Μνημόνιο διαρκείας

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2014 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:17

 

* ΤΗΝ Ελλάδα στη μετα-μνημόνιο εποχή περιέγραψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Δεν θα υπάρχουν πλέον προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, ο έλεγχος θα γίνεται δυο φορές τον χρόνο και θα είναι πιο χαλαρός» (σ.σ. δεν θα υπάρχει η τρόικα στη γνώριμη μορφή της), είπε σε ελεύθερη απόδοση.

***

* ΜΙΑ μόνο προϋπόθεση έθεσε: «Η Ελλάδα να αναλάβει 10-20 δεσμεύσεις δημόσια». Δεν θα πρόκειται, όμως, για συγκεκριμένα μέτρα αλλά οι δεσμεύσεις θα είναι γενικόλογες, «ευρύχωρες».

***

* ΕΚΕΙ είναι το «ζουμί». Διότι μια γενικόλογη δέσμευση, π.χ. για «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» μπορεί να μην περιέχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο ισοδυναμεί με μνημόνιο διαρκείας αφού «βιώσιμο ασφαλιστικό» στη συγκεκριμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας διασφαλίζεται μόνο με μείωση συντάξεων (θεωρητικά και με αύξηση εισφορών αλλά εδώ δεν εξοφλούνται οι ισχύουσες, ποιος θα πληρώσει κι άλλες; Άλλωστε, πόσοι εργάζονται πια; Με τι μισθούς ή εισοδήματα;).

***

* ΟΙ γενικόλογες δεσμεύσεις έχουν, όμως, δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:

-Ψηφίζονται πανεύκολα από τη Βουλή.

-Ο λογαριασμός μετατίθεται χρονικά και συνήθως αναλαμβάνει να τον πληρώσει (για την ακρίβεια, τα πιο «ακριβά» μέτρα) άλλη κυβέρνηση...

ΜΑΚ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass