ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2023 17:47
* ΔΥΝΑΜΙΚΗ η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με τραβηγμένα τα χειρόφρενα λόγω 24ωρης απεργίας -ο μόνος κλάδος- και με συντεταγμένη παρουσία στο συλλαλητήριο της Λάρισας έδωσαν αγωνιστικό στίγμα-οδηγό για τη συνέχεια των αντιδράσεων... * ΔΥΝΑΜΙΚΗ η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με τραβηγμένα τα χειρόφρενα λόγω 24ωρης απεργίας -ο μόνος κλάδος- και με συντεταγμένη παρουσία στο συλλαλητήριο της Λάρισας έδωσαν αγωνιστικό στίγμα-οδηγό για τη συνέχεια των αντιδράσεων...

«Alexis»
* ΟΙ μετεωρολόγοι απειλούν: «Έρχεται χειμωνιάτικη εισβολή από την Ιταλία!». Το όνομα αυτής «Alexis».

Πτώση θερμοκρασίας, χιόνια... και όλα τα συναφή, από σήμερα Παρασκευή θα κάνουν την εμφάνισή τους. Χειμώνας είναι, βρε παιδιά! Τι θα έρθουν; Καύσωνες; Τότε θα έπρεπε να ανησυχούμε.
Λ.Κ.

Αγορά
* ΣΤΑΔΙΑΚΑ, κορυφώνεται η κίνηση στην εμπορική αγορά της Λάρισας. Τα απογεύματα δε, παρατηρείται «μελίσσι» καταναλωτών στους κεντρικούς δρόμους και στα καταστήματα.
***
* ΟΛΑ μαρτυρούν πως ανεβαίνει η διάθεση, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, και ο κόσμος ψάχνει μια διαφυγή από τη «μαυρίλα» των πλημμυρών, που έχει επηρεάσει τη ζωή του.
Σε αυτό βοηθά το περιβάλλον που δημιουργείται και με τις στολισμένες βιτρίνες. Όπου νά ‘ναι και ο Εμπορικός Σύλλογος θα ανακοινώσει τις εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε χρόνο στους κεντρικούς πεζόδρομους για να ενισχύσει το γιορτινό κλίμα. Πιθανόν να δούμε στους πεζόδρομους τον ερχόμενο μήνα και τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Δήμος, τόσο για να επενδύσει μουσικά την καθημερινότητα τις γιορτινές ημέρες όσο και να στηρίξει την εμπορική αγορά.
***
* ΒΕΒΑΙΑ, η αυξημένη κίνηση αυτές τις ημέρες οφείλεται και στο ξενόφερτο «Μπλακ Φράντεϊ» («Μαύρη Παρασκευή»), με τα καταστήματα να έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις, «ζεσταίνοντας» το κλίμα για τα Χριστούγεννα. Είναι πειρασμός να βλέπεις στη βιτρίνα εκπτώσεις της τάξεως του 60% και να μην μπεις έστω από περιέργεια στο κατάστημα...
Λ.Κ.

Από... πήχη
* ΣΕ λογοπαίγνιο προχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σχολιάζοντας αναφορά που προηγήθηκε από τον Έλληνα επικεφαλής της Ολλανδικής εταιρείας Μιλτιάδη Γκουζιούρη ότι «η Λάρισα σώθηκε από τύχη, μιας και βίωσε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο». «Η Λάρισα δεν γλίτωσε από τύχη, αλλά από τον πήχη... ασφαλείας που ουσιαστικά έβαλε η οδός Σανδράκη που κατασκευάσαμε. Ένα έργο οδοποιίας λειτούργησε ως αντιπλημμυρικό, προστατεύοντας την πόλη από τα χειρότερα, σε συνδυασμό βέβαια και με τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού το 2007».

Κλιματική
αλλαγή
* Η ΛΑΡΙΣΑ «πήρε πολύ ζεστά» το ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφού βίωσε με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες.
Τυχαίο, που μετά τις πλημμύρες, οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια, διαφόρων φορέων, έχουν θέμα τους την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση κρίσεων, την ανθεκτικότητα των πόλεων, τη γεωργία της επόμενης μέρας... και άλλα συναφή;
Εκπαιδευόμαστε και μαθαίνουμε, για όλα όσα θα περιμένουμε στο εξής από τις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Λ.Κ.

Στα μπουζούκια
* ΜΙΑΣ και το ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα είχε ενδιαφέρον να αναζητηθούν οι αποφάσεις εκείνες -και ποιος κυβερνούσε δηλαδή- για να διαπιστωθεί ποια Κυβέρνηση ενέκρινε να λειτουργήσουν στην κοίτη του Πηνειού μπουζουξίδικα και επιχειρήσεις. Όπως και ποιες Κυβερνήσεις νομιμοποίησαν αυτά τα αυθαίρετα.
Τα οποία, ωστόσο, δεν αποτελούν από μόνα τους την αιτία των πρόσφατων πλημυρών στη Θεσσαλία, όπως κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την... ατομική ευθύνη τρίτων, αποσιωπώντας τις διαχρονικές ευθύνες των Κυβερνήσεων.
Αλλά πείτε ότι γκρεμίζουν σήμερα κιόλας τα αυθαίρετα στην κοίτη. Θα λυθεί το πρόβλημα των αγροτών στα παρακάρλια; Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που έμειναν χωρίς γη; Ή μήπως κατά τον συνήθη λαϊκισμό φταίνε οι αγρότες που αντί να επενδύσουν με τις επιδοτήσεις, τα έπιναν στα μπουζουξίδικα τα οποία είναι χτισμένα μέσα σε κοίτες κ.λπ.
Β.Κ.

Κλαρίνα (1)
* ΕΠΙΣΗΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Black Friday ή οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, μπορεί να αποτελεί ευφυολόγημα ή κρυάδα, αλλά στην πραγματικότητα ουδόλως ενδιαφέρει τον άστεγο του Βλοχού, τον πλημμυροπαθή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης.
Ήταν όντως πρωτόγνωρη η κακοκαιρία «Daniel», αλλά και το υποτιθέμενο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ιδέα δεν είχε για το τι θα ακολουθούσε, μετά και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Όσοι έλαβαν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού, θα θυμούνται πολύ καλά πως ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ρωτούσε... πόσο νερό έρχεται και κανείς (σ.σ. υπουργός εννοείται) δεν ήξερε να απαντήσει.
Γιατί ούτε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έχουμε, ούτε επιστημονικός φορέας μπορεί να προειδοποιήσει. Απλά πιάνουν το... καραούλι στο Κεραμίδι και εκτιμούνε σε πόσες ώρες θα φτάσει πόσο νερό στη Λάρισα.
Β.Κ.

Κλαρίνα (2)
* ΟΤΑΝ, λοιπόν, ρωτούσε ο Πρωθυπουργός και σιωπούσαν, λόγω άγνοιας, οι υπουργοί του, τότε ήταν ακόμη πλημμυρισμένα τα χωριά της Καρδίτσας. Μετά πλημμύρισαν οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, η Κάρλα, το Στεφανοβίκειο και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν, πότε και πώς θα «αποκατασταθεί» η καθημερινότητα.  Πώς, δηλαδή, οι κάτοικοι χωριών από τον Παλαμά, τη Φαρκαδόνα μέχρι τα παρακάρλια χωριά θα πάψουν να φοβούνται με την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Ίσως στο μέλλον τα αρμόδια Υπουργεία να βελτιώσουν το έργο τους και δη στο σκέλος της πρόβλεψης. Μέχρι να γκρεμίσουν, όμως, τα μπουζουξίδικα, ισχύει η διαπίστωση πως ο μηχανισμός των Υπουργείων είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, για τα... πανηγύρια (σ.σ. με όλον τον σεβασμό). Ρωτήστε αυτούς που συμμετείχαν στο πρώτο Συντονιστικό και ζητήστε τους να σας περιγράψουν τι ρωτούσε ο Πρωθυπουργός και τι... «απαντούσαν» οι υπουργοί του...
Β.Κ.

Απάτες
* ΣΕ καθημερινή βάση, ηλικιωμένες γυναίκες πέφτουν θύματα ξεδιάντροπων απατεώνων που δεν το έχουν σε τίποτα να τις πανικοβάλουν, εκμεταλλευόμενοι την αγάπη για τα παιδιά τους.
Αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, χρήματα που θα έδινε κάθε γονιός, ό,τι έχει και δεν έχει, για να βοηθήσει το παιδί του και μάλιστα για πρόβλημα υγείας.
Η έκταση του προβλήματος επιβάλλει, ωστόσο, τη διακριτική συμφωνία μεταξύ των Διωκτικών Αρχών Ελλάδας και Βουλγαρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του...
Β.Κ.

Θόρυβος
* ΣΥΧΝΕΣ, πολύ συχνές οι πτήσεις των ελικοπτέρων -πέραν των αεροσκαφών- πάνω από τον ουρανό της Λάρισας. Είναι φυσικό, λοιπόν, να αυξάνονται και τα παράπονα των κατοίκων, στις ανατολικές κυρίως συνοικίες της πόλης. Κατανοητά όλα τα επιχειρήματα για την ασφάλεια της χώρας, λένε πολλοί, πρέπει να βρεθεί, όμως, λύση για μείωση των θορύβων, μήπως και μειωθεί και ο εκνευρισμός, επιβλαβής για όλους...

Θέρμανση
* ΔΕΙΛΑ-δειλά ανάβουμε τη θέρμανση. Ο φόβος έχει κυριεύσει τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς που θα δούνε κι αυτόν τον χειμώνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας διάλογος ζευγαριού:
-«Αγάπη μου, το κοντρόλ του κλιματιστικού χρειάζεται νέες μπαταρίες». Αντικαθιστά τις μπαταρίες ο σύζυγος και κάνει το λάθος να τις δοκιμάσει, ανάβοντας το κλιματιστικό. Τρέχει τρομοκρατημένη η σύζυγος και τον μαλώνει: «Τι κάνεις εκεί; Είπαμε να αλλάξεις μπαταρίες, όχι να ανοίξεις το κλιματιστικό!».
Παράλληλα «πήραν φωτιά» οι σόμπες και τα τζάκια. Η ατμόσφαιρα μυρίζει ξύλο.
Οι περισσότεροι κάνουν χρήση της θέρμανσης με φειδώ. Λίγες ώρες ανάβουν τους θερμοστάτες και κυρίως το βράδυ.
Λ.Κ.

Γυναίκα
* ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ. Αυτή η μάστιγα. Η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Η πράξη που μπορεί να μην αναγνωρίζεται από τα ελληνικά δικαστήρια με τον συγκεκριμένο όρο, όμως αναγνωρίζειται ατύπως από την ελληνική κοινωνία ως έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο.
***
* ΣΗΜΕΡΑ το Κοινωνικό Εθελοντικό δίκτυο «#Κανείς_Μόνος» σε συνεργασία με πολλούς φορείς και συλλόγους της πόλης διοργανώνει εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.
Ένα κράμα εμπνευσμένων και συμβολικών δράσεων με πολλαπλά μηνύματα θα ξεκινήσει από την Κεντρική πλατεία και θα φτάσει ως τη γέφυρα του Αλκαζάρ. Σαν άλλο ποτάμι γεμάτο ορμή να πνίξει κάθε πρόθεση για βία κατά των γυναικών.
***
* ΔΡΑΣΕΙΣ, χρώματα, τραγούδια, έργα τέχνης, γύρω από το «φουστάνι εκείνης που λείπει» για όλες εκείνες τις γυναίκες που έφυγαν νωρίς. Πριν προλάβουν να απαλλαχθούν για όλα όσα βίωναν. Ένα φόρεμα που δημιουργήθηκε πέρυσι και από φέτος θα ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Να στέλνει το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα. Κατακόκκινο από τη Λάρισα για όλη τη χώρα. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αλλά και στήριξης των θυμάτων, με ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής τους και γνωστοποίηση όλων των δομών της πόλης, που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.
***
* ΚΑΙ κάπου στην άκρη η Λίτσα Λιακούλη. Εκείνη που το «γέννησε» όλο αυτό, σαν τρίτο παιδί της και το βλέπει να μεγαλώνει. Να ψηλώνει και να θεριεύει μέσα στην πόλη. Περήφανη σίγουρα, μα ανήσυχη πάντα. Δεν σταματά να φροντίζει να γίνουν όλα όπως πρέπει. «Να κινητοποιηθεί η πόλη. Να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποί της. Nα κληθούν όλοι, κόμματα, θεσμοί, συλλογικότητες...» λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Από τους δρόμους της Λάρισας μέχρι τη Βουλή...
Κ.Γ.

Εργατικές
* «ΤΙΣ Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης δεν τις έπνιξαν ούτε τα «μουζουξίδικα» ούτε οι επιχειρήσεις παράγκες...» τονίζει πολίτης της Λάρισας και πιο συγκεκριμένα κάτοικος των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, φανερά ενοχλημένη από τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού.
Και ρωτά: «Αν όλα τα παραπάνω υπονοεί ότι είναι παράνομα, κτισμένα σε λάθος μέρος και ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν, τότε ποιος είναι αυτός που ενέκρινε και έδωσε άδεια να κτιστούν, επίσης κοντά στην κοίτη του ποταμού, οι Εργατικές Κατοικίες Λάρισας, αν αυτό ήταν λάθος μέρος ανοικοδόμησης;».
Λ.Κ.

Οι 3 φάκελοι
* ΝΑ λοιπόν και το παλιό, αλλά καλό πολιτικό ανέκδοτο, με αφορμή χθεσινό σχόλιο για τον φάκελο που έχει έτοιμο ο Απ. Καλογιάννης για τον Θαν. Μαμάκο και τον οποίο είχε πάρει από τον προκάτοχό του Κ. Τζανακούλη, μια ιστοριούλα που συνήθιζε λένε να διηγείται ο Φρανσουά Μιτεράν, ένας σαρκασμός της σύγχρονης πολιτικής, όπου γης, με την ευθύνη των λαθών μονίμως να μετακυλίεται:
Ένας νέος και άπειρος πρωθυπουργός, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του, ζήτησε τη συμβουλή του για το πώς να πορευτεί και να αντιμετωπίσει κυβερνητικές κρίσεις που θα συναντούσε. Εκείνος του έδωσε τρεις αριθμημένους φακέλους από το 1 έως το 3.
- Πάρε αυτούς τους τρεις φακέλους και όποτε αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνησή σου, άνοιξε έναν φάκελο, με τη σειρά όμως που είναι αριθμημένοι.
***
* ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ λοιπόν κι αφού πέρασε η λεγόμενη περίοδος χάριτος, ο νέος βρέθηκε μπροστά σε μεγάλα ζόρια, που δημιούργησαν αναταραχή στο κόμμα του. Άνοιξε τον φάκελο νούμερο 1: «Ρίξε το φταίξιμο σε μένα», έγραφε το σημείωμα που είχε μέσα. Τραβάει τότε κι αυτός έναν ξεγυρισμένο λόγο καταγγέλλοντας την προηγούμενη κυβέρνηση που του παρέδωσε «καμένη γη». Έτσι καταφέρνει να συσπειρώσει τους βουλευτές και τον κόσμο του.
***
* ΜΕΤΑ από κάνα δυό χρόνια, με περικοπές και λιτότητα, το πράγμα έφτασε στο μη περαιτέρω, σφοδρές οι αντιδράσεις. Ανοίγει κι αυτός τον δεύτερο φάκελο, ο οποίος έγραφε: «Ισχυρίσου ότι φταίει το σύστημα, ότι σε εμποδίζει το κατεστημένο και υπενθύμισε ότι χρειάζεσαι πίστωση χρόνου». Ακολούθησε τη συμβουλή, η οποία πράγματι έπιασε. Κάποια στιγμή αργότερα όμως η κατάσταση έδειχνε να έχει ξεφύγει εντελώς στην κυβέρνηση. Εσωτερικές διαμάχες, φιλοδοξίες διαδόχων, ακρίβεια και διαφθορά, μεγάλη η φθορά. Πάει λοιπόν κι εκείνος κι ανοίγει με αγωνία τον φάκελο νούμερο 3: «Ετοίμασε τους ίδιους τρεις φακέλους για τον επόμενο», έγραφε.
Ζ.

Βάσει σχεδίου
* ΕΜΠΛΟΚΗ στα σχέδια νεαρών Λαρισαίων.
- Τι ρεβίθια ρε μάνα, με δουλεύεις; Δεν μου είπες στο τηλέφωνο ότι θα φάμε γύρο στις τρεις;
***
* - ΜΕ έχασε η πασαρέλα γιατί με κέρδισε η μορταδέλα.
***
* - ΕΒΑΛΑΝ λέει κάτι καινούργιους κάδους για ανακύκλωση που γράφουν ότι για κάθε 33 κουτάκια μπύρας που θα ρίχνεις θα σου δίνει πίσω 1 ευρώ. Μα, 1 ευρώ για να γίνουμε αλκοολικοί;
Ζ.

 

-------

GKOYLIOS.jpg

* ΑΣΧΗΜΑ μαντάτα «ξεφουρνίζει» τα τελευταία χρόνια για τον κλάδο των αρτοποιών ο πρόεδρος της Συντεχνίας Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος. Μια οι αυξήσεις στα άλευρα, μια η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας και τώρα το φορολογικό. Μα, είναι εκεί και το παλεύουν όλοι οι φουρνάρηδες της πόλης. Χωρίς αυξήσεις και πολλά λόγια. Βάζουν πλάτη για το ψωμί της γειτονιάς.
Κ.Γ.

 

 ALSOS.jpg

* ΟΧΙ, δεν είναι βομβαρδισμένο σημείο. Είναι η παιδική χαρά που ετοιμαζόταν να γίνει στο Αισθητικό Άλσος στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του χώρου, αλλά μας πρόλαβε η πλημμύρα. Ο όγκος του νερού και η ορμή του, τα ξήλωσαν όλα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ζητήθηκε η παράταση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κ.Γ.

 

PETRES.jpg

* ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ μέρες μετά την πλημμύρα, το προσωρινό έγινε μόνιμο. Μονίμως επικίνδυνο και ιδίως τα βράδια. Άνοιξαν, από τον Δήμο Κιλελέρ, τον δρόμο εκεί μετά το χωριό Άγιος Γεώργιος, για να κυκλοφορεί ο κόσμος. Και εντάξει, δύσκολο το τεχνικό έργο αποκατάστασης. Οι προειδοποιητικές πινακίδες όμως; Ένα φως, κάποια ανακλαστικά; (Κι άλλες παρόμοιες παγίδες στον ίδιο δρόμο).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass