ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2024 14:15
* ΑΠ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο «σμήνος» μελισσοκόμων συγκεντρώθηκαν στη φιλόξενη «κυψέλη» των Φαρσάλων, για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου τους.  Η ανταπόκρισή τους, εκτός των άλλων, μαρτυρά και τη μεγάλη επιρροή του τοπικού Συλλόγου, που τον ακολουθούν στις κινητοποιήσεις. Γ.Γ. * ΑΠ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο «σμήνος» μελισσοκόμων συγκεντρώθηκαν στη φιλόξενη «κυψέλη» των Φαρσάλων, για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα του κλάδου τους. Η ανταπόκρισή τους, εκτός των άλλων, μαρτυρά και τη μεγάλη επιρροή του τοπικού Συλλόγου, που τον ακολουθούν στις κινητοποιήσεις. Γ.Γ.

Ποια επιδείνωση
* ΤΑ χιόνια που αναμένονταν τις προηγούμενες ημέρες τελικά δεν ήρθαν, ενώ όπου έπεσαν, ήταν μικρής κλίμακας και σε αναμενόμενα υψόμετρα.
Την ίδια ώρα τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν θα βρέξει, θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει.
* * *
* ΑΣ τους πει κάποιους εκεί στα δελτία ειδήσεων, παρότρυνε η Λαρισαία, να καταλάβουν ότι το κρύο, οι βροχές και τα χιόνια στα μέσα Γενάρη δεν είναι επιδείνωση του καιρού, αλλά αποκατάσταση. Ε μα τώρα...
Ζ.

Φαιδρά...
* Η ακρίβεια δεν είναι τελικά εισαγόμενη και η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Ίσως, γιατί είναι χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζει η σταφύλη και θάλλει η ελαία, σαρκάζει η Κ. Τζ.: Ωραία, με τα τέσσερα μέτρα, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, αποσύρονται, άραγε, από τον Μάρτιο τα ποτά από το πάρτι των πολυεθνικών; Οι τιμές των προϊόντων τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα έχουν την ελάχιστη ή και καθόλου απόκλιση απ’ αυτά της υποτιθέμενης ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς;
...Μένει να φανεί αν αυτό θα αλλάξει, αν το γλέντι της κερδοσκοπίας θα χαλάσει, αν το νήμα από τον μπαρμπα-Σμιθ το κράτος θα πιάσει. «Τα υψηλά κέρδη», έγραφε, «τείνουν να αυξάνουν τις τιμές πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι υψηλοί μισθοί». Περιμένουμε να αυξηθούν αυτοί...
Ζ.

Με ψέματα;
* ΚΑΙ στην παρέα των Λαρισαίων έκαναν τα δικά τους σχόλια.
- Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε.
* * *
* - ΞΕΡΕΙΣ Γιαννάκη τι τους κάνουν αυτούς που λένε ψέματα;
- Ναι κυρία, πρωθυπουργούς.
* * *
* ΕΝ τω μεταξύ, ο Άδωνις ετοιμάζει το καλάθι του ασθενή. Θα περιέχει κόλλυβα, λίγο κονιάκ και ένα παξιμαδάκι.
Ζ.

Δεν συννομοθετεί
* ΤΟ αυτονόητο ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι δεν μπορεί να κάνει», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι «μιλάμε για πολιτικό γάμο. Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία ούτε για στέφανα». Άρα, δεν επηρεάζεται η λειτουργία της Εκκλησίας.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας..., αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συννομοθετεί με την Εκκλησία».
Δεν το λέει και στους Λαρισαίους νομοθέτες, τους βουλευτές του της ΝΔ, που φρόντισαν να πάνε στον Μητροπολίτη να το συζητήσουν και να συμφωνήσουν μαζί του; (Όχι όλοι τους...).
Ζ.

Προβλήματα
* ΣΤΑ άκρα φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί για ακόμα μία φορά οι σχέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις ημέρες μετά τις προστριβές με αφορμή το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη για τριήμερο στις Σπέτσες, αποκαλύπτει το Κουλούρι. Συγκεκριμένα, έντονη αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον Πρόεδρο του κόμματος και τον Παύλο Πολάκη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο σπίτι του, κάτι που εξόργισε τον αψύ Κρητικό, ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν παρουσιάζει ποτέ διαφάνειες στο Powerpoint χωρίς το αγαπημένο του τσιγάρο στο χέρι.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και είναι συνεχείς, με το ενδεχόμενο η παρουσίαση του κ. Πολάκη να γίνει σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού να μην αποκλείεται.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο όταν τοποθετηθούν όλοι οι Έλληνες σελέμπριτις επί του θέματος θα ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ήδη, αρκετοί εγχώριοι διάσημοι έχουν ερωτηθεί σχετικά σε συνεντεύξεις τους ή έχουν τοποθετηθεί στα κοινωνικά δίκτυα, με τους Νίκο Οικονομόπουλο και Νίνο να βρίσκονται ανάμεσά τους. Μόλις εκφράσει θέση και ο τελευταίος απ’ όλους τους, τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση και στη Βουλή.
Ζ.

Απροπόνητοι
* ΣΤΑΘΕΡΑ με τα θεματάκια τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Όλες οι γυναίκες θέλουν να είναι ο άντρας τους πολύ καλός στο κρεβάτι, όμως δεν τους αφήνουν να πάνε για προπόνηση.
* * *
* - ΘΕΛΩ να μου βρεις το σημείο G, αγάπη μου...
- Πήγαινε στην κουζίνα, έχει καλύτερο σήμα, θα πιάσεις και 5G.
* * *
* - ΓΙΑΤΙ είσαι τόσο χλωμός σήμερα;
- Από ολονύκτιο σεξ.
- Σώπα βρε μεγάλε;
- Όχι εγώ, οι γείτονες.
Ζ.

Μεγάλη Ιδέα
* Η νέα Μεγάλη Ιδέα ανθίζει στον κάμπο: Να αποκτήσει η Λάρισα υφυπουργό, οπότε και θα λυθούν όλα της τα προβλήματα. Η μάχη θα συνεχίσει να δίνεται στο παρασκήνιο, σε κάθε επικείμενο ανασχηματισμό. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορεί να γίνουν και διαδηλώσεις. Αυτοσκοπός, η υπουργοποίηση Λαρισαίου, μπορεί, βέβαια, να είναι μόνο για τους ενδιαφερόμενους, άντε και για τον στενό τους περίγυρο που θα επωφεληθεί, όλοι οι υπόλοιποι;
Ζ.

Γιατί βιάζονται;
* ΔΙΑΒΑΣΕ στην εφημερίδα «Εφικτή η σήραγγα από Κάρλα προς Καμάρι» για την «όδευση» των νερών, αν και για τα νερά, βέβαια, δεν ισχύει ο όρος «όδευση», αλλά «διοχέτευση», αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Και σχολιάζει ο έμπειρος Λαρισαίος τεχνικός Κ.Μ.: Ποιος το λέει αυτό; Μα, δύο «καθηγητές». Ο καθηγητής κ. Δαναλάτος, που όντως είναι (ομότιμος;) καθηγητής και ο μηχανικός κ. Μπέλεσης, που δεν είναι καθηγητής. Ας αποδοθεί σε δημοσιογραφική αστοχία.
* * *
* ΚΙ έρχεται μετά στο ουσιαστικό: Οι δύο προαναφερθέντες έδωσαν στους απελπισμένους αγρότες μάλλον ψεύτικες ελπίδες για τη γρήγορη, σε δύο χρόνια κατά παλαιότερη δήλωση του κ. Μπέλεση και φθηνή κατασκευή, μόνο 50 εκατ. ευρώ, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη σήραγγα διοχέτευσης των νερών της Κάρλας στο Αιγαίο. Σήραγγα λένε διαμέτρου 10 μέτρων και μήκους 10 χλμ., δηλαδή με μέση δαπάνη 5.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους, χωρίς αναφορά στα συνοδά έργα εισόδου και εξόδου.
* * *
* ΕΙΝΑΙ, όμως, έτσι; Εάν έκαναν μία πρόχειρη έρευνα για αντίστοιχες σήραγγες, θα ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί στις τόσο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους. Μία παλιά υπόθεση σήραγγας στην περιοχή μας είναι η σήραγγα Πευκόφυτου, για τη μεταφορά νερών από τον άνω Αχελώο στη λεκάνη Πηνειού. Η ολοκλήρωσή της δεν έχει επιτευχθεί, παρά την επί δύο δεκαετίες κατασκευή της. Με μήκος 17 χλμ. και διάμετρο 6 μέτρων αυτή, έχει διανοιγεί με συμβατικές μεθόδους και με την ολοκλήρωση της επένδυσής της θα έχει κοστίσει περίπου 250 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 15.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.
Πρόσφατη είναι η σήραγγα μεταφοράς νερού από το οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης στον ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη. Με σύμβαση που υπογράφηκε το 2012, η σήραγγα με τα συνοδά έργα ολοκληρώθηκε το 2019. Με μήκος 3,5 χλμ. και διάμετρο 5 μέτρων, διανοίχθηκε με μηχάνημα ολομέτωπης κοπής, με μετροπόντικα, επενδύθηκε και κατά μήκος της τοποθετήθηκε ο αγωγός μεταφοράς νερού. Η συνολική δαπάνη του έργου ανήλθε περίπου στα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή ανοιγμένη στο μήκος της σήραγγας σε 13.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.
* * *
* ΚΑΤΟΠΙΝ τούτων εκτιμά: Η δαπάνη της σήραγγας Κάρλας, με διάμετρο 10 μέτρων, αντί 5 μ. και 6 μ. των προαναφερθεισών, με τα έργα εισόδου και εξόδου, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη και συντηρητικά μπορεί να εκτιμηθεί σε 20.000 ευρώ το τρέχον μέτρο, συνολικά 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή με κόστος τετραπλάσιο της εκτίμησης των κ. «καθηγητών». Επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί και η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας για το θέμα των πλημμυρών στη Θεσσαλία, στην οποία θα αναφέρεται η εκτίμηση για τη δαπάνη της σήραγγας Κάρλας, δεν είναι αντιληπτός ο λόγος που οι δύο πρωταγωνιστές του ρεπορτάζ είναι τόσο βιαστικοί.
Ζ.
Ξεκάθαροι
* ΝΕΑ παιδιά της Λάρισας με ξεκάθαρες τοποθετήσεις.
- Είμαι 70% βρέχει και 30% πέρα.
* * *
* - ΕΜΕΝΑ δεν θα με αλλάξουν τα λεφτά.
Αν κερδίσω το Τζόκερ, θα συνεχίσω να δουλεύω το ίδιο, κάνα δεκάλεπτο τη μέρα.
* * *
* - ΕΤΕΡΟ εκάτερο...
- Θέλει και «ν», φίλε...
- Έντερο εκάντερο;
Ζ.

Τους «ταξιδεύουν»
* ΔΕΝ πάλιωσαν ξαφνικά οι δύο αξονικοί τομογράφοι του Πανεπιστημιακού, που τέθηκαν εκτός λειτουργίας «λόγω παλαιότητας», καθώς κι εκείνος του Γενικού Νοσοκομείου, που αγκομαχά για να καλύψει όλες τις ανάγκες εξετάσεων.
Εδώ και χρόνια παλιώνουν σιγά-σιγά, όμως η αντικατάστασή τους δεν έγινε εγκαίρως. Κάτι φταίει στο σύστημα, ακόμη και με φιλελεύθερους κυβερνώντες και με υποτίθεται άριστους στα πόστα, οι εμπλοκές παραμένουν.
Και μπορεί «κανένας ασθενής να μη μείνει ακάλυπτος», όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι διοικητές, υπάρχουν, άλλωστε, και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, των οποίων ο εξοπλισμός ποτέ δεν κλατάρει, ποτέ, εκεί ξέρουν πότε να αντικαταστήσουν τα μηχανήματα, ωστόσο κανείς δεν θα ήθελε ο άνθρωπός του, και μάλιστα συνήθως βαριά περιστατικά, να ταξιδεύει επιβαρυνόμενος ως ασθενής από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για μια εξέταση που είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη θεραπεία του. Καθόλου εύκολα πράγματα αυτά...
Ζ.

Αναλογικά
* ΤΟ απολύτως φυσιολογικό συνέβη αυτήν τη φορά στην ΕΛΜΕ της Λάρισας, επιτέλους κυριάρχησε εύκολα η δημοκρατική λογική. Μετά από τόσα χρόνια, τέρμα οι άγονες λογικές που την άφηναν ακέφαλη.
Λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές, στις οποίες επικράτησε καθαρά η ΔΑΚΕ, συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο στον σύλλογο των καθηγητών, που έχει τόσα θέματα να αντιμετωπίσει.
Αναλογικά μοιράστηκαν τα αξιώματα, βρήκαν πεδίο συνεννόησης οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, χωρίς, βέβαια, να εξαφανιστούν οι μεταξύ τους διαφορές.
Εφάρμοσαν τη συνταγή που ακολουθούν συνάδελφοί τους στον Σύλλογο Δασκάλων. Πρόεδρος ο πλειοψηφήσας γαλάζιος γυμναστής Θανάσης Φουντάς. Σιδεροκέφαλος...
Ζ.

Λιγοστοί
* ΣΤΟΝ Παράδεισο, εκεί στη γαλήνη και την ησυχία, ακούνε πάλι φωνές και γέλια από το κάτω πάτωμα.
- Τι γέλια και φωνές είναι αυτά που ακούγονται κάθε τόσο από κάτω; Ρωτάει ένας τον Άγιο Πέτρο.
- Γλεντάν οι κολασμένοι, του εξηγεί εκείνος. Κάτω στην Kόλαση.
- Κι εμείς θέλουμε να καλοπερνάμε. Εμείς, που ήμασταν καλοί και σωστοί σε όλη μας τη ζωή, γιατί δεν κάνουμε κι εμείς κάνα γλέντι;
- Ε, τώρα... Δεν μπορώ να φέρω ορχήστρα για τρία άτομα.               

Ζ.

 

 

TOEB.jpg

 

* ΤΟ έφεραν από δω, το έφεραν από κει, να τες και οι συγχωνεύσεις στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) στη Θεσσαλία. Οι οργανισμοί διοικούνται από αγρότες, οι οποίοι πλέον θα παραδώσουν τα ηνία στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
Λ.Κ.

 

 

 

 

MAMAK-KALAMPAL-GEORGAK.jpg

 

*ΤΟΝ έναν τον κάθισε δίπλα του, τον έβαλε αναπληρωτή δήμαρχο τον Δημ. Γεωργάκη, τον άλλο, τον Κ. Καλαμπαλίκη, εξίσου παλιό και επίσης απόστρατο, ο Θαν. Μαμάκος τον άφησε όρθιο, χωρίς καρέκλα.
Ζ.

 

 

 

MHXANH.jpg

 

*ΗΤΑΝ μια εικοσαετία μηχανόβιος. Και μετά πήρε αμάξι.
Ζ.

 

 

 

ROBEN.jpg

 

* Ο Ρομπέν των Μπετών.
Ζ.

 

 

 

 

LAXANA.jpg

 

* ΤΙ κι αν δεν χιόνισε... Ο Λαρισαίος τον χιονάνθρωπο τον έφτιαξε. Πέρασε πριν απ’ τον μανάβη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass