερήση βραδύτερον εις κατασκευήν Μουσείου, αφού ούτως ό τε κ. Δήμαρχος και το Δημοτικόν Συμβούλιον δείκνυνται πρόθυμοι εις οιανδήποτε έλλογον δαπάνην υπέρ του καλλωπισμού της πόλεως.
***
* ΑΙ εγγραφαί εις το Διδασκαλείον των εχόντων τα υπό του ΧΘ’ νόμου οριζόμενα προσόντα άρχονται της 23η Σεπτεμβρίου εν τω καταστήματι του εν Λαρίσση Διδασκαλείου και Προτύπου Σχολείου, κειμένου πλησίον του παλαιού Γυμνασίου και θέλουσι παραταθή μέχρις της λήξεως της πρώτης εβδομάδος του Οκτωβρίου.
***
* ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝ εις το Δημοτικόν Συμβούλιον να προνοήση περί νεκροταφείου, διότι είναι όλως βάρβαρον το θάπτειν τους νεκρούς εν όλως αφράκτω μέρει. Παραλείπομεν, βεβαίως, να αναμνήσωμεν αυτώ και ότι εν εκάστω Νεκροταφείω πρέπει να υπάρχη και ναΐσκος ένθα να τίθηται ο νεκρός μέχρις ου συμπληρωθώσι τουλάχιστον εικοσιτέσσαρες ώραι από του θανάτου του.
***
* Η Δημαρχία οφείλει να επιστήση την προσοχήν εις τους ανάπτοντας τους φανούς της πόλεως, διότι πολλοί εξ αυτών παραμελούσι τα καθήκοντά των. Επειδή δε προσεγγίζει και η εποχή των βροχών, θα ήτο καλόν ίνα εις τα μάλλον συχναζόμενα μέρη της πόλεως καθαρισθώσιν οι δρόμοι εκ του εναπομείναντος πηλού, μέχρις ου αξιωθώμεν να ίδωμεν δρόμους ευθείς και καθαρούς.
***
* ΑΦΙΚΕΤΟ ενταύθα ο νομομηχανικός κ. Βλαχόπουλος όστις έχομεν δι’ ελπίδας ότι θα επισπεύση την συμπλήρωσιν του σχεδίου της πόλεως.
Μετά πάροδον διμήνου, τω όντι νέα δημοσιεύματα:
Συμπληρωθέν παρά του Νομομηχανικού απεστάλλη εις Αθήνας προς έγκρισιν το β’ τμήμα του σχεδίου ρυμοτομίας Λαρίσσης, περιλαμβάνον τον μεταξύ του Αρχηγείου και της Πύλης Φαρσάλων χώρον, ήτοι ολόκληρον την συνοικίαν «Παράσχου».
Απεστάλησαν προς έγκρισιν και το Α’, Γ’ και Δ’ τμήμα του Σχεδίου της πόλεώς μας, περιλαμβάνοντα τον Αρναούτ Μαχαλάν και το μεταξύ των Πυλών Τυρνάβου και Τρικκάλων μέχρι της οικίας του Δερβίς βέη χώρον ήτοι ολόκληρον το κέντρον της πόλεως. (Μία η άλλη 140 έτη νωρίτερα από τώρα, διαφορετικές, αλλά ανάλογες καταστάσεις).
Ζ.

Τα καταφέρνουν
* ΠΕΡΙ των αντρικών ικανοτήτων η κουβέντα στη μικτή λαρισαϊκή παρέα.
- Άντρες, φίλε... Με ένα βετέξ καθαρίζουν νεροχύτη, πάγκο, τραπέζι, καρέκλες, πόρτες, τζάμια, δύο τογιότα κορόλα και τον πύργο του Άιφελ.
***
* ΑΝΤΡΑΣ, φιλενάδα.... Με δύο σταγόνες σαμπουάν πλένει κεφάλι, χέρια, πόδια, πιάτα, τοστιέρα, φούρνο, παντζούρια, τρία μήλα και δύο αυτοκίνητα, μικρά όμως.
Ζ.

Για αντιμετώπιση
* ΜΗΝΥΜΑ από τους αντιτιθέμενους στην εγκατάσταση αιολικών στα βουνά.
- Προς τους φίλους Ρομά: Κάθε ανεμογεννήτρια έχει μέσα 4 τόνους χαλκό. Απλώς ενημερωτικά.
Ζ.

Τοστ & παστίτσιο
* ΟΡΕΞΑΤΟΙ, γενικώς, όπως πάντα, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σου. Αλλά τελικά το έφαγα μόνος μου.
***
* - ΑΓΑΠΩ τα τοστ γιατί ποτέ δεν φαίνεται πόσα τρως. Σε ρωτάνε τι έφαγες, απαντάς τοστ και σου λένε τι να σου κάνει ένα, ενώ μπορεί να έφαγες 5.
***
* - ΥΠΟΥΛΟ φαΐ το παστίτσιο παιδιά, τρως τέσσερα κομμάτια 1 η ώρα και μετά δεν σε παίρνει ο ύπνος με τίποτα.
***
* - ΕΔΩ δίπλα, το 5χρονο δεν τρώει το τηγανητό τυρί γιατί έχει περίεργη γεύση, λέει. Εν τω μεταξύ, έχει φάει τις μισές κηρομπογιές.
Ζ.

Βάλε-βγάλε
* ΘΕΛΕΙ μια προσοχή από τους επικεφαλής των συνδυασμών και τα υποτιθέμενα κάποιες φορές επιτελεία τους, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Το άγχος να βρεθούν υποψηφιότητες οδηγεί ορισμένες φορές σε εκτροπές, τον ανακοινώνουν κάποιον ως υποψήφιο, διαμαρτύρεται μετά εκείνος ότι δεν ήθελε, είχαν σκεφτεί ίσως ότι θα τον πίεζαν με τη δημοσιοποίηση, ώστε να τον δεσμεύσουν, άμα επιμένει, όμως, να αρνείται, τι να κάνουν, τον ξε-ανακοινώνουν ύστερα. Εμ, δεν είναι έτσι. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αν μη τι άλλο, κουρελ-ιάζεται ηθικό του ψηφοδελτίου. (Προσφάτως συνέβη με Τρικαλινό, εξαγγελθέντα ως περιφερειακό υποψήφιο).
Ζ.

Καθόλου πιστά
* ΤΟ διηγιόταν χθες στην παρέα του ο Λαρισαίος: Αφού πέθανε το ευρώ, πηγαίνει στις Πύλες του Παραδείσου, για να κριθεί. Εκεί εμφανίζεται πρώτα το δεκάλεπτο. Το βλέπει ο Θεός και το στέλνει στον Παράδεισο. Έρχεται το πενηντάλεπτο. Λέει ο Θεός: Στον Παράδεισο κι εσύ. Μετά περνάει το ευρώ και πίσω του το δίευρο. Τα στέλνει ο Θεός κι εκείνα στον Παράδεισο.
***
* ΤΟ ίδιο συνέβη κατόπιν και με τα μικρά χαρτονομίσματα, στον Παράδεισο το πεντάευρο, το δεκάρικο, το εικοσάρικο. Έρχεται η σειρά του πενηντάρικου και του κατοστάρικου. Τα κοιτάζει καλά-καλά ο Θεός, καθαρίζει τη φωνή του και με οργή φωνάζει: Στην Κόλαση, εσείς.
Σαστισμένα αυτά διαμαρτύρονται και αρχίζουν να απολογούνται και να ρωτούν τι κακό έχουν κάνει. Ο Θεός ανένδοτος. Στην Κόλαση, επιμένει και τους εξηγεί: Εσάς τους δύο, δεν σας έχω δει ποτέ στην εκκλησία.
Ζ.

DRYSTELLAS.jpg

* ΕΝΑΣ Λαρισαίος στη Μασσαλία; Μπα... Βάζελος μεν, αλλά σε άλλο λιμάνι, στο Καραϊσκάκη, για το ευρωπαϊκό σούπερ καπ. Και δημοτικός σύμβουλος μάλιστα, ο Θανάσης Δρυστέλλας, μια μέρα μετά τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού στο Βελοντρόμ επί της Μαρσέιγ. Αγκαλιά με τον αστέρα των πρασίνων, τον Τζούρισιτς. Ευτυχής.
Ζ.

KLEISTON.jpg

* ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ καταστηματάρχης αδειούχος με στυλ.
Ζ.

 

KAREKLA.jpg* ΟΥΤΕ η καλύτερη δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό στη γιόγκα.
Ζ.

PARKING1.jpg

PARKING2.jpg

PARKING3.jpg

* ΚΙ αφού η Λάρισα αναζητά πάρκινγκ, με κάθε θέση στάθμευσης να θεωρείται πολύτιμη, να και παραδείγματα σπατάλης μάνι-μάνι σε δημοτικούς χώρους, εννοείται. Στο πάρκινγκ του Μύλου, λοιπόν, το εγκαταλελειμμένο παλιό όχημα του Θεσσαλικού Θεάτρου. Λίγο πιο πέρα, στο πάρκινγκ πίσω από τα ΚΤΕΛ, ένα τρέιλερ καταλαμβάνει μονίμως μια θέση. Αλλά και στο πάρκινγκ της Καλλιθέας, ένα μικρό αυτοκινητάκι, με εμφανείς βλάβες, παρατημένο εδώ και καιρό. (Κι είναι κι άλλα).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass