Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2023 17:40
Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είχε χθες την τιμητική του. Όλα τα φώτα της πόλης έπεσαν πάνω του.  Ήταν το θέμα της ημέρας και το θέμα συζήτησης σε πολλές παρέες.  Αυτή η φωτογραφία λοιπόν δημοσιεύεται για να τιμήσει όσους το «ξαναζωντανεύουν» πίσω από τα φώτα! Λ.Κ. Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είχε χθες την τιμητική του. Όλα τα φώτα της πόλης έπεσαν πάνω του. Ήταν το θέμα της ημέρας και το θέμα συζήτησης σε πολλές παρέες. Αυτή η φωτογραφία λοιπόν δημοσιεύεται για να τιμήσει όσους το «ξαναζωντανεύουν» πίσω από τα φώτα! Λ.Κ.

Στάχτες
* ΣΤΑΧΤΕΣ και αποκαϊδια επέπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας στον Αγιόκαμπο. Οι λουόμενοι δεν πτοήθηκαν βέβαια και απόλαυσαν το μπάνιο τους, αλλά με μια θλίψη για τις φωτιές που κατακαίνε τη χώρα.
Ήταν το θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα που βρέθηκε στην παραλία Σωτηρίτσας, Αγιοκάμπου, και ο καθένας έδινε τη δική του εκδοχή για την εκδήλωση των πυρκαγιών, για την αντιμετώπισή τους...
Γενικά «μαυρίλα» σκέπασε και τις καρδιές τους.
Λ.Κ.

Θεατές
* «ΘΕΑΤΕΣ σε ένα άσχημο έργο με πολλά και διαφορετικά για την περιοχή σενάρια έχουμε γίνει όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής των παραλίων των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, εντός καλοκαιρινής περιόδου, με τον δρόμο των Τεμπών κλειστό, ΠΑΘΕ χωρίς πρόσβαση από Μακεδονία, ΚΤΕΛ έως την Καρίτσα» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου.
Μπορεί να είναι Σεπτέμβριος, αλλά η σεζόν κράτα ακόμη στα παράλια του Νομού Λάρισας και μάλιστα με πολλούς ξένους τουρίστες.
Λ.Κ.

Voucher
* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα για τα voucher των ΚΔΑΠ όπου «κόπηκαν» πολλοί δικαιούχοι, παρά τον πλήρη φάκελο, καθώς η χρηματοδότηση των 98 εκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκεί. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ήδη αρκετές κενές θέσεις, μιας και απορρίπτονται χιλιάδες μητέρες με πλήρη φάκελο.
Χαρακτηριστικά είναι τα παράπονα, οι καταγγελίες, τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, που έχουν ήδη κατακλύσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.
Ξεχωρίζουν οι καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμεΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών.
«Πετάχτηκαν έξω», μολονότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή ως γνωστό τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Κρίμα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.
Ν.Π.

Ταυτότητες
* ΒΡΕ τι χαμός είναι τούτος με τις νέες ταυτότητες!
 Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο ώστε να βγάλει το Υπουργείο διευκρινιστικές, μπας και καθησυχάσει όλους όσοι είναι στα κάγκελα, γιατί φοβούνται μήπως τους «φακελώσουν» κάπου που δεν πρέπει, ή τους κλονίσουν την πίστη.
Με 23 βασικά σημεία ξεκαθαρίζει το Υπουργείο τι θα ισχύσει.
Για το θέμα της σύνδεσης της πίστης με τις νέες ταυτότητες αναφέρει «Η σύνδεση του νέου δελτίου ταυτότητας με τη χριστιανική πίστη αποτελεί στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας. Η έκδοσή τους δεν άπτεται στο ελάχιστο του πυρήνα τόσο της χριστιανοσύνης, όσο και οποιουδήποτε άλλου δόγματος και θρησκεύματος. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα που σχετίζεται με το όποιο θρησκευτικό προσανατολισμό και ευαισθησία των πολιτών».
Αλήθεια τώρα συζητάμε τέτοια πράγματα; Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε, δεν εξηγείται αλλιώς...
Ν.Π.

Τι λέμε
* ΠΑΛΑΙΟΣ, πανάρχαιος κανόνας, προσέχουμε τι λέμε. Γιατί όταν, αρχηγός γαρ κόμματος κάνει λόγο για παράδειγμα περί «Greek Mafia» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» του οποίου ηγείται, πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί.
Όταν ο «αρχηγός» (σ.σ. εντάξει μην τα παίρνετε και εσείς όλα τοις μετρητοίς) Βασ. Στίγκας εξαπολύει βαριές κατηγορίες κατά των βουλευτών του κόμματος του οποίου ηγείται (σ.σ. απουσίαζαν από τα έδρανα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις πυρκαγιές) λέγοντας ότι ορισμένοι από τους βουλευτές του, που είναι υποστηριζόμενοι από τον καταδικασθέντα με τη Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, είναι καθοδηγούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε, τότε είναι λογικό ότι θα προκληθούν αντιδράσεις.
Μπορεί στο καφενείο και πάνω στη μάχη της δηλωτής να λέγονται πολλά ακόμη και μεταξύ των παικτών της ίδιας ομάδας (σ.σ. σύνηθες άμα χάνουν), αλλά η Βουλή δεν είναι καφενείο.
Ο κ. Στίγκας καλείται λοιπόν στο πλαίσιο κατεπείγουσας παρέμβασης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλά για «Greek Mafia»…
Β.Κ.

Εκ των έσω (1)
* ΕΚ των έσω πολεμήθηκε η εκ Τυρνάβου ορμώμενη, Βαρβάρα Ζαχαρακούλη και «δεν ευτύχησα» όπως σημειώνει η ίδια «ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος - Νέοι Ορίζοντες» να καταρτίσω ψηφοδέλτιο νίκης για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023».
Όπως είναι γνωστό η κ. Ζαχαρακούλη ηγούνταν του συνδυασμού διεκδικώντας έτσι τον Δήμο Τυρνάβου. Αλλά με «μεγάλη μου λύπη, ανακοινώνω την απόσυρση της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Τυρνάβου» όπως ανέφερε προχθές σε δήλωσή της.
 Διευκρινίζοντας πως «είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης οφείλεται στον πόλεμο εκ των έσω. Η αδυναμία κατάρτισης ψηφοδελτίου νίκης σχετίζεται ευθέως με την υπονόμευση της υποψηφιότητάς μου από ορισμένους συνιδρυτές του Συνδυασμού».
Αφού άλλοι δικοί της προσχώρησαν τελικά σε άλλο συνδυασμό και άλλοι, αποσύρθηκαν τελικά. Έτσι δεν συγκέντρωσε τους 57 των απαιτούμενων (το ελάχιστο) υποψηφίων για να καταρτίσει ψηφοδέλτιο...
Β.Κ.

Εκ των έσω (2)
* Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα δύσκολα για την εκάστοτε δημοτική αρχή στον Τύρναβο ξεκινούν την επομένη της εκλογής. Πουθενά αλλού δεν έχουν χάσει τη δεδηλωμένη από τις πρώτες ημέρες της θητείας.
Οπότε οι προεκλογικές μετεγγραφές μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν και «μικρό» κακό. Άλλο να σου φύγουν κάνα δυο – τρεις προεκλογικά και άλλο να σου φύγουν μετεκλογικά. Και όχι να φύγουν απλά και να ανεξαρτητοποιηθούν, αλλά να υπερψηφίζουν κιόλας προτάσεις της αντιπολίτευσης, να μην εγκρίνεται ούτε ο προϋπολογισμός…
Β.Κ.

Το μετά...
* ΣΕ εξέλιξη βρίσκεται από χθες το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας τις πέντε υποψηφιότητες, με το πολιτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην εκλογή προέδρου.
Χθες λοιπόν η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Όλες και όλοι πρέπει να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι δυνατός. Το μήνυμα για μια ενωμένη και ισχυρή Αριστερά για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του».
Σύμφωνοι για τη συμμετοχή, αλλά το πραγματικό στοίχημα αφορά στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι και με ποιους θα πάει. Με δεδομένο ότι και στο παρελθόν άλλα δήλωνε πως θα κάνει, αλλά… με τον Παν. Καμμένο συγκυβέρνησε, ενώ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο…
Β.Κ.

Εργασιακό
* ΑΛΛΑΓΕΣ πάλι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά στα ψιλά γράμματα κρύβεται η διαφορά. Κάποιες από τις αλλαγές είναι η νομιμοποίηση της εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότη και αίρονται οι δυσχέρειες που εμποδίζουν την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας από εργαζόμενους και εργοδότες.
Όλα αυτά μάλιστα στόχο έχουν λέει το Υπουργείο να ενδυναμώσουν τη θέση του εργαζόμενου, αντιμετωπίζοντας χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη. Ας μας επιτραπεί να έχουμε επιφυλάξεις καθώς τα τελευταία χρόνια όλες οι αλλαγές άλλαξαν προς το δυσμενές το τοπίο για τον εργαζόμενο… Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι όλοι ψάχνουν τον καλό υπάλληλο, που θα είναι φιλότιμος, συνεπής και αποδοτικός, αλλά την ίδια ώρα εκείνοι είναι κακοί εργοδότες. Συμβαίνει και το αντίθετο βεβαίως…
Ν.Π.

Πλατάνια
*ΑΣΧΗΜΑ τα νέα για τα πλατάνια. Το ένα μετά το άλλο δάσος, κολλάει από τον μύκητα που τα αρρωσταίνει και στο τέλος πεθαίνουν. Ξεραίνονται και πέφτουν.
Τρέχουν τα Δασαρχεία σε όλη τη χώρα να βρούνε γιατρειά, μα τίποτα δεν φαίνεται να γίνεται με την υλοτόμηση.
Ακόμα κι έτσι μολύνονται δέντρα που βρίσκονται μακριά. Δυστυχώς θα πρέπει να το συνηθίσουμε πως θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια.
Κ.Γ.

Χέρια
* ΔΕΝ είναι μόνο τα καπνά που δεν μαζεύονται στα χωριά της Ελασσόνας. Το πρόβλημα της έλλειψης των εργατικών χεριών είναι παντού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βενζινάδικα. Το ίδιο στην εστίαση. Στον κλάδο των κατασκευών ακόμα μεγαλύτερο το ζήτημα. Δεν βρίσκουν κόσμο οι επιχειρήσεις.
Δεν φτάνει ο μισθός, δεν μπορούν κι εκείνοι να δώσουν παραπάνω, η ακρίβεια στα προϊόντα μεγάλη, ο πληθωρισμός τρέχει, και όλα αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό, με φόντο τα επιδόματα και την ανασφάλεια.
Η γνωστή κατάθλιψη ενόψει του χειμώνα.
Κ.Γ.

Ινδικτος
* ΜΠΟΡΕΙ οι περισσότεροι την 1η Σεπτεμβρίου να ευχόμαστε καλό μήνα και καλό φθινόπωρο, άλλοι να λένε καλή 32ά Αυγούστου, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η 1η Σεπτεμβρίου έχει άρωμα… πρωτοχρονιάς. Την 1η Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Αρχή της Ινδίκτου, την Πρώτη του Εκκλησιαστικού Ετους σε μια παράδοση που έρχεται από το βάθος των αιώνων.
Ας δούμε λοιπόν από πού προέκυψε η Αρχή της Ινδίκτου: Στην περιοχή της Ανατολής τα περισσότερα ημερολόγια είχαν ως πρωτοχρονιά την 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας. Επειδή όμως η 23 η ήταν η γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, η πρωτοχρονιά μετατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, η οποία και καθορίστηκε ως αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή της περιόδου του ρωμαϊκού διατάγματος για τον φόρο που ίσχυε για 15 έτη. Έτσι Ίνδικτος κατάντησε να σημαίνει αργότερα το έτος και αρχή της Ινδίκτου την Πρωτοχρονιά. Αυτή την Πρωτοχρονιά βρήκε η Εκκλησία και της έδωσε χριστιανικό περιεχόμενο, αφού τοποθέτησε σ’ αυτήν την εορτή της συλλήψεως του Προδρόμου, που αποτελεί και το πρώτο γεγονός της Ευαγγελικής Ιστορίας.
***
* ΑΡΓΟΤΕΡΑ, το 462 μ. Χ.., για πρακτικούς λόγους και για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μηνός, η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Διευκρινίζεται ότι η πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου έχει Ρωμαϊκή προέλευση και ήρθε στην Ορθόδοξη Ανατολή κατά τα νεότερα χρόνια. Η εκκλησιαστική ακολουθία για το νέο έτος τελείται την 1η Σεπτεμβρίου, μια ακολουθία απαράμιλλου κάλλους ως προς το υμνογραφικό υλικό. Σημειωτέον ότι πριν από λίγα χρόνια η Εκκλησία μας όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον.
***
* Η Εκκλησία, λοιπόν, εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου για τρεις λόγους:
-Ως αρχή του νέου χρόνου.
-Για την ευλογία του νέου χρόνου από τον Θεό.
-Σε ανάμνηση της μετάβασης του Χριστού στη συναγωγή των Ιουδαίων, κατά την οποία του εδόθη το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα και ο Ιησούς άρχισε να διαβάζει το κεφάλαιο ξα’ «Πνεύμα Κυρίω επ’ εμέ, ου ένεκε έχρισέ με».
Θ.Α.

Υπεραξία
* ΓΙΟΡΤΗ Μήλου, γιορτή Αχλαδιού, γιορτή σκόρδου, γιορτή Χαλβά και ουκ έστι τέλος με τις γιορτές! Και όλες αυτές στον νομό Λάρισας, που μπορεί να περηφανεύεται ότι στην επικράτειά του καλλιεργούνται και δημιουργούνται διαλεχτά και ξακουστά προϊόντα.
Καρπερή η γη της Λάρισας, προσφέρει από αρχαιοτάτων χρόνων τα προϊόντα της προς τέρψιν και της υπόλοιπης Ελλάδας και όχι μόνο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωρίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει στα χέρια της, λόγω των προϊόντων αυτών και κινείται επικοινωνώντας τα στα πέρατα της Οικουμένης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η Περιφέρεια συμμετέχει σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τα προϊόντας της θεσσαλικής γης. Αλλωστε η υπεραξία που θα δημιουργηθεί από τα προϊόντα αυτά θα εισπραχθεί τελικά από τον ίδιο τον πολίτης της Θεσσαλίας.
Θ.Α.

AGORASTOS.jpg

* Ξημέρωσε στην κυριολεξία (!) στο γραφείο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο γνωστός και καταξιωμένος ζωγράφος Χρήστος Παπανικολάου, για να φιλοτεχνήσει σε έναν από τους τοίχους του γραφείου, το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Ξεκίνησε το έργο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και το ολοκλήρωσε, με ασταμάτητες ώρες δουλειάς, την επόμενη μέρα (χθες) κατά τις 9 το πρωί.
Εντυπωσιακό τόσο το έργο του, όσο και το ρεκόρ ταχύτητας και το ταλέντο του!

 

BYZANTIOY.jpg

Συνεχίζονται τα έργα ανακατασκευής της οδού Βυζαντίου, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, που εντάσσονται στο έργο
δημιουργίας εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Τη «σκυτάλη» θα πάρει ακολούθως η ανακατασκευή της οδού Αιόλου και καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  αυτό θα γίνει μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τη συμβολή της οδού Αιόλου με την 23ης Οκτωβρίου, στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Λάρισας.

XORTA.jpg

«ΝΤΡΟΠΗΣ πράγματα» λέει ο συμπολίτης με αφορμή την κατάσταση με τα χόρτα στις παλιές εργατικές κατοικίες Γιάννουλης,  πίσω στην παιδική χαρά από το 14 Δ.
Από τη φωτογραφία γίνεται αντιληπτό πως εδώ και καιρό (τέσσερις μήνες λέει ο συμπολίτης) τα κλαδιά αυτά είναι παρατημένα, έχοντας μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Γιατί;

 

 

AYTOKINHTO.jpg

Βγήκε από τον δρόμο και έπεσε μέσα σε χωράφι ο οδηγός του οχήματος. Το ατύχημα έγινε πριν μία εβδομάδα, αλλά ο αγρότης έχει ακόμη  το αυτοκίνητο μέσα στην καλλιέργειά του!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass