Ευρωεκλογές και... δόλωμα

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2014 0:27 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:33
* ΝΕΟ θρίλερ στα δημοτικά της Λάρισας: θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Τζανακούλης ή μήπως θα θέσει υποψηφιότητα (με σταυρό) για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Η εφημερίδα «Καθημερινή» προχθές Κυριακή έγραψε ότι ο δήμαρχος είπε το «ναι» στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και θα είναι στο ψηφοδέλτιο.
Ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν το επιβεβαιώνει («όχι ακόμη», είπε χθες με νόημα) την ώρα που άλλοι συνεργάτες του το αποκλείουν κατηγορηματικά κι άλλοι είναι βέβαιοι ότι χάραξε πλώρη για την Ευρωβουλή.
* * *
* ΠΩΣ προέκυψε, όμως, το θέμα;
Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, ο Κ. Τζανακούλης είδε... φως (δηλαδή προοπτικές εκλογής) όταν πληροφορήθηκε το σχέδιο να μην είναι η Ελλάδα μια ενιαία εκλογική περιφέρεια στις ευρωεκλογές αλλά τέσσερις.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το οποίο επίσης αποκάλυψε η «Καθημερινή» προχθές, η Θεσσαλία μαζί με τις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης θα συνενωθούν σε μία εκλογική περιφέρεια από την οποία θα εκλεγούν επτά ευρωβουλευτές.
* * *
* ΣΤΗΝ εν λόγω περιφέρεια το εκλογικό μέτρο είναι 14,28%, άρα αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξουν από δύο ευρωβουλευτές.
Συνεπώς, ο Κ. Τζανακούλης εκτιμά ότι μπορεί να είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ με μια πολύ καλή επίδοση στη Θεσσαλία και με στήριξη των δημάρχων ή και του κομματικού μηχανισμού σε Μακεδονία – Θράκη.
Εξυπακούεται ότι τον πρώτο λόγο για την πρώτη θέση, όχι μόνο στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά γενικότερα, θα έχει υποψήφιος από τη Θεσσαλονίκη που έχει και τους περισσότερους ψηφοφόρους.
* * *
* ΣΤΗΝ κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι τέσσερις οι εκλογικές περιφέρειες στις ευρωεκλογές, όμως δεν δεσμεύονται.
Κι έχει σημασία αυτό. Διότι έμπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ έλεγε χθες ότι η διαρροή του σεναρίου των τεσσάρων περιφερειών μπορεί να αποδειχθεί... δόλωμα.
Δηλαδή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «να δελεάσουν» κομματικά στελέχη να ανακοινώσουν δημόσια την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές εκτιμώντας ότι μπορεί να «χτυπήσουν» εκλογή στις τέσσερις περιφέρειες, αλλά τελικά η εκλογική περιφέρεια να είναι μία (όλη η χώρα) στην οποία φυσικά τον πρώτο λόγο να εκλεγούν έχουν προβεβλημένα κεντρικά στελέχη.
Όποιοι, όμως, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεν θα είναι εύκολο να πουν «όχι» μετά.
ΜΑΚ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass