Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2024 17:11
*Η αντιπρόεδρος Κατερίνα Κόσσυβα, που ‘’τρέχει’’ την Πινακοθήκη, με τον έμπειρο στα δημοτικά ως αντιδήμαρχος παλιότερα σύζυγό της, τον Απ. Σουρλαντζή και με τον νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμά Ρετσιάνη. Ζ. *Η αντιπρόεδρος Κατερίνα Κόσσυβα, που ‘’τρέχει’’ την Πινακοθήκη, με τον έμπειρο στα δημοτικά ως αντιδήμαρχος παλιότερα σύζυγό της, τον Απ. Σουρλαντζή και με τον νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμά Ρετσιάνη. Ζ.

Εχει ακόμα
* - ΝΑ προσέλθει ο Μάρτυς,

Κι ο αφηρημένος Λαρισαίος δικηγόρος.
- Φλεβάρη έχουμε ακόμα κύριε πρόεδρε...
Ζ.
Στα λόγια;
* ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του πρωθυπουργού τονίζουν τον οργανωμένο και ευπρεπή τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και αναγνωρίζουν ότι οι αγρότες έχουν κερδίσει τη συμπάθεια και τον σεβασμό όλων για τη στάση τους και τον τρόπο διαμαρτυρίας που οργανώθηκε σε συνεργασία με την αστυνομία, γράφουν οι Αθηναίοι. (Τσάι και συμπάθεια, στο Μαξίμου και στο Σύνταγμα αντιστοίχως.)
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ: Αναφέρονται σε δύο θέματα όπου υπάρχει συναντίληψη με τους αγρότες. Πρόκειται για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. (Και γιατί δεν κάνουν κάτι γι αυτά, τόσο καιρό;)
* * *
* ΕΝΟΨΕΙ δε της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες, η οποία πήγε παραπίσω λόγω διεθνών υποχρεώσεων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει: «Οι περιορισμένοι δημοσιονομικοί πόροι δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι στήριξης. Και πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο...» Ε και γιατί δεν τους μαρτυράνε αυτούς τους τρόπους ή ποιος ο λόγος που δεν τους εφαρμόζουν ήδη;
Αν προσφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης κάτι επιπλέον στους Θεσσαλούς, που έτσι πρέπει δηλαδή, γιατί δεν το έκανε εξαρχής, μετά την πλημμύρα; Είναι της θεωρίας ‘’αν δεν κλάψει το μωρό, η μάνα δεν του δίνει να φάει;’’
Ζ.
Πενταήμερη;
* ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ η συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα και με ένα στοιχείο που έκανε εντύπωση: Απολάμβανε ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, ίσως για πρώτη φορά τόσο μεγάλης. Βλέπετε τα μπλόκα δεν ταλαιπώρησαν τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν κόπηκε στη μέση, σχολιάζει το ‘’Ποντίκι’’. Τα μηνύματα για τα προβλήματα των αγροτών πέρασαν με πειστικό τρόπο στην κοινή γνώμη. Και επιπλέον έγινε κατανοητό ότι η ακρίβεια είναι κοινό πρόβλημα καθώς αδικεί τους παραγωγούς και πλήττει τους καταναλωτές. Μετά απ’ όλα αυτά δεν γίνεται αντιληπτό πού εδράζεται μία περίεργη αισιοδοξία των κυβερνώντων, ότι πλέον εκτονώνεται η κατάσταση και οι αγρότες θα επιστρέψουν ήρεμοι και ικανοποιημένοι στα χωράφια τους, λες και επιστρέφουν από πενταήμερη. (Άντε ντε...)
* * *
* ΣΥΝΗΘΩΣ «πενταήμερη» είναι πάντως η επίσκεψη των Ελλήνων πρωθυπουργών στην Ινδία, όπου έχουν πάει όλοι τους τις τελευταίες δεκαετίες, μετά συζύγων καθώς θεωρείται σπουδαίο ταξίδι ποικιλοτρόπως, και με στάνταρ πρόγραμμα. Που για τον Κυρ. Μητσοτάκη ανακοινώθηκε μόνο εκείνο της Τετάρτης, προχθές στο Ν. Δελχί. Ενώ χθες αναφέρθηκε πως θα μιλούσε σε εκδήλωση στη Βομβάη. Σήμερα άγνωστο, ξεκινάει και Π-Σ-Κ.
Ζ.
Το έλα να δεις
* - ΓΙΑΤΙ δεν κάνουν ένα συνέδριο να τα λύσουν;
Οι Λαρισαίοι συζητούσαν για τα βάσανα των συριζαίων.
- Μα αυτό κάνουν κι εξαιτίας του γίνεται το έλα να δεις.
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ, χθες το πρωί ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε στο Συνέδριο το κοινό, πολίτες μη συνέδρους, να πάνε το απόγευμα στην εναρκτήρια ομιλία του. Ίσως για να μην είναι και μισοάδειο το γήπεδο. Ενώ ασκείται κριτική για οργανωτική κατάρρευση. Να, σύνεδροι δεν εκλέχθηκαν στη Λάρισα. Και δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, τοπικό.
- Επομένως, θα ήταν ομιλία του προέδρου στο συνέδριο ή σε μια συγκέντρωση του κόμματος; (Και μετά μίλησε κι ο Τσίπρας κι έγιναν όλα άνω-κάτω.)
Ζ.
Απειλούμενος
* ΕΙΝΑΙ ο Αυγενάκης ο πιο φοβισμένος υπουργός του πλανήτη; Αναρωτιέται ο Αθηναίος σχολιογράφος: Μια παρέμβαση με πανό έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ο ‘’Ρουβίκωνας’’. Και ενώ όποιος ζει στον πλανήτη Γη τα τελευταία χρόνια θα το έβρισκε συνηθισμένο και ειρηνικό τρόπο διαμαρτυρίας, ο Λευτ. Αυγενάκης φρίκαρε. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε ανάρτηση για «επίθεση» που έβαλε «σε κίνδυνο...» κ.λπ., κ.λπ.
Όμως ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος βάλλεται και από στελέχη της ΝΔ επειδή υποτίμησε τον αγώνα των αγροτών με άστοχες δηλώσεις και αλαζονεία, ειδικά όταν μιλούσε για «υποκινούμενη προσπάθεια να βγουν οι αγρότες στον δρόμο» είναι πολλαπλώς φοβισμένος. Τόσο για το πολιτικό του μέλλον, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τον καρατομήσει εν μέσω κινητοποιήσεων, όσο και για την επαφή με απειλητικούς ανθρώπους. Δηλαδή με όσους τυχαίνει να έχουν αιτήματα. (Μα κι αυτοί, τι θέλουν και διεκδικούν αντί να κάθονται στα χωράφια τους.)
Ζ.
Με επιρροές
* ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ περιεχομένου συζητήσεις στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Πολύ τους χαίρομαι αυτούς που πηγαίνουν στο γυμναστήριο με αμάξι για να κάνουν ποδήλατο.
* * *
* - ΕΙΝΑΙ διαπιστωμένο πως κάθε ταβέρνα που σέβεται την ύπαρξή της, οφείλει να έχει στο μενού, μια σαλάτα- αχταρμά με το όνομά της.
* * *
* - ΤΙ να πω για μένα... Η προσωπικότητά μου είναι ένα συνονθύλευμα βιωμάτων, με επιρροές από τα διαφωτιστικά ρεύματα του γκαντεμισμού και του παντοτινοφτωχισμού.
Ζ.
Με απλά λόγια
* ΚΑΙ να που ο Κώστας Μπαργιώτας, λίαν έμπειρος νοσοκομειακός χειρουργός και πολιτικός συνάμα, χαρακτηρίζει ‘’γονατογράφημα’’ το σχέδιο για τα Απογευματινά Χειρουργεία, κι είναι και ειδικός και στο γόνατο δηλαδή ο Λαρισαίος γιατρός, θεωρεί την υπόθεση προορισμένη να αποτύχει, αφήνοντας μόνο επικοινωνιακό αχό, λέει, είναι ένα τυπικό Αδώνειοταρατατζούμ δηλαδή.
Και μεταξύ άλλων θυμίζει ότι ‘’Απογευματινά’’ είχαν νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ το 2000 και τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο, που όμως δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη: «Περιελάμβανε τότε έναν πολύ συγκεκριμένο αλγόριθμο αμοιβών για όλο το προσωπικό που θα συμμετείχε, εισήγαγε από τότε τη λογική των DRG, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν όλα τα σύγχρονα και επιτυχημένα συστήματα υγείας διεθνώς, δηλαδή».
* * *
* ΜΕ απλά λόγια: κάθε ιατρική πράξη, χειρουργείο, θεραπεία, διαγνωστική πράξη κοκ, είναι τιμολογημένη και αμείβεται από τον ασφαλιστικό φορέα με ενιαίο τρόπο σε όλους τους πιστοποιημένους παρόχους, ιδιώτες και κρατικούς, με βάση ποιοτικά κριτήρια. Μια επέμβαση γόνατος π.χ., τιμολογείται ας πούμε 1.500 ευρώ και το ποσό ακολουθεί τον ασθενή, όποιον γιατρό και όποιο νοσοκομείο επιλέξει. Τότε δε χρειάζεται επιπλέον συμμετοχή από τους πολίτες ή αν χρειαστεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.
* * *
* ΚΑΙ εν τέλει: Αυτό που χρειάζεται, είναι προφανώς μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας και όχι βεγγαλικά βραχείας διαρκείας. Αλλά η μεταρρύθμιση είναι δύσκολο πράγμα, προϋποθέτει συγκρούσεις και δουλειά. Δε γίνεται από τον Αυτιά. Εκεί γίνονται ανακοινώσεις άνευ αντικρίσματος συνήθως. Δυστυχώς και η στάση της αντιπολίτευσης δεν βοηθά... Δεν υπάρχει μεγαλύτερος σπόνσορας της ιδιωτικής υγείας από τη διατήρηση του χάους και της απαξίωσης του ΕΣΥ. Και όχι, χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δε γίνεται. Ούτε στην αντιπολίτευση.
Ζ.
Με συγκρότημα
* ΤΑ διαχρονικά τους θέματα συζητούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Γυαλιά, ακουστικά, σκουλαρίκια, μάσκα. Αυτά δεν είναι αυτιά βρε παιδιά, καλόγερος είναι.
* * *
* - ΜΕΡΙΚΕΣ φορές τρομάζω με τον εαυτό μου...
-Πότε καλέ;
-Βασικά όταν περνάω μπροστά από καθρέφτη.
* * *
* - ΜΕ τι ασχολείσαι;
- Έχουμε ένα συγκρότημα με φίλους και παίζουμε μουσική.
- Να έρθουμε να σας ακούσουμε, πού παίζετε;
- Πουθενά. Δεν μας αφήνουν...
Ζ.
«Εμπόλεμοι»
* ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ καμιά φορά το κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες στα βόρεια σύνορά μας, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έως τη δεκαετία 1990, σημειώνει ο εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλίας Κ. Γκ.: Συμμετοχή σε «αντίπαλα» πολεμικά μπλοκ, πολλά οχυρωματικά έργα και συρματοπλέγματα, σχεδόν κλειστά σύνορα, απουσία φυσιολογικών διπλωματικών σχέσεων, καχυποψία ανάμεσα σε κυβερνήσεις αλλά και στους πολίτες. Και όμως, σε ένα ζήτημα, τα πράγματα κινήθηκαν μάλλον φυσιολογικά, χωρίς διαμάχες και ιδιαίτερες εντάσεις. Στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων των ποταμών που διασχίζουν και τις γειτονικές χώρες, ο Αώος με Αλβανία, ο Αξιός με Γιουγκοσλαβία, ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Έβρος με Βουλγαρία. Όπου ουδέποτε αναδείχθηκαν σοβαρά προβλήματα. Κάποιες επιτροπές συνομιλούσαν και συντόνιζαν σε σταθερή βάση την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Π.χ. τη διαχείριση πλημμυρών, ενώ τα έργα αξιοποίησης των υδάτων, υδροηλεκτρικά, ταμιευτήρες άρδευσης κλπ, εξελίχθηκαν «ειρηνικά» και στις δυο πλευρές των συνόρων. (Ήταν απλό να το σκεφτεί για να φτάσει στα καθ’ ημάς.)
* * *
* ΤΗΝ ίδια στιγμή, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, στην ίδια χώρα, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, είναι αδύνατο να υπάρξει συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων του Αχελώου και στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα σε δυο περιοχές που συνορεύουν, τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία. Οι διαμάχες αυτές ξεπερνούν κάθε όριο, με πρώτους από όλους στα «κάγκελα» τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς, που αντί να φροντίσουν να υπάρξει μια οργανωμένη και μακριά από εντάσεις συζήτηση, όπου βρεθούν και όπου σταθούν «λύνουν το ζωνάρι» τους για ανούσιους καβγάδες, αναβιώνοντας τον «ψυχρό πόλεμο» στο εσωτερικό της χώρας. Και φυσικά, όλη αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση συντηρούν συνειδητά ανεύθυνοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, οι οποίοι μια χαρά βολεύονται από τον παράλογο αυτό διχασμό των δύο περιοχών.
Για να δούμε τώρα, εάν ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και οι δύο Περιφερειάρχες θα αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιπαλότητες και να επικρατήσει η λογική. (Αισιόδοξος δείχνει...)
Ζ.
Αντιπεριφερειάρχης
* ΔΗΛΩΝΕΙ πρώτα μάχιμος αγρότης και μετά αντιπεριφερειάρχης. Ο Κώστας Τέλιος, ο της Καρδίτσας, που συμμετείχε στο κομβόι του μπλόκου από τον Ε-65 προς το Σύνταγμα με το τρακτέρ του. Να και αξιωματούχοι στον αγώνα.
Ζ.
Ανταποδίδουν
* ΑΥΤΗ την εβδομάδα ο γνωστός Λαρισαίος Παοκτσής διαπίστωσε ότι υπήρξαν άλλοι που χαιρετούσαν με 4 δάκτυλα ανοιχτά, χειρονομία που ο ίδιος είχε λανσάρει μετά τη νίκη της ομάδας του με 2-4 στο Καραϊσκάκη. Τώρα που οι γαύροι ανταπέδωσαν με 1-4 στην Τούμπα, άλλαξαν λέει οι ανοιχτοδάκτυλοι...
Ζ.
Φάτον
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΤΑΝ η Λαρισαία και το κουβέντιαζε με τον άντρα της.
-Σκέφτομαι να πάρω έναν μεγάλο σκύλο για συντροφιά, αλλά αναρωτιέμαι αν θα του αρέσεις εσύ...
-Φυσικά και θα του αρέσω, γιατί να μην του αρέσω...
-Α, ωραία. Γιατί με απασχολούσαν τα έξοδα για το τι θα τρώει...
Ζ.

 

--------

 

BOYLGARHS.jpg* «ΜΟΝΟ πόρτα- πόρτα και χωριό –χωριό, θα κερδίσει ξανά το ΠΑΣΟΚ την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Λαρισαίων Σωτήρης Βούλγαρης, στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο.  «Από ‘ κει κύριε βουλευτά, ξεκινάμε...». Λ.Κ.

 

 

PEZODROMIO.jpg* ΜΕΤΑ βίας γίνεται η διέλευση των πεζών από το πεζοδρόμιο στην οδό 28ης Οκτωβρίου, λίγο πριν τον πεζόδρομο της οδού Ιουστινιανού. Ας το λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι, αν κι έχουν ενημερωθεί στον Δήμο…
Γ.Ρ.

 

SHMA.jpgΤο απαγορευτικό σήμα για τους οδηγούς για ποια από τις δύο οδούς ισχύει; Για την οδό Κάρλας (δεξιά) ή την οδό Νεράντζη (αριστερά);
Οι κάτοικοι στην οδό Βόλου περιμένουν ακόμη και την επιδιόρθωση της κατεστραμμένης πινακίδας «stop» που βρισκόταν αριστερά της Νεράντζη, στην οδό Αιγέα.  
Γ.Ρ.

 

MYKONOS.jpg*Ο Τ. Ζ. ανακάλυψε σπίτια Παλαιοπασοκοχριστιανών στη Μύκονο.
Αυτά κι αν είναι λαγούμια…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass