ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2024 17:11
* ΦΥΣΙΚΑ και ακούει με προσοχή, ο νέος δήμαρχος Θαν. Μαμάκος, τον επιτυχημένο πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα. Ζ. * ΦΥΣΙΚΑ και ακούει με προσοχή, ο νέος δήμαρχος Θαν. Μαμάκος, τον επιτυχημένο πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα. Ζ.

Άλλη εποχή
*- ΩΡΑΙΟ φθινοπωράκι κάνει πάντως φέτος τον Φλεβάρη, διαπίστωνε χθες η Λαρισαία.

- Άμα ρίξει και καμιά βροχούλα, συμπλήρωνε, μια χαρά θα είναι.
Ζ.
Την επομένη
* - 15 Φεβρουαρίου σήμερα, έλεγε μια άλλη στην παρέα, επανερχόμαστε στα φυσιολογικά επίπεδα ύστερα από το χθεσινό διάλειμμα. Ξεκινήστε το κεράτωμα…
Ζ.
Τριήμερα
* ΜΕΤΑ το μεγάλο κενό αργιών, τόσο καιρό χωρίς ένα τριήμερο, οι προοπτικές διαγράφονται λαμπρές. Φέτος, η Πρωτομαγιά πέφτει τη Μεγάλη Τετάρτη. Έτσι, αναμένεται να μεταφερθεί η αργία και να πάει την πρώτη εργάσιμη μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή την Τρίτη 7 Μαΐου. Ωωω…
Επίσης, επειδή η Μ. Παρασκευή είναι ημιαργία, δουλειά μετά τη 1 το μεσημέρι, σε πολλούς κλάδους θα μετατραπεί σε αργία. (Pasmal...).
***
* ΑΛΛΑ κι η Καθαρά Δευτέρα, πέφτει στις 18 Μαρτίου, δεν είναι επίσημη αργία, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, πρακτικά δεν παύει να είναι μια καθιερωμένη μη επίσημη αργία. Συν το τριήμερο που προσφέρει η 25η Μαρτίου, που πέφτει Δευτέρα.
Ζ.
«Αγρανάπαυση»
* ΜΙΑ νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων προβληματίζει και ανησυχεί την Κυβέρνηση, πολύ περισσότερο εάν, όπως λένε πολλοί από τους αγρότες, γίνει κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ώστε το «ξύσιμο» να φέρει κάποια μέτρα ακόμα, σχολίαζε από την Αθήνα ο Δ. Στ., πριν ακόμη πάρουν οι αγρότες την απόφαση στη Νίκαια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, επέμεινε χθες για συνέχεια στον διάλογο με ανοιχτούς δρόμους, αφήνοντας μια «χαραμάδα» για περαιτέρω προσπάθειες συνεννόησης, όμως στο Μαξίμου με τίποτα δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. (Και να που την Τρίτη θα τα δουν. Όπως και σ’ όλη την Ευρώπη).
***
* ΕΙΝΑΙ γεγονός, συνεχίζει, ότι μετά την «αγρανάπαυση» που έδειξε η Κυβέρνηση επί μήνες, τώρα σχεδόν σε έναν μήνα αγροτικών κινητοποιήσεων, που την αιφνιδίασαν σε αντοχή και «ευελιξία» μορφών αγώνα, σε συνδυασμό και με την κοινωνική υποστήριξη που έχουν ακόμη τα «μπλόκα», τρέχει να καλύψει τον χαμένο χρόνο, αλλά και τη σοβαρή απώλεια αξιοπιστίας στις πολιτικές της. (Άντε πάλι σκύψιμο πάνω απ’ το βαρέλι, για ξύσιμο).
Ζ.
Άστο, αργότερα
* ΜΕΘΑΥΡΙΟ Κυριακή, στον ΣΥΡΙΖΑ και της Λάρισας, ψηφίζουν τελικά μόνο για συνέδρους. Στα κεντρικά του κόμματος αποφάνθηκαν ότι είναι τεχνικώς αδύνατη η παράλληλη διεξαγωγή εκλογών ανάδειξης συνέδρων και Νομαρχιακών Επιτροπών και συντονιστών Οργανώσεων Μελών. Κι έτσι αυτές θα πάνε έναν μήνα πίσω, ξανά εσωκομματικές κάλπες. Δεν ήταν ακόμη έτοιμες οι λίστες των μελών, είπαν, ώστε να αποσταλούν σε κάθε οργάνωση ξεχωριστά, επικαιροποιημένες και με όσους ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. (Κι άμα είναι μόνο για συνέδρους, το ενδιαφέρον θα είναι μειωμένο. Κατά τα φαινόμενα, σύνεδροι θα πάνε όλοι όσοι δηλώσουν υποψηφιότητα. Ίσως και κάποιοι επιπλέον).
***
* ΑΛΛΑ και στο Συνέδριο μπορεί να μην υπάρχει και τόσο ενδιαφέρον. Άμα αποφασιστεί τελικά να μην εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή… Λέγεται ότι αυτή η διαδικασία θα πάει φθινόπωρο. Αν και κάποιοι αντιτίθενται: «Πώς είναι δυνατό να ανανεώσουμε τις Ο.Μ. και τις Νομαρχιακές και να μην κάνουμε το ίδιο με την Κ.Ε., η οποία ύστερα κι από την αποχώρηση περίπου 100 μελών της αποτελείται κι από πρόσωπα τα οποία είχαν λάβει μόλις δέκα ψήφους ψηφισμένοι κι από ένα παλιό εκλογικό σώμα των 60.000 μελών», αναρωτιούνται. (Σκόπελος οι ευρωεκλογές, πρέπει να παρακαμφθεί. Πόσο μάλλον αν αποδειχθεί ύφαλος).
Ζ.
Πατάτες και κεφτέδες
* ΣΤΑ ωραία και τα νόστιμα επικεντρώνονταν τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Ευτυχία θα ήταν να μην παχαίνουν οι τηγανιτές πατάτες.
***
* - ΑΝ δεν υπήρχαν οι τηγανητές πατάτες, ο κόσμος θα ήταν πιο θλιβερός. Αλλά και η περιφέρειά μου πιο μικρή.
***
* - ΟΣΟ πιο πολλές εκπομπές υψηλής γαστρονομίας βλέπω, τόσο πιο πολύ μου αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες.
***
* ΕΥΚΟΛΑ έγινε και η διασύνδεση.
- Οι κεφτέδες με πατάτες τηγανητές δεν είναι φαγητό, ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου είναι.
***
* - ΤΙ να ρίξω στον αρακά για να νοστιμίσει, μου λέει η μάνα μου. Ρίξε 3-4 κεφτέδες, της λέω.
Ζ.
Κόλλησε
* ΠΡΟΧΘΕΣ πέρασα έξω από το Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ, αποκαλούμενο και «Προσκήνιο Πολιτισμού», είδα την πόρτα ανοιχτή και μπήκα μέσα, λέει ο Β.Χ. Ήταν τυχερός, καθώς βρήκε ανοιχτά, επειδή ο Θαν. Μαμάκος επρόκειτο να ξεναγήσει σε λίγο τον Λάκη Λαζόπουλο. Λογικά ούτε ο Δήμαρχος θα είχε μπει στον χώρο από τότε που ανέλαβε.
***
* ΜΕ ζωηρό ενδιαφέρον για θέματα Πολιτισμού, ο εν λόγω Λαρισαίος θυμάται πως τον Απρίλιο του 2021, ο πρώην δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ανακοίνωνε, κατά την υπογραφή σύμβασης με τον εργολάβο, την αποπεράτωση του έργου για τον Νοέμβριο του 2022. Το είπε λέει ξανά σε δημόσιες εκδηλώσεις, ότι το 2023 το Θέατρο ΟΥΗΛ θα είναι έτοιμο, πιθανολογώντας ότι θα έχει δοθεί εκεί και η πρώτη καλλιτεχνική παράσταση. (Φτάσαμε αισίως στο 2024).
***
* ΤΙ είδε, λοιπόν, ο Λαρισαίος που βρήκε ανοιχτά και μπήκε; Ανάρτησε και σχετικές φωτογραφίες απ’ το εργοτάξιο. Σφίχτηκε η καρδιά μου, λέει. Το Θέατρο δεν τελειώνει ούτε σε 2 χρόνια από σήμερα, αποφαίνεται. (Καλά πήγε κι αυτό…).
Ζ.
Και για πέταγμα
* ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ να εμβαθύνουν οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Μην προσπαθείτε να μας φορτώσετε τις αποτυχίες σας, έχουμε δικές μας.
***
* - ΔΕΝ θέλουν όλα τα πράγματα ξεκαθάρισμα... Μερικά θέλουν πέταγμα.
***
* - ΕΜΕΝΑ, πάντως, πιάστηκε το χέρι μου να κρατάω το επίπεδο.
***
* ΚΑΙ μια κρίσιμη επισήμανση από τη Λαρισαία Ε.Κ.
- Πριν πιστέψετε ότι σας συμπαθούν, βεβαιωθείτε ότι δεν τους είστε κάπου χρήσιμοι.
Ζ.
Πλήρωνε κορόιδο
* - ΚΙ ήρθε ο ικανότατος υπουργός Άδωνις στο Υγείας να βάλει μια σειρά…
Σαρκαστική η Λαρισαία, σχολιάζοντας στη συντροφιά πως μόλις ανέλαβε ο εν λόγω, φρόντισε να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
- Και δεν άνοιξε μύτη, διαπίστωνε, μόνο οι φαρμακοποιοί διαμαρτυρήθηκαν ενημερώνοντας τον κόσμο.
- Ο κόσμος μπορεί να διαμαρτυρηθεί στις εκλογές… Μόλις από αυτήν την εβδομάδα ισχύουν οι αυξήσεις.
- Κοίτα… Μικρή φοβόμουν τον κακό τον λύκο και τώρα που μεγάλωσα έχω αρχίσει και φοβάμαι τα πρόβατα.
***
* ΚΑΙ συνέχιζε με το δεύτερο επίτευγμα των ημερών.
- Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, λέει… Αν είναι δυνατόν… Και να επιβαρύνονται οι ασθενείς, πληρώνοντας ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά και χειρότερες ιατρικές υπηρεσίες να απολαμβάνουν. Εξ αντικειμένου, ο γιατρός που θα χειρουργεί απ’ το πρωί, το απόγευμα και ως το βράδυ θα συνεχίσει να δουλεύει. Με καθαρό μυαλό προφανώς και πολύ σταθερό χέρι.
- Σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος κύριε, συμπλήρωνε ο άλλος, το επόμενο ραντεβού για χειρουργείο είναι σε 5 μήνες ή σε 5 χιλιάρικα…
***
* - ΑΝΤΙ να πάρουν προσωπικό στα νοσοκομεία, να λιγοστέψουν τα κενά, ώστε να λειτουργούν περισσότερες ώρες οι χειρουργικές αίθουσες και ν’ ανοίξουν κι εκείνες που παραμένουν κλειστές, κάνουν πατέντες αμφίβολης απόδοσης…
- Έλα καλέ, άκου αμφίβολης… Λες και δεν φαίνεται ποιος είναι ο τελικός στόχος τους και μ’ αυτό…
Ζ.
Καλός μποναμάς
* «ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση» ωρύεται ο Α. Γεωργιάδης, σιγά που θα κώλωνε. «Δεν αυξήθηκε η συμμετοχή, άλλαξε η κάλυψη στα γενόσημα φάρμακα», εξήγησε. Σάμπως υπάρχει ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Την ξέρει την τέχνη ο Υπουργός… (Τα λιγουρεύεστε;).
***
* ΠΑΝΤΩΣ, εκτιμάται πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 ως 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο «clawback». Πρόκειται για την αυτόματη επιστροφή δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο. (Όπως πάντα, όταν χάνει κάποιος, τότε κάποιος άλλος κερδίζει).
Ζ.
Τα κατάφεραν
* ΕΝΑ πρωί που μαζεύτηκαν τα προσκοπάκια, άρχισαν να αναφέρουν στον αρχηγό τις καλές πράξεις που είχαν κάνει την προηγούμενη ημέρα.
- Για πες μας εσύ Μαιρούλα, τι καλή πράξη έκανες χθες; Ρώτησε ο αρχηγός.
- Βοήθησα μια γιαγιά να κουβαλήσει τα ψώνια, γιατί ήταν πολλά και δεν μπορούσε να σηκώνει όλες τις τσάντες μαζί.
- Μπράβο Μαιρούλα παιδί μου. Εσύ Γιαννάκη τι έκανες;
***
* - ΑΡΧΗΓΕ, εγώ βοήθησα μία γριούλα να περάσει τον δρόμο, γιατί φοβόταν…
- Καλά το έκανες Γιαννάκη. Για πες μας κι εσύ Δημητράκη;
- Βοήθησα τον Γιαννάκη, να περάσει απέναντι τη γριούλα, γιατί δεν θα τα κατάφερνε μόνος του.
- Ωραία Δημητράκη, βοήθησες, λοιπόν, τον φίλο σου. Εσύ Χρήστο;
- Κι εγώ βοήθησα τον Γιαννάκη και τον Δημητράκη να περάσουν τη γριούλα απέναντι.
- Ααα… Μα είναι δυνατόν; Γιατί χρειάστηκαν τόσα άτομα βρε Χρήστο, για να περάσει απέναντι μια γριούλα;
- Δυσκολευτήκαμε αρχηγέ γιατί αυτή επέμενε και δεν ήθελε να πάει απέναντι.
Ζ.

 

Τρακτέρ
* ΠΟΣΕΣ ώρες κάνει ένα τρακτέρ να φτάσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλία;
Ε, υπολογίστε πάνω-κάτω 13 ώρες. Περίπου, γιατί είναι ανάλογα με το τρακτέρ και τις συνθήκες. Όποιοι είναι θαρραλέοι και διαθέτουν κάποιο καλό μηχάνημα, είναι ευκαιρία να το δοκιμάσουν φέτος.
***
* Η Τρίτη προσφέρεται ως ευκαιρία για όσους θέλουν να τεστάρουν τόσο το όχημά τους όσο και τις αντοχές τους. Γιατί κακά τα ψέματα, εμείς καλά τα λέμε και τα γράφουμε και τα διαβάζουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως, να κάνει ένα ταξίδι κάποιος 26 ωρών στον δρόμο, συν άλλες πόσες ώρες στο περίμενε και στο συλλαλητήριο.
***
* ΟΙ αγρότες, όμως, το ξέρουν, κυρίως οι δικοί μας από τον πλημμυρισμένο και κατεστραμμένο θεσσαλικό κάμπο, πως αυτήν είναι η ευκαιρία τους να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Να φτάσει μέχρι το Σύνταγμα το αίτημά τους για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αιτήματα που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή τους και την ευκαιρία να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.
***
* ΑΠΟ τον κόμβο του Πλατυκάμπου τα τρακτέρ που θα φύγουν για την Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 3 το χάραμα της Τρίτης. Θα ταξιδεύουν με σκοπό να φτάσουν στην πρωτεύουσα το μεσημέρι για να κάνουν εντυπωσιακή είσοδο.
***
* ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει, όμως, πόσα θα φτάσουν στην καρδιά της Αθήνας. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με στόχο να διευθετηθούν τα πρακτικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα πώς θα κινηθούν πάνω στην Εθνική οδό, πού θα σταματούν και πού θα συγκεντρωθούν πριν την Αθήνα.
***
* ΤΟ μεγάλο στοίχημα αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση για το πόσα θα φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Θα είναι 15; Θα είναι 30; Ή θα καταφέρουν οι αγρότες από τα μπλόκα να πείσουν πως πρέπει να μπούνε περισσότερα; Αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Πάντως, ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα των αγροτών είναι και πόσα τρακτέρ θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν έξω από την πρωτεύουσα.
***
* ΔΕΝ είναι, όμως, μόνο οι αγρότες και τα οχήματά τους. Το είπε ο Ρίζος Μαρούδας μετά τη λήξη της χθεσινής Συνέλευσης πως απευθύνει κάλεσμα και στους Αθηναίους πολίτες να ενισχύσουν τον αγώνα τους. Γιατί, όπως διευκρίνισε, είναι κάτι που τους αφορά και πάρα πολύ μάλιστα. Αν έχουν παραγωγή οι αγρότες της χώρας, τότε όλοι οι πολίτες θα τρώνε φθηνά και καλά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση θα τρώνε ακριβά και αγνώστου ποιότητας. Για να δούμε; Θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των αγροτών οι… Αθηνέζοι;
Κ.Γ.

 

__________

 

TSIKRITSHS.jpg* ΠΟΙΟΣ είπε ότι δεν τρώνε οι δήμαρχοι απ’ την καντίνα; Άμα είσαι και μπλοκατζής και λαϊκός τύπος, όπως ο Στ. Τσικριτσής, πώς αλλιώς θα φας…
Ζ.

 

 

PAGKAKI.jpg* ΑΥΤΗΝ την εικόνα αντίκρισε χθες το πρωί απέναντι από το σπίτι του, σε γειτονιά της Λάρισας, ο Κ.Ζ. Απελπισμένος απ’ τα νιάτα και το μέλλον, αλλά και από τον ρόλο της οικογένειας και της εκπαίδευσης. «Αποτύχαμε...», συμπέρανε.
Ζ.

 

 

PARKING1.jpg* ΜΠΟΡΕΙ να είναι ιδιωτικός ο χώρος έναντι σιδηροδρομικού σταθμού, όμως έχει μετατραπεί σε ελεύθερο πάρκινγκ και παρά το εικονιζόμενο χάλι, εξυπηρετεί πολύ κόσμο που απελπισμένος ψάχνει μια θέση στάθμευσης. Ένας τρόπος για μια βελτιωτική παρέμβαση του Δήμου δεν μπορεί να βρεθεί;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass