ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2023 17:00
* ΑΜΕΙΩΤΗ είναι η κίνηση στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Π.Ε. Λάρισας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, και επιβεβαιώνονται οι επιχειρηματίες των παραλίων του Δήμου Αγιάς, που μιλούν για επιμήκυνση της σεζόν τα τελευταία χρόνια. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται και μέσα στον Σεπτέμβριο. * ΑΜΕΙΩΤΗ είναι η κίνηση στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Π.Ε. Λάρισας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, και επιβεβαιώνονται οι επιχειρηματίες των παραλίων του Δήμου Αγιάς, που μιλούν για επιμήκυνση της σεζόν τα τελευταία χρόνια. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Λάδι
* ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τιμή λίτρου που φτάνει,

και ξεπερνά, τα 9 ευρώ και προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.
Όσοι προμηθεύονται απευθείας από παραγωγούς τo αγοράζουν μεν φθηνότερα, από 5.50 έως 6.50 ευρώ το λίτρο, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και αφορούν κυρίως το περσινό λάδι.
Άγνωστο πού θα φτάσει φέτος, μόλις ολοκληρωθεί η ελαιοκομική χρονιά, αφού οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για μια κακή χρονιά με μικρή παραγωγή, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι από τον Νοέμβριο μπορεί να δούμε το λάδι να πωλείται στα 10 και 12 ευρώ το λίτρο.
Κοινώς θα «μας βγάλουν το λάδι» και αυτόν τον χειμώνα.
Ν.Π.

Επιστροφή
* ΚΑΘΕ κατεργάρης στον πάγκο του από αυτήν την εβδομάδα. Η πόλη επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε, οι διακοπές για εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μαθητές έλαβαν τέλος.
Από αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν τα μαθήματα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, αλλά και η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου. Ήδη σιγά σιγά οι βιτρίνες των καταστημάτων αλλάζουν, και μπαίνουν πια σχολικά είδη, φόρμες και όλα τα απαραίτητα για την έναρξη της χρονιάς.
Γρήγορα πέρασε πάντως..., μάλλον φταίει ότι όλος ο Ιούνιος ήταν άστατος και μέχρι να καταλάβουμε το καλοκαίρι αργήσαμε.
Ν.Π.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ
* ΠΟΛΛΕΣ οι καραμπόλες υποψήφιων συγγενών, φίλων, αλλά και χωριανών που τίθενται αντιμέτωποι στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη.
Γκρίνια και φαγωμάρα τα κύρια χαρακτηριστικά, με την εξής δικαιολογία «Γιατί εσύ, και όχι εγώ;». Αυτά γινόντουσαν από παλιά και σε μεγαλύτερο βαθμό που βλέπαμε αδέρφια και πρώτα ξαδέρφια να είναι σε διαφορετικούς συνδυασμούς και να μη μιλάνε, μοιράζοντας το σόι στα δύο.
Πάντως η γκρίνια υπάρχει, και εν μέρη είναι φυσιολογική μέχρι ενός σημείου, αν και εφόσον παραμένει στο επίπεδο πολιτικής αντιπαλότητας λόγω της εκλογικής διαδικασίας. Όλα τα άλλα είναι διογκωμένα σε υπερθετικό βαθμό στο μυαλό του καθενός.
* * *
* ΣΤΑ Φάρσαλα πάντως όπως όλα δείχνουν στην αφετηρία θα βρεθούν και οι τέσσερις υποψήφιοι για τη δημαρχία που είχαν ακουστεί εξαρχής.
Ο νυν δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου θα προσπαθήσει να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του ξανά. Υποψήφιες επίσης, η Κυριακή Παναγιωτοπούλου και η πρώην δήμαρχος Μαρία Ίφου, δημοτικές σύμβουλοι στο τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Απόστολος Αναγνώστου.
Γ.Γ.
Προσωπική επιλογή
* ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η απόφαση της γνωστής Λαρισαίας φιλολόγου Κατερίνας Κόσσυβα να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Θαν. Μαμάκου, υπενθυμίζοντας ότι εθήτευσε και στην εμβληματική για τα χρόνια της μεταπολίτευσης δημοτική παράταξη «Λάρισα-ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση». Και ο επικεφαλής της Κώστας Τσαντίλης, με το γραμματάκι του, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Η «ΛΑΡΙΣΑ-ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση», αναφέρει, ιδρύθηκε σε μια εποχή που ο απόλυτος κομματισμός κυριαρχούσε στην αυτοδιοίκηση και τότε πρόβαλε δύο στόχους: α) την ακηδεμόνευτη, από τα πολιτικά κόμματα, αυτοδιοίκηση και β) τη διαχείριση της πόλης με όρους φιλοπεριβαλλοντικούς και οικολογικούς.
Δυστυχώς η κατάσταση που διαμορφώνεται και στις τωρινές εκλογές είναι πολύ μακριά από αυτούς τους στόχους. Συνεπώς κάθε αναφορά στη «ΛΑΡΙΣΑ-ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση» για να δικαιολογηθούν οι όποιες προσωπικές επιλογές, είναι τουλάχιστον αβάσιμη και ανεπίτρεπτη.Τριήμερο
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ πυρετωδώς οι προετοιμασίες για τη 16η Γιορτή Χαλβά, όπου θα υπάρχει τριήμερο εκδηλώσεων με έναρξη την Παρασκευή 1 Σεπτεβρίου και με αποκορύφωμα το Σάββατο το βράδυ και τη συναυλία που θα δώσει η Έλλη Κοκκίνου στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης.
Γ.Γ.
Σκοτάδια
* ΤΗΝ έφαγε το σκοτάδι την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου. Για την ακρίβεια είναι μισοφωτισμένη. Η μισή πλευρά, αυτή που βρίσκεται προς το σχολείο, δεν έχει φως.
Το κακό είναι ότι κάθε βράδυ η πλατεία «βουλιάζει» από παιδιά και νέους με ποδήλατα, πατίνια και μπάλες, ενώ μπαίνουν και μέσα στο προαύλιο του σχολείου για να παίξουν.
Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να το δουν, γιατί δεν αργεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Τόσο σκοτεινά, όλο και κάποιος θα πέσει και θα τραυματιστεί.
Βέβαια είναι απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας...
Ν.Π.

Ολοήμερα
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ πάλι η συζήτηση για τα Ολοήμερα. Υπέγραψε λέει η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου την απόφαση για τη διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50 ή στις 17.30, αλλά και στις 14.55, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.
Η πρόωρη αποχώρηση στις 3 πάντως ίσχυε και πριν, τώρα για τις 5.30 μπορεί να έχει νόημα στην Αθήνα, αλλά στην επαρχία δύσκολα θα εφαρμοστεί.
Εκτός εάν τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι διαβασμένα και χωρίς εξωσχολικές υποχρεώσεις, πράγμα απίθανο.
Αυτό που οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν να καταλάβουν είναι η λήξη των μαθημάτων στη 1.15 το μεσημέρι. Ποιος γονιός -πλην των εκπαιδευτικών-σχολά πριν τη 1 το μεσημέρι;
Ούτε καν όσοι είναι με 4ωρη απασχόληση. Έτσι, το Ολοήμερο είναι μονόδρομος για τους περισσότερους.
Ν.Π.

Αύγουστος
*ΠΑΕΙ κι ο Αύγουστος. Τι έμειναν; Δυο - τρεις μέρες και φεύγει. Μα δεν φεύγει το καλοκαίρι. Είναι εδώ και μας το θυμίζουν αυτές οι θερμοκρασίες.
Πλάκα - πλάκα αυτήν πρέπει να είναι η χειρότερη εποχή για όλους. Να επιστρέφεις από διακοπές. Χωρίς άλλη άδεια, χωρίς άλλα λεφτά. Να γυρίζεις στη Λάρισα και να έχει καύσωνα. Να σκέφτεσαι τα έξοδα που έρχονται με τον νέο μήνα και να σε πιάνει κατάθλιψη. Να σ’ εκνευρίζει κι αυτό το αιρκοντίσιον που καίει τα άντερά του. Όλα να σ ενοχλούν. Να μη βρίσκεις πάρκινγκ στο κέντρο και να σου εύχονται καλό χειμώνα στον δρόμο. Όλα ανάποδα.
Κ.Γ.
Οδηγοί
* ΑΣΤΙΚΟ λεωφορείο, με δρομολόγιο προς το κέντρο, κατά τις 9.30 χθες το πρωί, διερχόμενο από την οδό Παναγούλη, «κολλάει».
Ο λόγος ήταν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο δίπλα σε κάδο, το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση μεγάλων οχημάτων σαν το λεωφορείο. Υπέθετες πως απλά στάθμευσε προσωρινά και ξέχασε να ανάψει «αλάρμ». Διότι δεν μπορείς να πιστέψεις ότι συνειδητά «έκλεισε» τον δρόμο.
Τελικά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, είχε σταθμεύσει για τα καλά. Πού είναι το παράξενο, θα μου πείτε, αφού τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά μέσα στην πόλη και ειδικά τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας τα συναντούν συχνά.
Το παράδοξο λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση είναι πως το αυτοκίνητο που εμπόδισε την κυκλοφορία, και παρκάρισε σε άκρως ακατάλληλο σημείο, ήταν εκπαιδευτικό σχολής οδηγών.
Και αναρωτιόμαστε τι φταίει για την κακή οδηγική μας παιδεία;
Δάσκαλε που δίδασκες!
* * *
* ΟΔΟΣ Μανδηλαρά, στο ύψος κοντά στην Τρίγωνη πλατεία. Οδηγός σταματά το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, κατεβαίνει, αφήνει ανοιχτή την πόρτα του οδηγού και πηγαίνει σε κατάστημα εστίασης να πάρει την παραγγελία του.
Τυχερός ήταν που ο οδηγός πίσω από αυτόν, ήταν υπομονετικός και δεν προκάλεσε καβγά. Όσο για όλους τους υπόλοιπους στην ουρά, απλά δεν είχαν καταλάβει τι έγινε και σταμάτησε η κυκλοφορία.
Λ.Κ.

Μπάνια
* ΟΙ τυχεροί του καλοκαιριού είναι αυτοί που παίρνουν άδεια τώρα. Και καλύτερα μπάνια στη θάλασσα και καλύτερη εξυπηρέτηση στα καταστήματα και καλύτερες τιμές στη διαμονή. Είναι και πιο «γκλάμουρους» (τρομάρα μας) να παίρνεις άδεια αρχές Σεπτέμβρη. Με ένα μοκασίνι και μια ζακέτα στην πλάτη για το βράδυ. Πουλάς και μούρη στην παρέα, κι ας ξέρει πως δεν υπάρχει μία...
Κ.Γ.

Παζάρι
* EΛΑ να μπαίνουμε σε ρυθμούς παζαριού σιγά - σιγά. Άντε να μιλήσουμε για τα σημαντικά. Χαλβάδες, σώβρακα και φανέλες. Και μέσα σε όλα αυτά θα γίνεται χαμός και από υποψήφιους. Δώσε χαιρετούρες, δώσε κεράσματα και χαμόγελα. Τα τέλη του Σεπτέμβρη θα μυρίζει τσίκνα και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ζυγώνουν οι μέρες.
Κ.Γ.

Μπερδέματα
* ΠΑΙΡΝΕΙ ο Καλογιάννης την Μπασδέκη και τον Αδάμ;
Παίρνει ο Μαμάκος τον Ραούλη.
Παίρνει ο Καλογιάννης τον Βάσο Καραμπίλια;
Παίρνει ο Μαμάκος την Κατερίνα Κόσσυβα.
Κι ακόμη δεν μπήκαμε στον Σεπτέμβριο. Μπερδεμένοι αριστεροί και δεξιοί. Θα πει κάποιος αυτοδιοικητικές εκλογές είναι. Δεν είναι όλα στον χάρακα...
Κ.Γ.

Multi culti
* ΣΕ σημείο συνάντησης πολιτισμών μετατράπηκε ο Λόφος του Φρουρίου χθες το βράδυ. Μια multi culti συνεύρεση, όπου το μεσογειακό ταμπεραμέντο έσμιξε με το λατινοαμερικάνικο πάθος για χορό. Ιταλοί μουσικοί από την πόλη του Τσιστερνίνο και μουσικοί και χορευτές από την πόλη Ballet Folclorico Maya του Μεξικού και της πόλης Aborigen της Ουρουγουάης -που βρέθηκαν στο Φρούριο για δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις- επικοινώνησαν κομμάτια του πολιτισμού τους, προσκαλώντας και τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν στη γιορτή που στήθηκε εκεί.
ΘΑ.

Έβρος
* ΑΚΑΘΕΚΤΗ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Έβρο. Πόσο ακόμη και τι θα απομείνει; Όλοι περιμένουν να βρέξει, αλλιώς σωτηρία με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δεν υπάρχει... Θλιβερό και εξοργιστικό συνάμα. Για πόσα χρόνια ακόμη στο ίδιο έργο θεατές; Πότε θα παρθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης;
Ν.Π.

Ταυτότητες
* ΧΑΜΟΣ με τις νέες ταυτότητες με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε σταδιακά τις παλιές. Μερίδα -όχι και μικρή- πολιτών-συνωμοσιολόγων θεωρεί πως οι καινούργιες θα έχουν τσιπάκι παρακολούθησης. Άντε τώρα να εξηγείς ότι τα προσωπικά δεδομένα, που νομίζει κάποιος ότι προφυλάσσει, τα έχουν μέχρι και οι ταμίες των σούπερ μάρκετ. Τα δε smartphones που έχουν όλοι στην κατοχή τους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εντοπίσει κάποιος που βρίσκονται φαίνεται δεν τους ενοχλούν. Αυτά τα προβλήματα να είχαμε μόνο.
Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass